Het lijkt wel alsof een avocado eerst dagenlang keihard is en vervolgens een tijdsbestek van 2 minuten kent waarin hij rijp is. Zonde als je voor de zoveelste keer je avocado bent vergeten of te laat bent met hem open snijden en realiseert dat hij niet meer te eten is. Of toch wel? Dit zijn 5 manieren om te weten of je avocado nog eetbaar is!
Een avocado begint pas met rijpen wanneer hij geplukt wordt, het proces daarna verloopt echter wel vrij snel. Een avocado is meestal maar een paar dagen perfect rijp en zal daarna al gauw verrotten (1). Hoe weet je nou wanneer je hem nog veilig kunt eten?
1. Extreem zacht met gedeukte schil
Als je aan de buitenkant wilt checken of een avocado rijp is, gebruik dan de palm van je hand om zachtjes op de avocado te drukken. Gebruik niet je vingers aangezien je hiermee de avocado kan laten deuken.
Als de avocado heel stevig aanvoelt en totaal niet beweeglijk is, is hij onrijp. Als hij een beetje meebeweegt is de kans groot dat hij rijp is en klaar is om opgegeten te worden.
Echter als het duwen met je handpalm al meteen een kleine deuk geeft, dan is hij waarschijnlijk rijp genoeg om geprakt te eten (zoals op brood of als guacamole) maar niet om in plakjes of blokjes te eten (door een salade bijvoorbeeld).
Een avocado is waarschijnlijk overrijp als het zachtjes duwen een enorme deuk geeft en de avocado ‘papperig’ aanvoelt, zelfs met zijn schil. Ook als de avocado een gedeelte heeft die ingedeukt is of zelfs ‘leeg’ voelt, dan is hij waarschijnlijk overrijp (2).
2. Zwarte schil bij Hass avocado
Nu hebben sommige avocado’s een zwarte schil van zichzelf en zijn daardoor niet meteen overrijp. Maar er is een bepaald soort avocado: de Hass variant die tot 80% van de gegeten avocado’s wereldwijd behoort (3), die wanneer niet rijp is een bobbelige en groene schil heeft. Wanneer hij rijper wordt, wordt hij donkergroen en uiteindelijk bruin. Wanneer de schil van deze soort avocado zwart of bijna zwart is en tegelijkertijd papperig aanvoelt, is hij waarschijnlijk overrijp en misschien zelfs verrot.
Andere varianten zoals de Zutano en Fuerte avocado blijven groen aan de buitenkant ongeacht hoe rijp ze zijn. Het is dus belangrijk om te weten met welke soort avocado je te maken hebt. Bij deze avocado’s is het het beste om te voelen met je palm of desnoods het ‘dopje’ aan de bovenkant eraf te halen en te kijken of hij groen is van binnen. Als hij bruin is, dan is de kans groot dat hij overrijp is.
De Oro Negro avocado is uit zichzelf al zwart, dus daar geldt dit punt logischerwijs niet voor!
3. Donker, vezelige binnenkant
Dit geldt voor wanneer je de avocado al thuis hebt liggen en hem dus open snijdt. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier om te achterhalen of hij wel of niet rijp is, maar je hebt hem dan natuurlijk al gekocht. Een avocado die ‘ready to eat’ is, heeft een lichtgroene binnenkant. Een verrotte avocado heeft bruine of zwarte vlekken aan de binnenkant (2).
Als je een vlekje hebt aan de binnenkant die je bij wijze van even weg kan snijden, dan is de avocado nog prima te eten. Maar wanneer de inhoud vezelig is geworden en hij gek ruikt, dan kun je hem beter niet meer opeten.
4. Rare geur of gekke smaak
Dit spreekt natuurlijk voor zich. Wanneer iets gek smaakt of raar ruikt kan het een indicatie zijn dat het niet meer helemaal goed is om te eten. Rijpe avocado’s hebben een lichtzoete geur met een notige ondertoon, dit ruik je zeker niet terug bij een rotte avocado. Vaak smaken en ruiken ze wat zuur als ze rot zijn. Wanneer een avocado ietwat chemisch begint te smaken dan is hij zeker weten ranzig. Dit kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld lucht het onverzadigde vet in de avocado afbreekt (4).
5. Schimmel
Dit lijkt me natuurlijk overduidelijk. Schimmel bij een avocado ziet er vaak wit of grijs uit en een beetje ‘donzig’. Ruik dit deel niet – je kunt de schimmel namelijk inademen die vervolgens ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken als je allergisch bent voor schimmels.
Als je een avocado opensnijdt en je ziet schimmel, gooi hem dan meteen weg. Er is helaas niet veel goeds meer te halen uit dit goedje. Ook al zie je misschien een beetje schimmel, het kan gemakkelijk door de hele avocado verspreid zijn.
Veilig om overrijpe avocado’s te eten?
In hoeverre het veilig is om overrijpe avocado’s te eten verschilt per avocado en de staat van ‘overrijpheid’. Als er een paar bruine vlekken te vinden zijn die je weg kan snijden, dan is er niets aan de hand. Maar eet geen avocado die helemaal verkleurd is. Probeer de avocado ook niet te redden als hij ranzig is geworden, zuur ruikt of een beetje beschimmeld is aangezien je er flink ziek van kunt worden (2)(5).
Let er ook op dat wanneer je een avocado opensnijdt, dit hem blootstelt aan lucht en de binnenkant bruin kan worden. Dit is een natuurlijk proces, net zoals appels ook bruin worden na het open snijden. Als je dit onsmakelijk vindt, dan kun je desnoods een mini laagje eraf snijden zodat je weer de groene onderkant hebt om te eten. Zelf vind ik dit zonde, maar het zou erger zijn om de gehele avocado weg te gooien om deze reden. Je kunt er wat citroensap op doen om te voorkomen dat hij bruin wordt – en bewaar hem in de koelkast!
1 comment
Wat doe je met avocado’s die er van binnen perfect uitzien maar een pit hebben met een wit laagje.. dat lijkt mij schimmel? Ik kan er zo 2 weggooien, en waarschijnlijk de overige 2 avocado’s ook 🙁