Heb je het gevoel dat je verslaafd bent aan suiker? Of is het dat je een zoetekauw bent? Kun je niet stoppen met denken aan zoetigheid? Of vind je het lekkers om elke maaltijd af te sluiten met wat zoets? Waar zit het verschil hem in?
Vandaag ga ik je daar hopelijk meer verduidelijking over geven.
Hoeveel theelepels suiker is te veel?
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat Amerikanen over het algemeen tussen de 17 en 22 theelepels toegevoegd suiker per dag binnen krijgen (1)(2). Ik denk dat we allemaal kunnen bedenken dat dit teveel is, maar echt!
Het advies is om echt niet meer dan 9 theelepels toegevoegd suiker (36 gram) per dag binnen te krijgen als man en 6 theelepels (25 gram) als vrouw per dag.
Gelukkig is dat in Nederland beter te doen door de hoeveelheid vers groente en fruit dat beschikbaar is, maar ook door de lagere supermarktprijzen dan bijvoorbeeld in Amerika. Daar heeft meer dan 70% van al het eten en drinken toegevoegd suiker of toegevoegd zoetstof! Dat is in Nederland niet het geval.
Maar wanneer je wél echt teveel suiker binnen krijgt, is de kans groot dat dit ook steeds meer wordt. Hoe meer suiker je eet, hoe meer trek je ernaar krijgt (3). Dit is het ‘verslavende’ deel eraan.
Wanneer je suiker eet, maakt je lichaam een ‘happy hormoon’ aan genaamd dopamine. Dit wordt door je hersenen gesignaleerd. Maar hoe meer suiker je eet, hoe hoger je tolerantie wordt voor het hormoon en je dus steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect in je brein (4). Maar ondertussen slaat je suikerspiegel op hol, moet je insuline als een tierelier aan het werk en heeft je lijf niet heel veel voedzaams aan al dat suiker.
Zoetstoffen lijken in dat geval de oplossing omdat ze je suikerspiegel met rust zouden laten (is onderzoek ook nog verdeeld over), maar aan de andere kant hebben ze een negatieve invloed op je darmflora, je hersengezondheid en je hormoon regulatie (5)(6), ik zou er dus zoveel mogelijk weg van blijven.
Er is hoop!
Het goede nieuws is dat er hoop is! Er zijn manieren om je suikerverslaving af te laten nemen. Hier een paar van mijn tips:
Achterhaal de grootste suiker bijdragers in je voedingspatroon.
- Soms moet je hier een voedingsdagboekje voor bijhouden als je het niet zeker weet. Dat is oké, want eten is niet voor iedereen iets waar ze bewust over nadenken. Let op de volgende punten:
-
- Check de labels van de verpakkingen die je in huis hebt: is er suiker te zien op de ingrediëntenlijst? Dan is het toegevoegd. Check ook even hoeveel gram per 100 gram suiker er aanwezig is (lees dit artikel als je dit verwarrend vindt).
- Voeg je iets toe aan je koffie of thee?
- Heeft je pindakaas suiker? Of de muesli die je elke dag eet? De jus die je bij je vlees maakt? Ook dingen die niet per se ‘zoet’ zijn kunnen suiker hebben.
-
Let op, het is heus niet erg dat er hier en daar wat suiker aanwezig is. Dit gaat om het bewust worden waar het allemaal in zit zodat jij de keuze kan maken wanneer je het binnen krijgt. Niet de fabrikanten!
Als die pindakaas nou je favoriet is maar er zit suiker in, SO BE IT! Dan schrap je wel op een plek waar het je minder doet: misschien is dat de muesli, of de jus, of iets anders!
Zoet op een andere manier! Own het zelf!
- In plaats van producten te kopen waar suiker al aan is toegevoegd kun je voor de naturel variant gaan en er zelf suiker in andere vormen aan toevoegen. Zo heb je veel meer controle over de hoeveelheid maar kun je ook geleidelijk minderen!
-
- Denk naturel yoghurt, muesli zonder toegevoegd suiker, etc.
- Gebruik producten als vanille extract, fruit, kaneel en misschien wat honing om wat zoetheid toe te voegen naar smaak.
-
Blijf weg van marketingtermen als ‘suikervrij’ en ‘dieet’
De reden dat ik dit zeg is omdat deze termen niet áltijd betekenen dat ze gezond zijn, zoals ik eerder aangaf kan het zijn dat er zoetstoffen zijn toegevoegd die weer op andere vlakken schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Omdat ik niet wil dat je gezond eten als een ingewikkeld project gaat zien, is het beter om het zo simpel mogelijk te benaderen en waar kan weg te blijven van marketingtermen (omdat er vaak een addertje onder het gras zit, anders stond die term niet op de verpakking).
Eet je suiker in combinatie met vet en/of eiwit!
Als laatste nog een tip die je suikerspiegel erg fijn gaat vinden: om iets wat veel suikers (koolhydraten) bevat te eten in combinatie met vet en/of eiwit omdat dit de opname van suiker in je bloedbaan vertraagt. Dat betekent dat je suikerspiegel ook minder snel zal stijgen – dit is sowieso beter voor je gezondheid (en je energieverdeling gedurende de dag).
Het komt goed, kleine stapjes!
Heb vertrouwen in het feit dat elk klein stapje al een groot verschil maakt. Je hebt niet dit voedingspatroon binnen één dag zo gekregen, je hebt dit over de jaren heen opgebouwd. Het zal ook wat tijd kosten om het te veranderen en wanneer je de lange termijn tour neemt, kom je het verst! Hopelijk helpen de tips uit dit artikel je verder.
Vragen? Laat ze gerust achter in de comments!
2 comments
Dank je Teni. Fijn artikel. Heel leerzaam. Begrijpelijk uitgelegd ook zoals altijd. 🤩 Goede tips en zo mooi hoe jij alles altijd benadert. Zodoende kan het gewoon geen ingewikkeld project worden! 👏🏻 Hoe jij het ons brengt en leert, is het allemaal zo goed aan te pakken en te passen. Love ook helemaal je laatste alinea. Dank nogmaals Teni. 🤍
Wat fijn dat jij hierover schrijft. Dank voor je tips.