Ik moest even twee keer kijken toen ik dit in de schappen zag liggen. Brood, maar dan toch niet helemaal. Brood met groente, niet erop maar erin – huh?
Klinkt als een alternatief voor brood, of het gezonder is of niet is de vraag. Laten we vooral rekening houden met dat brood in principe niet ‘gezond’ of ‘ongezond’ is maar geheel afhankelijk van het soort brood en vooral de context waarin je het eet, zoals met alles.
Klein voorbeeld: een appel is in principe ‘gezond’ (even allergieën etc. daar gelaten), als je 15 appels per dag eet dan zou ik die 16e appel niet adviseren. Maar eet je geen enkel stuk fruit, dan is die ene appel misschien wel een goed idee. Daarom kun je niet direct iets zeggen over ‘een appel is gezond’ maar veel beter kijken naar de context waarin de appel wordt gegeten.
Goed, voor we helemaal een andere richting uit gaan even terug naar de groentebroodjes van de Albert Heijn. Wat zit erin en hoe gezond is het/kan het zijn?
Spinazie
Laten we beginnen met de groene variant, deze ziet er in ieder geval ‘gezond groen’ uit. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven dat 35% van het broodje bestaat uit spinazie, dat is meer dan een derde. Klinkt best goed, toch?
Kijkend op het etiket zien we ook inderdaad na bloem het ingrediënt: spinazie en inderdaad 35%.
Als we naar de overige ingrediënten kijken dan is het duidelijk dat het ingrediënten zijn van supermarktbrood (om het maar even zo te noemen), onder andere: (volkoren)tarwemeel, gist, plantaardige olie, gejodeerd zout, meelverbeteraar, conserveermiddel, verdikkingsmiddel, toegevoegd suiker in de vorm van dextrose en nog meer toevoegingen voor smaak, structuur en houdbaarheid, niet te vergelijken met brood bij de bakker.
Ter vergelijking heb ik even Zaans volkoren brood erbij gepakt:
Zoals je hier ook ziet, komen de meeste ingrediënten overeen als ‘gewoon supermarktbrood’.
Voedingswaarde
Als we kijken naar de voedingswaarde van het groentebroodje, dan heeft deze ook de kenmerkende waardes zoals bij brood. 215 kcal per 100 gram (brood hangt rond de 220 kcal per 100 gram), een klein beetje vet, wat koolhydraten en wat eiwitten. Het ‘grootste’ verschil zit hem in de vezels en eiwitten.
- Het Zaans volkoren brood heeft 6,5 gram vezels per 100 gram en het groentebroodje slechts 3 gram per 100 gram.
- Qua eiwitten scoort het Zaans volkoren brood ook hoger met 11 gram tegenover de 8 gram van het groentebroodje, per 100 gram.
Let wel, dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het Zaans volkoren brood – zoals de naam al zegt – volkoren is en het groentebroodje niet per se. Er zit wel wat volkorentarwemeel in, maar het neemt niet de overhand zoals bij het Zaanse brood.
Laat het in de comments weten als je graag een artikel wilt over supermarktbrood – wat er precies allemaal in zit en wat je er ‘beter’ in de plaats van kunt kopen. Ik heb hier namelijk goede tips voor mochten jullie dat interessant vinden!
Paprika
De paprika broodjes zien er heerlijk uit qua kleur als je het mij vraagt. Als we kijken naar de ingrediënten dan komt het zo goed als helemaal overeen met het spinaziebroodje alleen is er in plaats van spinazie natuurlijk rode paprika toegevoegd.
Iets minder eiwitten (-0,5 gram), iets meer koolhydraten (+2 gram), iets meer suikers (+1 gram), iets meer kcal (+10 gram) per 100 gram in vergelijking met het spinaziebroodje, maar het scheelt allemaal niet zo.
Erg vergelijkbaar dus.
Biet
Ook hier, zo goed als identiek alleen dan biet als 35% groente. Het ‘grappige’ verschil hierbij is dat er in plaats van volkorentarwemeel ineens het Engelse woord “whole wheat flour” is gebruikt en verder weer Nederlandse woorden.
Ik kan hier net veel meer over zeggen dan dat het lijkt alsof het een standaard recept is voor het brood maar dan elke keer 35% ruimte overgelaten voor een soort groente. Deze heeft wel de meeste suikers, maar deze zijn afkomstig uit de bieten aangezien er duidelijk (zo fijn!) aangegeven staat hoeveel suiker er is toegevoegd: 0,2 gram per 100 gram.
De rest is dus van nature aanwezig. Die 0,2 gram zal dus de dextrose zijn en dat is bij elk broodje het geval. Als je een suikerverschil ziet, dan komt dat door de natuurlijke suikers in de soort groente – en bieten hebben er nou eenmaal meer dan spinazie 😉
Bloemkool
Zie jij nog hele gekke opvallende dingen? Want ik zie ze niet. Ik zie vier ongeveer dezelfde broodjes met andere groente.
Werkelijk alles is vergelijkbaar met de andere drie broodjes.
Conclusie
Als je al vaker supermarktbrood eet dan kan het naar mijn mening absoluut de moeite waard zijn om af en toe eens een groente broodje te nemen – qua smaak weet ik alleen niet of ze net zo lekker met het beleg dat je erop wilt smeren. Aangezien ze qua voedingswaarde en ingrediënten vergelijkbaar zijn met supermarktbrood maar wél extra groente verwerkt hebben zul je flink wat extra vitamines en mineralen erbij krijgen (deze staan echter niet vermeld op de verpakking helaas).
Ik was even skeptisch, maar op zich is dit geen verkeerde keuze. Zelf heb ik er niet per se behoefte aan, maar misschien handig als je kleintjes hebt die je wat extra groente wilt geven op een makkelijke manier (let wel dat je een hoop extra toevoegingen meegeeft in plaats van wanneer je kiest voor brood van de bakker).
Nog een laatste ‘let op’: Deze broodjes moeten blijkbaar eerst even afgebakken worden in de oven.
Ze zijn deze week trouwens in de bonus zie ik, mocht je ze willen uitproberen! (laatste week februari 2019).
Heb jij deze broodjes al eens geprobeerd? Zo ja, wat vind je van de smaak? Zo nee – zou je ze proberen na dit artikel?
PS: Dit artikel is niet gesponsord en ook niet in samenwerking met de Albert Heijn.
16 comments
Er zijn ook wraps gemaakt van groente en die vind ik erg lekker.
Op Optima Vita staat ook een review van deze groentebroodjes, misschien leuk om te kijken wat een ander er over schrijft.
Wat een leuk artikel weer ! Ik zag ze van de week idd liggen en vroeg mij precies af wat jij in dit artikel geschreven hebt. Bedankt !
Ik ben nu wel nieuwsgierig over supermarktbrood, ik dacht namelijk dat ik gezond bezig was met Zaans volkoren brood ;-)… ben benieuwd !!
Ik heb de paprika variant al op. Erg lekker met rucola en oude kaas. Wel lastig open snijden!
Had ze al gezien en bekeken. Niet voor mij…
De Aldi heeft nu eiwitbroid, superlekker. Kun je dat eens analyseren?
Liefs Monique
Goed plan! 🙏🏻
Het klinkt mij te kunstmatig. Wel interessant om je analyse te lezen. Zou je ook eens vegetarische ‘vlees’waren willen reviewen? Bijvoorbeeld die van garden gourmet, gehakt bieslook.
Heerlijk, heb van de week de bietenvariant op met geitenkaas, rucola en rode paprika, heerlijk voor de afwisseling!
Ja ik wil wel graag meer weten over supermarkt brood!! De groente broodje trekken met niet zo. Liever een volkoren boterham en de groente er naast of erop.
Wowwww, mijn moeder had deze gister gekocht en ik was ze NET AAN HET ETEN toen ik dit artikel zag! Ik zat zelfs te denken toen ik ze klaarmaakte dat dit een goed artikel voor je blog zou zijn! Ik had ook al even gekeken naar de ingrediënten en zag al dat het inderdaad niet veel verschilde met normaal brood, behalve dat het meer groente bevat. Ik heb net de spinaziebroodjes gehad met hummus en tomaat, en een met hummus en geitenkaas en vond het heel lekker!
Ik zag ze ook liggen, ik denk er nog even over.
Maar wat ik me afvroeg: Is brood van de bakker nou echt zo anders? Ik heb eens de ingrediëntenlijst opgevraagd van een speltbrood bij de plaatselijke bakker en ben erg geschrokken. Weinig spelt, veel tarwe en heul veul ingredienten, net als bij de supermarkt. Dat is mijn ervaring..
Fijn artikel zeg. Heel graag tips over brood.
Ik wil heel graag meer weten over supermarktbrood vs brood van de bakker!!
Ik wil ook graag meer informatie
Over supermarktproduct vs bakker brood
Graag zelfs lieve Teni
Graag een artikel over supermarktbrood!
Flink wat vitamines? Hoe kom je daarbij. Er zit een beetje bewerkte groente in. Bewerkte groente heeft veel minder vitamines dan groente. Ik ben benieuwd waarop jij baseert dat dat anders is.
“Flink wat vitaminen en mineralen”, schrijf je. Daarna vermeld je dat die niet op de verpakking genoemd worden. Waaruit concludeer je dan dat er ‘flink wat’ in zitten? Als die groente eerst is doodgekookt tot prut om in dat broodje te verwerken weet ik nog zo net niet of er wel flink wat extra vitaminen en mineralen in zitten.
Eerlijk gezegd, als dat zo was,had AH dat er toch wel op gezet? Lijkt me namelijk een prima selling point dan…