Geloof jij het? Dat het kan? Glutenvrij, suikervrij, botervrij en toch chocolade koekjes weten te maken. Bij deze: HET IS GELUKT!
Gister kwam het “sfeer filmpje” online van het recept en vandaag het gehele recept!
Let wel, mijn eerste ronde koekjes heb ik koppig langer dan 15 minuten in de oven laten zitten omdat ik ze nog zacht vond, en daardoor zijn ze wat verbrand aan de zijkanten. De tweede ronde heb ik ze exact 15 minuten in de oven gelaten en ook al waren ze zacht, daarna heb ik ze eruit gehaald. Ze worden bij het afkoelen namelijk vanzelf hard! Geduld Teni… Geduld. Helaas is de eerste portie dus op de film/foto gekomen, maar dan weten jullie dat in ieder geval. Ze blijven verrukkelijk!!
Oke laten we beginnen! Wat hebben we nodig?
- 130 gram havermout
- 210 gram dadels (zonder pit)
- 120 gram 100% kokosolie/boter
- 115 gram pindakaas
- 130 gram pure chocolade stukjes/”chips” (gebruik cacao nibs om het 100% suikervrij te krijgen, chocolade bevat natuurlijk een beetje suiker van zichzelf!)
- snufje zout
- halve theelepel vanille extract
Verwarm eerst de oven voor op 190 graden Celcius
Maal eerst de havermout in een keukenmachine fijn. Zo lijkt het meer op “bloem”.
De volgende stap is eigenlijk heel simpel, voeg de dadels, pindakaas, kokos, zout en vanille extract toe aan de gemalen havermout in de keukenmachine
En mixen!
Dit is de juiste consistentie! Het is echt een soort koekjesdeeg.
Doe de deeg in een kom en meng het goed met je handen door. Voeg daarna de chocolate chips toe en meng dit er ook goed doorheen met je handen.
Maak balletjes op een bakplaat en druk ze uiteindelijk plat zodat ze wat meer op een koekje gaan lijken (die van mij lijken voor geen meter, maar gelukkig gaat het hier om de smaak!)
De koekjes mogen de oven in! Zet een wekker op 15 minuten!
Nogmaals, laat ze niet langer dan 15 minuten in de oven! Anders krijg je verbrande randjes zoals ik heb gekregen. Ze blijven wel lekker trouwens 😉
Smullen met een kop thee, op een regenachtige herfstdag!
Genieten!
21 comments
Dit ziet er zo heerlijk uit!! Ik ga dit van het weekend eens lekker uitproberen :-).
Geniet ervan!
Ga ik zeker eens proberen! Maar in pure chocolade zit geen lactose, dus ook met pure chocolade zijn de koekjes lactosevrij!
Je hebt helemaal gelijk! Ik zal het meteen even aanpassen in het artikel, dankjewel! 🙂
Zien er super lekker uit en wat een leuk uitzicht heb jij 🙂
Hihi dankjewel! 😀
Hello,
ik heb de koekjes vanmiddag gebakken! En zijn goed gelukt. En smaken heerlijk! Ze zijn wel mega machtig. Na 1 koek zat ik al vol. Had jij dat ook? Komt door de.havermout zeker?
fijn weekend!
liefs xxx
Gelukkig dat ze goed gelukt zijn! Ze zijn inderdaad suupermachtig! Ik kon na 1 koekje de andere koekjes al niet meer zien haha. Ik denk dat het inderdaad door de havermout en ook kokosboter komt.
Morgen een heerlijk nieuw recept trouwens 🙂 ! Ben het nu aan het eten en het is verukkelijk!
Fijn weekend 🙂 xxx
Oooh ben benieuwd!!
Hooo dat het je gesmaakt heeft ;-)..
Xxxx
Ik heb ze vanochtend gemaakt met rozijnen in plaats van dadels. Echt een geweldig recept! Zelfs m’n zusje die niet van gezonde hapjes houdt vond ze heerlijk. Mijn moeder en m’n zusje vroegen of ik voortaan wat meer kan maken van deze koekjes haha!
wooohoooo!! Heel leuk! 🙂
Ik ga ze binnenkort ook weer maken :p Rozijnen lijkt me ook superlekker zeg!! Goede tip, die ga ik proberen!
Dan neem ik de koekjes mee naar mijn werk om allemaal mensen te bewijzen dat gezond ook lekker kan zijn, haha :p
Hoi Teni. De koekjes lijken me heerlijk, maar ze zijn niet helemaal suikervrij… In de chocoladestukjes zit namelijk al suiker. Als je ze helemaal suikervrij wil hebben, kan je rauwe cacaopoeder of cacao ‘nibs’ gebruiken.
Hoi Barbara, klopt, daar heb je helemaal gelijk in!
Als ik iets suikervrij noem, bedoel ik eigenlijk dat er geen suiker aan toegevoegd is in de vorm van tafelsuiker, maar ook dat is natuurlijk wel toegevoegd aan de pure chocolade dus heb je sowieso gelijk, haha!
Bedankt voor je toevoeging 🙂 Goed om deze reactie erbij te hebben staan!
Snap niet wat ik verkeerd doe, volgens mij heb ik het recept keurig gevolg. Koekjes zijn er ook redelijk goed uit, alleen vallen ze uit elkaar. Zit dus met een pandje koekkruimers met chocolade erdoor. Ook een keer geprobeerd met rozijnen ipv dadels en zonder chocolade en toen werd het één plakkaat. Wie helpt mij uit de droom. Gr. Koos
Ojee 🙁 Dat klinkt niet goed!
Ik denk dat de dadels wel belangrijk zijn om het geheel “vast te houden”. Misschien is het handig om meer dadels te gebruiken. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen! Wat jammer dat het niet is gelukt 🙁
Ik heb ze vandaag voor de 2e keer gemaakt en had hetzelfde als Koos: ze zijn heel brood en vallen makkelijk uit elkaar. De eerste keer had ik geen kokosolie in huis en heb ik olijfolie gebruikt. Had er toen, net als nu, al wel wat extra havermout bij gedaan omdat ik het deeg erg nattig vond!
Nu is het wel zo dat mijn keukenmachine de havermout niet zo fijn krijgt als jij het omschrijft, misschien dat dat het probleem is?
Verder zijn ze wel echt lekker! 😉
Hoi Klarina,
ah wat jammer dat ze steeds uit elkaar vallen 🙁 Bij mij bleven ze nog net wel aan elkaar. Het kan inderdaad aan de havermout liggen, als deze niet zo fijn is. Je kunt er altijd wat rijstebloem doorheen doen, dit bindt heel goed en is glutenvrij.
Hoi Teni, ik zie telkens glutenvrije recepten voor dingen, maar dan zit er havermout doorheen. Ik vroeg me af wat voor havermout je dan gebruikt, want jij hebt dit recept ook glutenvrij genoemd. Havermout is in principe niet glutenvrij, want het is haver… Met een broer met coeliakie moet ik daar wel veel op letten haha, ik ga maar opzoek naar andere pindakaas koekjes dan (: Maar ik zou wel opletten want als je gewone havermout gebruikt, mag je dit recept niet glutenvrij bestempelen! X
Oeps sorry!! Ik heb het opgezocht, valse ideeën, haver is dus glutenvrij, maar havermout meestal niet omdat het in fabrieken is gemaakt met veel andere graansoorten, mijn excuses!! X
helemaal geen probleem Sophie! Maar haver uit de supermarkt bevat vaak wel sporen van gluten 😉 Dat weten veel mensen niet dus ergens klopt het wel wat je zegt en is het nog wel oppassen geblazen als je een glutenallergie hebt! x
Hoi Teni,
Heb vandaag je koekjes gemaakt maar heb het recept wat aangepast. Ik heb 65 gram amandelmeel en 65 gram tijgernotenmeel (hoog in voedingsvezels, proteïne en natuurlijke suikers), zie website http://www.tigernuts.com. Verder heb ik geen boter gebruikt d.w.z. 120 gram kokosolie, heb de pindakaas vervangen door amandelpasta en het vanille extract door echt vanillepoeder. Ik heb het in twee delen opgesplitst. Het eerste deel werd een naturel koekje en bij het tweede deel heb ik een eetlepel rauwe cacaopoeder gedaan. Ze zijn super lekker. Vooral de mix van de twee soorten meel geeft het koekje een stevige bite. 10 minuten in de oven op 175 graden was genoeg. Ze komen er een beetje zacht uit, maar als ze afkoelen zijn ze perfect. Veganistisch, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, kortom een topper!