Een vraag waarvan ik nooit had gedacht dat deze gesteld zou worden. Omdat het voor mij zo vanzelfsprekend is hoe probiotica werkt en hoe je darmen in elkaar steken.
Maar toen de vraag gesteld werd dacht ik; ha! Dat is eigenlijk een hele goede vraag om erachter te komen wat probiotica nou écht voor je darmflora kan doen.
De gedachte is vaak dat je lichaam heel goed in staat is om zichzelf gezond te houden als je het voedt met gezonde voeding en regelmatig beweegt. Het idee van dat labello-effect is wat mensen vaak vermoeden als je teveel gaat sjoemelen met je lichaam met pillen en dergelijke. Het labello effect is het effect van dagelijks of meerdere keren per dag iets vettigs op je lippen smeren waardoor je lippen uiteindelijk ‘lui’ worden en uitdrogen zodat je labello moet blijven smeren.
Zou dit ook zo zijn met je darmen?
Nee. Totaal niet.
Probiotica zijn levende bacteriën die je darmflora gezond houden. Ze horen thuis in je lichaam. Wanneer je een gezonde darmflora hebt, dan eet je waarschijnlijk voedingsmiddelen waar probiotica van nature in voorkomt (yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, etc.).
Probiotica is dus niet alleen een pil of supplement. Het zit in voeding én het zit in een pil. Je mag zelf weten hoe je het tot je neemt.
Het kan JAREN duren voor je je darmflora gezond hebt gekregen
Je darmflora kan afbreken en verslechteren. Dit kan komen door onder andere fastfood, suiker, antibiotica tot zelfs de uitlaatgassen die we inademen. Wanneer je darmflora verslechterd is, kan het jaren duren voor je het weer op een level krijgt dat het als gezond wordt bestempeld. Inderdaad: JAREN.
Tenzij je actief werkt om je darmflora weer te laten groeien en verbeteren door de juiste voedingsmiddelen te kiezen in combinatie met de juiste vezels.
Zie probiotica dus als de zaadjes en de vezels als het water om ze te laten groeien. Wanneer je alles met gif bespuit, bijvoorbeeld tijdens een antibioticakuur, gaat het lang duren voordat je darmen weer vruchtbaar genoeg gaan zijn om de probiotica te laten kiemen en groeien. Je darmen zijn dan als het ware gestript en moeten opnieuw opgebouwd worden: je moet op de één of andere manier via je voedsel of een supplement probiotica binnen krijgen om dit voor elkaar te krijgen.
Je darmflora wordt constant afgebroken door suiker, fastfood, antibiotica en meer
Om die reden is het heel verstandig om regelmatig voeding te eten met probiotica erin. Ook om de balans te creëeren tussen het suikerrijke dat je zo nu en dan eet, het fastfood dat je zo nu en dan eet of een antibioticakuur die je wel eens hebt genomen. Er zijn genoeg factoren in het hedendaagse leven die je darmflora afbreken, daarom is het alleen maar goed om hier tegenover probiotica te blijven eten – of in mijn geval – een pilletje te slikken.
Dan komen we bij mijn geval: ik heb een chronische darmziekte genaamd colitis ulcerosa. Tenminste, ik heb die diagnose gehad op mijn 18e maar ik slik al jaaaaren geen medicijnen meer. Ik heb dit te danken aan mijn leefstijl.
Oftewel: voor sommige mensen met darmproblemen, is het absoluut een must om hun darmflora op te bouwen en gezond te houden door middel van een pil. Soms valt daar niet tegenop te eten. Vooral als je een geschiedenis hebt van darmklachten, antibiotica en een ongezond voedingspatroon.
Je darmen zullen dus nooit lui worden van een probiotica pil, je darmen zullen je juist bedanken. Let wel; niet iedereen heeft een probiotica pil/supplement nodig (de meeste mensen wel, haha). Daarnaast is het ook alleen maar gunstig om zoveel mogelijk verschillende stammen actief te hebben in je darmen, deze verschillende stammen kun je creëeren door verschillende merken potjes en verschillende voedingsmiddelen met probiotica te eten!
Voor meer informatie en wetenschappelijke onderbouwing over probiotica wil ik je verwijzen naar onderstaande artikelen. Ze zijn echt mind blowing als je het mij vraagt!
De bizarre link tussen je brein en je darmen! (Dit is echt het lezen waard!)
Dus nee, je darmen worden niet lui van het nemen van dagelijkse probiotica!
2 comments
Goedemorgen Teni! Heb jij toevallig ook ervaring met Psylliumvezels? Zo ja, zou jij deze aanbevelen naast een gezond eetpatroon?
Goed artikel, maar dit stuitte me nogal tegen de borst:
“Dan komen we bij mijn geval: ik heb een chronische darmziekte genaamd colitis ulcerosa. Tenminste, ik heb die diagnose gehad op mijn 18e maar ik slik al jaaaaren geen medicijnen meer. Ik heb dit te danken aan mijn leefstijl.”
Het is wetenschappelijk nooit bewezen dat levensstijl significant bijdraagt aan het ziekteverloop. In jouw geval heb je waarschijnlijk gewoon geluk dat je een heel milde vorm hebt. Ik heb zelf Crohn en gebruik zware medicatie, waar ik waarschijnlijk niet meer vanaf kom. Dat vind ik niet erg, want ik ben dusdanig ziek geweest dat ik heel blij ben dat er medicatie bestaat die bij mij werkt. Geef mensen alsjeblieft niet het idee dat hun ziekte hun eigen schuld is. Probiotica helpt namelijk niet tegen een auto-immuunziekte.
Overigens, ook jij kunt in de toekomst weer een opvlamming krijgen waarbij medicatie noodzakelijk is. Het zou jammer zijn als je dan denkt dat je zelf gefaald hebt. Je kunt er namelijk niks aan doen.