Dramatische titel, ik weet het. Maar het is zo’n eeuwenoude tip die je vaak voorbij ziet komen in lijstjes met “tips om af te vallen”. Eet meerdere, kleine maaltijden per dag om je stofwisseling op gang te houden. Toch? Nou, dat zit toch echt even anders.
Eten verteren kost energie
Dit is een heel logisch proces. Zodra je eet, komt er voedsel in je maag en vervolgens in je darmen. Dit voedsel moet verteert worden door je lijf, dat betekent dat je lijf niet in “ruststand” kan blijven. Je lichaam gebruikt energie om de vertering op gang te brengen. Dit heet ook wel thermogenese.
Logisch nadenken
Laten we altijd weer zo logisch mogelijk proberen na te denken, haha. Stel we nemen 3 verschillende groepen en die geven we allemaal 2100 kcal aan exact hetzelfde voedsel met dezelfde verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten:
- Groep 1: Eet 3 maaltijden op een dag, van 700 kcal per maaltijd
- Groep 2: Eet 6 maaltijden op een dag, van 350 kcal per maaltijd
- Groep 3: Eet 8 maaltijden op een dag, van zo’n 235 kcal per maaltijd
Dit zou betekenen dat groep 1 maar 3 keer op een dag het effect van de thermogenese heeft en groep 3 heeft dit maar liefst 8 keer op een dag.
Maar de hoeveelheid calorieën zijn toch hetzelfde in totaal? De voedingsmiddelen zijn toch hetzelfde? En de koolhydraten, eiwitten en vetten zijn ook hetzelfde. Of je lichaam die hoeveelheid verspreid over de dag afbreekt en de energie (thermogenese) ervoor inzet of maar een paar keer, het blijft uiteindelijk dezelfde hoeveelheid energie die uit de thermogenese komt.
Wetenschappelijk onderbouwd?
Leuk beweerd natuurlijk, maar wat zegt de wetenschap? Want er zijn vast en zeker onderzoeken gedaan hiernaar. Allereerst kwam ik een onderzoek (1) tegen uit 1997, enigszins een wat ouder onderzoek maar dit onderzoek vergeleek vele andere onderzoeken omtrent maaltijd frequentie en kwam uit met een conclusie. Dit soort onderzoeken zijn heel nuttig als je het mij vraagt! Ze gebruiken hier de term “nibbling” om aan te geven dat je de hele dag door een beetje eet (dus hoge frequentie maaltijden) en de term “gorging” om aan te geven dat je in een paar maaltijden een hoop naar binnen werkt.
Het onderzoek begint met een vermoeden uit verschillende onderzoeken:
More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assesstotal 24h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, withthe exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency. We conclude that any effects of meal pattern on the regulation of body weight a reliely to bemediated through effects on the food intake side of the energy balance equation.
Oftewel, er is maar 1 onderzoek geweest waarbij eruit kwam dat de mensen die meerdere maaltijden per dag aten meer afvielen dan met minder maaltijden. Alle andere onderzoeken wezen erop dat maaltijd frequentie niet uit maakt, maar het uiteindelijk draait om de energiebalans over een periode.
En vervolgens de conclusie:
Consequently, feeding frequency has no significant impact on the rate of weight loss during energy restriction. We further conclude that the epidemiological studies which have suggested that nibbling is associated with leanness are extremely vulnerable to methodological errors which may generate spurious relationships due to dietary under-reporting and post hoc alterations in eating patterns in response to weight gain.
Nogmaals komt het er weer op neer dat je vooral moet doen wat bij jou past. Nog niet overtuigd en wil je meer wetenschappelijk onderzoek? I got this. (2)(3) zo! Veel leesplezier 🙂
Als jij een verzadigd gevoel hebt bij het eten van een kleine maaltijd om de zoveel uur, doe dat vooral! Maar ook als je het prima vindt om 3 grotere maaltijden per dag te eten; lekker doen!
Bergen hagelslag
Sinds het “loslaten” van de restricties omtrent eten merk ik, dat ik echt bergen hagelslag op crackers en beschuitjes kan wegwerken tijdens het ontbijt. Hehe. En omdat ik zo verzadigd ben, mentaal, maar ook fysiek, kan ik makkelijk door tot het bijna tijd is voor het avondeten. Zonder constant aan eten te denken. Niet dat het elke dag zo gaat (werkdagen op kantoor sowieso niet hoor), maar er zitten wel eens zulke dagen tussen en dat is he-le-maal prima wat mij betreft.
Een paar maanden geleden zou ik na zo’n groot ontbijt me enorm schuldig en rot voelen. En me constant voornemen om de rest van de dag zo min mogelijk te eten -> waardoor ik eigenlijk alleen maar aan eten kon denken -> waardoor ik weer boos werd op mezelf -> waardoor ik uit boosheid ging eten -> etc. etc. etc.
Dit is dus weer zo’n mooi puntje van het loslaten, geen restricties, een berg hagelslag eten en verder met je dag. Luister dus alsjeblieft niet naar de tip om meerdere maaltijden per dag te moeten eten om af te vallen.
12 comments
Fijn dat dit zo is! Ik denk dat het het allerbelangrijkste is dat je eet zoals je het zelf het beste vol kunt houden. Ik heb zelf een tijdje geprobeerd om alleen 3 maaltijden per dag te eten zonder tussendoortjes en daar werd ik héél chagarijnig van 🙂 Dus nu eet ik lekker 6 keer per dag iets en dat houd ik heel goed vol!
Ik merk vaak dat als ik kleine maaltijden eet, ik vooral de hele dag door blijf eten haha. Ik denk hoe meer je er in je hoofd mee bezig bent, hoe meer je eet inderdaad!
Ik denk juist andersom! Als ik ‘maar’ 3x per dag mag eten, heb ik het gevoel dat ik moet uitstellen waardoor ik ga snaaien als ik de kans heb. Als ik 6 maaltijden per dag inplan, eet ik veel gezonder omdat ik me niet laat verleiden tot snacken..
Wederom een leuk stukje om te lezen. Denk alleen wel, nee fout ik weet uit ervaring dat veel mensen die net beginnen aan gezonde leven dus eten en bewegen. En nog niet weten hoe hun lichaam en geest reageerd snel kiezen voor de 3 maaltijden en vaak hierin verkeerde keuzes maken. Want die roepen in koor oh zie je nou wel een berg hagelslag ıs helemaal niet erg. Ik vind dat juist diegenen beter met 6 verantwoorde maaltijden kunnen beginnen, zodat ze op Den duur weten hoe of wat en vanuit daar hun verdere plan trekken. Ik zelf hou me aan minimaal 4 per dag maar het liefst 6 mijn lichaam reageerd hier beter op, zeker incombinatie met zware trainingen die ik doe.
Leuk om te lezen dat zo’n mythe waar veel mensen in geloven, zo onderuit geschopt kan worden door een paar wetenschappelijke studies. Fijn artikel (zoals altijd haha)!! 🙂
Goed artikel meid! Je ziet te vaak mensen allemaal rare regeltjes volgen terwijl het uiteindelijk erom draait dat je doet waar jij je gelukkig door voelt 🙂 Keep going, lady!
Het maakt inderdaad niet uit over hoeveel maaltijden verspreid je de dagelijkse calorieën binnenkrijgt. Veel mensen denken dat ze om de paar uur moeten eten omdat anders hun verbranding stil valt. Maar ik geloof dat je lichaam de verbranding pas terugschakelt bij een periode van zo’n 60 uur zonder eten…
Ik heb hier inderdaad nooit in geloofd, maar kende de ‘science’ hierachter niet. Of je nou in 1x 2000 kcal eet of verspreid over 8 maaltijden. Je krijgt toch hetzelfde binnen? Zelf ben ik er nog niet zo goed achter wat ik nou fijn vind. Soms eet ik de hele dag door kleine dingetjes. Klein bakje yoghurt, dan weer een appeltje, dan weer wat nootjes en ga zo maar. Andere dagen eet ik een groot ontbijt, een flinke lunch en avondeten en dan is dat weer goed. Maar ik merk wel, vooral op werkdagen dat ik neig naar kleinere maaltijden. In de horeca heb je nooit echt ‘pauze’ vooral niet als het druk is, en dan eet ik liever wat kleinere snacks achter de bar om de dag door te kunnen komen.
Ik ben het vooral heel erg eens met ‘doe wat goed voor jou voelt’. Sowieso met alles:) Doe wat voor jou fijn is. Boeien hoe iemand anders het doet. Oh ja ander dingetje, ik volg je al best wel een tijdje en ik vind fijn om zo tussen de regels door te lezen dat het kwa eten voor jou echt veel beter gaat! Minder/geen gekke gedachtes of schuldgevoelens en gewoon ‘doen wat bij jou past’. Fijn dat je dat punt bereikt hebt! 🙂 x
Hoi Teni,
Leuk artikel, klopt ook, het gaat om de totale calorieën! Ik werk in mijn praktijk wel vaak met meerdere (eiwitrijke) maaltijden per dag. Ik merk heel duidelijk dat de spiermassa tijdens het afvallen dan veel beter behouden wordt. Meer spieren = meer kcal verbranden en makkelijker afvallen (vaak ook fitter en minder energiedips). Neemt natuurlijk niet weg dat je moet kijken naar wat bij iemand past 🙂
Liefs Nicky
Goed om te lezen! Ik heb altijd moeite om zoveel maaltijden te eten op een dag en dan kom ik erachter dat ik de volgende al weer zou moeten eten. Werkt dus totaal niet voor mij en wel fijn om te weten nu dat het ook gewoon helemaal niks uitmaakt.
Eindelijk een keer wat duidelijkheid hierover!
Ondanks dat ik zo m’n twijfels heb over de gezondheid van je ontbijt, is de boodschap verder wel duidelijk. Hier kwam ik in mijn artikel ook op uit. (https://start-fitness.com/hoeveel-maaltijden-per-dag-eten/). Voor zowel afvallen als aankomen maakt het helemaal niks uit;)