“5 minuten mediteren is al effectief!”
“Mediteer elke dag en bouw het op!”
Ja, oké, maar ik voel letterlijk geen verschil na 5 minuten. Sterker nog, als ik voor het eerst na lange tijd weer mediteer is het na een paar minuten uitzitten omdat mijn hoofd barst van de inspiratie en nieuwe ideeën. Effectief dus voor een creatieveling zoals ik, maar niet echt het initiële doel van meditatie.
Dus ik vroeg me al enige tijd af: Hoelang duurt het voordat je verschil merkt? Positief verschil.
Ik zocht het uit!
Over het algemeen zegt wetenschappelijk onderzoek dat er 5 dingen zijn waar je de effectiviteit van meditatie mee kunt bepalen:
- Frequentie van de sessies
- Duur van de sessie
- Hoe je de instructies van meditatie naleefd
- Inzicht in de context van waarom je mediteert (of wilt mediteren)
- Plezier
Uit onderzoek bleek dat mensen veel fijner en mindfuller reageerden op dagelijkse gebeurtenissen op de dagen dat ze mediteerden (1). Ook bleek dat wanneer de mensen dit op lang termijn deden, dit veel positieve resultaten teweeg bracht. Maar wat is lang termijn en wat is dan een positief resultaat?
Voor ik daar antwoord op geef, nog een aantal andere wetenschappelijke bewijzen die laten zien dat er een significante link is tussen de duur van de meditatie sessie en positieve emoties (2).
Hoeveel weken?
Het volgende onderzoek laat een verschil zien van wanneer meditatie effectief blijkt te zijn. Dagelijks 13 minuten mediteren over een periode van 4 weken bleek bij lange na niet hetzelfde effect te hebben van dagelijks 13 minuten mediteren voor 8 weken! Want na 8 weken bleek er een enorm verschil te zijn in minder negatieve gevoelens, betere concentratie, beter geheugen en verminderde angstgevoelens.
Dus je zou hier al uit kunnen opmaken dat 2 maanden een mooi begin is. Vooral als je na 1 maand dagelijks mediteren, wat echt al een applaus verdient, nog geen verschil merkte en hierdoor ontmoedigd raakte.
Hieruit wordt ook duidelijk dat herhaling belangrijk is. En aangezien je dagelijks meestal éé keer mediteert, zal er een langere periode nodig zijn om genoeg herhalingen te hebben gehad voor die bijzonder positieve effecten.
Uit het volgende onderzoek bleek dat competentie belangrijker was dan de duur van de meditatie. Wat ergens ook logisch is. Je kunt het wel gaan ‘uitzitten’, maar als je niet mentaal intentioneel mediteert, krijg je minder voor elkaar. Uiteindelijk heeft de duur van een sessie zeker ook invloed, maar lang niet zoveel als competentie.
Wat is dat precies, competentie bij meditatie?
Het is lastig om meditatie echt als vaardigheid te categoriseren omdat het juist te maken heeft met niets doen. Hoe goed kun je niets doen en alles laten zijn? Gek om te definiëren natuurlijk.
Het belangrijkste om hierbij te onthouden is de vraag: Uit welke context besluit je te mediteren? Geloofsovertuiging? Op zoek naar heling? Rust? Vrede? Meer zelfliefde? Focus?
Dit zijn meestal geen punten die we onder een vaardigheid plaatsen, toch?
Maar het verschil tussen een beginner en een gevorderde persoon in meditatie is in hoeverre je alles om je heen en in je kunt laten zijn en enkel in het moment kun zijn.
Dat mijn hoofd naar allemaal ideeën gaat en aan de slag wil, is wat wordt genoemd “a beginners mind”. Pas wanneer ik enkel in het moment kan zijn, zal meditatie het meeste effect op me hebben in positieve zin.
En daar is oefening voor nodig. Herhaling met intentie.
13 minuten, 8 weken
Dus mocht je het willen proberen aan de hand van de bovenstaande onderzoeken: 13 minuten lijkt een top tijd te zijn, voor minstens 8 weken lang.
En daarbij dus belangrijk: Met intentie de meditatie in gaan. De intentie om in het moment te zijn.
Mijn advies is om te beginnen met geleide meditaties zodat je brein niet constant afdwaalt. Tijdens geleide meditaties word je vaak eraan herinnert om terug te gaan naar je ademhaling – het enige ‘meetpunt’ van het hier en nu als je ogen gesloten zijn.
Ik heb veel geschreven over meditatie, zoek op de term in het zoekbalkje rechtsboven en volg ook mijn Engelse YouTube kanaal waar ik veel geleide meditaties maak:
[embedyt]https://youtu.be/HHlXMt82P_E[/embedyt]
2 comments
Fijn en leerzaam artikel. Dankjewel. 💕
Super leerzaam artikel, bedankt!
Wat is trouwens de beste tijdstip om te mediteren?