Twee weken geleden keek ik een TED talk die me echt versteld deed staan. De afgelopen twee weken spookte dit de hele tijd door mijn hoofd en elke keer als ik me gestrest voelde dacht ik aan het filmpje en hielp de stress me om béter te presteren.
Terwijl ik dit zelfs typ voel ik stress omdat ik wacht op een reactie van een mail die ik met bibberende handen gisteravond heb gestuurd. En ook nu, voel ik de stress. En ook nu, denk ik aan het filmpje.
Een betere timing om dit artikel te schrijven is er dus niet. Ik wil het filmpje in een notendop uitleggen in dit artikel in de hoop dat het jouw gedachtes over stress voorgoed gaat veranderen, net als die van mij.Onderaan het artikel kun je het filmpje zelf bekijken, deze is 15 minuten, mocht je daar de tijd voor hebben! Zo niet, dan kun je dit lezen 😉
Kelly McGonial begint de talk met de vraag wie in de zaal er een klein beetje stress heeft ervaren in het afgelopen jaar, vervolgens de vraag wie een gemiddelde hoeveelheid stress heeft ervaren, gevolgd met de vraag wie er héél veel stress heeft ervaren.
Natuurlijk, het overgrote deel steekt zijn hand op bij de laatste vraag. Ga eens bij jezelf na wanneer je je hand zou opsteken? Héél veel stress? Een beetje stress?
Kelly is een gezondheidspsycholoog en haar missie is om mensen gezonder en gelukkiger te krijgen. Ze is al 10 jaar bezig met het ‘preken’ dat stress verschrikkelijk is voor je; je wordt er ziek van het verhoogd je risico op een simpele verkoudheid tot zelfs hart- en vaatziekten; en dat mensen stress dus zoveel mogelijk moeten vermijden. STRESS IS DE VIJAND, zegt ze.
Hét onderzoek dat alles verandert
Een onderzoek gedaan met 30.000 volwassenen verspreid over heel Amerika over een periode van 8 jaar is wat de eerste stap zet richting alles dat anders is dan we dachten, over stress. Ze begonnen het onderzoek met de vraag:
Hoeveel stress heb je ervaren in het afgelopen jaar en denk je dat dit slecht voor je gezondheid is?
Vervolgens keken ze na 8 jaar hoeveel mensen waren overleden. Dat klinkt hard, maar dit was de conclusie:
Mensen die héél veel stress hadden ervaren in het afgelopen jaar, hadden 43% meer kans op het overlijden. MAAR, dat was alléén zo, bij de mensen die geloofden dat stress slecht is voor je gezondheid. De mensen die ook héél veel stress hadden ervaren het afgelopen jaar en niet geloofden dat stress slecht is voor de gezondheid hadden het laagste risico op het overlijden van alle mensen uit het onderzoek: inclusief mensen die dus niet heel veel stress hadden ervaren.
WOW.
Snap je wat er uit dit onderzoek kwam? Even samenvattend:
- Veel stress + geloof dat stress slecht is voor de gezondheid = hoogste kans op overlijden
- Weinig stress + geloof dat stress slecht is voor de gezondheid = gemiddelde kans op overlijden
- Veel stress + geloof dat stress niet slecht is voor de gezondheid = laagste kans op overlijden
Dit deed Kelly nadenken over de volgende vraag: Kan jouw geloof over stress je helpen om gezonder te zijn? Uit dit onderzoek blijkt in ieder geval van wel; als je je mindset over stress kan veranderen, dan kun je dus ook veranderen hoe je lichaam functioneert onder stress. En om dit te testen is er een onderzoek opgesteld waarbij mensen met opzet in stressvolle situaties werden gegooid: “The social stress test”.
The social stress test, oeh!
Elk persoon moest een kamer binnen gaan en een geïmproviseerde speech geven van 5 minuten over hun persoonlijke zwaktes terwijl er een panel van experts tegenover hem/haar zat. Felle lampen zijn gericht op de persoon evenals een camera. Het panel was geïnstrueerd om ontmoedigende non-verbale signalen af te geven. Nu de persoon aardig wat stress ervoer was het tijd voor deel 2 van het onderzoek: een wiskundetest.
Om het nog erger te maken werd de persoon tijdens de wiskundetest bestookt en gestoord. Bij de test moest de persoon terugtellen van 996 – 7, hardop.
Sneller! Sneller! Je gaat te traag! STOP MAAR! STOP! Je bent hier niet zo goed in he?
Op dit moment kun je je voorstellen dat dit enigszins wat stress veroorzaakt. Sneller kloppend hart, sneller ademen, zweet op je voorhoofd etc.
Normaalgesproken interpreteren we deze veranderingen als iets dat slecht is voor ons. Maar wat als je dit dus andersom bekijkt? Wat als je deze signalen juist ziet als een manier waarop je lichaam zich volpompt met energie, je voorbereid om deze uitdaging aan te gaan?
Bij een onderzoek aan Harvard werd dit dus ook verteld aan de deelnemers van een onderzoek voordat ze de “Social stress test” in gingen. Ze werden dus geïnstrueerd om deze stress reactie van hun lichaam te zien als iets wat hen juist zou helpen.
- Het kloppend hart? Bereid je voor op actie
- Sneller ademen? Dit brengt meer zuurstof naar je hersenen
Deze deelnemers waren minder gestresst, minder angstig, meer zelfverzekerd, maar het meest fascinerende: hun fysieke stress-respons binnen hun lichaam veranderde! Normaal gesproken vernauwen je bloedvaten wanneer je stress ervaart, dit is ook één van de redenen dat hart- en vaatziekten gekoppeld worden aan chronische stress. Maar bij de deelnemers die leerden om stress anders in te zien, bleven de bloedvaten relaxt. Het hart klopte nog steeds sneller, maar dit kwam fysiek overeen met wat er gebeurt bij mensen die een kloppend hart hebben van blijdschap óf bij dapperheid/lef.
Vervolgens zegt Kelly dat enkel dit verschil in je bloedvaten over een levenslange periode het verschil kan maken tussen een hartaanval door stress op je 50e en gezond leven tot in je 90 (kijkend naar alleen stress, er zijn talloze andere factoren die meespelen natuurlijk). Nieuw onderzoek laat dit opnieuw zien:
Hoe jij denkt over stress is wat uitmaakt.
Haar hele manier van werken als gezondheidspsycholoog is veranderd hierdoor. Ze wil je niet meer van stress laten afkomen, maar ze wil dat je beter wordt in stress. Met deze informatie denk je hopelijk een volgende keer dat je stress ervaart aan haar talk (of dit artikel) en ga je denken:
Dit is MIJN lichaam die me helpt om deze uitdaging aan te gaan.
En wanneer je stress op deze manier gaat zien, gaat je lichaam hiernaar veranderen en wordt je stress-reactie gezonder. Vervolgens gaat ze nog in op hoe stress een bepaald hormoon (oxytocine) verhoogd wat ervoor zorgt dat je socialer wordt. Hier zal ik in dit artikel niet verder op in gaan, bekijk het filmpje als je hier nieuwsgierig naar bent (vanaf minuut 7:53).
Wow, wow en nog eens wow
Is dat niet even bijzonder om te weten en te begrijpen? Ik hoop dat dit je helpt om de week heel anders ‘door te komen’ of beter gezegd: te ervaren en te ownen. Zelf denk ik weer aan de theoriën van The Secret waarin het keer op keer neerkomt op hetgeen dat je gelooft, waarheid kan worden. Natuurlijk zijn er talloze andere theorieën en wetten die meespelen, maar door enkel iets te geloven waardoor je lichaam kan veranderen, denk aan het placebo effect, is voor mij een mooi uitgangspunt! Hoopvol ook.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU[/embedyt]
8 comments
Wow bijzonder. Ik ga dit ook toepassen. Op mijn werk ervaar ik vrijwel dagelijks stress dus ik denk dat ik dit zeker goed kan gebruiken. Bedankt voor het delen. 🙂
Interessant onderzoek zeg. Ik ervaar regelmatig stress maar het is ook mijn drive geworden. Toch eens proberen om het op deze manier aan te pakken.
Heel bijzonder en wonderlijk! Dank je wel voor het delen. ?
Interessant artikel! Maar hoe zit het dan met mensen die niet bewust stress ervaren en toch op een punt komen waarop ze een burnout of een hartaaanval o.i.d. krijgen?
En is het in de nieuwe situatie nog wel stress? Je ervaart het dan niet meet als ‘stress’ denk ik.
Erg interessant en snap je enthousiasme volledig! Wat ik wel schokkend vind is, dat het publiek in een deuk ligt wanneer zij vertelt dat waar zij aan gewerkt heeft (dus mensen vertellen dat stress ongezond is), een doodsoorzaak is wat zoveel duizend mensen het leven heeft gekost. Vond ik echt erg ongepast.
En wat als je weinig strees hebt én denkt dat het goed voor je is:)
oh daar krijg ik stress van als er een fout door heen glipt. STRESS dus, sorry