Naar aanleiding van mijn voedingsdagboek artikelen krijg ik heel vaak de vraag hoe ik mijn havermout eet; hoe bereid ik het? Met welke toppings? etc. Dus laat ik dat vandaag met jullie delen!
Wat heb je nodig voor een flink ontbijt?
- 200 ml plantaardig melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- 100 gram havermout (Ja dit is best veel!)
- theelepel honing
- 2 theelepels kaneelpoeder
- topping naar keuze, ik heb deze keer pecannoten gebruikt
Ik hou van potten met labels, haha 🙂
Verwarm de melk op in een pannetje
Als de melk al wat warmer is geworden (niet laten koken!), doe je er de honing bij. Zo wordt de honing goed vermengd
Doe vervolgens roerend de havermout erbij, beetje bij beetje
En als laatste de kaneel. Zorg er de hele tijd voor dat het melk niet gaat koken! Dus houd het vuurtje op zn laagst
En daar heb je het! Een heerlijk bakje havermout 🙂 Nu kun je er eigenlijk op doen wat je wilt, of gewoonweg zo eten!
Lekker een flink ontbijt!
41 comments
Hmm, heerlijk, ik heb net ook een bakje havermout op 🙂 Ik maak het vaak in de magnetron, en dan zorg ik juist dat de melk wél gaat koken, zodat het goed een echte pap wordt. Dit is altijd iets sneller in de ochtend. En gebakken havermout blijft ook favoriet, al heb je daar wel wat meer tijd voor nodig 🙂
jaa gebakken havermout is ook mijn favoriet! Ik heb zelf geen magnetron, dus dan maar het pannetje in de ochtend! 🙂
Jouw havermout ziet er alleen al uitnodigend uit door dat leuke bakje en die gezellige servetjes altijd! 😀
Hihi, denk ik stiekem over na! 😀
Yum! Ga k zkr ook maken.. eet je die 100 gr in 1 of bewaar je een beetje voor later?
Ik eet het helemaal in mn eentje in een keer op, haha. Ik merk dat meer mensen het wat aan de grote kant vinden.. 😀
Ik maak dit precies hetzelfde maar ik voeg in plaats van kaneel, raw cacoa powder en goji bessen toe. Ook echt een aanrader!
Heerlijk!
Wow jij doet in verhouding veel minder melk dan ik! 🙂 Ga het zo ook eens proberen, dan wordt het misschien wat minder pap. Mijn favoriete combinatie is havermout met ongezoete amandelmelk, bosbessen, kaneel, moerbeien en pompoenpitten! Liefs
Haha ja klopt! Ik vind het dan lekker dik worden 🙂
Ah lekker met bosbessen en kaneel!
Ik maak het altijd in de oven klaar met appel, kaneel en amandelen. Klein eitje, 8 tot 10 eetlepels havermout, 1 eetlepel lijnzaad, halve eetlepel olie, scheutje melk, kleine appel en heel veel kaneel, alles goed roeren en een halfuurtje in de oven. Als laatste nog lekkere amandelen erdoor en jummie jummie!
Maar als ik mijn havermout kook, krijg ik altijd een slijmerige klonterige pap! Waarom ziet het er bij jou niet zo uit?!
Thx voor de tip !!! Dit lijkt me heerlijk in de oven. Ga ik eens proberen.
Ik verwarm de melk meestal en dan giet ik de warme melk over mijn havermoutvlokken en laat ik die even wellen in een kommetje en steek ik het mengsel een nachtje in de frigo, zo heb ik ook niet echt een papje, maar eerder gewoon havermoutvlokken 🙂
Klinkt lekker zeg!!
Misschien gebruik je te weinig havermout? Ik gebruik best veel, maar dan wordt het niet slijmerig zeg maar.
Ik doe één kopje havermout in een pannetje, twee kopjes (soja)melk er bij. Zodra dit warm wordt, een theelepel kokosolie erbij zodat het lekker romig wordt. In mijn kom doe ik vast gehakte noten (eens per week hak ik een voorraadje zodat ik ‘s ochtends geen noten hoef te hakken), een eetlepel lijnzaad en de topping waar ik zin in heb; wat rozijnen, stevia, kaneelpoeder of wat vanille extract.
Ben blij met je recepten Teni!
Slim om de noten eerst te hakken!! 😀
waarom niet laten koken?
Omdat ik daarna nog de havermout en kaneel moet toevoegen en dan is mijn hele pan aangekoekt.
Wow gebruik je echt 100 gram havermout voor 1 portie, lijkt me dan zo’n caloriebom worden met die honing en noten er ook nog bij? Ik gebruik zelf 30 gram.
Jazeker! Het is ook een “caloriebom”, maar als ontbijt geeft het me lekker energie. Ik vind het heerlijk.
Ah ik denk dat het ‘geheim’ van jouw havermout dan vooral de honing is. Aangezien ik de rest precies hetzelfde doe. Leuk om te weten. Helaas eet ik geen honing, want het ziet er wel heel aantrekkelijk uit! Dankje voor het delen.
graag gedaan! 🙂
Ik laat het altijd overnacht 30 gram haver met eetlepel chiazaad en 150 ml amandelmelk weken. ‘s ochtend 1-2 min in de magnetron en weg ben ik! Vaak wel met lekker veel kaneel erdoor hmmmm 🙂
Lekker weer Teni! Ik ga ook weer eens pecannoten halen, zo lekker
Ik heb zelf geen magnetron, en de oven duurt te lang. Dus het pannetje is een goede uitkomst 🙂 Inderdaad, lekker veel kaneel!! nomnomnom 🙂 haha
Zit in dat kleine schaaltje 100gr havermout?????
Ja :$ Ik schaam me bijna! hahaha
Wat fijn om te zien dat ik niet de enige ben die een kom vol havermout op eet op de vroege ochtend hahaha
zo maak ik het ook. Alleen gebruik ik lactosevrije melk. Ik vind de amandelmelk bij de jumbo best duur. Waar koop jij je amandelmelk? en is dat gezoet of ongezoet?
Ik koop ongezoete amandelmelk van alpro soja, of bij de tuinen. Ik koop ook wel vaak havermoutmelk bij de tuinen, hier zit ook geen suiker in.
Amai 100 gram lijkt me best veel. Ik gebruik meestal 30 à 40 gram.
Hahaha ik merk dat veel mensen dat vinden! Tja, ik heb er niet zoveel moeite mee!
Ik gebruik 250 ml melk en 10 eetlepels havermout. Eerst gebruikte ik nog meer melk 300ml.
Ik snap niet dat mensen 100 gram veel vinden, je moet toch een volwaardig ontbijt hebben zodat je geen honger hebt tot de middag.
Ik ben het met je eens, maar het is best interessant om te zien hoe anders iedereen eet! 🙂
Ik doe ook altijd richting de 100gram hoor!!! 40gram is voor mij te weinig! hihi! maar op de foto lijkt het een onwijs klein schaaltje, dus ik geloofde eigenlijk niet dat er zoveel in zat…. maar wel dus!
Hahaha ja op de een of andere manier denkt iedereen steeds dat het zo’n mini schaaltje is, maar het is de grotere variant :p
Lekker! Ik pak ook altijd 100 gram havermout hoor, 8 flinke eetlepels, laat dit een nachtje wellen in een pannetje met 300 ml melk, doe er altijd stukjes banaan door! Ik eet ook veel, maar ik doe wel aan kracht training ook.
Ahh klinkt lekker met banaan! Ik ben wel een fan van een groot ontbijt! 😀
Hahaha het is echt te grappig hoe iedereen vraagt of t echt 100 gram xD maat als je er geen appel door heen doet dan heb je ook wel zoiets nodig lijkt me! Ziet er lekker uit! weer goede inspiratie!
Ik zie hier gebakken havermout voorbij komen… gaat dat dan in de oven? en op hoeveel graden? en hoe lang?
Hoop vragen maar ik wil zo graag dit gaan eten en als echt pap krijg ik het niet weg…. Is dit ook een goed ontbijt voordat je gaat sporten?
PS ontzettend leuke site trouwens, ik haal veel informatie en inspiratie hier vandaan
Ik ben sinds kort ook aan de havermout. Ik moest er even aan wennen, maar vind het nu heerlijk. Weet je wat ook lekker is een mug cake met havermout.
Lieve Teni,
Welk merk havermout gebruik jij voor dit heerlijke recept?
xxxx
Ik ben gek op havermout, eet het iedere ochtend. Leuk om inspiratie voor variatie te zien van anderen! Als je banaan lekker vindt: doe er ook eens een lepel (suikervrije) pindakaas bij. Mijn favoriete zondagochtend-ontbijt.