Daar zijn ze dan! De heerlijkste suikervrije en glutenvrije koekjes die ik ooit heb gemaakt (ze zijn ook nog botervrij, btw). Kijk gauw verder voor het recept!
Wat heb je nodig voor 16 kleine koekjes?
Voor het deeg:
- 150 gram havermout
- 110 gram walnoten
- 75 ml honing
- 1-2 eetlepels water
Voor de vulling:
- Gedroogd fruit naar keuze, ik heb vijgen, rozijnen, abrikozen en gojibessen gebruikt.
- 1 eetlepels water
- 30 ml honing
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Ceclius
* Ik heb de helft van het recept voor het deeg gebruikt, maar ik had vulling over, dus ik heb het recept hier verdubbeld zodat het overeen komt met de hoeveelheid vulling. Neem gerust de helft van het hele recept dus!
Doe de walnoten en de havermout in de keukenmachine, en mixen maar!
Voeg vervolgens de honing toe en mix weer goed tot alles gemengd is
Als je deze textuur krijgt moet je nog even wat langer doormixen, dit is te kruimelig voor een deeg
Doe er eventueel een theelepel honing bij en kijk of dat ervoor zorgt dat je een deegbal krijgt. Zo niet, voeg er dan eerst 1 eetlepel water bij, nog steeds geen bal? Nog 1 eetlepel water. Dat zou voldoende moeten zijn.
Kies je gedroogd fruit naar keuze, vijgen vind ik altijd heerlijk zoet, de pitjes zijn ook lekker “crunchy”. Zorg dat je in ieder geval anderhalf handje vol gedroogd fruit hebt.
Doe dit in de keukenmachine (er zitten nog wat restjes van het deeg in, dat is geen probleem). Doe vervolgens de honing en het water erbij en mixen!
Dit is de textuur die je wilt hebben, lekker plakkerig!
Rol kleine stukjes van het deeg uit (met je vingers) en doe er wat van het fruitmengsel op. Het deeg is suuuuper plakkerig, dus wees voorzichtig!
Rol het koekje dan mooi dicht, eventueel kun je met de vork de randen mooi dichtduwen. Nogmaals, wees voorzichtig want het is heel plakkerig. Ik heb hier met wat verschillende vormen geëxperimenteerd om te zien wat het beste resultaat opleverde. Doe dit vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Ik prefereer de ronde vorm in plaats van de vormpjes die met de vork zijn dichtgedrukt. Ze smaken wel hetzelfde hoor! De andere vormpjes zijn wat knapperig, dat dan weer wel. Laat ze echt voor 20 minuten goed afkoelen voor je ze oppakt en gaat serveren!
Watertanden….
Als je dit voor anderen maakt, zal niemand weten hoe gezond het wel niet is! Geen grammetje suiker, bloem of boter!
Het was echt heerlijk met een kopje hele sterke koffie aangezien de koekjes mierzoet waren!
Smakelijk!
40 comments
Hai Teni,
Wouw, wat een geweldige site is dit, zoveel informatie en lekker duidelijk.
Ook al ben ik (al)55 jaar ik heb besloten dat dit jaar het jaar van het ‘ schone’ eten wordt.
Dus ga ik jouw recepten uit proberen en de site gebruiken als leidraad want ik moet nog een hoop leren.
Nog een fijn weekend.
Gr. Helga
Hoi Helga!
Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! 🙂 Super gaaf dat dit jaar het jaar van het schone eten wordt, je hebt mij al helemaal aan je zijde!
Heel veel succes!
Liefs,
Teni
Dit ziet er echt zo lekker uit! Morgen maar is even in de keuken staan om ze te maken 😀
Ik kan alleen niet zo goed tegen walnoten, kan ik dit ook vervangen door andere soorten noten?
Ik denk dat je ook amandelen kan gebruiken, of pecannoten.
Ik hoop dat je ze lekker vindt! Inderdaad wat leila zegt, misschien pecannoten en anders amandelen! 🙂
Heb ze gemaakt met pecannoten en het smaakte heerlijk! Alleen het kleverige deeg maakte het wat lastiger de koekjes te maken, maar het is gelukt!
Goed om te weten dat het is gelukt met pecannoten! Ik ga dat ook proberen, en ook met andere noten voor de afwisseling 🙂
Ziet er heeeel goed uit !! Deze staat in me favorieten 😀
Ga ze zeker een keertje maken!
Yeaah!! 😀 Ik ga ze nog een keer maken, cant get enough :p
heerlijk hoor. Ik heb van de week je zelfgemaakte mueslirepen gemaakt. Oh wat waren die lekker! Zelfs mijn vriend had een reepje gepikt ‘s avonds. haha.
Deze ga k ook zeker uitproberen.
Hahaha dat is nog eens leuk! 😀
Ik hoop dat deze ook zullen smaken 🙂 Voor jou en je vriend 😛
Hmm, dit ziet er echt heerlijk uit, dit ga ik zeker een keer maken!
Ik hoop dat het zal smaken! 😀
Ik ga ze zeker maken! Can’t wait! 🙂
😀 yeaaa!
Het ziet er goed uit, ze lijken meer heerlijk 🙂
Hahaha bij mij zijn ze afgelopen zaterdag gruwelijk mislukt. Wat een plakdeeg zeg 😉
Denk dat ik mijn deeg toch net wat langer had moeten laten draaien. En ik kreeg (achteraf) de tip om het met natte koude handen te bewerken. Ga het zeker nog een keer proberen, ziet er veel te lekker uit.
Oh… en als je ècht gezond wil doen neem je de volgende keer ongezwavelde abrikozen. Deze zijn bruin maar net zo lekker.
Bedank voor al je lekkere recepten!
Ojee! Inderdaad echhtt een plakdeeg, maar als ze eenmaal gelukt zijn zijn ze echt geweldig!
Goede tip van je van de ongezwavelde abrikozen, ik wist niet dat de felle kleur de indicatie gaf van zwavel. Dat moet maar eens anders!
Liefs,
Teni
Net gemaakt en ze zijn echt heerlijk!!
Weet je misschien toevallig de voedingswaarde hiervan? Gewoon uit nieuwsgierigheid? Ga deze zeker vaker maken!
Yeaa! Ben blij dat ze lekker zijn!
Ik heb geen idee wat de voedingswaarde is, ik bereken dit nooit omdat ik anders helemaal geobsedeerd raakt door de cijfertjes en calorieën. Ik weet stiekem wel dat deze koekjes behoorlijk wat calorieën bevatten door al dat honing..
Maar ik blijf ze maken! Ze zijn namelijk helemaal conserveermiddelvrij, dat vind ik het belangrijkste 🙂
Hoi!
Ik ben nieuw op je blog, kwam je tegen op instagram via n klasgenootje van mij ^^ Ik verdiep me sinds een aantal weken ook in het gezond eten en ik kom er steeds meer achter hoeveel je kunt variëren, en hoe lekker je (gezond) kunt eten!! Deze koekjes zien er echt super lekker uit! Ik ga ze zeker proberen. Ik vind je blog enorm leuk, het geeft een hoop inspiratie en motivatie! Dankjewel. Ga zo door!
Hoi Ryanne! Welkom 🙂
Wat lief dat je ook meteen een berichtje achter laat 🙂 Heel veel leesplezier toegewenst!
Liefs,
Ow wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Geweldig en de rest van je site ook! Mijn dank hiervoor!
Ben bang dat dit recept met een blender niet gaat lukken…??? Wordt echt tijd voor een goede keukenmachine…
Ik blijf je volgen 🙂
Ik zie nu pas deze comment Manon!! OOhhhh wat slecht. Ik hoop dat je dit nog leest.
Weet niet of je het al hebt geprobeerd, maar ik ben ook bang dat het niet gaat lukken met een blender 🙁
Leuk dat je me blijft volgen!!
Liefs,
Ik weet net pas van je blog af en ben er nu al niet vanaf te slaan! Wat een geweldige recepten. Alleen vroeg ik mij af hoeveel calorieën zulke koekjes ongeveer zullen bevatten?
Wat leuk om te lezen Gabriella! 😀
Ik tel zelf geen calorieën dus dat is ook de reden dat ze niet bij mn recepten staan. Ik raak helemaal uit balans zodra ik calorieën ga tellen en niet meer echt op mijn hongergevoel af ga.
Dus vandaar!
Ik heb zojuist de koekjes proberen te maken met havermout en amandelen van buiten en rozijnen, moerbijen en goji bessen als vulling, alleen stond na 3 minuten in de oven de hele keuken al blank. Ze zijn helemaal aangebrand dus :(. Enig idee wat er mis is gegaan?
Als ik zo’n 10-15 kilo wil afvallen. Kan ik dit dan ook gewoon eten?
Ligt er aan: ik zou dit niet zomaar als tussendoortje nemen, als je van plan bent om zoveel af te vallen. Er zit namelijk wel veel honing in. Maar als je eens een traktatie voor jezelf wil maken, voor een verjaardag of omdat je een bepaald streefgewicht hebt gehaald of wat dan ook, dan is dit denk ik een prima alternatief voor gebak of gewone koekjes! En: super lekker 😀
Jammie!! Wat zijn ze lekker 🙂 Eerste keer dat ik iets van je site heb gemaakt, smaakt meteen heerlijk. Ik heb wel aanzienlijk minder honing gebruikt, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben, het deeg was daardoor ook een stuk minder plakkerig dan jij omschrijft.
Heb jij ze al eens geprobeerd met een andere vulling? De volgende keer probeer ik denk ik met geraspte appel, rozijnen en kaneel.
Echt heel lekker, dankjewel voor het delen van het recept!
Teni, zou je misschien een keer een artikel over (goede) blenders kunnen schrijven? O.a. over die van jouw.
Ik ben al zo’n lange tijd opzoek naar een goede blender en ik ben echt ten einde raad. Ik wil graag zelf gladde notenpasta’s kunnen maken, deeg, gladde fruitmassa’s, plantaardige melk en misschien zelfs meel maar ik ben echt nog geen enkele blender tegengekomen die dat aan kan…
Hi Teni ,
Bedankt voor al je heerlijke en gezonde receptjes. Ik verblijf momenteel in Australië en ik experimenteer elk weekend met receptjes van jouw blog..
Groetjes,
Shirley
Ik heb net de koekjes gemaakt en ze zijn inderdaag zalig! Paar kleine dingetjes geprobeerd om het mezelf makkelijker te maken omdat ik dat plakkerige niet zo zag zitten. En met succes. Nadat ik jet deeg had gemaakt heb ik het platgerold tussen twee stukken huishoudfolie en daarna een uurtje in de koelkast gelegd. Na dat uurtje de vulling gemaakt en het deeg uit de koeling gehaald. Er met een glas rondjes uit gestoken en beetje vulling op ieder rondje ee beetje vulling gelegd. Dichtgevouwen en op de bakplaat. Geen last van plakkerigheid, ging heel simpel! Bedankt voor het heerlijke recept!
Hai Teni, ik lees je blog regelmatig en heb vandaag de fruitkoekjes gemaakt. Ik had geen abrikozen in huis, maar wel banaan, dus ik heb een halve banaan gebruikt, en ook de helft van de hoeveelheden, zodat ik niet veel weg hoefde te gooien als het niet lukt haha. Ze zijn gelukt en heerlijk! Dank voor het recept!
Heb ze gisteravond gemaakt en ze zijn heerlijk! Niet zo mooi geworden als die van jou (het oprollen ging erg lastig doordat het zo plakkerig was ;-), maar ik las al de tip om minder honing te gebruiken, ze zijn namelijk erg zoet dus dat kan prima)
Super lekker koekjes, je hebt niks te weinig gezegd!! Net voor de tweede keer gemaakt, voor de vulling de honing weggelaten en iets meer water toegevoegd. Nu mezelf bedwingen ze niet alle 12 meteen op te eten 😉
Groetje nanon
Deze koekjes lijken me erg lekker, maar suiker en dus ook honing zijn niet goed voor mij. Ik ben al zo gewend aan bijna geen zoet dat alleen het fruit me voldoende lijkt. Maar dan moet ik iets verzinnen om het deeg smeuiig te maken. Ik zit te denken aan karnemelk. Iemand nog andere ideeën? Een scheutje olie misschien?
Ik heb heerlijke fruitrepen gemaakt met jouw recept, lijken echt op liga fruitkick maar dan veel gezonder. Ik ga ze vaker maken..heel makkelijk en superlekker!
Vraagje, er staat: gedroogd fruit naar keuze.
maar hoeveel ongeveer?
Hoi hoi….
Dit ga ik zeker proberen…ik heb nog een tip bij recepten met plakkerig deeg.
Het leg ik tussen bakpapier en rol het dan uit en met een plastic spatel haal ik ze er dan voorzichtig af🤗
Ga mij eens goed verdiepen in al jou lekkere recepten.
Hier in Panama hebben wij lang nier zoveel keus in vegan en glutenvrije produkten….een uitdaging dus😁
Lieve groet…Carmen vanuit een mooi Bastimentos…Panama