De Marqt is misschien wel één van mijn lievelingswinkels, het is echter dat ik mijn gehele inkomen in deze winkel zou kunnen uitgeven als ik los zou gaan dat ik er niet elke dag kom. Ik kom er met een intentie, een doel. Als een soort cadeautje naar mezelf. Ik speur wat af en kies dan heel bewust waar ik mijn geld aan wil uitgeven. Voor de rest haal ik bijna alle ‘basis ingrediënten’ bij de Lidl zoals je vast al weet. Aangezien ik laatst een artikel schreef met interessante en gezonde producten van de Lidl leek het me ook een goed idee om de Marqt vandaag in het zonnetje te zetten. Niet gesponsord.
Want, welke producten vind ik écht geweldig en het waard om je geld aan uit te geven?
PS: Vele producten zijn ook bij de EkoPlaza te koop, ik vind deze winkel ook erg fijn maar de Marqt voelt meer ‘mij’ qua inrichting, vibe en personeel. Dat is slechts een marketing dingetje 😉
Abbot Kinney’s | Yoghurt ijs (vegan)
Zoals met vele producten uit biologische winkels raak ik ermee bekend omdat het in de aanbieding is en ik het als uitgelezen kans zie om iets uit te proberen. Zo ook met deze veganistische yoghurt ijs van Abbot Kinney’s. Ik heb tot nu toe enkel de “Naturel” variant gezien en geproefd, ik ben nu ook erg benieuwd naar de andere smaken.
Op de site van Abbot Kinney’s geven ze je de volgende informatie over het gebruik van suiker (in dit geval in de vorm van agavesiroop):
Coco Frost Naturel bevat agavesiroop. Agavesiroop is een suiker met een lage glycemische index (GI). Het liefst hadden we helemaal geen suiker in onze Frost gedaan, maar zonder kun je (voor zover wij weten) geen natuurlijk schepbaar ijs maken. Een beetje dus, voor een goede textuur.
Ik ben geen ijsfabrikant dus ik weet niet wat er nodig is voor de structuur van goed ijs. Je kunt natuurlijk altijd zelf experimenteren met het maken van yoghurtijs op je eigen manier mocht je geen toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook) willen. Voor mij is ijs een ‘lekkernij’ en wil ik graag wat zoete smaak en in dit geval worden zoveel mogelijk biologische pure en voedende ingrediënten gecombineerd met een lekkere zoete smaak – die ik overigens ook totaal niet te zoet vind, zoals ‘gewoon’ ijs.
Yogi Tea | Thee
Als je me 5 jaar geleden had verteld dat ik nu 3-4 euro zou uitgeven aan een theemerk dan had ik je voor gek verklaard. Sowieso was ik veel meer een koffiedrinker en vond ik thee een beetje ‘meh’. Maar tegenwoordig drink ik véél minder koffie op een dag (1-2 kopjes, maximaal 3) en drink ik ontzettend veel thee. Maar dan wel met de voorwaarde dat het biologische en lekkere thee is – een krachtige smaak is waar ik van houd en daar komen de theetjes van Yogi Tea heel goed bij van pas.
Mijn twee grote favorieten zijn Detox en Ph-Balance. De één drink ik als ik een sterke kruidige thee wil (Detox) en de andere drink ik voor een wat neutralere ervaring.
Deze varianten vind ik ook heerlijk en in alle eerlijkheid zijn dit ook de enige die ik heb geprobeerd. Als ik een nieuwe probeer zal die waarschijnlijk ook weer bij dit rijtje komen te staan 😉 Ik ben dus echt gek op deze thee!
Rude Health Chickpea & Lentil Cornitas | Chips
Als alternatief op ‘gewone chips’ of ‘gewone tortilla chips’ om het zo maar te zeggen. Deze chipjes zijn gemaakt van maïs, kikkererwten en linzen met een beetje extra vergine olijfolie en zeezout. That’s it. Je begrijpt vast dat ik ontzettend enthousiast kan worden van deze ingrediënten.
Om maar even te vergelijken met naturel tortilla chips van de Albert Heijn:
Zie even het verschil tussen de ingrediënten. Het zijn allemaal de basisingrediënten echter is er bij de tortilla chips van de Albert Heijn gebruik gemaakt van maïsmeel (geraffineerd) in plaats van maïs en zonnebloemolie (goedkoop) in plaats van extra vergine olijfolie. Waarschijnlijk is er ook meer olie gebruikt aangezien het 55 kcal meer bevat per 100 gram. De Rude Health variant bevat ook nog eens meer vezels en eiwitten – natuurlijk door de kikkererwten en linzen – dan de normale tortilla chips.
Hier nog even een snelle vergelijking met een ‘gewone’ chips, de paprikasmaak van Lay’s:
Deze vergelijking maak ik vooral even om je een blik te laten werpen op de ingrediënten en de hoeveelheid hiervan. Dat wanneer je een knapperig chipje wilt voor bij het Netflixen je absoluut ook de optie hebt om te genieten en tegelijkertijd een gezondere keuze te maken. Qua calorieën zit je hier ook een stuk hoger trouwens – 123 kcal meer per 100 gram. Tenzij je enkel voor smaak gaat en je bijvoorbeeld de Lay’s paprika chips het lekkerst vindt. Doe uiteindelijk vooral waar je zelf blij van wordt 😉
Captain Kombucha California Raspberry | Kombucha
Ik ben gek op kombucha – je moet er misschien even aan wennen, erg ‘bubbly’ – om verschillende redenen. Maar voornamelijk omdat het bomvol goede bacteriën zit voor je darmflora. Het is namelijk een gefermenteerd drankje en in dit geval met een smaakje. Ik vind elke kombucha erg lekker en dit is niet de ‘puurste’ van alle varianten maar wel de lekkerste naar mijn smaak. Suiker is trouwens nodig om een fermentatieproces te starten, een kombucha zonder suiker zou dus niet kunnen – mocht je je dat afvragen.
Deze van Captain Kombucha vind ik heerlijk, dit is van alle merken kombucha mijn favoriete merk.
Amandelpasta Horizon | Beleg
Eigenlijk maakt het me niet eens uit welk merk amandelpasta ik eet, zolang het niet meer ingrediënten bevat dan amandelen en zeezout, ben ik er he-le-maal weg van. Een potje van 350 gram is echter wel €8,25 dus ik ben er voorzichtiger mee dan met pindakaas. Het merk Horizon is naar mijn weten de goedkoopste biologische variant (samen met de TerraSana 500 gram) die ik heb kunnen vinden in de sectie van amandelpasta’s en hij is heerlijk! Ik jaag er zo’n twee potten per maand doorheen, dus deze moet in dit lijstje komen te staan!
Kleine stapjes maken verschil – geen PERFECTIE
Zo ontdek ik steeds meer geweldige producten uit deze geweldige winkel naar mate de tijd vordert. Wie kan er nog meer zo genieten van boodschappen doen (vooral ook in het buitenland)? Kijken naar de producten, ingrediënten en wegdromen over wanneer je wat gaat eten met welk gezelschap. Ik vind het heerlijk om bewust bezig te zijn met wat ik eet en natuurlijk zou ik het liefst ál mijn boodschappen plastic-vrij en biologisch willen kopen maar ik weet dat dit niet een stap is die ik van de ene op de andere dag maak. De tussenstapjes er naartoe zijn de stapjes die uiteindelijk een enorm verschil gaan maken.
Zo zie ik het ook met mijn vleesconsumptie. Daar waar ik enkele jaren geleden belachelijk werd gemaakt omdat ik mijn ‘struggle’ deelde met het lekker vinden van vlees maar eigenlijk geen dieren wilde eten merk ik nu dat alle tussenstapjes zó belangrijk waren. Als ik had geluisterd naar de mensen die aan het spotten waren met mij en me een slecht mens vonden bij elk stukje vlees dat ik at dan was ik uit frustratie gewoon weer al het vlees gaan eten dat ik wilde. Ik kan me goed voorstellen dat heel veel mensen niet eens durven om wat minder vlees te gaan eten en dit te communiceren uit angst voor controle uit de gemeenschap. Ik besloot om er niet meer over te schrijven en de struggle – maar ook de vorderingen – voor mezelf te houden. We zijn nu twee jaar verder nadat ik mijn ‘vegan struggle‘ had gepubliceerd en ik kan je vertellen dat ik misschien twee keer per maand een stukje vlees eet, on-voor-stel-baar voor de Teni van twee jaar geleden.
Zo zie ik het ook met mijn plastic gebruik, biologisch eten etc. Hopelijk geeft dit je een ander perspectief mocht je iets willen proberen maar nog niet durven. Je hoeft er natuurlijk niet openlijk over te zijn – je mag het voor jezelf houden, zolang jij weet dat je je best doet. We hebben meer mensen nodig die hun best doen dan mensen die het perfect doen. Van dat tweede zijn er namelijk géén, van dat eerste zijn er heel veel – als ze maar durven.
Heb jij verder nog geweldige favorieten uit de Marqt of EkoPlaza? Of interessante producten die een bepaalde intentie hebben: milieubewust, gezondheid-bewust, etc.? Laat het mij – en de anderen – weten!
4 comments
Lieve Teni,
De struggle rondom wel of geen vlees eten vind ik op dit moment ook heel lastig. Ik denk volg je eigen gevoel. Voelt het niet goed om vlees te eten, eet je het niet. Tenminste zo doe ik het nu. En dat voelt wel goed. Staat er een vega optie op een menukaart kies ik dat. En vooral niet te streng zijn voor jezelf.
Helemaal met je op één lijn Adinda. Dankjewel hiervoor <3
Mooi stukje vooral over het vegan struggle, ik praat er ook nooit over 1x pw eet ik vlees en geniet daar dan ook van
Zolang je zelf weet dat je intentioneel beslissingen maakt – dat klinkt wel zo als ik jouw bericht lees. Niemand hoeft daar dan wat van te weten idd 😉