De zon scheen door de enorme ramen van mijn slaapkamer naar binnen. De slaapkamer die deel uitmaakte van het prachtige droom appartement waar ik inmiddels alleen in woonde. Met inloopkast en al. Ik zou het gelukkigste meisje op aarde moeten zijn. Maar ik lag nog in bed en niets voelde even als een gelukkig leven. Vanaf de twaalfde verdieping, liggend in bed kon ik de hele omgeving buiten door de ramen zien. Het voelde alleen maar leeg, eenzaam en geïsoleerd.
Douchen voelde als moeite, laat staan om alleen al het bed uit te stappen. Het voelde, heel even, een paar tellen alsof ik nooit meer gelukkig zou kunnen worden. Vervolgens dacht ik aan wanneer ik ooit écht blij was, hoe dan? Hoe kon dat? Kon ik weer terug naar dat gevoel? Zou dat ooit nog komen?
Het gevoel alsof ik nooit meer écht blij zou zijn, duurde zoals ik zei maar een paar tellen. Maar die paar tellen voelden vreselijk en die kwamen in vlagen langs. De ene keer een paar keer per week, de andere keer dagelijks. In totaal zat ik een paar maanden in dit gevoel, af en aan met zo’n vreselijke vlaag hopeloosheid.
Ik kan het me niet voorstellen..
Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om je elke minuut van de dag zo te voelen en dan dagenlang, wekenlang, maandenlang, misschien wel.. Jarenlang. En jezelf toch te moeten vertonen op school, op het werk, op sociale gebeurtenissen en tegelijkertijd jezelf misschien wel groot moeten houden.
Ik kan me niet voorstellen wat een berg energie dat kost en hoe je jezelf er elke keer weer toe zet. Ik hoop daarom dat ik je door middel van dit artikel en deze campagne bewust kan maken van het feit dat je absoluut niet de enige bent.
Wat is depressie
Ik heb het over depressie, maar wat is depressie eigenlijk? Depressie is een ziekte die iedereen kan overkomen, jong of oud. Maar ook een ziekte die gelukkig te behandelen is (1). Onbehandeld kan een depressie soms chronisch worden of verergeren, daarom is het zó belangrijk dat er over gesproken wordt zodat de taboe die heerst verdwijnt.
Praten helpt. Echt.
Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben een depressie. WAT ZEG JE? Achthonderdduizend, dat is bijna een miljoen mensen. En als ik een blik op mijn mailbox werp van het afgelopen jaar, raak ik overdonderd van hoeveel mensen hiermee worstelen maar het aan niemand durven te vertellen.
Er heerst een taboe, er heerst schaamte en nog veel meer andere gevoelens omtrent het praten over depressie en dat kan zo niet langer. Uit recent onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat het praten over je depressie bij 60,4% van de jongeren bijdraagt aan het herstel. Bij jonge vrouwen (18-35 jaar) is dit zelfs 70,6%!
“Ach, kop kop!”
Het gesprek zelf beginnen is moeilijk, zegt 65,6% van de jongeren en ik begrijp het. Hoe begin je namelijk zo’n gesprek over jezelf? Dat het niet goed gaat maar er aan de buitenkant eigenlijk niets te zien is? Dat je al langere tijd geen energie krijgt van de dingen in het leven? Dat je niet je bed uit wilt?
Misschien ben je wel bang dat er reacties komen als:
Ach, we hebben allemaal wel eens zo’n dag, kop op!”
Of
Ga even lekker een dagje naar de sauna, zet een leuke film op en pak een zak chips, je voelt je zo weer beter!”
En dat kan kwetsend zijn als je net de moed hebt verzameld om het erover te hebben met iemand. Jonge vrouwen hebben de meeste moeite met het beginnen over hun depressie, 69,7% vindt het beginnen van zo’n gesprek erg moeilijk. Je wilt de ander bijvoorbeeld niet belasten, je vindt dat je zelf in staat moet zijn het op te lossen, je denkt dat een ander je niet kan helpen of misschien denk je wel dat het heus niet zo erg is en je je misschien wel een beetje aanstelt.
Wat de reden dan ook mag zijn, we zouden allemaal bewust moeten worden van het feit dat zóveel mensen kampen met depressie en dat we hierover in gesprek kunnen gaan met elkaar. Zonder taboe, zonder oordeel.
Hoe herken je een depressie?
Het is belangrijk om te begrijpen wanneer we kunnen spreken van een depressie, voor jezelf maar ook om het eventueel te herkennen bij een ander en het gesprek te starten. Volgens het ministerie van VWS heb je een depressie als je (bijna) dagelijks, gedurende tenminste 2 weken, 5 of meer symptomen hebt: Minimaal één van de volgende kernsymptomen:
- Een sombere stemming;
- Een duidelijk verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten
Aanvullende symptomen:
- Een verminderde eetlust en gewichtsverlies, of juist een toegenomen eetlust met gewichtstoename;
- Slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen;
- Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd;
- Vermoeid en verlies aan energie;
- Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens;
- Moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen;
- Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding.
Veel mensen hebben geen ‘volle’ depressie, maar wel depressieklachten die kunnen uitmonden in een depressie (2).
Laten we erover praten!
Als jij inmiddels net zo geschokt bent over de cijfers als ik wil ik je oproepen om je bewust te worden van hoeveel mensen kampen met een depressie en erover te praten. Open het gesprek, maak het bespreekbaar en negeer het niet. Misschien herken je het wel bij een ander, laat dan weten dat je open staat om erover te praten. Wees er voor elkaar. Het kan een wereld van verschil maken voor degene die eraan lijdt. Weet je niet precies hoe je he gesprek moet starten? Over jezelf of over de ander? Heb je handvaten nodig? De meerderheid van de jongeren (54%) en jonge vrouwen (58%) geeft aan dat ze het het prettigst vinden als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun (signalen van) depressie. De manier waarop ze aangesproken zouden willen worden, zowel jongeren (71,5%) als jonge vrouwen (86,8%) wil dit in een persoonlijk één-op-één gesprek. WhatsApp wordt niet gewaardeerd, slechts 13,9% van de jongeren wil op deze manier benadert worden.
Voor alle tips en informatie adviseer ik je te kijken op HeyHelpt.nl
En mocht je ervaringen en tips hebben met (het bespreken van) depressie of signalen hiervan, deel het! Je kunt anoniem een comment achterlaten onder dit artikel om anderen eventueel bewust te maken of zelfs te helpen. Hoe meer we erover praten, hoe sneller de taboe doorbroken wordt en er geholpen kan worden.
Moodcamp 7 februari 2018
Omdat het niet enkel gaat om het lezen van een artikel online is er een evenement georganiseerd door het ministerie van VWS. Genaamd Moodcamp. Hier vind je onder andere de Moodcamp Obstacle Run Er waarvan de obstakels zijn gebaseerd op verschillende aspecten van depressie. Denk bijvoorbeeld aan Het zwarte gat, Het web of de uit-balans-baan. Het gaat niet alleen om de hindernis, maar ook over het perspectief om er weer uit te komen. Zo leer je veel over depressie en kun je op een unieke manier ervaren hoe het is om met depressie te worden geconfronteerd. Hierdoor is iedere hindernis een conversatiestarter. Zowel voor iedereen die zelf een depressie of depressieve gevoelens heeft als mensen die iemand kennen met een depressie. Natuurlijk ben je dan in beweging en beweging helpt weer enorm om de depressieve klachten te verminderen, dit komt omdat je endorfine (gelukshormoon) aanmaakt tijdens het sporten.
Ik ga mee! Wil je in mijn team?
En natuurlijk zal ik zelf die dag ook aanwezig zijn en de Moodcamp Obstacle Run doen, ik ga dit niet alleen doen maar met een team. Dat team bestaat uit iedereen die zich wil aansluiten bij mij! Het lijkt me ontzettend leuk om jullie te ontmoeten en samen deze run aan te gaan! Wil je in mijn team? Geef je dan op via onderstaande wijze:
- Laat een comment achter (vul wel je e-mail adres in, niemand anders behalve ik kan dit zien) of stuur een mailtje naar info@fitbeauty.nl met dat je graag deze run met mij wilt doen op Moodcamp.
- That’s it!
- Iedereen mag meedoen en als je je via mij aanmeldt (Teni’s team) dan zorgen wij voor de toegang tot het park en wie weet nog wat leuks erbij (Dit staat nog niet vast!).
Moodcamp vindt plaats op Landgoed Marienwaerdt in Beesd, Gelderland. Zie de FAQ voor de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop. Ik hoop jullie te zien en ik hoop samen de run te doen! Iedereen mag zich opgeven, je hoeft geen directe affiniteit te hebben met het onderwerp maar je kunt het ook doen ter ondersteuning van het bespreekbaar maken en de taboe te doorbreken.
Dit artikel is geschreven in opdracht van de Rijksoverheid.
Foto’s: ANMOL
5 comments
Wat goed dat dit taboe ook eindelijk eens wordt doorbroken!
Ik zou graag onderdeel van je team zijn maar zoals je weet is bewegen voor mij nu een dingetje. Kan wel heel goed aanmoedigen en als mentale steun mee ?
Hoi Teni, ik reageer nooit, maar ik wil even zeggen dat ik het heel knap vind hoe je dit geschreven hebt! Je stukken hebben vaak een wetenschappelijke basis en veel info en cijfers, maar desalniettemin leest het wel fijn weg. Hoop dat je een fijne dag hebt vandaag! X
Wat een goed campagne! Fijn dat jij mee doet, jij bereikt op op deze manier veel jonge vrouwen! Veel succes!
Ik ben een ervaringsdeskundige van depressie maar ik heb gelukkig geleerd om ermee om te gaan. Aan de ene kant zou ik wel mee willen doen. Maar ik heb net een ingrijpende operatie achter de rug waardoor ik wekenlang niks mag.
Hi lieve Marla,
Wat leuk dat je aan de ene kant wel mee wilt! Je kunt ook mee als cheerleader en de run niet meelopen. Lijkt dat je wat? Laat het me weten, dan zet ik je bij mn team!
Liefs,
Teni