Vrolijk Pasen allemaal! Mocht je een paasbrunch op de planning hebben dan heb ik vandaag een fijn artikel voor je waarin ik je een positieve boost hoop te geven op voedingsvlak. En dan vooral wanneer je je wilt vergrijpen aan de heerlijke eieren die overal te vinden zijn. Of het nu chocolade eieren zijn of gewone eieren.
In beide gevallen – zijn ze goed voor je en ik zal je vertellen waarom!
Ja je leest het goed, paaseitjes. Van chocolade. Ja. Echt.
Eieren
Geen pasen zonder het benoemen van een ei – toch? Eieren zijn, als je het mij vraagt, één van de gezondste voedingsmiddelen op aarde omdat ze zó ontzettend veel goeds bevatten.
Een ei bevat (1);
- Ongeveer 80 kcal, 5 gram vet, 6 gram eiwit inclusief ALLE essentiële aminozuren (lees hier meer over!)
- Rijk aan onder andere ijzer, fosfor, selenium, vitamine A, B12, B2 en B5
- 113mg choline, een ontzettend belangrijke voedingsstof voor je brein
Daarnaast zijn eieren ook enorm rijk aan antioxidanten (luteïne en zeaxanthine). Deze antioxidanten zijn belangrijk voor onder andere je ogen, voornamelijk wanneer er schadelijk zonlicht je ogen binnenkomt – ze zorgen ervoor dat de kans op oogziektes die hiermee gerelateerd zijn klein blijft (2)(3)(4).
Ook zorgen eieren ervoor dat je langer vol zit wat ze perfect maakt om te eten wanneer je de juiste voedingsstoffen wilt binnen krijgen maar nog wel wilt afvallen bijvoorbeeld (5). Uit het volgende onderzoek bleek dat vrouwen met obesitas die eieren aten als ontbijt, minder aten tijdens de lunch en de rest van de dag – zelfs tot aan 36 uur na dat ontbijt vergeleken met een groep obese vrouwen die een bagel aten als ontbijt (6).
In een ander onderzoek werden volwassenen met overgewicht op een caloriearm dieet gezet. De groep werd verdeeld in tweeën waarbij ze allemaal evenveel calorieën te eten kregen bij het ontbijt. De ene groep kreeg een ontbijt waar twee eieren onderdeel van waren, de andere groep kreeg een bagel ontbijt (beide 340 kcal) (7).
Na acht weken ondervond de ei-etende groep het volgende:
- 61% lager BMI
- 65% meer gewichtsverlies
- 34% vermindering van de tailleomtrek
- 16% minder lichaamsvet
Dit verschil was significant, hoewel beide ontbijtjes dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Dus, lekker eten die eitjes!
Chocolade – eitjes
We moeten het hebben over chocolade paaseieren. Dit derde punt van dit artikel moet een punt zijn om het geheel in balans te brengen. Want dat is het vandaag. Het is een feestdag en misschien ben je wel met vrienden of familie. Dit zijn voor mij de momenten om te genieten, te lachen, te huilen (jaja) en herinneringen te maken.
Eten is voor mij altijd al een groot onderdeel geweest van de gezelligheid. Ik probeer het minder de hoofdfocus te laten zijn maar meer een soort bijzaak. Ik zeg niet dat je los mag gaan omdat het een feestdag is en het gezellig is, want dat zou betekenen dat je een hele tijd jezelf binnen de perken hebt gehouden. Misschien wel te lang.
Nee, los gaan is niet de juiste term in de wereld van balans (kuch, dat klonk heel zweverig). Maar wat ik wél wil overbrengen is dat vandaag wel dient als een dag waar je misschien iets meer of iets andere voedingsmiddelen kunt eten dan je normaal, binnen je eigen routine, doet.
Dat ligt eraan waar jij aan toe bent op dit moment mentaal gezien. Fysiek hoeven we ons geen zorgen te maken dat we honger gaan lijden en het niet redden, laten we dat ook even als een dankbaar punt zien. Maar op mentaal vlak is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe je je voelt en welke voedingsmiddelen JOU vandaag dienen.
Mocht de dag anders lopen dan je vooraf had gepland – bijvoorbeeld je eet wat meer dan je initieel had afgesproken met jezelf (ach, dat hebben we allemaal wel eens!), wees dan niet te hard voor jezelf maar denk bijvoorbeeld; “Waarschijnlijk had ik het even nodig! Ik heb genoten!”.
En mocht je wat extra positieve informatie willen over die chocolade eitjes, dan heb ik je rug. Dat klinkt beter in het Engels;
I’ve got your back!
Ga je voor puur? Dan zitten daar lekker wat voordelen aan;
100 gram pure chocolade (tussen de 70-85% cacao) bevat (8);
- 11 gram vezels
- IJzer
- Magnesium
- Koper
- Mangaan
- Kalium
- Fosfor
- Zink
- Selenium
Nu is 100 gram niet per se de hoeveelheid die je dagelijks hoeft te eten, maar hé – zo af en toe kan het geen kwaad en wetende dat het je óók goede dingen brengt helpt hopelijk een beetje!
Ook bevat pure chocolade flink wat antioxidanten, uit onderzoek bleek dat het meer ‘antioxidanten activiteit’ had dan andere vruchten waaronder bosbessen en acai bessen, die toch best bekend staan om antioxidanten (9).
Observationele onderzoeken hebben het eten van pure chocolade gelinkt met een verminderde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en een verhoogde hersenfunctie! Dat zijn mooie weetjes en kijk eens hoeveel onderzoeken: (10)(11)(12)(13)(14).
Dus ik zou zeggen; geniet van deze dag(en) – op JOUW manier. Ik zeg je in alle eerlijkheid, ik skip de pure paaseieren en ga direct voor de witte. Ik geniet ervan (oftewel; ik ben er mindful bij wanneer het eitje smelt op mijn mond, haha) en de dag erna denk ik er niet meer over na en pak ik mijn eigen routine weer op!
Hoe geniet jij van deze dagen? Met of zonder (chocolade)eieren? Ik ben heel benieuwd!
Foto’s: 123RF.com, Made by Ellen, iStock, Lady Lemonade
3 comments
Lekker artikel voor vandaag! Fijne Pasen!
Fijn artikel Teni! Je hebt 100% gelijk! Voor mij zijn deze paasdagen een enorme challenge, aangezien mijn ‘eetstoornis’ op dit moment weer een beetje terug gekomen is, waardoor het eten van een paaseitje extra al als een enorme uitdaging gezien wordt.
Dankjewel voor deze motiverende blog, dat Pasen -en eten dus- gezien moet worden als iets gezelligs.
Fijn artikel! Ik vind jouw manier van schrijven en informatie overbrengen zo tof. Het draait niet alleen om calorieën of zo ‘gezond’ mogelijk eten. Genieten en goed voor je lichaam zorgen is zo belangrijk.
Hopelijk heb je zelf ook nog een fijne tweede paasdag 🙂