Is er een juiste of onjuiste manier om chocolade te proeven? Nou, als je het lekker vindt en je ervan geniet zou ik zeggen dat het de juiste manier is. Een artikeltje over mindful eten lezen brengt me toch weer op wat nieuwe ideeën wat betreft het proeven van chocolade. Een beetje gek en ook suf misschien, maar wel leuk om te proberen! – ik moest er best om lachen omdat ik steeds dacht “waar slaat dit op”, maar op een gegeven moment vond ik het leuk! Je doet véél langer over een klein stukje chocolade; super!
Stap 1; rustig aan
Voordat je helemaal los gaat op je reep chocolade of je bonbon is het verstandig om even de tijd te nemen. Pak de verpakking erbij en lees wat erop staat. Ik ga ervan uit dat je op dit moment een wat “speciale” chocoladereep of doos bonbons hebt gepakt als je deze mindful test wilt doen. Veel chocolade fabrikanten hebben honderden keuzes te maken wat betreft de teksten op hun verpakking, ze weten hoe speciaal chocolade kan zijn voor mensen en willen er een bepaald gevoel bij creëren.
Waar komt de chocolade vandaan? Zijn er noten of iets dergelijks aan toegevoegd? Misschien nougat? Staat er iets over de boeren, fabrikanten, etc. die te maken hebben gehad met deze reep? Neem even de tijd om de dingen aandacht door te lezen en in je op te nemen, zo begin je met het zien van de verschillen in verschillende chocolade repen en kun je er meer een “beleving” bij hebben.
Stap 2; uit de verpakking
Haal de chocolade uit de verpakking en kijk ernaar, draai het om, kijk naar beide kanten. Glimt het? Is het mat? Hoe zit het met de kleur? Zit er een patroontje in?
Breek nu een stukje chocolade af van het geheel en kijk naar het afgebroken stuk en naar het geheel met het afgebroken hoekje. Kruimelt het? Is het een recht stuk dat je hebt afgebroken? Wat voor geluid maakte het afbreken?
Stap 3; proeven
YES! EINDELIJK! Doe het afgebroken stukje chocolade in je mond. Bijt er zachtjes op zodat het in kleinere stukjes breekt. Laat het langzaam smelten op je tong. Kauw niet, maar laat het rondgaan in je mond. Oké, oké, het klinkt wel heel belachelijk allemaal, maar stiekem vond ik het veel lekkerder zo! Misschien schaam ik me gewoon om chocolade mindful te eten. Als je het heel gauw opeet, dan mis je het gevoel van de smaakbeleving.
Binnen enkele secondes zal de chocolade steeds meer smelten en zul je de smaken beginnen te herkennen, los van elkaar. Misschien de bitterheid, de cacao boter, de zoetige smaak. Proef je alles tegelijk of proef je af en toe een andere noot? Waar proef je de chocolade, achterin je mond of meer voorin?
Slik het door en wacht voor een paar seconde. Sta stil bij welke smaak er achter blijft, hoe proeft het in je mond? Bitter? Zoet? Geeft het je een gevoel dat je meer wilt? Of wil je water om de nasmaak weg te spoelen?
Dat was het!
Ha! Ooit geweten dat je zo lang kon doen over een klein stukje chocolade? Genoot je ervan? Chocolade maakt héél veel mensen blij, en door er een klein beetje bij stil te staan af en toe door het mindful te eten kun je er een gehele nieuwe beleving aan geven. Het word ook leuk als je het elke keer met een andere reep probeert, je proeft dan écht de verschillen en kan dan zelfs plezier hebben aan het uitzoeken van een nieuwe, speciale reep in de supermarkt of andere winkel. Je leest de verpakkingen en kiest op basis van “beleving” een nieuwe reep.
Er zijn zoveel verschillende repen met verschillende achtergronden, technieken, verhalen etc. allemaal om jou die bepaalde beleving te geven. Het zou zonde zijn om dit allemaal opzij te vegen, de reep te pakken, een film op te zetten en binnen de eerste 10 minuten van de film de reep al op te hebben. Dag verhaal, dag boer, dag techniek, dag smaak, dag verhaal, dag!
Wat vinden jullie?
Wat vinden jullie? Vinden jullie het suf? Of leuk? Ik heb het tot nu toe met twee repen geprobeerd en beide liggen nog in de kast met wat afgebroken stukjes. Verbazingwekkend! Haha. Ik weet dat ze er bij de EkoPlaza onwijs veel bijzondere repen hebben! Hebben jullie nog tips voor “speciale” chocolade repen?
Sorry voor de overheerlijke foto’s..
6 comments
Op http://www.chocstar.nl kan je helemaal je eigen chocolade samenstellen. Als je deze reep thuis krijgt, dan staat er ook precies hoe je het beste van deze reep kan genieten en dat is inderdaad op een mindfull manier. Je waardeert veel meer de schoonheid van het product en eet er ook veel minder van!
Hahahahahahaha wat een heerlijk artikel! Ik lig helemaal dubbel hier in de positieve zin! Ik ga dit ook proberen! Ooh de lovechocks vind ik zo lekker! Yummmmm!
Mmm doe ik ook altijd <3 Maar dan alleen de laatste stap (A)
Wat grappig. Ik ga het een keertje proberen.
Leuk! Ik heb het ook eens geleerd om er ook eerst aan te ruiken en ja zelfs luisteren! Luisteren naar je stukje chocola om het in alle zintuigen op te nemen haha. Vervolgens alleen met je lippen voelen. Heel leuk om te doen!
Sowieso vind ik mindfulness erg gaaf! Heb er onderzoek naar gedaan 🙂
Top artikel!
Over mijn favoriete bonbon, xxl lavendel die helaas niet meer te koop is, kan ik echt uren doen. Het eten van die heerlijkheid geeft mij een geweldig prettig en vrolijk gevoel, daar wil ik dus zo lang mogelijk over doen. Eerst ruik ik eraan met gesloten ogen, dan lik ik er heel voorzichtig aan en dan schraap ik steeds millimeter voor millimeter ministukjes van de bonbon af, die ik eerst volledig laat smelten in mijn mond en langs al mijn smaak papillen laat gaan voordat ik een nieuw beetje van de bonbon afschraap.
De lavendel bonbons hebben een vaste vulling, met zachte bonbons moet je gewoon steeds een klein stukje uit de vulling likken, helaas gaan die altijd wat sneller op.