De trend omtrent groente pizza bodems zet zich voort! Nu is ook Dr. Oetker met 3 eigen varianten gekomen. Door één van jullie werd ik hierop getipt en ik ben er direct ingedoken.
Want mijn sceptische blik op dit soort trendy voedsel wil exact weten wat hierin zit. Benieuwd? Lees dan gauw verder!
Wat ik ‘verwacht’ bij een groente pizzabodem
Als je mij vertelt over een pizzabodem van groente, dan wil ik er één met enkel groente en geen zetmeel-bron zoals tarwe (brood/deeg), aardappel, rijst etc. Maar wat ik ook weet is dat dat lastig te realiseren is en al helemaal als je een product wilt hebben die je in het schap in de supermarkt verkoopt. Zelf heb ik jaren geleden een recept gedeeld op mijn site van een pizzabodem van bloemkool, ei en kaas. Oftewel; geen zetmeel (deeg) en laag in koolhydraten waardoor het erg vullend is door de vetten en eiwitten. Zie hieronder:
Goed, dan snap je nu mijn beginpunt. Vanuit dit perspectief zal ik ook kijken naar de producten van Dr. Oetker.
Dr. Oetker Pizza Cauliflower Base (Bloemkool Bodem)
Als we een blik werpen op de verpakking, dan zie ik een paar misleidende dingen. Allereerst zie je rechtsonder een paar bloemkoolroosjes met een pijl en de tekst “only goodness”.
Als je héél snel kijkt, zul je misschien denken dat er “only bloemkool” in zit. Dat is precies wat je onbewust dient te denken. Maar dat staat er dus niet; “only goodness” staat er, wat zoveel kan betekenen. Je kunt er van alles naast zetten met een pijl en de tekst “only goodness”. Laat je dus niet misleiden hierdoor.
Het tweede dat ik zie is dat de bloemkool héél erg wordt gepromoot. Qua kleuren, foto’s en de tekst “Cauliflower base”.
Ingrediënten:
Het eerste ingrediënt dat je ziet is tarwebloem. Wat ook exact het ingrediënt is van de ‘gewone’ pizzabodem. Hierin dus helaas geen vooruitgang. Vervolgens bestaat 17% van de bodem uit bloemkool: vrij weinig om hem zo groot te promoten op de voorkant. Maar hé, we snappen hoe marketing werkt.
14% kaas, 13% gezeefde tomaten en dan gaan we over op de toppings. Er zitten hier en daar wat conserveermiddelen en smaakversterkers in, waaronder suiker in de vorm van dextrose in de gebraden kippenborst, suiker in de ingemaakte ananas, maar ook los suiker in de gehele pizza.
Voedingswaarde:
Per 100 gram bevat deze pizza 200 kcal, de gehele pizza is 345 gram. Dat betekent dat de hele pizza uit komt op: 690 kcal. Dat is vrij laag voor een gehele pizza! Dus wat dat betreft ben ik enigszins positief verrast!
Ik heb een random andere pizza van Dr. Oetker erbij gepakt ter vergelijking:
De Dr. Oetker Mozzarella variant naast die bloemkoolbodem variant. Met de bloemkool variant krijg je iets meer zout binnen, iets minder eiwitten, meer suiker, ongeveer evenveel koolhydraten, minder vet en minder calorieën per 100 gram.
Jep, ik ging van beneden naar boven.
Je eet dus niet minder koolhydraten door te kiezen voor deze pizza, laten we dat voorop stellen. Je zult waarschijnlijk wel meer groente binnen krijgen door voor deze pizza te kiezen, afhankelijk van wat je toppings zouden zijn bij een andere pizza zonder groente in de bodem.
Dr. Oetker Pizza Beetroot Base (Rode Bieten Bodem)
Ook hier zie je dat de rode biet de voorkant van de verpakking overneemt. Zo ook rechts-onderin weer.
Ingrediënten:
Het eerste ingrediënt is ook hier tarwebloem. Bij deze pizza hebben we 1% meer groente dan bij de bloemkoolvariant: 18% rode bieten. Wat kaas, gegrilde courgette, paprika, ham etc. Vrijwel vergelijkbare toevoegingen: stabilisator, suiker, gemodificeerd zetmeel etc.
Voedingswaarde:
De voedingswaarde van deze pizza is net even anders. Qua calorieën, vetten, koolhydraten en suikers hoger. Eiwitten en zout lager.
De suikers zullen waarschijnlijk komen doordat rode bieten sowieso meer natuurlijk suiker bevatten dan bloemkool, houd daar ook rekening mee.
De pizza is 315 gram, dat betekent dat de gehele pizza zo’n 744 kcal bevat. Wat nog steeds lager is dan een ‘gewone’ pizza die ik meestal op 1000 kcal inschat.
Dr. Oetker Pizza Spinach Base (Spinazie Bodem)
Meteen zie ik dat dit de vegetarische variant is van de drie.
Ingrediënten:
Daarnaast beginnen we gewoonlijk weer met tarwebloem maar daarna is kaas het ingrediënt in tegenstelling tot de groente. 17% is spinazie, 8,6% tomaten en daarna komen de toppings met broccoli, champignons en vervolgens de toevoegingen.
Je ziet het, vergelijkbaar met de bovenste twee pizza’s.
Voedingswaarde
De voedingswaarde hangt een beetje tussen de andere twee pizza’s in. De minste suikers van de drie en voor de rest dus het gemiddelde van de drie pizza’s. Qua calorieën voor de hele pizza kom je uit op: 697 kcal per pizza.
Let wel, deze pizza is 335 gram, de rode bieten variant is 315 gram en de bloemkool variant is 345 gram. Dus er zitten kleine verschillen in de hoeveelheid die ook invloed hebben op hoeveel van de voedingswaarde (bijvoorbeeld de calorieën) je binnenkrijgt.
Conclusie
De conclusie naar mijn mening is: de pizza’s bevatten wat minder calorieën dan ‘gewone’ pizza’s. Bevatten in de basis meer groente maar zijn voor de rest vrij vergelijkbaar. Dit zou een goede overweging kunnen zijn voor je bij het kopen van de pizza’s. De prijs valt mee: 3,55 euro per pizza.
Een handige manier om een mini beetje extra groente binnen te krijgen, maar vervang de pizza niet met een andere ‘gezondere’ maaltijd waar je meer groente eet. Zie dit als een iets gezonder alternatief op de gewone pizza.
Aan de andere kant, kan het ook zo zijn dat wanneer je toch een pizza eet je dit bewust doet omdat je het lekker vindt en dan liever gaat voor de lekkerste in plaats van de ‘gezondste’. Als je bewust eet en bewust je maaltijden kiest, dan zou ik bij een pizza-moment gaan voor de variant die je het lekkerst vindt. Zolang de basis van je voeding lekker vol groente, vezels en gezonde vetten is, is er niets mis met een pizza, burger, ijsje of wat dan ook op zijn tijd!
Wat zou jij doen met deze pizza? Hoe zie jij deze pizza’s? En zou je ze kopen/eten?
9 comments
Ik vind altijd de pizza’s van magioni super lekker! Volgens mij zit daar ook wel tarwe in. Maar ik eet ze omdat ik ze echt veel lekkerder vind dan gewone pizza’s. Deze lijken me wat minder, maar ik zou het moeten proberen!
Ik heb er een keer eentje geprobeerd maar vond het niet zo speciaal. En als ik nu jouw vergelijking lees, eet ik wel liever een gewone die ene keer dat ik pizza eet.
Ik heb er een keer eentje geprobeerd maar vond het niet zo speciaal. En als ik nu jouw vergelijking lees, eet ik wel liever een gewone die ene keer dat ik pizza eet.
Ik maak toch het liefst pizza zelf, gewoon lekker volkoren en dan 30% bloemkool er doorheen mieteren. The best of both worlds! Uurtje laten rijzen en je hebt het perfecte deeg. Ik vind dit soort trends wel grappig, maar stiekem vind ik diepvriespizza’s gewoon vies (zo extreem zout), dus dan ga ik of naar een pizzeria of dan duik ik zelf maar de keuken in.
Ik zou deze nooit kopen. Dan eet ik ofwel liever gewoon een echt gezond gerecht als avondeten, of ineens de “full treatment” met een pizza waar ik helemaal happy van word. Die tussenin producten geven me nooit een goed gevoel.
Inderdaad. Pak er dan een extra grote salade bij bijvoorbeeld. Net zoals die Magioni pizza’s: 30% minder bloem, 2,4gr vezels, en 70gr groente in een voorverpakt ding. Vraag me af of de echte voedingsstoffen er nog wel inzitten na zo’n tijd.
Ik vind deze informatie zo handig. Fijn dat je dit uitzoekt.
Yay!! Graag gedaan Bianca 🙂
Hopelijk zitten er niet evenveel slechte ingrediënten in als spel- en stijlfouten in jouw stukkie. Dat feit is m.i. weinig vertrouwenwekkend voor de kwaliteit van de inhoud. Bovendien, waar gaat dit over? Dit zijn vegetarische pizza’s en sommigen vinden dát gezonder dan met vlees of vis. Misschien een idee om ook eens uit te zoeken hoeveel vlees er in een groenteschotel zit?