Of het nu rond je menstruatie is, wanneer je een kopje thee drinkt ‘s avonds op de bank of uit een bepaalde gewoonte; er zijn momenten waarop sommige mensen een enorme drang naar chocolade hebben. Zou dit iets betekenen? Komt het lichaam iets te kort? Is het een verslaving?
Chocolade vs. Cacao
De chocoladereep die je zo lekker vindt begint bij de cacao boom. Deze bevinden zich voornamelijk in Zuid Amerika en produceren een zaad dat gedroogd en gefermenteerd wordt tot chocolade. Uit cacao bonen worden cacao poeder en cacao boter gewonnen, beiden vormen de basis voor chocolade.
Om het een lekkere smaak te geven wordt cacao flink bewerkt. Cacao bevat van nature flavonoïden, dit zijn antioxidanten (wat?) die ontzettend goed zijn voor je gezondheid. Echter gaan bij het bewerken van de cacao een groot gedeelte van de flavonoïden ‘kapot’ en uit de chocolade. Dit is het geval bij de meeste chocolade varianten die je in de schappen ziet maar er zijn absoluut varianten die veel dichterbij de pure cacao vorm komen en die zijn de moeite waard om eens te proberen!
Mocht je willen weten welke (pure) chocolade gezonder is dan de ander, lees dan dit artikel: “De gezondste pure chocolade – Waar moet je op letten?”
Waarom heb ik een drang naar chocolade?
Gek genoeg wordt deze vraag me vrij vaak gesteld, alsof het iets is waar een reden voor moet zijn want ‘zoveel mensen ervaren het’. En ik ben me dat ook gaan afvragen.
Zelf heb ik niet zo heel veel met chocolade, maar ik ken talloze mensen die een lichte verslaving lijken te hebben, zoals ze dat zelf zeggen.
Zin hebben in, of een drang hebben naar bepaalde voedingsmiddelen is iets wat veel voorkomt. De neiging naar voeding dat veel suiker en vet bevat is totaal niet gek en zelfs wetenschappelijk onderbouwd: suiker gecombineerd met vet vinden we het lekkerst. Chocolade is het perfecte voorbeeld daarvan. Hier zijn 5 redenen waarom je er zo’n drang of trek naar/in kunt hebben.
1. Suiker shot
Cacao is van nature bitter, bij de bewerking ervan tot chocolade wordt er veel suiker aan toegevoegd. Suiker wordt door je lichaam heel snel opgenomen en veroorzaakt de welbekende ‘sugar high’ of de ‘sugar rush’ in je lichaam, waardoor je je een korte periode, na het eten van iets suikerrijks, goed en energiek voelt. Veel onderzoek laat echter wel zien dat de combinatie van veel suiker en vet ervoor kan zorgen dat je verslaafd raakt aan deze voedingsmiddelen (1).
Een gemiddelde chocolade reep bevat minder dan 50% cacao waardoor er een hoop ruimte over blijft voor suiker en vet. Het kan dus goed zijn dat je verslaafd bent aan dit suiker- en vetrijk goedje en grijpt naar chocolade wanneer je een suiker-dip hebt, wat energie nodig hebt en/of je wat versuft voelt.
2. Je hebt honger
Soms kan de trek naar chocolade heel makkelijk worden verklaard: Je hebt gewoon honger. Wanneer je lichaam honger heeft, smacht het als het ware naar snelle koolhydraten (suikers). Veel bewerkte chocolade bevat een hoge glycemische index wat betekent dat de suiker snel je bloedbaan in komt en je een sugar rush krijgt. Vooral als je honger hebt kun je verlangen naar dat gevoel van een sugar rush en je vergrijpen aan suikerrijke dingen.
Helaas is een sugar rush maar van korte duur, gevolgd door een enorme dip, waardoor je weer honger hebt.
Je kunt in dit geval het beste iets anders eten om je een verzadigd gevoel te geven en het af te sluiten met een stukje chocolade (toetje) bijvoorbeeld. Iets met vezels en eiwitten is al een perfecte combinatie om je energie op peil te houden na het eten en die chocolade is dan voor je mentale gezondheid 😉
Vul jezelf dus niet met ‘ongezondere’ voedingsmiddelen bij honger omdat je geneigd bent er meer van te eten dan normaal én omdat het je niet lang verzadigd houdt. Dan heb ik het nog niet eens gehad over dat het niet je lichaam voedt met de juiste micro-nutriënten ;).
3. Je hebt een cafeïne boost nodig
Maar er zijn varianten pure chocolade die meer cafeïne bevatten dan een blikje cola! Een blikje cola bevat zo’n 30mg. Hoe hoger het cacao percentage, hoe hoger de cafeïne hoeveelheid.
Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel waardoor je je wakkerder en alerter voelt. Ook heeft het effect op verschillende neurotransmitters (signaalstoffen) in je hersenen, waaronder dopamine. Dit kan een reden zijn dat het een bijdrage levert aan een cafeïne verslaving. Voor mensen die nooit drankjes met cafeïne drinken, kan chocolade absoluut voldoende cafeïne hebben om je een energie boost te geven.
Maar wanneer je een regelmatige koffie- of frisdrank drinker bent, zul je hier niet veel van merken bij het eten van chocolade.
4. Het is een gewoonte, cultuur, tegen stress
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat zo’n 50 procent van de Amerikaanse vrouwen, dus de helft, zin krijgt in chocolade rond de menstruatie (2), maar als daar vervolgens onderzoek naar wordt gedaan komt er geen biologische verklaring naar voren voor deze ‘trek naar chocolade’ (2).
Daarbij komt ook dat wanneer je je gestresst voelt, angstig bent, depressieve gevoelens hebt of je oncomfortabel voelt het heel aantrekkelijk kan zijn om je te vergrijpen aan iets waarvan je wéét dat het je een goed gevoel gaat geven: chocolade.
Je kan bepaalde gedachtegangen en patronen verbreken door bijvoorbeeld te oefenen met mindful eten en vervolgens ook jezelf de vraag te stellen waarom je nu een chocoladereep wilt opeten? Heb je honger? Voel je je verdrietig? Vind je dat je bij het kijken van een film een chocoladereep moet opeten? Omdat het weekend is? Omdat je thuis geen chocolade wilt hebben maar buitenshuis de kans grijpt? Het kan om heel veel redenen zijn en met jezelf de confrontatie aan gaan is áltijd een goed idee om jezelf weer een beetje beter te leren kennen.
Ja, ook wat betreft je relatie met chocolade.
5. Omdat je lichaam Magnesium nodig heeft?
Uit onderzoek blijkt, helaas, dat de kans dat je de drang voelt tot chocolade waarschijnlijk niet zoveel te maken heeft met een tekort aan magnesium (4) omdat er andere voedingsmiddelen zijn die véél meer magnesium bevatten, zoals noten.
Maar het kan natuurlijk wel dat het de combinatie is van alle factoren die ik hierboven heb opgesomd. Misschien heb je een beetje een magnesium tekort, is chocolade nou eenmaal mega lekker, geeft het je een sugar rush en misschien ook wat cafeïne als boost waardoor het een héél makkelijk en fijn voedingsmiddel is om naar te vergrijpen. Toch?
Conclusie?
Het komt veel voor dat mensen een drang hebben naar chocolade. Of dit nu uit gewoonte is, aangeleerd is of een fysiologische behoefte is van het lichaam; het heeft zin om te begrijpen welke factoren er allemaal meespelen en welke voor jou eventueel zouden gelden.
Er is niets mis met een lekker stuk chocolade (of iets anders lekkers) van tijd tot tijd zolang het niet de oplossing moet zijn voor al je problemen. Dan ga je voeding ineens een compleet andere rol geven en dat lijkt me geen gezonde relatie met voeding (en dat heb ik inderdaad jaren ervaren, als je een beetje terugleest op mijn blog in de periode van 2014 en 2015).
Probeer mindful te worden van wat je eet en verbied jezelf niets! Geniet ervan!
11 comments
Interessant! Ik heb wel een vraagje. Mijn cravings bestaan namelijk uit pindakaas. Kan dat op een bepaald tekort duiden?
Haha pindakaas-cravings, heb ik ook! Zou eventueel een tekort aan vet kunnen zijn of gewoon aan calorieën, maar waarschijnlijk vind je, net als ik, pindakaas gewoon verschrikkelijk lekker? Ik zou zó een hele pot kunnen uitlepelen. Hele specifieke cravings hebben denk ik niet snel te maken met een tekort, eerder met een voorkeur. Hoewel het wel een fijnere verklaring zou zijn als het komt doordat je iets ‘mist’.
Wat herkenbaar, hier met buien ook enorme pindakaas cravings! Ik vroeg me ook af of dat iets specifieks aangeeft.
Echt Teni, moesten al die heerlijke stukken chocola als foto’s erbij? Hahaha! Wel interessant artikel (:
Ha. Ik ben chocoholic omdat het gewoon lekker is. Eet alleen puur maar vind boven 70 % te zuur worden.
Ik weet in elke stad in Nederland waar goede chocolatier zit en eet elke dag een bonbon bij de thee in de middag en s’avonds een stukje van een bijzondere reep.
En dan genieten!
Hey! Ik klikte op je bron voor de suikerverslaving maar deze mensen concluderen juist ‘Given the lack of evidence supporting it, we argue against a premature incorporation of sugar addiction into the scientific literature and public policy recommendations.’
Ik zou dus willen zeggen dat er niet voldoende bewijs is voor het bestaan van suikerverslaving? Maar dat is het tegenovergestelde van wat jij in dit artikel zegt.
Heb even voor je verder gekeken en er is wel een review uit 2018 dat jouw verhaal beter onderschrijft (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946262). Dit gaat wel meer over het bestaan van een ‘voedingsverslaving’ en niet zozeer over suiker alleen.
Groetjes Leonie
Ik heb het altijd als ik bijna ongesteld ben, dan MOET ik het gewoon, desnoods stap ik ‘s avonds op de fiets!
zou je eens een blog over cravings willen doen? ik lees hierboven ook al de pindakaas, die heb ik ook wel eens, maar ook de chocolade
soms ook heel andere dingen (iets zuurs of iets zouts), zou wel interessant zijn
Leuk artikel! Chocolade met 70%-80% is een goed alternief! Het enige waar je dan nog extra moet letten is op de hoeveelheid aan suiker! Het is zelfs soms nog een gezondere optie dan een gemiddelde reep met noten/muesli uit de winkel.
Lieve groet,
Vital Healthy
https://www.vitalhealthy.nl/
*alternatief
Oh wat een opluchting dat er meer mensen zijn met pindakaas-cravings. Chocola doet me niks, maar pindakaas (en evt. satésaus)….