Heb je ooit gehoord van Kefir? Klinkt het als iets eetbaars of drinkbaars voor je? Het verbaasde me in ieder geval dat ik de laatste tijd steeds vaker verzoekjes kreeg van jullie om hierin te duiken met de vraag; is het gezond?
Daar ga ik vandaag zoveel mogelijk antwoord op geven en voor de mensen die geen idee hebben wat het is, ook dát zul je na vandaag weten!
Wat is Kefir?
Weten jullie nog dat ik enkele dagen geleden schreef over probiotica en hoe waanzinnig goed dit voor je darmflora is? Dan rollen we vanzelf in dit product: Kefir. Het is een ‘gezonder’ en sterkere versie van yoghurt, kun je zeggen. Maar echt. Bomvol vitamines en mineralen én probiotica. Hartstikke goed voor je darmflora.
Vitamines en Mineralen zei je?
Yes! Kefir is een gefermenteerde drank die traditioneel gemaakt wordt door kefir granen toe te voegen aan koemelk of geitenmelk. Dit zijn geen normale granen, maar gist- en melkzuurbacteriën die zich in 24 uur vermenigvuldigen en het suiker in de melk fermenteren. En wat hebben we dan? Kefir!
De kefir granen worden er vervolgens weer uit gehaald en kunnen ergens anders opnieuw gebruikt worden voor hun kunstje. Door de melkzuurbacteriën wordt lactose in melk omgezet naar melkzuur, dat is de reden dat het een beetje een yoghurt smaakt heeft maar het dunner is waardoor je het kunt drinken. Dit is wat het allemaal bevat per glas (175ml ongeveer) (1)(2):
- Kcal: 100
- Koolhydraten: 7-8 gram
- Vet: 3-6 gram, afhankelijk van welk soort melk er is gebruikt
- Eiwit: 6 gram
- Calcium: 20% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
- Fosfor: 20% van de ADH
- Vitamine B12: 14% van de ADH
- Riboflavine (vitamine B2): 19% van de ADH
- Magnesium: 5% van de ADH
- Vitamine D
Wist je dat er ook zuivel-vrije kefir gemaakt kan worden? Dit doen ze door precies hetzelfde proces van de kefir granen, maar dan met kokoswater, kokosmelk of andere drankjes waar van nature wat suiker aanwezig is (de suiker is nodig om het te laten fermenteren). Let wel, deze drankjes hebben niet dezelfde voedingswaarde als de kefir die ik hierboven noemde.
Krachtiger dan Yoghurt?
Kefir wordt, net zoals yoghurt een probiotica genoemd maar kefir is stiekem een stuk krachtiger qua probiotica dan yoghurt. Kefir bevat zo’n 30 verschillende stammen van bacteriën en gisten, waardoor het een rijke en diverse probiotische bron is. Ander gefermenteerd zuivel (bijv. yoghurt) is gemaakt met veel minder soorten stammen en vaak ook geen gisten.
Antibacteriële eigenschappen
Lactobacillus kefiri is een probiotica die enkel in kefir voorkomt, uit onderzoek blijkt dat dit goedje de groei van bepaalde schadelijke bacteriën tegen gaat, denk aan Salmonella, Helicobacter Pylori en E. Coli (3)(4). Dan hebben we ook nog kefiran, een koolhydraat aanwezig in kefir die antibacteriële eigenschappen kent (5).
Tegen kanker?
Het liefst skip ik dit woord en deze informatie altijd. Omdat het een gevoelig onderwerp is en er nog zoveel over onderzocht moet worden. Maar deze keer, heb ik besloten om de onderzoeken zo luchtig mogelijk te delen, informatie is goud waard toch?
Uit onderzoek blijkt dat probiotica in gefermenteerd zuivel de groei van een tumor kan verminderen of tegen gaan. Doordat de vorming van kankerverwekkende ‘verbindingen’ wordt verminderd én het je immuunsysteem tegelijkertijd sterker maakt (6). Dit is ook nog eens extra onderzocht in de zogeheten “test tube studies” (in het lab, in een gecontroleerde omgeving)(7)(8).
Uit één onderzoek bleek zelfs dat kefir extract (let op, dit is dus veel geconcentreerder) de hoeveelheid borstkankercellen met 56% verminderde, vergeleken met een yoghurt extract die dit met 14% verminderde (9). Dit is echter wel een mini beginpunt voor verder onderzoek, dit is niet iets wat héél uitgebreid en klinisch is onderzocht. Ik herhaal; let op en neem het niet te letterlijk als enige waarheid.
Alle voordelen van probiotica niet vergeten
Daarnaast is kefir natuurlijk een vorm van probiotica bomvol bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Hier ben ik verder niet op in gegaan in dit artikel omdat ik de kefir-specifieke voordelen wilde aanhalen. Alle voordelen die je leest in het artikel over probiotica gelden automatisch ook voor kefir!
Nu nog hopen dat je het te drinken vindt 😉
Foto’s: AH.nl,
2 comments
Ik maak melkkefir en waterkefir altijd zelf, mbv water/melkkefirkorrels. Naar mijn idee is die versie krachtiger en minder bewerkt dan die in de winkel. Zelf vind ik het erg lekker. En als je trouwens nog iets zou kunnen noemen als probiotica, zelfgemaakte zuurkool. Wil het dit jaar zelf gaan proberen met mijn witte kolen uit de tuin
Ik heb een poos water kefir gemaakt! Super lekker, zeker na een 2e gisting met sinaasappel.
Het enige wat mij hier van tegen stond is het feit dat er alcohol in zit. Dr kefir bacteriën zetten de suikers namelijk om in alcohol. Er wordt gezegt dat de hoeveelheid alcohol <0.5% is. Maar toen ik het zelf teste, in het laboratorium waar ik werk, kwam ik na de 1e gisting al op bijna 1,5% alcohol en na de 2e gisting zelfs tegen de 4%.
Ik vond dat best veel… zeker als je ervan uit gaat dat gezegt wordt dat je dit de hele dag kan drinken. Als je dan in de auto stapt…. Het drinkt ook lekker weg, en als je ervan uit gaat dat je ook best veel maakt ( bij een goede kefir cultuur maak je zo 1 tot 2 liter op een dag
…)
Ik ben er mee gestopt… ik wil niet iedere dag alcohol drinken… en allee. Voor het weekeind kefir maken dat gaat niet lukken, de culturen doen het toch best als ze iedere dag gebruikt worden.