De meeste chocolade bevat een klein beetje cafeïne, het meeste is echter wel verloren gegaan tijdens de bewerking van cacao maar gemiddeld bevat een reep minder dan 10mg cafeïne. Ter vergelijking; een kopje koffie bevat tussen de 85 en 200 mg cafeïne.

Maar er zijn varianten pure chocolade die meer cafeïne bevatten dan een blikje cola! Een blikje cola bevat zo’n 30mg. Hoe hoger het cacao percentage, hoe hoger de cafeïne hoeveelheid.

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel waardoor je je wakkerder en alerter voelt. Ook heeft het effect op verschillende neurotransmitters (signaalstoffen) in je hersenen, waaronder dopamine. Dit kan een reden zijn dat het een bijdrage levert aan een cafeïne verslaving. Voor mensen die nooit drankjes met cafeïne drinken, kan chocolade absoluut voldoende cafeïne hebben om je een energie boost te geven.

Maar wanneer je een regelmatige koffie- of frisdrank drinker bent, zul je hier niet veel van merken bij het eten van chocolade.

4. Het is een gewoonte, cultuur, tegen stress

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat zo’n 50 procent van de Amerikaanse vrouwen, dus de helft, zin krijgt in chocolade rond de menstruatie (2), maar als daar vervolgens onderzoek naar wordt gedaan komt er geen biologische verklaring naar voren voor deze ‘trek naar chocolade’ (2).

Waar het volgens dit onderzoek op neer komt is dat de zin in chocolade rondom de menstruatie misschien wel een een onderdeel is van gewoonte of de cultuur. Dat het ‘normaal’ is om zin te hebben in chocolade rondom de menstruatie. En vergis je niet, gedachtes omtrent ‘wat normaal is’ kunnen zo diepgeworteld zijn dat je vaak niet eens door hebt dat je in een bepaald gedragspatroon zit.

Daarbij komt ook dat wanneer je je gestresst voelt, angstig bent, depressieve gevoelens hebt of je oncomfortabel voelt het heel aantrekkelijk kan zijn om je te vergrijpen aan iets waarvan je wéét dat het je een goed gevoel gaat geven: chocolade.

Je kan bepaalde gedachtegangen en patronen verbreken door bijvoorbeeld te oefenen met mindful eten en vervolgens ook jezelf de vraag te stellen waarom je nu een chocoladereep wilt opeten? Heb je honger? Voel je je verdrietig? Vind je dat je bij het kijken van een film een chocoladereep moet opeten? Omdat het weekend is? Omdat je thuis geen chocolade wilt hebben maar buitenshuis de kans grijpt? Het kan om heel veel redenen zijn en met jezelf de confrontatie aan gaan is áltijd een goed idee om jezelf weer een beetje beter te leren kennen.

Ja, ook wat betreft je relatie met chocolade.

5. Omdat je lichaam Magnesium nodig heeft?

Chocolade bevat een fijne dosis aan magnesium (3). Je zou dus kunnen denken dat bij een tekort aan magnesium dit een soort ‘fysiologische behoefte’ wordt om chocolade te eten. Dat is ook waarom er in de titel een vraagteken staat; want is dit wel zo?

Uit onderzoek blijkt, helaas, dat de kans dat je de drang voelt tot chocolade waarschijnlijk niet zoveel te maken heeft met een tekort aan magnesium (4) omdat er andere voedingsmiddelen zijn die véél meer magnesium bevatten, zoals noten.

Maar het kan natuurlijk wel dat het de combinatie is van alle factoren die ik hierboven heb opgesomd. Misschien heb je een beetje een magnesium tekort, is chocolade nou eenmaal mega lekker, geeft het je een sugar rush en misschien ook wat cafeïne als boost waardoor het een héél makkelijk en fijn voedingsmiddel is om naar te vergrijpen. Toch?

Conclusie?

Het komt veel voor dat mensen een drang hebben naar chocolade. Of dit nu uit gewoonte is, aangeleerd is of een fysiologische behoefte is van het lichaam; het heeft zin om te begrijpen welke factoren er allemaal meespelen en welke voor jou eventueel zouden gelden.

Er is niets mis met een lekker stuk chocolade (of iets anders lekkers) van tijd tot tijd zolang het niet de oplossing moet zijn voor al je problemen. Dan ga je voeding ineens een compleet andere rol geven en dat lijkt me geen gezonde relatie met voeding (en dat heb ik inderdaad jaren ervaren, als je een beetje terugleest op mijn blog in de periode van 2014 en 2015).

Probeer mindful te worden van wat je eet en verbied jezelf niets! Geniet ervan!