Gistermiddag postte ik op facebook wat jullie “openstaande” vragen waren omtrent voeding, zodat ik daar gerichter op in kon gaan met artikelen schrijven. Ik zag dat er aardig wat vragen waren over de combinatie van eiwit met koolhydraten, en dan als voorbeeld het combineren van zuivel (eiwit) met bijvoorbeeld fruit (koolhydraten). Ik heb hier heel lang geleden wel eens wat over geschreven, maar het lijkt me tijd voor een update! Bij deze dus 🙂
Disclaimer
Altijd eventjes benoemen. Voor iedereen is het altijd zoeken naar wat goed werkt omtrent voeding maar ook sport. Dus ook met dit artikel kan het zijn dat het jou helemaal niet aanspreekt of juist niet helpt bij eventuele klachten die je hebt (maag/darm).
Vertering
Om voedsel te verteren maakt je lichaam enzymen aan, voor het verteren van koolhydraten zijn andere enzymen nodig dan voor eiwitten. Er zijn natuurlijk talloze gerechten waarbij koolhydraten en eiwitten gecombineerd worden gegeten en dus tegelijk in je maag komen. Dat betekent dus ook dat er verschillende verteringsprocessen naast elkaar dienen te verlopen in je maag en darmen, toch? Want dat is de theorie hierachter.
Vertering van eiwitten
Eiwitten worden afgebroken door de enzymen pepsin, trypsin, chymotripsin en hydrochloric acid. Vergeet deze gekke namen maar weer. Om eiwitten te verteren is er een zure omgeving nodig in de maag en darmen. Dat betekent dat de pH waarde omlaag gaat; alles onder de pH waarde 7 is zuur en alles daarboven noemen we ook wel basisch. 7 wordt gezien als neutraal. Voor eiwitten gaat de pH waarde vaak zelfs onder de 3,5 zitten. Dat is vrij laag.
Vertering van koolhydraten
De vertering van koolhydraten begint eigenlijk al met het speeksel in je mond. Hier zit een enzym in die al het één en ander afbreekt: amylase.
Grappig weetje; als je een eetlepel in je mond hebt gehad en deze vervolgens in bijvoorbeeld een bakje yoghurt steekt om nog een hap te nemen – het bakje vervolgens weer terug legt in de koelkast – er na enige tijd de bovenste laag koolhydraten van de yoghurt dan deels zijn afgebroken. Dat komt omdat je het enzym amylase vanuit je eetlepel in de yoghurt hebt gekieperd. Haha.
Terug naar het onderwerp. Voor koolhydraten is er dus het enzym amylase maar ook sucrase.
De botsing
De plek waar de botsing ontstaat is wanneer er eiwitten gecombineerd worden met koolhydraten. Koolhydraten kunnen namelijk niet goed verteerd worden in een zure omgeving, en dat is nou precies wat er wel nodig is voor het verteren van eiwitten. Er wordt gezegd dat vooral de combinatie van fruit met eiwitten ervoor kan zorgen dat er een rottingsproces op gang komt in je maag. Vaak wordt ook geadviseerd om fruit los te eten van de maaltijd om een opgeblazen gevoel te voorkomen.
Feiten en fabels
Goed, dit zijn dus allemaal uitspraken zonder onderbouwing zoals je kunt zien. Ik houd van onderbouwing, al zijn het bronnen van websites of boeken of andere artikelen; je wilt weten waar iemand zijn of haar informatie vandaan haalt. Zo ook bij mij. Want ik mag dan wel een titeltje en een papiertje hebben gekregen, ik kan net zo makkelijk de grootste onzin online zetten en mensen geloven het. Dus bij deze, waar is de onderbouwing?
Die is er niet.
Tenminste, ik heb nergens wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden hierover. Dus in dat geval is er geen onderbouwing. Waar ik denk dat de botsing hem in zit, is in het volgende; Fruit in combinatie met eiwitten. En niet zo zeer allerlei andere koolhydraten in combinatie met eiwitten.
Let me explain:
Goed, voor de vertering van koolhydraten is er dus onder andere amylase nodig. Zodra je gekauwde koolhydraten in combinatie met amylase vanuit je mond je maag in komen, stopt de werking van amylase. Het is namelijk veel te zuur in je maag waardoor amylase niet zijn werk kan doen. Wanneer de koolhydraten je maag vervolgens verlaten en in een meer basische omgeving komen, kunnen ze door de volgende batch enzymen (amylase) weer verder verteerd worden.
Niks aan de hand dus? Het zou super ongunstig zijn dat onze magen zoveel zuur bevatten en we vervolgens wél moeten leven met het eten van koolhydraten. Dan zou dat constant problemen geven in je maag. Zelfs als je maag zuurder wordt door het eten van eiwitten. Lijkt me onlogisch. Alleen al het feit dat de vertering van koolhydraten gewoon verder gaat ná de maag met een nieuwe lading enzymen wil zeggen dat erover is nagedacht. Haha. Zoals met alle andere lichaamsprocessen, enzymen, hormonen etc.
Fruit
Maar met fruit lijkt het me een ander verhaal. Veel verschillende soorten fruit fermenteren vrij snel wanneer ze rijp zijn. Moet je voorstellen dat wanneer je dit fruit in een warme, zure omgeving plaatst, zoals je maag, dat deze nog sneller zullen fermenteren. En dat is dus ook precies wat er in je maag kan gebeuren.
Eiwitten worden überhaupt al niet in je mond afgebroken, omdat eiwitten dus een zure omgeving nodig hebben. Ik neem aan dat jouw mond niet constant een zure omgeving is. We zouden hier nu allerlei woordgrapjes over kunnen maken, maar dat gaan we niet doen. Wees vrij om ze achter te laten in de comments.
Daarnaast is het zo dat de vertering van eiwitten best complex is, het kan zomaar zijn dat eiwitten meerdere uren (soms wel 3 uur) in je maag blijven hangen tot alles een beetje afgebroken is. En ja, dit gebeurt alleen in je maag aangezien het daar lekker zuur is.
Fruit passeert je maag vaak al wel in een half uurtje, dit in tegenstelling tot eiwitrijk voedsel dat soms wel 3 uur in je maag kan blijven hangen. Vanuit dat perspectief kan het handig zijn om je fruit vóór een eiwitrijke maaltijd te eten (minimaal 30 minuten dus) en niet daarna, tenzij je 1-2 uur na je maaltijd wat fruit eet. Aangezien het fruit anders in een nóg zuurdere omgeving terecht komt omdat je maag bezig is met de vertering van eiwitten.
Dus dat
Dus dat is hoe ik het zie en zelf ook heb ervaren. Ik blijf echter wel mijn fruit vaak eten in combinatie met kwark of yoghurt omdat ik dat ontzettend lekker vind. Ik ervaar dur niet zoveel last zoals sommige mensen dat wel doen. Mocht jij wel erg veel last hebben van je maag of darmen in dat opzicht, is het een idee om je fruit eens los van je maaltijd te eten.
Mocht je andere gedachtes of ervaringen hebben; laat het mij, en vooral de anderen, weten!
15 comments
Dank voor het heldere artikel, zo fijn! 🙂
Superinteressant teni! Ik vind het best wel lastig. Gelukkig werkt kwark mee fruit voor mij gewoon.
Dankje voor de uitleg
Hoi Teny,
Dus omdat fruit je maag heel snel verlaat is het onverstandig om dit icm met eiwitten te eten?
Blijft fruit dan net zolang als de eiwitten in je maag of wordt dit er eerder uitgewerkt?
Ha, duidelijke uitleg. Dan blijf ik gewoon mijn 50/50 havermeel/whey shakes drinken 🙂
Dit artikel komt als geroepen 🙂 (letterlijk, in een comment had ik een vraag erover haha).
Dus als ik het goed begrijp, is het probleem met fruit en eiwitten dat fruit te lang in je maag blijft zitten en daar gaat rotten? En andere koolhydraten, zoals brood en pasta, doen dat niet want die bederven minder snel?
Ik had trouwens begrepen dat jij juist liever smoothies met fruit en yoghurt oid maakt i.v.m. bloedsuikerspiegel dan alleen smoothies met fruit. Omdat de eiwitten ervoor zorgen dat er een minder snelle suikerpiek is (dit zal niet goed geformuleerd zijn, maar je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel). Is het dan kiezen tussen suikerpiek of rottend fruit in je lijf? (Ik hoop dat ik het verkeerd heb begrepen haha).
Zelf ervaar ik (ik heb een spastische darm “gehad” voor zover dat iets is wat je hebt of niet, momenteel weinig last van in elk geval) en krijg juist door het los eten van fruit zoals appels meer “gerommel en geborrel” van binnen.
Fruit combineren met een paar walnootjes vind ik vaak ook fijn.
(en als ik even taalneuroot mag zijn, dur = er … van)
Ik denk dat ze met dur dus bedoelde!
Ik combineer geen koolhydraten met eiwitten en eet fruit 20 minuten voor of 2 uur na de maaltijd. Ik eet bepaalde combinaties niet op advies van ‘De Levenstijl Methode’ van Asja Tsachigova.
Zij heeft een inspirerend levensverhaal en haar methode is wetenschappelijk bewezen. Zij geeft als uitzondering dat fruit juist wel samen kan met andere snel verteerbare voedingsmiddelen zoals groenten, noten en ook yoghurt. Yoghurt is een vloeibaar eiwitproduct en daardoor ook veel sneller verteerd en je maag weer uit. Hierdoor krijgt het fruit weinig/geen kans om te ‘vergisten’ in je maag.
Alles is ook beter verteerbaar wanneer je wat rauwe groente (salade/rauwkost) van tevoren eet. Dit stimuleert namelijk extra productie van de maagsappen.
Ik heb zelf veel baat bij deze methode (ook PDS).
http://www.delevensstijl.nl/de-levensstijl-methode
Groetjes Petra
Heel nuttig artikel! Je hebt duidelijk veel kennis en weet dit ook nog eens aantrekkelijk te verwoorden 🙂
aah thanks Marvin!! 😀
Heel interessant! Kwark en havermout eet ik altijd met fruit maar daar heb ik gelukkig nooit problemen mee ervaren 🙂
Hoi Teni, ik denk dat Moeder Natuur de beste verklaring geeft, zoals altijd. 🙂 zie peulvruchten. Die bevatten een combinatie van én koolhydraten én eiwitten. Als het voor onze verteringsorganen echt zo’n probleem was om deze beide tegelijk te verteren, dan zouden deze prachtgroenten toch helemaal niet bestaan…? Zegt mijn boerenverstand dan… 🙂
Heldere uitleg die ik o.a ken van ‘een leven lang fit’ in het boek wordt gesproken over onderzoeken op wetenschappelijk niveau. Maar, naar wat ik later heb begrepen, is dit door verschillende instanties ontkracht. In het boek is verder te lezen dat het rotten in de maag waar jij in je uitleg over spreekt Teni, ook kan bijdragen aan darmkanker…tevens te lezen dat wanneer er eiwitten en koolhydraten in de maag aanwezig zijn, de beide zuren elkaar daar dus treffen en elkaar opheffen zodat het lichaam opnieuw die zuren aanmaakt en opnieuw en opnieuw (aldus het boek ‘een leven lang fit’). Dat het lichaam deze zuren steeds opnieuw aanmaakt kost energie en dat volgens de schrijver van het boek zijn dat je meer energie over houdt wanneer je géén koolhydraten en eiwitten samen eet (je voelt je fitter).
Over het eten van fruit zegt ‘leven lang fit’ dat je dit het beste alleen in de ochtend kunt eten. Ook leven lang fit zegt dat fruit ongeveer een kwartier nodig heeft om je maag weer te verlaten en geeft er als reden bij dat het lichaam de nacht nodig heeft gehad om alle goede voedingstoffen op te laten nemen in het bloed en de afvalstoffen klaar heeft staan. Fruit zou volgens ‘leven lang fit’ een gezonde bijdrage leveren om die afvalstoffen af te voeren. Dat afvoeren wordt bevorderd door het hoge watergehalte in het fruit en tevens omdat het zo kort in de maag verkeerd. Dit laatste kost niet veel energie om te verteren. ‘leven lang fit’ zegt in het boek dat gezonde voedingstoffen, die in de nacht zijn opgenomen, je gedurende de dag voorzien van energie. Eet je in de ochtend eiwitten en koolhydraten is er veel van die energie nodig om dit te verteren en ben je eigenlijk al moe voordat de dag begint. Nogmaals aldus ‘leven lang fit’..
Persoonlijk ben ik in 2009 begonnen te eten volgens ‘leven lang fit’….ik geef toe dat ik me toen fitter ben gaan voelen. Het gevoel dat mijn knoop los moet na het eten is nooit meer het geval geweest. Hoewel mijn leefstijl er door is veranderd, ben ik al een aantal jaren geen fanatieke ‘leven lang fit’ volger meer. Vlees eten doe ik niet meer, wel soms nog vis en ik combineer dit nog steeds niet met koolhydraten, maar kan echt wel genieten van zelf gebakken croutons met kaas of overheerlijke fish&chips….inmiddels is er zoveel meer te lezen over (gezonde) voeding dat ik altijd nog aan het uitproberen en ontdekken ben…zo bak ik graag het bananenbrood aan de hand van het recept hier op de site, maak ik de overheerlijke suikervrije brownies van Ellemieke Vermolen, probeer ik steeds meer veganistisch te koken, maar kan nog niet zonder mijn eitjes 🙂 ……probeer ik steeds meer op te letten dat ik kook met streekproducten en op te letten om zo min mogelijk afval te produceren……en zo is voor iedereen en ieder lichaam genoeg op het internet te vinden, te lezen en uit te proberen en sluit in me aan bij Kris om ook gewoon lekker je ‘boerenverstand’ te gebruiken.
Beste Teni, tussen al die bomen in het bos, vind ik je blog super fijn om te volgen. Dank daarvoor!
Lieve groet
Linda
Wauw Linda! Bedankt voor je openhartige verhaal 🙂 Ik waardeer het enorm dat je de tijd neemt dit te vertellen en ik denk dat er genoeg anderen zijn die hier ook weer hun voordeel mee doen. Je brengt het heel mooi, stapje voor stapje veranderingen aanbrengen en kijken wat voor jezelf werkt in tegenstelling tot gelijk een hele andere levensstijl aannemen dat van voor tot achter is bedacht door iemand.
Dankjewel voor je comment! Heel veel liefs,
Teni
Ik heb dus echt regelmatig last van dat zogenaamde maagrot…en nu lees ik dit! Ik eet soms wel 2x per dag een bak kwark met vers fruit erin,maar eens even afleren en kijken wat er gebeurd daarbinnen bij me
Een mooi en nuttig artikel, lekker uitgebreid ook mooi werk!