Eieren hebben de afgelopen jaren een slechte reputatie opgebouwd, geheel onterecht zelfs – omdat er allang bekend wat er mis is gegaan in de eerste angsten rondom eieren. Namelijk: cholesterol.
Het woord cholesterol kent een negatieve lading, maar pas later zijn wetenschappers erachter gekomen dat er twee soorten cholesterol zijn waarvan je één heel hard nodig hebt.
Ik zal kort en krachtig uitleggen wat er aan de hand is met eieren en hoeveel je er per week ‘mag eten’!
Cholesterol
Er zijn dus twee soorten cholesterol: LDL en HDL.
LDL wil je zoveel mogelijk vermijden, teveel hiervan in je bloed kan propjes en plak veroorzaken. Wanneer dit onbehandeld blijft kan dit leiden tot hart- en vaatziekten, een hartaanval of een beroerte.
HDL daarentegen, helpt juist om het slechte cholesterol je lichaam uit te krijgen. Het ‘veegt’ je aderen schoon. Wanneer je bijvoorbeeld begint met sporten, komt er meer HDL in je bloed wat goed is voor je aderen en hart natuurlijk.
Dit stukjes informatie, was vroeger niet bekend. HDL en LDL werden op één hoop gegooid als ‘totaal cholesterol’. Alles wat ook maar cholesterol bevatte qua voeding, werd als slecht bestempeld. Helaas is dit stukje informatie nog steeds blijven hangen bij velen en is het nieuwe stukje onderscheid tussen HDL en LDL niet goed doorgekomen.
Goed cholesterol?
HDL is dus het goede cholesterol wat het overtollige cholesterol uit je lichaam ‘veegt’ en het naar de lever brengt waar het gebruikt en uitgescheiden kan worden. Uit enkele onderzoeken blijkt dat HDL je aderen kan beschermen tegen plaque opbouw (1)(2).
HDL wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten (3)(4)(5). Jep, dat is dus een klein bijzonder detail die het hele woord cholesterol in een ander daglicht kan zetten. Het is dus heel belangrijk dat je dit stukje informatie WEET als je praat over cholesterol. Want het één is slecht voor je, terwijl het ander juist heel goed en belangrijk is voor je lichaam.
Eieren
Eieren zijn absoluut geen boosdoener, ze bevatten veel:
- Antioxidanten (watte?)
- Eiwit
- Voedingsstoffen
Uit onderzoek (6) is gebleken dat het eten van 4 tot 6 eieren per week super acceptabel is, zelfs voor mensen met een verhoogd cholesterol. Mensen die eieren met mate eten, lijken geen verhoogde cholesterolwaardes te hebben die ongezond zijn (7). Met mate is het sleutelwoord.
Dat is het altijd, nu dus ook met eieren!
2 comments
Super fijn om te weten dat eieren geen boosdoener zijn. Goed artikel! 🙏
Jammer alleen van alle dierenmishandeling die er achter zit.
Geen ei voor mij!