Wist je dat je meer dan decennium aan je leven kunt toevoegen door meer plantaardig te eten? Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Bergen in Noorwegen (1).
Voedingswijzigingen en de levensduur
De onderzoekers gebruikten al bestaande data rondom wereldwijde ziektes om een model te creëren dat een schatting maakt van het effect van voedingswijzigingen op de levensduur van mensen. Hier kun je het model vinden als je geïnteresseerd bent.
De belangrijkste bevindingen waren de volgende:
- Meer peulvruchten, granen en noten eten verhoogt je levensverwachting.
- Minder rood en bewerkt vlees eten verhoogt je levensverwachting.
- De grootste verhoging van levensduur was bij de groep 20-ers. De mannen verhoogden hun levensduur met 13 jaar, de vrouwen met bijna 11 jaar.
- Mensen in de 60 zagen een gemiddelde verhoging van 8 extra jaren door de switch te maken van het moderne Westerse dieet naar een meer plantaardig dieet.
Wacht heel even hoor, 8 hele levensjaren, als je al in de 60 bent!!! Dat moest ik even herhalen.
Maar eerlijk, deze bevindingen zijn geen verrassing als je je al enige tijd verdiept in gezonde voeding, plantaardige voeding en de effecten hiervan op onze gezondheid.
Lees hier bijvoorbeeld meer over het effect van dierlijk eiwit en plantaardig eiwit op het lichaam:
Verlaagd risico op levensbedreigende ziektes
Zo is er ook een recent onderzoek dat laat zien dat het binnenkrijgen van volkoren granen, groente, fruit, noten en zelfs koffie geassocieerd wordt met een verlaagd risico op allerlei levensbedreigende ziektes. Een hoge inname van rood of bewerkt vlees wordt geassocieerd met een hoger risico op deze levensbedreigende ziektes.
Het is nooit te laat en nooit te vroeg
Zoals je al las kan er heel veel verschil gemaakt worden, ook als je pas op een latere leeftijd start met het veranderen van je eetstijl / leefstijl. Eten is voor vrouwen in ieder geval jarenlang een manier geweest om je gewicht te beheersen. Vanaf een bepaalde leeftijd kan het zijn dat je denkt ‘wat boeit het nu nog, ik ben niet meer jong, dus ik ga lekker eten wat ik wil’.
Maar we vergeten dat onze gezondheid en levensduur de belangrijkste factoren zijn van wat we eten. Weet ook dat een verandering niet van de ene op de andere dag gaat. Het hoeft dus niet alles-of-niets te zijn. Zet kleine stapjes, maak kleine veranderingen, kijk wat nu goed voelt en hoe je wat bewuster kunt zijn rondom hetgeen wat je eet.
Google op plantaardige recepten, gebruik de zoekterm ‘vegetarisch’ op mijn site (rechtsboven) en gun jezelf wat tijd en informatie om de komende tijd een kleine verandering hier en daar aan te brengen!
2 comments
Heel fijne en leerzame info Teni. Door wat ik eet, kan het best zijn dat ik wat jaren kan toevoegen aan mijn leven. Dat is me daar best een kado dat op deze stormachtige dag komt aangewaaid. De tuinmeubelen van de buren neem ik erbij voor lief. 😄 Bedankt voor vandaag. Je schreef weer een heel fijn en inspirerend artikel. 🤩Knuf en kus 💕💋PS Was een cadeautje om van je terug te lezen op YouTube. 💓Dankie. ✨
En als er dan ook nog de factor “genieten van je eten”bij zit,is het helemaal gezond