ONJUIST! NIET WAAR! Helaas is dit een grote fabel die nog steeds veel rondgaat. We willen gaag geloven dat het zo simpel ligt, dat onze lichamen zo makkelijk in elkaar steken dat als ze minder calorieën binnen krijgen, ze vanzelf vet gaan verbranden. Helaas pindakaas! Waarom is dit dan niet zo?
We moeten accepteren dat onze lichamen niet zo simpel zijn. Minder calorieën eten heeft zeker een impact op je lichaam, maar niet elk voedsel heeft dezelfde impact als we het naar binnen werken.
Wil je een simpel voorbeeld?
Een reep chocolade en een komkommer. Als ze allebei eenzelfde hoeveelheid calorieën moeten hebben, dan staat een hele komkommer gelijk aan een kwart reep chocolade. Ze smaken allebei anders, bevatten allebei andere stoffen en zijn dus allebei anders. Het klopt gewoon niet als beide op dezelfde manier door je lichaam gebruikt worden.
Een calorie is een maatstaaf
Een calorie is “ongeveer de energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad celcius te verwarmen”. Een calorie werd dus gebruikt om hitte te kunnen “meten”, niet om er voedsel mee te refereren. Oftewel: een calorie wordt gebruikt om iets te meten, je lichaam gebruikt calorieën niet als brandstof! Ik herhaal:
Je lichaam gebruikt calorieën niet als brandstof!
Je lichaam gebruikt wel de voedingsstoffen uit voeding als brandstof. Als je rotzooi in je lijf stopt, ben je niet beter af omdat het misschien weinig calorieën bevat. Sterker nog, je bent slechter af omdat je lichaam slechter zal functioneren. Vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, krampen, slecht slapen etc.
Maar ik moet toch minder calorieën binnen krijgen als ik wil afvallen?
Juist, helemaal juist. Maar je lichaam moet wel kunnen blijven functioneren, al helemaal wanneer je wilt afvallen! Dat betekent dat je voedsel moet eten waar je lichaam wat mee kan: groente, fruit, zuivel, etc.
Het idee dat je je aan één bepaalde hoeveelheid calorieën moet houden om af te vallen klinkt leuk en veilig, maar de werkelijkheid is dat je lichaam toch een stuk ingewikkelder is. Alle volgende aspecten zijn belangrijk bij het afvallen:
- Je huidige gewicht
- Het gewicht dat je wilt verliezen
- De voedingsstoffen die je binnen krijgt
- De calorieën die je verbrandt
- De spieren die je opbouwt door te sporten
- De tijd die je zittend doorbrengt op een dag
Mensen die denken dat ze kunnen afvallen door allemaal light producten te gaan eten denken er makkelijk vanaf te komen! Zou het hele obesitas probleem dan niet allang verholpen zijn? Niet alleen zijn mensen geneigd om meer van een “light” product te eten omdat het minder calorieën bevat, maar bevatten veel light producten niet de voedingsstoffen (vitamines en mineralen) die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
2 comments
Leg mij dan is uit dat ik een vetprecentage heb gekregen van 7 procent door alleen fastfood te eten.
Leg mij dan is uit hoe ik een vetprecentage heb weten te bereiken met alleen fasfoood