Worden jullie soms ook helemaal gek van alle nieuwe gezondheidclaims en nieuwe theorieën over wat de beste manier is om gezond te zijn? Glutenvrij, vegan, vetarm, koolhydraatarm, suikervrij, hormoonvoeding, spiervoeding, blablabla!
Ik ga je 3 regels geven waardoor je eigenlijk direct de jusite slag slaat wat betreft een gezonde leefstijl qua voeding. Lekker simpel!
Natuurlijk kun je hier je eigen aanpassingen op maken, bijvoorbeeld als je geen lactose eet, geen gluten, geen vlees etc.
1. Eet voornamelijk écht voedsel
Met de focus op groente, mager vlees en hele granen (rogge, spelt, haver etc.). En met écht voedsel bedoel ik natuurlijk voedsel dat zoveel mogelijk lijkt op zijn originele vorm. Geen voedsel dat in een doosje zit met een voedingsetiket erop. Maar bijvoorbeeld een paprika, komkommer, appels, spinazie, havermout, roggebloem etc.
2. Eet kwaliteitsvoeding, probeer bestrijdingsmiddelen en antibiotica te vermijden
Probeer zoveel mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden in groente en fruit. Markten zijn hier vaak perfect voor, vooral markten die in dorpen gelegen zijn waar veel landschap omheen ligt. De groente en fruit die je daar haalt hebben vaak veel minder chemische bestrijdingsmiddelen dan in de supermarkt.
Voor je eiwitten is het belangrijk om kwaliteit-eiwitten te eten, bijvoorbeeld bonen, peulvruchten, walnoten en zalm. Wanneer je vlees koopt, kijk eens of je een variant kunt vinden waar geen antibiotica in zit (lastig te vinden, ik geef toe). In amerika alleen al heeft 80% van de dieren die geslacht worden antibiotica toegediend gekregen.
3. Leer te begrijpen welke voedingsmiddelen goed voor je lichaam zijn
Iedereen is anders, ieder zijn lichaam is ook anders. Sommige mensen kunnen gemakkelijk tarwe eten of veel rood vlees of melk drinken en nergens last van hebben. Er zijn ook genoeg mensen die wel last krijgen van sommige voedingsmiddelen (gezond of ongezond). Het hoeft niet te betekenen dat een gezond voedingsmiddel nooit iemand tot last kan zijn, daar zijn we gewoon te verschillend voor.
Ik kan bijvoorbeeld heel slecht tegen koemelk en redelijk slecht tegen (tarwe)brood. Mijn darmen tolereren het niet goed. Dus ik probeer daar zoveel mogelijk bij uit de buurt blijven! Natuurlijk eet ik het af en toe, maar in kleine hoeveelheden.
Om te begrijpen waar jij gevoelig voor bent is het handig om 3 weken de grootste “last veroorzakers” uit je voeding te schrappen en ze dan een voor een, om de 3 dagen, weer toe te voegen in je voeding om te zien of je gevoelig bent voor deze producten.
Dit zijn: Zuivel, gluten, soja, eieren en mais.
12 comments
Wat een fijn artikel! Die laatste stap ga ik misschien binnenkort ook wel doen. Liefs
Dankjewel! Succes met de laatste stap, ik hoop dat het wat gaat helpen!
Liefs
Ik ben er achter gekomen dat ik een erg opgeblazen gevoel krijg van brood. Ik at echt heel veel brood op een dag. En dat ben ik eens gaan schrappen uit mijn voeding. En ik voel me echt veel beter. Soms eet ik wel eens een volkoren of meergranen bolletje en dat gaat wel. Maar ik mis het brood niet moet ik eerlijk zeggen.
Ik vind het weer een top artikel!
liefs xxxx
Dat heb ik dus ook precies met brood. Ik was 3 dagen naar Frankrijk dit jaar en heb zóveel brood gegeten daar, ik was er een week na dat tripje nog steeds niet lekker van in mijn buik.
Af en toe is oke, maar ik mis het ook niet 🙂
Dankjewel Dieuw! liefs xxxx
Een heel goed artikel Teni 🙂
Jeeej! Dankjewel 😀
Soja als lastveroorzaker.. had ik nooit verwacht! Ik ga een tijdje overstappen op amandelmelk ipv sojamelk!
Ik hoop dat het wat verschil gaat maken! Soja bevat trouwens ook veel oestrogeen (vrouwelijk hormoon), dat vaak ook wat vervelende bijwerkingen heeft als je het vaak eet.
Veel succes!
Super goed artikel!
Fijn om te zien dat je ook aandacht besteed aan het antibiotica-gebruik in vlees en bestrijdingsmiddelen op groente en fruit!
Twee dingen waar ik me wat voeding betreft wel zorgen om kan maken.
Zeker voor de lezers die (meer dan) voldoende fruit eten toch ook iets om rekening mee te houden, dat ze daardoor niet onnodig veel bestrijdingsmiddelen binnen krijgen 🙂
Dankjewel Anneke!
Gezond eten is natuurlijk al belangrijk, maar in al het gezonde eten is natuurlijk nog flink onderscheid te maken (bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen inderdaad). Fijne reactie! Ik hoop dat meer mensen je reactie lezen en er wat van opsteken 🙂
Liefs,
De eerste en derde regel volg ik nu een tijdje en ik voel mij er erg goed bij.
Ik heb het zelfde gehad met brood als Dieuw. Ik at het bij het ontbijt en mijn lunch. En bij Marokkaanse avondgerechten eten we ook altijd brood.
Ik at het de gehele dag door. Ik ben toen gaan minderen en eet het nu heel weinig. Ik ben eindelijk van het opgeblazen gevoel af, en voel mij zo licht als een veertje, heerlijk.
De tweede regel vind ik moeilijk. Ik ben een paar jaar vegetarisch geweest na veel gelezen te hebben over rotzooi in vlees.Maar sinds een tijde eet ik weer vlees, ik miste het wel. De enige plek waar ik mijn vlees kan halen is bij de Islamistische slager en ik heb geen idee of daar antibiotica aan te pas komt.
Precies dat heb ik ook met brood! Het scheelt echt, dat zware gevoel in je buik is dan weg.
Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten of de islamitische slager vlees heeft dat antibiotica vrij is. Sowieso is het verstandig om niet te vaak vlees te eten, bijvoorbeeld 2 x per week maximaal rood vlees.
Mocht er dan antibiotica aan te pas komen, dan krijg je dat in ieder geval niet elke dag van het vlees binnen.