“Na twee weken zul je resultaat moeten zien.” – Zei de dietist.
Na een week trainen zal je broek al losser komen te zitten – Zei de personal trainer.
Wat een onzin – Zei Teni.
Ik leg het je graag uit.
Theorie vs. Praktijk
Theoretisch gezien, kun je een hele hoop uitrekenen en daarop je voeding en sport baseren. In de praktijk hebben we te maken met verschillende leefsituaties, verschillende behoeftes maar bovenal verschillende lichamen met verschillende samenstellingen.
Het gedeelte over je leefsituatie en jouw relatie met eten leg ik uit in dit artikel: “Afvallen met een deadline? NO WAY!” want vandaag ga ik in op het harde, theoretische deel.
Jouw behoefte, jouw samenstelling = uniek
Oftewel, hoeveel jij weegt in combinatie met je lengte, met je spiermassa, je vetmassa en je behoefte in combinatie met je ‘doel’ is best wel uniek. Je kunt berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt en hoeveel je dan dus gaat eten vs. verbranden.
Stel je voor, je caloriebehoefte per dag, om niet aan te komen en niet af te vallen is 1700 kcal. De volgende scenario’s zijn maar een greep uit wat er allemaal mogelijk is:
- Als je elke dag 300 kcal schrapt, dan zul je theoretisch gezien 0,6 kg minder wegen na 14 dagen;
- Als je elke dag 500 kcal schrapt, dan zul je theoretisch gezien 1kg minder wegen na 14 dagen;
- Als je elke dag 200 kcal verbrandt met cardio en je blijft 1700 eten, dan zul je theoretisch gezien 0,4 kg minder wegen na 14 dagen;
- Als je elke dag 200 kcal verbrandt met cardio en 500 kcal minder eet dan zul je theoretisch gezien 1,4 kg minder wegen na 14 dagen;
- Als je 3 x per week met cardio 300 kcal verbrand en 300 kcal per dag minder eet dan zul je theoretisch gezien 0,85 kg minder wegen na 14 dagen
- Als je 4 x in de week aan krachttraining doet en 2 x in de week 100 kcal minder eet dan..
- Als je ..
- Als je ..
- Als je ..
Als je 3 x in de week krachttraining doet, waarbij de focus niet ligt op hoeveel kcal je verbrandt maar op de opbouw van spieren, zul je in de loop der tijd steeds een beetje meer gaan verbranden door je spieropbouw. Hoeveel dat is, is heel moeilijk “in te schatten” je verbrandt namelijk wat kcal tijdens het sporten zelf. En hoeveel spieren je ‘hebt gescheurd’ die daarna sterker worden is niet in cijfers uit te drukken.
EN laten we niet vergeten dat je misschien wel de enige dag wat meer loopt of fietst dan de andere dag. Heeft ook allemaal weer invloed. en ga zo maar door.
Oftewel:
Het is compleet afhankelijk van jouw lichaamssamenstelling, van jouw activiteitenpatroon, van jouw eetstijl, van jouw doelen en daarnaast nog je hele levensstijl (slapen, reizen, onderweg, baan, kids, hobby’s, feestjes, etc.) hoe snel/langzaam je richting een bepaald doel gaat.
Ik snap dat we allemaal graag willen weten hoelang we iets moeten doen voor we resultaat zien, maar dat is zo simpel niet om door een ander (lees: mij een mail sturen met deze vraag) te beantwoorden.
Het belangrijkste dat ik je mee wil geven
Als je jezelf deze vraag ÜBERHAUPT moet stellen, dan zit je hoogstwaarschijnlijk niet op het juiste pad voor jou. Oké, niet alle veranderingen voelen in het begin goed. Er zijn talloze veranderingen die je enige tijd dient te doen voor ze gemakkelijk en ‘comfortabel’ voelen, even doorzetten dus. Maar los daarvan is het altijd de vraag of je het voor een lange periode kunt volhouden. Dat is de enige manier om op lang termijn verschil te zien en te behouden. Hierbij bedoel ik niet dat je traint voor een wedstrijd/event/etc. dit zijn namelijk hele andere doelen dan ‘fit voelen’ en ‘wat kilo’s kwijtraken’ en zijn vaak prioriteit 1 in het leven in die periode voor iemand (trainen voor een atletiek wedstrijd / bikini wedstrijd / bruiloft etc.) en niet een kwestie van het vinden van een leefstijl die je kunt integreren in je huidige leven.
Doe je het wel om de ‘goede’ reden zoals bijvoorbeeld een sport of een wedstrijd? Dan weet je allang dat je deze vraag niet aan een ander moet stellen maar vooral zelf je behoefte + je verbranding dient uit te rekenen.
Als je het puur doet om te weten na hoeveel dagen/weken je iets gaat zien, dan doe je het naar mijn mening om de verkeerde reden. Ik snap dat je hoofd een soort van houvast wil hebben, maar probeer die houvast te verleggen naar hoe je je voelt na een workout bijvoorbeeld: energiek, kalm in je hoofd, positief etc. Of hoe je huid eruit komt te zien na het eten van goed voedsel en het drinken van voldoende water. Of hoe goed je slaapt. Of hoe relaxter je omgaat met stressvolle situaties waar je voorheen veel meer klachten aan ondervond.
Het is hetzelfde als dat iemand aan jou vraagt: hoelang moet ik een kaart bestuderen tot ik de wegen uit mijn hoofd ken?
Nou, dat ligt eraan hoe leuk je dat vindt. Welke kaart het is. Hoe je studeert. Ga je zelf ook de wegen bewandelen? Hoevaak ga je die bewandelen? Let je op elk bord? Sla je wel eens borden over? Stop je wel eens halverwege?
Wees geduldig, geef niet op, heb plezier en vertrouw jezelf een beetje
Echt, dat vertrouwen gaat je ver brengen in tegenstelling tot het paniekerig zoeken naar ‘de formule’.
3 comments
Voor iemand die net begonnen is met sporten en er eerst altijd een hekel aan heeft klinkt dit best logisch! Haha, die vergelijking met iemand die de kaart wil leren, geniaal!
ik hou van deze site, serieus het helpt zoveel ik kan niet in woorden omschrijven!. het zijn letterlijk al mijn gedachten verwoord in columns.
Hoe kun je berekenen hoeveel kcal je nodig hebt?