Oh mijn hemel,
Lieve mensen, nu ik weet dat er een gezonde en lekkere variant van chocoladetaart bestaat, hoef ik niet meer terug! Ik geef me over aan het gezonde voedsel! Helemaal! Haha. Eindelijk een geweldig gelukte chocoladetaart zonder gluten en suiker en ook nog eens veganistisch. Dus het past in verschillende leefstijlen thuis! Op naar het recept 🙂
English translation: Here! – Some of my Instagram followers have been asking for English posts!
Wat heb je nodig?
Voor de taart:
- 380 gram dadels (ontpit)
- 250 gram rijstebloem
- 210 gram boekweit meel
- 7 gram bakpoeder (2 theelepels)
- 600 ml plantaardig melk (ik heb havermelk gebruikt)
- 30 gram cacaopoeder
- 30 gram kokosmelk (uit een blik dat minimaal 2 uur in de koelkast heeft gestaan: niet schudden, bij het openmaken het “dikkere” gedeelte aan de bovenkant eruit scheppen), als je dit niet hebt kun je dit vervangen door pindakaas of amandelpasta.
- 165 gram pindakaas of amandelpasta
- 1/2 theelepel zout
Voor de tussenlaag + bovenste laag:
- 180 ml plantaardig melk
- 380 gram dadels (ontpit)
- 40 gram cacaopoeder
Voor de chocolade bovenop kun je cacaonibs gebruiken. Als je extra pure chocolade gebruikt, zoals ik heb gedaan, dan zit daar wel suiker in! Deze stap is optioneel 🙂 Je kunt er ook voor kiezen om kokosrasp bovenop te doen, wat jij maar wilt.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius
Oja, denk je: huh? Suikervrij? Dit is niet suikervrij! Lees dan even“ Je recept is niet suikervrij!”
De dadels + kokosmelk + pindakaas in de keukenmachine en mixen! Voeg daarna alvast 240 ml (van de 600 ml) plantaardig melk toe en mix het nogmaals goed door.
Tot je ongeveer deze textuur hebt
Doe de droge ingrediënten (rijstebloem, boekweit, bakpoeder, zout en cacaopoeder) bij ekaar en meng dit even goed door met een vork.
Doe het mengsel uit de keukenmachine hierbij en meng dit goed door met een garde. Mijn garde was te slap en er bleef veel te veel plakken waardoor ik het niet goed kon mengen. Dus heb ik een vork gebruikt; dit is nogal een workout! Je kunt ook gewoon een mixer gebruiken 🙂
Voeg langzamerhand de rest van het plantaardige melk toe tijdens het mengen. Het deeg moet er zo uit zien om het in de bakvorm te doen!
Ik heb een springvorm gebruikt met een doorsnede van 24 cm, kleiner kan ook! Doe bakpapier in de springvorm en doe vervolgens je taart mengsel in de vorm
Strijk het glad en doe dit voor 1 uur in de voorverwarmde oven. Laat hem daarna 20 minuten staan in de oven wanneer je deze hebt uitgezet.
Dan gaan we ondertussen de tussenlaag en glazuur maken! Doe de dadels in de keukenmachine en we gaan weer mixen! Voeg vervolgens de melk toe en mix het nogmaals goed door.
Als je deze consistentie hebt is het tijd om de cacaopoeder erbij te doen en nogmaals te mixen.
Klaar!
Doe dit in een kom en zet het in de koelkast tot je taart klaar is.
Ooohhh… dat ziet er lekker uit!
We gaan de taart door midden snijden! Altijd een spannend klusje, mijn vriend heeft me geholpen door de taart vast te houden terwijl ik erdoorheen sneed.
Perfect!
Bestrijk iets meer dan de helft van de tussenlaag vulling op je bodem gedeelte van de taart (wat een rare zin..).
Leg voorzichtig de bovenste laag erop
En bestrijk nu de rest van de vulling/glazuur op de taart.
Ik heb extra pure chocolade geraspt in de keukenmachine.
De hele taart bedekt met de chocolade en toen als de wiedeweer een mes gepakt om er een punt uit te snijden en op te eten!
*Kwijl..*
De taart had ik in de avond gemaakt, ik wilde graag foto’s in het daglicht maken, moest dus een dagje wachten en jullie vervolgens nog een dagje extra hierdoor. Maar hopelijk is het het helemaal waard!
Met wat zwarte koffie; verrukkelijk!!
Geniet ervan!
60 comments
OMG!!!!!! Jummie jummie jummie
hihi 😀 😀
lieve Teni bewijst maar weer eens dat gezond eten een FEEST is, WOEHOE! 😀 Wat ziet dit er heerlijk uit!
Thanks voor dit heerlijke recept, dat gaat mijn receptenboekje weer in 🙂
Lieve Kirs! Zo blij met zo’n enthousiaste comment!! 😀
Dank dank dank! Ben blij met een recept waarin de meel eens niet uit haver- of amandelmeel bestaat. Alle andere noot- en pindaachtige ingedienten zijn simpel te vervangen. Jippie! Nu al zin in mijn verjaardag! En dan niet vanwege de cadeautjes… 😉
Aaaw SUPER!! 😀 😀
en graag gedaan! Ik hoop dat die lekker zal smaken en je een super verjaardag hebt Riana! 🙂
Wat ziet dát er fantastisch en heerlijk uit!
Sowieso ben ik erg fan van je site Teni! Interessante informatie en inderdaad erg leuk al die foto’s!
Nu had ik nog wel even een vraagje over de noot- en pinda-achtige ingredienten, zoals Riana het noemt. Als die zo makkelijk te vervangen zijn, hoe doe je dat dan? Het lijkt me wel de bedoeling dat de structuur hetzelfde moet blijven toch? Ik zit hier met een vriend die allergisch is voor noten en ik ga die taart niet alleen opeten haha! 🙂
Zonnebloempitten malen tot pasta. Of tahin (sesampasta).
Mmmm, ziet er super lekker uit!
Binnenkort maar uitproberen ;D
Yeaah!! succes! 😀
mmmm lijkt me heerlijk !!!! Ga ik zeker eens maken!
😀 whoohooo
Jeeej thank you voor het recept!
Ik begon al te vrezen dat dit jaar mijn (eerste glutenvrije) verjaardag niet leuk zou zijn ( zonder taart geen feestje) maar nu begin ik er zeker zin in te krijgen, deze taart ga ik maken!!!
Waar koop jij je havermeel?
Kijk dat scheelt! Als je zin hebt in je eigen verjaardag 😀
Ik koop mijn havermeel bij de molen (Santpoort Noord), of gewoon havermout in de supermarkt die ik vervolgens in de keukenmachine doe. Havermout uit de supermarkt moet je altijd even het etiket lezen, bij sommige kunnen er sporen van gluten bijzitten omdat ze in dezelfde fabrieken verpakt worden als producten waar wel gluten in zitten.
Oke bedankt voor het reageren! Weet je ook toevallig welke havermout uit de supermarkt glutenvrij is, of kijk jij daar zelf niet naar? Ik had namelijk het idee dat de havermout uit de supermarkt niet glutenvrij is
Nee dat klopt, ik heb de mijna bij de Digros gehaald deze is dan niet glutenvrij. Maar ik heb altijd nog havermout in de kast staan van de molen, deze is wel glutenvrij.
Ik ga ervan uit dat havermout uit biologische winkels wel glutenvrij is, het moet altijd op de verpakking staan. Mensen met een gluten allergie kunnen doodziek worden van kleine sporen gluten, dus hier zijn de regels heel strict in (gelukkig maar).
Dankjewel voor het reageren Teni 🙂 ik heb toevalig biologische havermout gekocht, dus ik ga het even proberen!
Yes Heerlijk recept weer!!! Ga ik zeker maken 😉
Succes! Ik hoop dat je het lekker vindt 🙂
Ziet er overheerlijk uit!
WOOOOWWW,,, dat ziet er waanzinnig goed en lekker uit!!!
Dit ziet er echt goddelijk uit! Zeker het proberen waard denk ik.
wauw ik ontdek net je blog en ga dit recept morgen zeker uitproberen! Ik had nog wel een vraag, namelijk welke opleiding je hebt gedaan? Aangezien je nu diëtist bent, ben ik heel benieuwd. Ik ben in ieder geval blij dat ik je blog heb ontdekt!
Haha. Al die foto’s op het laatst. Echt van uit elke hoek een foto. 😀 Ik ga deze taart ook proberen. Laat je weten hoe het ontvangen is door mijn proefpersonen. 😉
Elke hoek was legendarisch genoeg voor een foto, haha.
Ik ben heel erg benieuwd hoe het bevalt!
ben je ook bekend met carobe poeder? (een alternatief voor cacaopoeder)?
Hoi Jannie,
Ik ken het wel maar heb het nog nooit gebruikt! Lijkt me wel interessant om eens in te duiken!
Over de Glutenvrije havermout. als het glutenvrij-embleem er niet op staat is het niet garant glutenvrij is mij in de bio-supermarkt verteld. Dus ook zelfs niet de biologisch dynamische. Maar ik heb zelf geen ervaring, dit is mij verteld.
De taart ga ik waarschijnlijk vandaag proberen, ben benieuwd!
Bedankt voor de info Gera!
Heeerlijk ziet deze taart eruit en ik heb hem gebakken!
Hij is ook echt heerlijk en er zitten lekkere ingrediënten in. Nu is alleen bij mij de ‘koek’ / ‘deeg’ nog wat aan de droge kant. Ik heb voor de helft rijstebloem en voor de helft speltbloem gebruikt (omdat ik niet genoeg rijstebloem had) Kan dit daardoor komen? Of heb je nog een tip om het deeg/koek wat smeuïger te maken? De vulling was echt super lekker!!
Woohooo!!
Om het smeuïger te maken kun je natuurlijk altijd wat meer kokosmelk en plantaardig melk toevoegen, dit werkt het beste! 😀
Wat een geweldige manier, zo’n recept met al die foto’s erbij. Helemaal overzichtelijk en het lijkt daardoor alsof zelfs ik dit zou kunnen maken. Ik heb m bij mijn favorieten staan!
Hahaha iedereen kan het maken, dus jij ook Carmen! Ik hoop dat je het een keer een kans geeft 😉
Wat een fijn recept lijkt me dit, nog even een goede reden voor een feestje bedenken en dan ga ik aan de slag. Nog een kleine tip voor het doorsnijden van een taart: span een dunne sterke draad rondom je taart, leg er een enkele knoop in en trek de knoop langzaam aan. Je trek de draad zo mooi horizontaal door je bodem en loop niet of nauwelijks risico dat je mis snijdt. Werk bij mij altijd!
Thanks voor de tip Danielle! 😀 Die van mij was inderdaad wat schots en scheef gegaan haha
Wauw ik heb hem vanVond gemaakt en hij is heerlijk! Past ook helemaal in mijn nieuwe gezonde voedingstijl! Maar even een vraag.. Hoe bewaar je de taart? Koelkast of gewoon op het aanrecht, en kun je hem ook invriezen?? Hoe lang is hij houdbaar?? Veel groetjes!
Poehee, ik heb deze taart gisteren voor mijn verjaardag eindelijk gebakken, m.b.v. de keukenmachine die ik kreeg. Zag er prachtig uit, gemaakt in een springvorm van 20 cm, dus een mooi klein en hoog (zwaar!) taartje. Daardoor had ik wel minder oppervlakte om de vulling over uit te spreiden, dus ook de buitenkant rondom dichtgesmeerd en bestrooid met kokosrasp. En dan had ik nog glazuur over. Zag er prachtig uit! Maar bij het doorsnijden en aansnijden bleek dat de substantie die was van een heel zware dichte spons… Een beetje te stevig en misschien ook niet helemaal gaar (want nog een beetje vochtig in het midden). Oei wat jammer! We vonden hem eindelijk niet lekker… Gezien de ingrediënten wel uitstekend geschikt als sportvoer, dus mijn man (met coeliakie) heeft een stuk mee naar zijn werk (op de racefiets). Hij moet maar veel gaan fietsen, de komende dagen.
Misschien toch niet zo geschikt voor een kleinere springvorm, of niet kleiner dan 22 cm? De bovenkant werd namelijk al erg donker en bij het controleren met een satestokje leek de taart wel klaar. Iemand anders ervaring met die zware consistentie en vochtigheid?
Het overschot aan glazuur gaat overigens uitstekend op brood als gezonde chocopasta, onze oudste zoon kan zijn geluk niet op, want sinds we suikervrij eten had hij dat niet meer gehad! Dus dat recept bewaar ik sowieso.
Even een update: we zijn de taart gaan waarderen :-)) hij is zwaar maar lekker. Wel lastig snijden, de glazuur perst er tussenuit als ik een stuk afsnijd/hak (waarschijnlijk ook door het bewaren in de koelkast). Ik eet de afgelopen week af en toe een puntje als lunch (hihi), wat ik combineer met een eveneens gezonde maar lichte smoothie als ontbijt. Toch is de structuur van onze taart aanzienlijk zwaarder dan die van jou, Teni, afgaand op de foto’s. Mede daardoor twijfel ik of ik hem nog eens maak, want de kinderen vonden het niks. Of misschien een gehalveerd recept in de springvorm van 20 cm…?
Hoi Teni,
Is deze taart ook lactose vrij (te maken)?
Groeten,
Marlon
Woww echt super recepten allemaal!!
Rijstebloem is dat die voor babys van nestle?
Kan ik ook gewone melk gebruiken ipv plantaardige?
Bedankt voor de inspiratie
Gr
Een vriendin wees mij op jou site ivm. mijn gluten dieet. In 1 woord: geweldig!
Vraagje: de meeste dadels in de winkels zonder pit, zijn al gezoet / bevatten een glucose laag (zoals op verpakking vermeld staat) wat voor dadels heb jij gebruikt, deze gewoon? En is dit een glucose laag van de dadel zelf of is dit geen puur natuur?!
🙂 tnx
Wat zou ik kunnen gebruiken in plaats van de pindakaas? Dit in verband met een pinda db noten allergie.
Hoi,
Kan de rijstebloem ook vervangen worden?
Thuis heb ik speltbloem, speltmeel, boekweitmeel en havermeel(gewoon havermout in blender) tot mijn beschikking.
Of voegt de rijstebloem echt iets van structuur of smaak toe?
Groetjes Geke
Geweldig recept maarrrr…welke pindakaas gebruik jij daarvoor?..de meeste pindakaas soorten (biologisch en regulier) zijn met toegvoegde suikers.Ik zelf koop via een reformwinkel de pindakaas zonder suiker of zout..ik zal deze gebruiken in jouw recept.Dan vind ik de tekst misleidend als je zet zonder suiker…dadels zitten vol suiker en staan hoog op de glycemische index..dus zonder suiker kan je er beter van maken “zonder toegevoegde suikers”lijkt mij 😉
Check dit https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/141873-de-geneeskracht-van-verse-dadels.html toevallig net gelezen omdat m’n schoonvader diabetes heeft en ik deze taart voor hem wil gaan bakken voor z’n verjaardag.
Ik ga van het weekend je dadelcake maken voor m’n vrienden om ons te verwennen op de zondagochtend 🙂
Nogmaals gefeliciteerd met je besluit Teni, het is een moedig besluit 🙂
Suikervrij??? Huh??? Weet je wel hoeveel suiker in dadels zit!!!!!! Even iets genuanceerder zijn, dan zet je (andere) onwetende mensen niet op het verkeerde been…..
Hoi Pip! Je komt heel erg overstuur over als ik je comment zo lees. Dat kan, maar misschien wil je eerst dit even lezen: http://fitbeauty.nl/je-recept-is-niet-suikervrij/
Liefs,
Teni
Hallo Teni
Met welk ingrediënt kan je de pindakaas of amandelpasta vervangen.
Ik heb nl een noten en pinda’s allergie
.groetjes Marloes
Hallo kan ik daar speculoospasta tussen doen?
Zonder toegevoegde suiker zou een betere titel zijn.
Beetje misleidend dit.
Want in de dadels zit natuurlijk veel suiker en daar wordt je net zo dik van als gewone suiker.
Hoi Benjamin, heb je wel goed gelezen in de tekst? Daar staat een duidelijke beschrijving, anders link ik hem ook nog even voor je hier in mijn comment: http://fitbeauty.nl/je-recept-is-niet-suikervrij/
Mooi verhaal.
Even een snelle berekening.
Alleen aan dadels en pindakaas zitten er al 2186 kcal in je taart en ruim 220 gram natuurlijke (net zo dik makende als gewone) suiker.
Super gezond die wondertaart.
Ga je nu een soort van de achterhaalde Arjen Lubach uithangen? Ga toch weg man. Calorieën zijn calorieën en als je er meer eet dan verbrandt kom je aan. Als je besluit om een stuk van deze taart te nemen ipv een reguliere taart krijg je meer vitamines en mineralen mee. Qua calorieën zie je niets staan over dat deze minder zijn toch? Even goed lezen voordat je denkt even slim te doen Benjamin. Je hebt het hier niet tegen een “gezondheidsguru van het web”. Iets verder kijken dan je neus lang is en een beetje verdiepen in informatie over gezondheid, calorieën en voedingswaarde. Dag!
“Calorieën zijn calorieën en als je er meer eet dan verbrandt kom je aan.”
De theory klinkt goed.
Maar het maakt wel degelijk uit waar je je calorieën uit haald.
Een man eet zon 2000 kcal per dag.
dus als die in 1 dag de hele taart zou opeten en dit elke dag doet zou hij volgens u kerngezond worden en zeker niet dik.
Met dit soort recepten waar heel pinterest vol mee staat help je niemand om af te vallen hoor.
Iedereen die dit recept leest denkt ow nu kan ik lekker taart blijven eten en ik wordt er nog super gezond van ook.
Niet te veel eten en alleen gezonde dingen daar wordt je super gezond van.
En daar hoort taart niet bij.
Benjamin, als je deze taart niet wilt eten om wat voor reden dan ook, dan doe je het niet, toch? Niemand dwingt je om Teni’s taart te eten. Maar wat heeft het voor nut om te gaan lopen zuurbekken? Er zijn genoeg mensen die deze taart graag maken en eten. Jij niet! Oké, duidelijk, punt uit! Mensen die altijd negatieve opmerkingen lopen te strooien en blijven reageren met meer bitterheid, hebben doorgaans ook een zuur en bitter leven. You don’t want this cake! Wo got your point!
LETS EAT THE CAKE BAS! Haha
Ik heb de taart gemaakt met 8 dadels. Dat was genoeg. Ik vond 380 gr echt teveel en mierzoet.
Ik heb je verhaal gelezen over suikervrij, maar als je appeltaart maakt zonder geraffineerde suiker en je vermeld erbij dat het suikervrij is dan klopt dat niet. Zeg dan suikerarm of zonder geraffineerde suikers. Het punt is dat ik vaak zoek naar suikervrije recepten en ik via google altijd kom op recepten met dadels, ahornsiroop, honing, etc. Het is en blijft gewoon suiker. Voor mensen die daar echt serieus ziek van worden is dat heel frustrerend als je iets zoekt op het net.
Thanks voor je feedback! Als je kijkt naar de recepten die ik nu op de site post, staat er geen suikervrij meer bij 😉 En wat betreft de titels, ik ben het ook wel met je eens dat er iets moet staan als ‘vrij van geraffineerd suiker’. Ik neem het mee! Thanks!