Een snelle stofwisseling staat gelijk aan; energiek zijn en effectief je voedsel verteren en verbranden. Willen we dat niet allemaal? Ik denk dat het algemeen bekend is dat sporten je stofwisseling aanzienlijk verhoogd, evenals eten wanneer je honger hebt. Maar nu kun je deze twee regels helemaal volgens het boekje volgen en tóch geen optimale stofwisseling hebben, hoe dan? Er zijn namelijk een aantal sneaky factoren die ERG veel effect hebben op je stofwisseling waar je misschien nog niet bij hebt stil gestaan.
Onvoldoende slapen
Ach, dat heb je vast vaker gehoord. Maar WAAROM dan? Waarom verlaagt onvoldoende slaap je stofwisseling?
Als eerste: een goede nachtrust zorgt ervoor dat je “herstel cyclus” (al je cellen, organen etc.) zich weer optimaal kunnen gedragen, dit geldt dus ook voor je hormonen die invloed hebben op ontstekingen (worden verminderd) en hormonen die invloed hebben op je vetverbranding. Voldoende slaap zorgt er ook voor dat het hormoon leptine zich “normaal” kan gedragen. Leptine is het hormoon dat je een seintje geeft wanneer je vol zit, dit moet natuurlijk als je voldoende hebt gegeten. Maar de hormoonhuishouding van veel mensen is tegenwoordig zó in de war dat veel hormonen allang niet meer “normaal” reageren wanneer er zoveel andere processen in je lichaam verstoord zijn (zoetstoffen, overmatig suiker gebruik, onvoldoende slaap etc.). Leptine heeft ook effect op je stofwisseling.
Dus: Te weinig slaap –> verminderde leptine aanmaak + werking –> meer honger –> meer eten –> nog vermoeider omdat je al weinig energie hebt en nu ook nog eens extra voedsel moet verteren –> lagere stofwisseling (je lichaam slaat dit liever op als vet dan het hele verteringsproces in te gaan als het lichaam al uitgeput is van te weinig slaap).
Één nachtje te weinig slaap zal dit effect natuurlijk niet direct veroorzaken. Maar pas op als je dagenlang te weinig slaap krijgt, plan een middagdutje in of zorg ervoor dat je een dag in het weekend even flink kan “bijslapen” om weer in balans te kunnen komen de dagen erop.
Wist je dat te weinig slaap:
Stress
Er komt niets goeds van stress, serieus niet. Dus als je elke dag wat tijd nodig hebt om stress buiten de deur te houden, zou ik zeggen: DOEN! Ik heb het stiekem ook een beetje tegen mezelf.
Als je stress ervaart maakt je lichaam het hormoon cortisol aan, en cortisol is eigenlijk een goede vriend van insuline. Beide vinden het leuk om vet op te slaan, boo-hoo. En dit doen ze beide door suiker om te zetten in vet. Maar cortisol is eigenlijk de boze vriend van insuline, want cortisol maakt niet alleen gebruik van suikers uit je voeding, maar ook suikers die je als “voorraad” in je spieren en lever hebt zitten (voor noodgevallen -> oertijd) los voor energie. Alleen gebruiken we tegenwoordig deze “voorraad” niet direct voor energie, want we zitten te stressen achter ons bureau, in de auto, in de vertraagde trein, achter de laptop etc. In vergelijking met de oertijd dat we echt ACTIEF moesten wegrennen voor gevaar (bedreigend dier etc.).
Dus die losgemaakte energie uit je spieren en lever wordt vervolgens doodleuk omgezet in vet. Stom he? Dit is ook een van de redenen waarom het handig kan zijn om te blijven sporten als je veel stress ervaart, niet alleen om de stress “los te laten” maar dus ook die losgemaakte energie te verbranden.
Cortisol/Insuline combinatie = hel
Zoals ik net aangaf maakt cortisol dus ook suikers/energie los uit je spieren en lever. Dat betekent dus dat er meer suiker in je bloedbaan zit. Weten jullie nog wat er gebeurt als er suiker in je bloed zit? Dan wordt er inderdaad insuline aangemaakt om deze suikers te verbranden of om te zetten tot vet. Om te huilen, niet? De combinatie van de twee vriendjes-hormonen cortisol en insuline in je bloed geven je signalen af waarbij je enorm veel trek krijgt en dan voornamelijk in koolhydraatrijke voeding; snelle suikers. Witte pasta, snoep, chocolade, ijs, gebakjes, koekjes, suiker suiker suiker!
Zorg goed voor jezelf
Als grootste tip wil ik meegeven dat het enorm belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Jij zit in jouw lijf en weet dus of je genoeg hebt uitgerust, genoeg hebt geslapen, comfortabel bent, alert voelt etc. Dit kan niemand anders voor je bepalen. Maak van “voor jezelf zorgen” een prioriteit. Ik weet het, je hebt nog 50 taken op je to-do lijst staan (TENI!), dus zou het héél gek zijn om ineens midden op de dag een dutje te doen of in bad te gaan, toch? Nou, nu dus niet meer. Als er iets een belangrijke “taak” is, dan is het goed voor jezelf zorgen. Zorg voor voldoende slaap en probeer te investeren in oefeningen, spelletjes, tv series kijken, schoon huis, etc etc. waardoor je stresslevel omlaag gaat.
Ik weet in ieder geval weer waar mijn focus op gaat liggen de komende tijd 🙂
17 comments
Zo herkenbaar dit!!! En die chocoladetaart foto die is echt gemeen haha! Wat n heerlijk taartje :). Op zich lukt het me aardig goed om te doen waar ik me goed bij voel zodat ik niet meer zoveel stress de hele tijd. Maar soms voelt het ook een beetje egoïstisch en dan voel ik me soms ook schuldig, terwijl ik helemaal niet egoïstisch ben en juist meer op kom voor mijzelf en inderdaad mijn lichaam.
haha i knowwwww die foto!
Ik ken het gevoel dat je beschrijft 🙂
Valt half in slaap achter de computer en denkt: Mijn god, ze heeft weer eens grandioos en gruwelijk gelijk. Ik zet direct al mijn “belangrijke” werk aan de kant en begin een nieuw lijstje naast alle andere volle lijstjes (ja, je schreeuwde niet alleen naar jezelf;)) op het nieuwe lijstje schrijf ik dingen die ik moet doen om te ontspannen, om mijn werk goed te doen en gelukkiger te zijn. Ik betrap mezelf erop dat ik stiekem ook een boodschappenlijstje maak. Gelukkig word ik van koken en maaltijden plannen ook rustig van binnen. Man, deze post zette me weer eens op m’n plek!
Zorg goed voor jezelf!
En blijf ons en jezelf inspireren!
Aaaw wat schrijf je onwijs leuk Merel! Heel gaaf om je comment zo te lezen 🙂
Top artikel!! Ben weer wat wijzer geworden door jou Teni 😀
YESSS!!! Ik heb mn doel bereikt! haha 🙂
Top artikel Teni! Nuttig informatie.
Goed om het te weten en het aanpassen in het dagelijkse leven. x
Ah fijn! 🙂 x
Dankje Teni, zo midden in mijn examenperiode dreig ik dit soort dingen nogal eens te vergeten terwijl ik dan juist zo goed voor mezelf moet zorgen!
Druk zijn en dan goed voor jezelf moeten zorgen zijn 2 dingen die zo lastig samen gaan, haha. Maar ik ga me weer focussen om de balans te herstellen!
Mooie “oneliner” : als er iets een belangrijke taak is, dan is dat goed voor jezelf zorgen.
Misschien goed om die bovenaan mijn to do lijst te zetten om me daar aan te herinneren.
Wat een mooi maar ook pijnlijk kloppend verhaal weer. Ik heb al een aantal jaren slaapproblemen en herken de cirkel van vermoeidheid en ‘honger’ in de verkeerde dingen. Ik ben goed bezig met sporten (de stukken over spieropbouw waren een echte eye opener!) maar het slechte slapen is naast erg frustrerend ook erg ongezond. Ik heb wel een (persoonlijke) kanttekening over het dutje doen overdag/ bijslapen. Wanneer er sprake is van een verstoord dag/nachtritme door psychische klachten word het slapen overdag afgeraden omdat dit de klachten kan verergeren. Ik blijf mijn best doen om mn slaap issues te tackelen door ontspanning letterlijk in te plannen (in mijn geval tekenen, muziek luisteren, fröbelen). Thnx voor je inspirerende blogs, ik hoop in 2015 van je blogs te mogen blijven genieten!
maar hoe slaap ik beter?
Helemaal waar weer Teni! Haha moet ik zeggen met gisternacht 4 uur slaap en vanochtend al om 7 uur paraat om m’n paper af te schrijven. zucht! Mooi doel voor 2015 😉
Wat een top artikel! Ik vind het knap hoe jij zulke ingewikkelde materie zo begrijpelijk en relaxed op papier weet te krijgen! Petje af 🙂
Wad irritand dad de schrijver zo veel woorden verkeert schrijfd. Debiel.
Heel duidelijk stukje! Ik heb al hele tijd last van vermoeidheid waar ik maar niet de vinger op gelegd kreeg…. Het minimaal 8 uur slapen was al iets waar ik nu op aan het letten ben maar nu weet ik tenminste waarom het zo belangrijk is! Doordeweeks 5 uur opstaan voor m’n werk betekent dus 9 uur in bed liggen! Hele uitdaging want er is altijd wel leuke serie of ik let niet op m’n tijd als ik bij m’n paardjes ben. Maar weet nu echt waarom genoeg slapen belangrijk is! Kortom ga er nog beter op letten!
Hoi Teni!
Ik had een vraagje i.v.m. het hormoon Cortisol: ik moet een maand cortisonepillen slikken (4-8 mg) wat dus reacties uitlokt zoals je vermeldde: meer honger, vet opslaan, vocht vasthouden,… dus in gewicht aankomen! Heb je enkele tips om dat in mate van het mogelijke te voorkomen? Alvast bedankt!!