Ah joh, van dit stukje taart kom je echt niet meteen 5 kilo aan!
Je moet ook een beetje genieten van het leven!
Jij kunt het hebben hoor!
Niet nog meer afvallen hoor!
Je ziet er al goed uit, hou op met deze flauwekul!
Zucht.
Bedankt. Ik weet het. Nee. Ja. Ik doe het voor mezelf. Ik heb gister al.. Vandaag opzich.. Nou, niet helemaal.. Ehm.. Maar sporten doe ik om… Oke ja, nee.. Ik vind het leuk.. Echt.. Zucht. Zucht. Zucht.
Ineens het buitenbeentje
Iedereen die eens heeft besloten om een nieuwe levensstijl aan te gaan wat betreft sporten en voeding, heeft vast eens te maken gehad met dit soort opmerkingen. Vooral als je “een gemiddelde omvang” hebt. Sommigen van ons hebben iets meer geluk en zijn misschien al omringd met mensen die bezig zijn met voeding en sport waarbij de kans groter is op direct support vanuit de omgeving in tegenstelling tot kritiek, onwetendheid en vooral onbegrip.
Je vrienden zijn je vrienden om verschillende redenen. Meestal is dit niet om het eet- of sportpatroon dat jullie hebben maar omdat jullie bij elkaar op school hebben gezeten, goed kunnen feesten en lachen samen, samen werken etc. Het veel voorkomende scenario is dat er nooit echt een focus lag op wat er gegeten of gedronken werd, de vriendschap was gebouwd op andere aspecten; eten en drinken waren er toevallig bij.
Tot jij besloot dit deel van je leven aan te pakken, om welke reden dan ook; power to you voor zo’n beslissing! Zonder echt door te hebben wat dit voor consequenties had voor de rest van je leven kwam je tot je verbazing steeds weer in een situatie waarbij je moest nadenken over het eten en het drinken dat gepaard ging met die situatie;
- Verjaardag;
- Feestje;
- Terrasje;
- Uitgaan;
- Uit eten;
- De stad in;
- Of überhaupt ‘hangen’ met elkaar.
Blijkbaar komt er altijd wel wat eten of drinken bij en blijkbaar moet je hier ineens bewuste keuzes in maken die nét even anders zijn dan wat je omgeving doet. Logisch, anders hoefde je niet actief te besluiten dat je je eetstijl anders wilde.
Deze keuzes vallen ineens op omdat het anders is dan je omgeving al die tijd deed en nog steeds doet. Ineens ben jij het buitenbeentje omtrent het eten.
Je krijgt een vragenvuur. Mensen denken eerst dat je niet gelukkig bent met jezelf. Proberen je te vertellen dat je even normaal moet doen. En dan voelen mensen zich ineens zelf aangevallen, want;
Is hetgeen dat zij nu doen fout?
Beoordeel jij hen, door iets zelf niet te eten wat zij wel eten?
Nee. Maar zo voelen zij zich vaak wel. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom er niet meteen positief gereageerd kan worden op jouw verandering in voedingskeuzes. Het kan iets heel erg simpels zijn door bijvoorbeeld in een restaurant te zitten waarbij je vriendin de meest vette en ongezonde hap van het menu neemt en jij na haar je bestelling doorgeeft, wat misschien een voedzame salade is. Die ene seconde waardoor jouw keuze ervoor zorgde dat je vriendin nadacht over haar eigen bestelling was een zelfreflectie moment voor haar, maar dan meestal in de negatieve vorm. Hier kun jij helemaal niets aan doen, maar zij zal zich waarschijnlijk beoordeeld voelen en haar direct in een verdedigingsmodus zetten.
Mensen die in de verdedigingsmodus zitten, kun je beter niet proberen om te praten. Hier help je niemand mee omdat jullie allebei iets heel anders voelen.
- Jou maakt het helemaal niet uit wat zij eet. Jij bent bezig met je eigen voedingspatroon.
- Zij voelt zich rot, beoordeeld en misschien ineens ‘dom’ of onwetend omdat ze denkt dat jij misschien iets weet over voeding waardoor je niet voor die vette hap bent gegaan.
Het boeit me echt niet wat je eet
Even in alle eerlijkheid. Ik, als ‘diëtist’ zijnde, met een blog over afvallen, fit worden, voeding etc. ben in principe bezig met hoe ik gezonder/leuker/beter kan eten voor mezelf. Als je me ‘in het echt’ kent, weet je dat ik echt niet bezig ben met preken over gezonde voeding. Sterker nog, het boeit me echt niet wat jij eet.
Soms is dat lastig als je voorgesteld wordt als ‘diëtist’, dan denken mensen ineens dat je let op wat anderen eten waardoor ze gaan verantwoorden waarom ze bepaalde keuzes maken. “Ik eet normaal altijd de lichtere variant hoor, maar vandaag heb ik zo hard gesport, dan mag het van mezelf”
I do not care.
Echt niet. Het is jouw leven, jouw lijf. Doe alsjeblieft waar je zelf goed bij voelt.
Gelukkig heb ik mijn blog en hoef ik (offline) inmiddels niet meer te verantwoorden waarom ik eet wat ik eet en weten mensen ook dat ik hen niet beoordeel omdat ze weten dat ik ook snoepjes eet. Maar natuurlijk hebben de meeste mensen niet zo’n blog en worden wel vaak onder vuur gezet. Daarom is het denk ik het allerbelangrijkste om in eerste instantie duidelijk te maken dat het je niet boeit wat de ander eet. Zodat mensen niet denken dat je ineens veranderd bent in een ‘glutenvrij-vegan-rawfood-intermittend-fastende-guru-die-overtuigd-is-dat-iedereen-zo-moet-eten-anders-ben-je-gek-type’.
Het staat niet op jouw agenda om de ander zijn/haar leven te veranderen wat betreft voeding. Maak ze dat duidelijk! Mocht iemand vragen hebben, dan sta je open om deze te beantwoorden vanuit jouw perspectief, maar ongevraagd advies ga je niet geven (Toch? Niet doen aub.).
Als een ander een probleem heeft met het feit dat jij gezonder wilt eten, dan is dat zijn/haar probleem. Andermans onzekerheden mogen niet in de weg staan van jouw manier van leven. Hoe onlogisch zou dat zijn?
Mijn beste advies
Jij weet wat jij doet, om welke reden, voor welk doel. Juist? Juist. Dit hoef je jezelf niet nog eens uit te leggen. In plaats van je energie te steken in het uitleggen aan een ander behaal je naar mijn mening het meeste succes door je te verplaatsen in hoe de ander zich voelt en waar dat door zou kunnen komen. Laat jouw argumenten allemaal achterwege en focus je op waarom de ander boos/verdrietig/aanvallend reageert om hetgeen wat jij eet. Vraag naar de ander en laat jouw overtuigingen even stil tot de ander ernaar vraagt. Hierdoor creëer je een veilige omgeving voor de ander om te zijn wie hij/zij wilt zijn en maak je duidelijk dat jij niet bezig bent met beoordelen.
Laat je niet tegen houden door je omgeving. Vaak kost het hen wat tijd om in te zien dat het om een positieve verandering bij jou gaat. Als er wat tijd overheen is en ze zien dat je meer straalt, meer energie hebt, lekkerder in je vel zit en je je ook zo gedraagt; kan het alleen nog maar inspirerend zijn voor je omgeving. Dit is meestal het moment dat mensen je gaan vragen wat je doet en waarom, puur uit oprechte interesse omdat ze zich ook zoals jij willen voelen. En dát is precies de positieve manier om om te gaan met de sociale druk als je het mij vraagt.
Dus blijf positief. Blijf jezelf. Blokkeer het negatieve en het rumoer. Herinner jezelf waarom je had besloten deze veranderingen aan te brengen en als je echt mensen om je heen hebt die uiteindelijk gewoon willen dat je gelukkig bent, dan zal de rest op zijn plek vallen. I promise.
Ik weet dat er ook vragen gaan zijn over mensen die misschien wel doorslaan in het gezond eten, dan hebben we te maken met de andere kant. Hier heb ik ook eens over geschreven: “Wanneer sla je door met gezond eten?“. Misschien handig om ook eens door te lezen als je het niet helemaal zeker weet of je zorgen maakt om iemand anders.
9 comments
Ik loop hier zó vaak tegenaan! Ik struggle er echt mee en heb altijd het idee dat ik me moet verantwoorden, terwijl ik me er juist zo goed bij voel. Heel verhelderend stuk. Dank je wel Teni!
Graag gedaan Marlous! Blijf doen wat je doet als je er goed bij voelt 🙂
Beste post van de week 😉 , graag vaker het psychische aanspreken graag. Doe je erg goed!!!!
🙂 Lief! Thanks!
Ik vind dit ook hele fijne posts om te schrijven!
Ik heb in de maanden januari en februari een alcohol-stop ingevoerd (na de kerst en nieuw periode) en ik kan je zeggen dat mijn omgeving het veeeeeel moeilijker had met het feit dat ik niet dronk, dan dat ik zelf er last van had. Het gezonde leven en voeding valt nog mee omdat mijn omgeving daar ook mee bezig is, maar het geen alcohol drinken, mensen daar waren ze geïrriteerd van, waarschijnlijk omdat ze (a) dachten dat ik hun beoordeelde (zoals jij aangeeft) en (b) omdat, als ze dan door mijn zogezegde beoordeelende ogen naar zichzelf keken (maw. een spiegel voor zichzelf ophouden) dat ze zelf bewust werden van het feit dat ze redelijk wat dronken en dat dat confronterend was.
Anyway, de alcohol-stop is inmiddels al een tijdje afgelopen, maar ik vond het zeer leerzaam, zowel over mezelf als anderen. Gelukkig kan ik op meer support rekenen voor het gevecht tegen de kilo’s want moest dat er niet zijn, zou ik het echt moeilijk hebben om vol te houden.
Ha! Super herkenbaar en toch zo gek he? Toen ik 1 avond besloot geen alcohol te drinken vonden mijn vriendinnen (die ook net zo bezig zijn met voeding en sport) dat allemaal prima, maar anderen vonden dat bizar! .. Gewoon blijven doen wat je doet !
Geweldig stuk, zo herkenbaar, ik worstel hier ook mee.
De volgende keer zeg ik ook meteen dat het mij niet boeit wat de ander eet. Dat is ook echt zo en positief bedoeld. Wanneer iemand een (zoveelste) caloriebom eet, zeg ik ook altijd: “Mmm, heerlijk inderdaad. Geniet ervan!” En dat meen ik ook echt. Ik weet namelijk ook wel dat het heel lekker eten is, maar het zelf laten staan maakt mij veel gelukkiger. Een vriendin maakte zich ooit druk dat ze geen taart had op haar verjaardagsfeest en wilde toch nog ergens taart kopen. Toen zei een andere vriendin dat je voeding niet hoeft te relateren aan gebeurtenissen. Het is niet dat je taart moét eten op je verjaardag. Je kan hopelijk ook zonder taart een leuke dag met je vriendinnen hebben.
Dank je wel weer voor het delen!
Prachtig geschreven.
Je omgeving heeft het soms moeilijker dan jezelf met je beslissing. Ze vinden het niet meer gezellig, of je bent saai of zelf een rare type geworden. Ik trek mij sowieso niks van aan maar er zijn mensen die toch onder bezwijken. Je gezondheid ben je zelf verantwoordelijk voor en je mag je moet het zelf in de handen houden. Dat is wat ik altijd zeg, Ik werk in de zorg en zie elke dag triste verhalen van jongen mensen die dood gaan aan rare en enge ziektes. Het is niet allemaal bewezen dat het door eten komt maar feit is wel dat onze eten tegenwoordig niet meer wat geweest is en dat veel ziektes gekoppeld worden aan onze manier van eten. Ik voel me heel prettig met plantaardig eten. Geen suikers meer en geen dierlijke producten. Ik heb me nooit zo gevoeld als nu. Heerlijk in me vel, nooit meer opgeblazen gevoel en een stuk lichter omdat de overtollige kilo’s zo vanaf vlogen. Ik hoop dat meerdere mensen hun manier van eten gaan veranderen. Niet voor mij maar ik weet hoe het voelt als je het doet. Maar dat is ieder beslissing en ga me er ook niet mee bemoeien. Slechte wat je kan doen is ermee bemoeien en ongevraagd een mening of advies geven. Ga zo door met deze blog en is altijd leuk om deze verhalen te lezen.
Goed stuk Teni! Heb je ook nog een leuk antwoord op opmerkingen van de bemoeials (zoals, als ik mijn lunchbakje uit de koelkast haal: ” zo jij bent gezond bezig” of “Ben je aan de lijn?”. terwijl: ik doe dit al jaren zo!!!)