Honger. Ik ben van mening dat je geen honger hoeft te hebben, wanneer dan ook, om je gewichts- of fitness doelen te behalen. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens momenten dat we honger hebben, het is een natuurlijk signaal van je lijf om aan te geven dat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft. Maar er is een groot verschil in honger en het “trek hebben in lekkers”. De ene is een fysieke respons, de andere is een emotionele respons.
Emotionele honger
Laten we beginnen met de moeilijkste: emotionele honger. Waarom zeg ik moeilijkste? Omdat deze echt het moeilijkste onder controle te krijgen is. Het komt voort uit leefstijlgewoontes; denk bijvoorbeeld aan verveling, stress, verdriet etc. Verschillende factoren beïnvloeden deze “honger”, denk bijvoorbeeld aan televisie kijken of verveling in de avonduren. Er zijn talloze tips en trucjes te geven om hiermee om te gaan, maar het belangrijkste is om goed te kijken naar je gewoontes en deze aan te pakken.
Ik woon alleen. Als ik op mijn vrije dagen mijn ontbijt, lunch, snack, avondeten etc. heb gemaakt en ga opeten, wil ik dit eigenlijk áltijd doen onder “het genot van een leuke aflevering van een serie”. Ik eet niet graag in stilte zonder de televisie (laptop) aan. Komt erbij dat wanneer mijn maaltijd op is voordat de serie afgelopen is (wat 99,9999% van de tijd zo is), ik weer wat meer eten wil pakken om de rest an de aflevering met wat eten af te kijken. Slaat werkelijk nergens op! Maar zo gaat het wel. En zo eet ik gemakkelijk meer dan ik nodig heb, puur uit een gewoonte van “eten bij de serie”. Als ik deze gewoonte dus aanpak, heb ik veel meer kans van slagen.
Kijk dus naar je gewoontes die je hebt met eten, daar valt veel uit te halen! Ik ga de volgende dingen proberen toe te passen (nu ik dit deel met jullie is er geen weg terug, teni):
- Bij elke maaltijd/snack maak ik een grote mok thee (of koffie bij ontbijt), als mijn maaltijd op is heb ik de mok met thee nog. Hier neem ik dan sipjes van tot de aflevering afgelopen is. Zo heb ik de hele tijd wat te “eten” in mn handen, maar krijg ik niet meer binnen dan ik nodig heb.
- Nagels lakken nadat mn maaltijd op is, geen weg meer terug, of ik krijg verpeste nagels.
- De aflevering pauzeren wanneer mn maaltijd op is en bij een volgende snack of koffie/thee moment verder kijken
Nou, ik ben benieuwd hoe dit gaat! Dit is namelijk serieus een van de lastigste punten bij mij die ervoor zorgt dat ik véélste veel eet.
Fysieke honger – lage suikerspiegel
Fysieke hoonger is een stuk makkelijker te beheersen en gelukkig kan bijna iedereen hier vooruitgang in boeken. Een veel voorkomend “probleem” is de lage suikerspiegel. Dit komt voornamelijk door het eten van veel suikerrijke voedingsmiddelen en dan heb ik het over de snelle suikers zoals wit brood, witte rijst, witte pasta, koekjes, snoepjes, chocolade, cruesli (!), ijsjes etc. Dit zijn tevens ook de voedingsmiddelen met een hoge glycemische index/load. Het heeft dus echt zin om meer volkoren voeding te eten, zo min mogelijk bewerkte voeding en te kijken naar hoe je je voeding beter kunt uitkiezen gebaseerd op een lagere glycemische index/load. Check dit artikel voor meer duidelijkheid!
Vermijd zoetstoffen
Zoetstoffen zijn niet het antwoord op hoe je je suikerspiegel stabiel kunt houden. Ook zijn ze niet het antwoord op hoe je “lekker” kunt eten met zo min mogelijk calorieën.
Chemische zoetstoffen bevatten amper tot geen calorieën (alleen al hierdoor weet je dat het geen “echte” voeding is), maar ze zijn wel zoet. En hoe zoet! De perfecte oplossing dus als ze geen calorieën leveren, oftewel; je lichaam zal niet eens door hebben dat er zoetstoffen binnen komen want je lichaam hoeft niets te verteren of te verbranden, geen spijsverteringsenzymen aan te maken etc. Handig! Of toch niet?
Helaas. Laten we zeggen dat je suikervrije koekjes eet uit de supermarkt. Je ziet op het etiket dat er gebruik is gemaakt van zoetstoffen, bijvoorbeeld Sorbitol. De koekjes leveren alleen calorieën door de overige ingrediënten en dus niet door de suikers, want deze zijn er niet. Op het moment dat je in je mond de zoete smaak van de koekjes proeft, zal de natuurlijke respons van je lijf zijn om insuline aan te maken. Let wel, dit wordt nog flink onderzocht maar het vermoeden gaat uit dat dit deel ervoor zorgt dat je lijf in de war raakt. De chemische acties en reacties tussen je hersenen en lijf kloppen ineens niet meer. Je hersenen denken: “Zoet! Suiker! Insuline aanmaken!” En je lijf maakt insuline aan en denkt vervolgens “He? Geen suiker? Geen calorieën? Wat?!!” Hier gaat een hoop mis zoals je ziet. Een extra vervelende bijwerking is dat wanneer insuline is aangemaakt, maar niet direct suiker heeft om naar de cel te brengen (want dat is zijn taak), je hersenen het seintje geeft om suiker te eten!
Er zijn wel onderzoeken geweest met bepaalde zoetstoffen die bevestigen dat deze de suikerspiegel laten stijgen. Dit zijn de volgende zoetstoffen: Mannitol, Sorbitol en Xylitol [1].
Oftewel: veel te veel ellende met zoetstoffen, blijf er alsjeblieft héél ver van uit de buurt. Wil je een lijst met veel voorkomende zoetstoffen? Die heb ik voor je! Check!
Ik kwam toevallig deze video tegen die precies ondersteund wat deels in dit artikel staat!
7 comments
Interessant filmpje!
Ik heb het gelukkig alleen tijdens mijn tentamenweek, dat ik dan chocolade mag eten x)
Ik heb altijd trek als ik ‘s avonds in de zetel tv kijk. Op de duur is het een gewoonte om savonds te eten voor tv en wil je altijd iets knabbelen 🙁 bij mij helpt het om m’n tanden te poetsen als ik rond 21u in de zetel schuif…. Dan is de zin om te snoepen over 🙂
Nagels lakken na de maaltijd, geweldige tip! Haha
Goed artikel! Ik heb het zelf altijd zo moeilijk na het avondeten. Meestal eet ik rond 9/half 10 altijd nog iets zoals rijstwafels, yoghurt,salade of 2 crackers. Maar soms heb ik niet eens honger na het avondeten, volgens mij 7/10 keer niet eens, maar het is gewoon die stomme gewenning. ZOO lastig om af te leren omdat het ook gewoon lekker/leuk is om ‘s avonds wat lekkers te eten. In het weekend vind ik het niet erg want dan slaap ik ook later (12/1 uur) maar doordeweeks slaap ik rond 11 uur dus dan is het niet eens nodig. Pff ik weet echt niet hoe ik dat moet afleren
Nuttig artikel! Ik herken de situatie met de tv-serie wel een beetje. Misschien dat ik eens moet bijhouden op welke momenten ik teveel ga eten en wat ik op dat moment aan het doen ben. Wellicht herken ik zo een patroon en valt het aan te pakken!
oooh wat herkenbaar,, ik eet avonds ook vaak veel te veel! met als gevolg met buikpijn naar bed! en heb ik echt trek? nee ik ben allang verzadigd van het avondeten, maar puur uit verveling.. alleen zijn.. het iets willen eten…het slaat werkelijk nergens op! alleen zo lastig om dit te doorbreken!!! ik ga ook even die tips van je proberen, een grote mok thee!! heel goed artikel weer!! ik denk dat we maar eens wat avonden samen moeten doorbrengen! hahahaha 🙂
Het zou nog beter zijn als je bewust eet zonder serie 🙂 Ik ga er sowieso met mijn ontbijt goed voor zitten. Neem een flinke mok thee en vervolgens eet ik m’n yoghurt/kwark met muesli en fruit in een periode van 15-25 minuten op. Ik zit gegarandeerd bewust te eten en proef wat ik naar binnen stop en mijn hersenen hebben ook door dat er na 20 min genoeg in zit. Dat had ik vooral, dat ik zo snel at dat mijn lichaam niet de kans kreeg om ‘ik zit vol-signalen’ af te geven.
Als ik toch een serie of blog lees of (zoals vroeger) een spelletje speel tijdens mijn ontbijt moet ik mezelf altijd tegenhouden niet nog een extra knäckebröd te nemen, terwijl ik die helemaal niet nodig heb. Maar de macht der gewoonte en de macht der pindakaas…. Tja!
Wel een super artikel! Ben blij dat je iets zegt over zoetstoffen want ik weet hoe je lichaam reageert op natuurlijke suikervervangers en suiker (uit het kookboek Goed zoet!) maar ik wist niet hoe het zat met zoetstoffen. En bij WW promoten ze light eten zo ontzettend dus nu heb ik een goede reden om mijn ‘liever natuurlijk voedsel’ motto te ondersteunen. (Is toch ook veel lekkerder? Ik vind cola inmiddels zo vies!)
Anyway 🙂 Ik vroeg me af of je al een keer wat geschreven hebt over de wellness thee van Pickwick? Ik drink nu ‘Spijsvertering’ (erg lekker ook!) en vraag me af of dat echt ondersteunend kan werken en goed voor je is.