Hoofdschuddend dwalen mijn ogen af naar de grond..
Waarom gaan sommige fabeltjes toch zo door de wereld en zijn zo lastig om eruit te krijgen? Mensen die keihard overtuigd zijn dat het eigeel ongezond is en je beter alleen het wit van een ei kunt eten, maar vervolgens wel een kant-en-klare energiereep uit een pakje halen. Wat?
Ik snap niet dat we in een tijd zijn beland waar we “echt voedsel” gaan zien als kwaadaardig voor ons lichaam. Als er een voedingsmiddel is waar er niets ingespoten, bijgepropt of bewerkt kan worden dan is het wel een ei! Alhoewel, je weet het tegenwoordig nooit zeker, maar het punt is dat een ei precies zo uit de natuur komt. En ik ben overtuigd dat voedsel dat zoveel mogelijk zijn natuurlijke vorm heeft, helemaal prima is voor je lijf.
Maar mijn “overtuiging” zegt jou natuurlijk nog niks. Bewijs wil je! Haha. En gelijk heb je.
Cholesterol
Ik begrijp het, een eigeel bevat nou eenmaal meer cholesterol dan het eiwit. En cholesterol, dat klinkt al fout. Nu wil ik niet te hard zijn, maar;
Als je een te hoog cholesterol gehalte hebt en je hiervoor moet letten op wat je eet. Dan denk ik dat er een grote kans is dat je deze hoge cholesterol niet hebt gekregen door het eten van heel veel eieren (eigeel + eiwit). Maar dat dit in eerste instantie is gekomen door kaassouflets, margarine, halvarine, koekjes, chips, ijs, cake, chocolade, krokketten, frikandellen, frietjes etc. Niet dat het erg is om het af en toe te eten, maar consequent blijven eten kan ervoor zorgen dat je een te hoog cholesterol gehalte krijgt.
Goed. Dat is nu uit de weg. Als je vervolgens je cholesterol naar beneden wilt krijgen, behaal je dus het mééste resultaat door bovenstaande voeding zoveel mogelijk te schrappen aangezien daar ook veel minder voedingsstoffen in zitten dan in, bijvoorbeeld, laten we zeggen; een ei.
Wetenschappelijk bewijs, jaja
Uit onderzoek is zelfs gebleken het eten van het hele ei bij 70% van de mensen geen enkel (!!) effect had op hun cholesterol gehalte (1). Oja, en nog even een paar onderzoeken om je te overtuigen:
- Het eten van het hele ei verhoogt zelfs je insuline gevoeligheid (2)
- Het zorgt juist voor HDL (cholesterol) in je bloed, dit is het goede cholesterol ( in tegenstelling tot LDL) en “veegt je aderen juist schoon van LDL” (3) HDL maak je ook aan als je veel sport –> je aderen worden schoongeveegd!
- Er is geen link gevonden tussen hartziektes en het eten van hele eieren, uit meedere onderzoeken: (4)(5)(6)
Daarentegen bevat het eigeel ontzettend veel goede voedingsstoffen!
- hoge kwaliteit aan eiwit, gezond vet, vitamines, mineralen, antioxidanten (7)
- bevat veel choline, dit is een hersen voedingsstofje waar 90% van de mensen niet voldoende van binnen krijgen helaas (8)(duuusss… lekker eieren blijven eten!)
Een heel ei maakt je blij
Daar komt het op neer. Hele eieren doen meer goeds voor je dan kwaad. Het cholesterol in een ei verhoogt niet je LDL cholesterol gehalte, of je kans op het krijgen van een hartziekte gerelateerd aan vet/cholesterol eten. Hier zijn toch echt de bewerkte voedingsmiddelen de schuldige!
17 comments
Superfijn om nou is duidelijkheid te krijgen! Ik ben echt blij dat ik deze blog ontdekt heb, wat een eye-opener! Super!
X
Aah leuk!! 😀
xx
meer een ei opener
Wat een super artikel! Ik vroeg me nu al een tijdje af of ik ‘s ochtends enkel een roerei met eiwit zou maken of ook met het eigeel erbij. Aangezien ik eigeel veel te lekker vind heb ik nog nooit enkel eiwit gebruikt, en nu blijkt dus inderdaad dat het toch niet uitmaakt, yes! 🙂
Ik heb trouwens nog maar net je blog ontdekt en ik ben al een gigantische fan! Ik zit momenteel in mijn ‘blok’ (examenperiode) en kan dus wel eens een gezonde periode gebruiken na mijn ongezonde kotleven. Ik haal echt superveel tips van je blog, zeker in verband met tussendoortjes! De lichtgewicht crackers van Wasa zijn mijn nieuwe favorieten hihi. En dat artikeltje over dat mensen je aanspreken over ‘te gezond’ leven kan ik me ook helemaal in vinden. Ik hoef helemaal niet af te vallen, dus mensen kijken me nogal raar aan als ik zeg dat ik probeer geen chips en frietjes meer te eten. Ze zeggen ‘maar bij jou maakt dat toch niet uit?’ Wat ze niet snappen is dat het gewoon léuk is om je lichaam ‘te zuiveren’. Het voelt gewoon prettiger aan om veel groenten en fruit te eten vind ik, ik voel me echt beter in mijn vel dan wanneer ik weer met een zak chips voor de tv kruip! Dus ik snap je volledig!
Super blog dus 🙂 (En prachtige foto’s!)
Haha oke dit is dus echt wel een lang bericht geworden, sorry hiervoor!
Alessandra
Hahaha Alessandra, mooi gezegd hoor :p
En zo te zien heb je een hoop gelezen op mijn blog; voel me happy!! 😀
Je mag je berichten zo lang maken als je maar wilt hoor, geen sorry! haha 🙂
Liefs,
Teni
Ha! Dit artikel gaat mee naar mijn werk waar ik zowat elke dag te horen krijg dat het eigeel niet goed voor je is. En mijn ‘diëtende’ collega’s zitten zich maar uit te hongeren en pakken enkel een warm glaasje tuinbuillion. Terwijl zij klagen over honger, kan ik met mijn gekookt eitje weer wat uurtjes vooruit!
Hahahaha goed plan Tahnee! Wat erg van hun tuinouillon zeg :p Je mag ze ook vertellen dat als ze alleen maar méér honger willen krijgen, ze juist meer bouillon moeten drinken 😉
Het geeft je lichaam een sein dat er voedsel binnenkomt, brengt al je smaakpupillen op gang en vervolgens is er binnen een paar slokken niets meer wat binnen komt. En dan, krijg je honger! Laten we het niet eens hebben over de hoeveelheid zout die erin zit! Voelen ze zich opgeblazen? Niet gek! haha :p
Misschien ook interessant, dat hele `cholesterol is slecht’ verhaal is ook controversieel 😛 lang leve het ei
Wat een supergoed artikel weer, ik ben zo blij dat ik deze blog ontdekt heb! Maar..aangezien ik erg voor biologisch ben, mis ik wel een verwijzing naar biologische eitjes. Een kip die vrij rond kan lopen zoals de natuur het bedoeld heeft en dus lekker in haar vel zit, legt veel betere eitjes zo is bewezen. Bovendien wordt met biologische eieren niet gerommeld en krijgen de kippen voer zonder antibiotica, hormonen, soja, e.d. Bij ons komen er dus echt alleen maar biologische eitjes in, helemaal na al die schandalen die er in omloop geweest zijn.
Dankjewel Kitty!
Ik eet mijn eieren ook altijd biologisch! Je hebt helemaal gelijk en ben blij dat je dit toevoegt aan deze pagina!
Een heeeele tijd geleden heb ik een artikeltje geschreven in deze richting: http://fitbeauty.nl/hoe-weet-ik-of-mijn-eieren-echt-biologisch-zijn/
Ook even ter info voor anderen die het interessant vinden 😉
Dankjewel voor je bericht!
Ik weet dat gevarieerd eten wordt geadviseerd. En het is duidelijk dat eieren helemaal nog niet zo slecht zijn.
Hoeveel eieren zou je per week mogen eten?
Hoi Jilles!
Ik ben helemaal niet van de “hoeveel mag je van iets per dag of per week”. Elk lichaam is anders en heeft andere behoeftes. Dus dat soort regeltjes snap ik uberhaupt niet 😉 Ik eet soms 4 eieren op een dag en soms 2 weken geen enkel ei..
Wat een goed artikel! Ben het helemaal met je eens!
Toch laat ik nog wel eens het eigeel weg om kcal-redenen, het eiwit vormt maar 1/3 van de kcal van een ei, maar wel meer volume. Maar aangezien ik “kaassouflets, margarine, halvarine, koekjes, chips, ijs, cake, chocolade, krokketten, frikandellen en frietjes” toch uit mijn dieet weglaat, denk ik dat ik nog steeds relatief gezond bezig ben 😉
Wegens de calorieën kan ik het inderdaad begrijpen om het eigeel weg te laten en flink te bulken met de eiwitten. 🙂
Eindelijk antwoorden op mijn vragen dankje wel.
Als honger winter kindje en en vele jaren erna moest ik rauwe eieren eten. Minstens 4 per dag.
Ik slubste uit de schalen, slijmerig en lekker als de dooier eruitkwam. Ja Kippen eieren.
Veel later kwamen ziekten en zo in verhaal, is de schuld van productie vergroting.
Jaar en dagkwamen Samonella en dit soort verhalen. Het is nu 2016 dus je weet dat ik 70+ ben.
Al dat gezeur is wel erg vermoeiend. Kijk naar vogels en Reintje de Vos, zijn gek op eieren.
Ei dooier heeft veel goede voedingswaarden. En de eiwitten zijn ook nuttig.
Maar Industrielle productie methoden doen er helaas afbreuk aan.
Ik slik een bloedverdunners:fenprocoumon daarnaast heb ik colitus ulcerosa ik kom er niet van af omdat die booosdoener in de weg zit Hoe moet ik hier een oplossing voor vinden?