Ik kreeg de laatste tijd wat vragen over teveel kaneel en of dit wel gezond voor je was?
Huh?
Zei mijn brein. Wat is er nu weer mis met kaneel? Wat heb ik gemist? Ik kan niet helemaal achterhalen waar de informatie vandaan komt, maar ik ben de onderzoekswereld weer eens ingedoken om uit te zoeken of er misschien wat te zeggen valt over kaneel behalve dat het super lekker is 🙂
Kaneel de basics
Wist je dat er twee soorten kaneel bestaan? Wist ik ook niet. De eerste soort is “ceylon kaneel” wat bestempeld wordt als de ‘echte kaneel’ en de tweede soort is “cassia kaneel” die tegenwoordig het meest voorkomt en die ook de naam ‘cinnamon’ krijgt.
Kaneel wordt gemaakt door de stengels van de kaneelboom, deze worden gemalen tot een poeder waar je dus kaneelpoeder van krijgt. De super herkenbare geur en smaak van kaneel komt tot stand door het olieachtige deel dat grotendeels uit kaneelaldehyde bestaat. (1) En dit is ook het stofje dat vooral verantwoordelijk is voor de positieve gezondheidseffecten van kaneel op je gezondheid en stofwisseling. Welke dan? Nou, die ga ik je vertellen!
Goed voor je hart en ontstekingsremmend?
Juist, uit dit onderzoek (2) komt naar voren dat kaneel mogelijk een ontstekingsremmend effect heeft. Dat is niet heel overtuigend moet ik zeggen, maar het is wel iets dat nog verder onderzocht moet worden, er is in ieder geval een beginnetje.
Waar echter wel veel meer onderzoek naar is gedaan, met positieve conclusies, is over de link met kaneel en het verminderen van hart- en vaatziekten. Kaneel verlaagt je gehele cholesterol level, door je LDL omlaag te brengen (slecht cholesterol) en je HDL stabiel te houden (goed cholesterol) (3). En nog mooier, uit dit onderzoek (4) kwam naar voren dat 120 mg kaneel per dag ervoor zorgde dat het HDL cholesterol juist omhoog ging (dat is goed!), en dit is een onderzoek uit 2013 wat super recent is 🙂 extra punten.
Kaneel en je suikerspiegel
Kaneel en insuline hebben ook een mooie wisselwerking. Ik heb heel veel geschreven over het hormoon insuline en hoe belangrijk deze is in het opslaan van vet, het “afleveren” van energie aan je cellen etc. Om daar eerst wat achtergrond informatie over te lezen kun je hier klikken. Je insuline gevoeligheid is een belangrijke factor in het metaboliseren van suikers. Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe minder je ervan aan hoeft te maken (=gunstig) en hoe beter je lijf in staat is suikers te ‘verwerken’ en dus niet op te slaan als vet. Even simpel gezegd.
Het goede nieuws is dat kaneel je insuline gevoeligheid drastisch kan verhogen. Of eigenlijk is het andersom, het verlaagt je insuline resistentie drastisch (5) (6). Hierdoor kan kaneel dus een gunstig effect hebben op je suikerspiegel. In dit geval indirect via de insuline gevoeligheid, MAAR! Ook direct op je suikerspiegel doordat kaneel verschillende spijsverteringsenzymen beïnvloed waardoor suikers niet te snel afgebroken worden maar een stuk geleidelijker. Hierdoor blijft je suikerspiegel een stuk stabieler in plaats van dat het een enorme piek krijgt (7)(8). Sorry, maar dit is wel echt heel erg awesome. Ik was al fan van kaneel, maar nu gewoon nóg meer!
En als laatste nog een heel interessant weetje dat uit onderzoek is gebleken. Kaneel kan soms de werking van insuline ‘imiteren’ bij sommige cellen, dit gebeurt al bij een halve theelepel kaneel per dag (9)(10).
18 comments
Maakt het dan uit welke soort kaneel? Of hebben beide hetzelfde effect?
Geweldig artikel weer!
Vooral ceylon kaneel!
Ik heb bij mijn cursus voedingsadviseur ‘geleerd’ dat kaneel ‘mogelijk schadelijk is voor de gezondheid’ vanwege het bestanddeel coumarine. Net als de mogelijk schadelijke aromastoffen estragol, methyleugenol en safrol.
Dat is wat er letterlijk staat.. Ik heb er niets van aangetrokken want zonder kaneel kan ik echt niet ;), en er worden wel meer dingen gezegd waar ik mijn twijfels bij heb. Wou het alleen even met je delen, ik snap wel waar de vragen vandaan komen!
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Daarom kun je beter voor ceylon kiezen dan cassia 🙂 Hoe dat zit met die andere aromastoffen weet ik eerlijk gezegd niet.
Interessant! Maar hoe realistisch is het om 120 mg kaneel per dag te consumeren(onderzoek 4)?
120 mg is maar 0,12 gram, dus zo onrealistisch is het niet. 😉
Goed om te weten! Ik ben een kaneel junkie, dus laat die positieve effecten maar komen 🙂
Ook ik heb ‘gehoord’ en gelezen dat kaneel schadelijk kan zijn ivm de stof coumarine. Dit zou alleen bij de cassia kaneel zijn en niet bij de Ceylon kaneel. Maar nogmaals dit is wat ik erover heb gelezen en ik weet niet of dat echt wetenschappelijk is bewezen. Zelf gebruik ik sindsdien alleen nog maar Ceylon kaneel.
Ja, dat is wat ik ook heb ‘gehoord’. En dat een teveel aan coumarine zou tot bloedingen kunnen leiden. Als je googled op ‘kaneel gevaarlijk’ kom je wel van alles tegen… maarja dat wil natuurlijk niet zeggen dat het waar is. Bijv. over de kaneel challenge. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben gek op kaneel en wil niets liever dan dat het volledig veilig is om bakker (nou ja theelepeltjes haha) ervan over je eten te gooien maar waar rook is is misschien wel vuur?
Fijn dat je hier een artikel over schrijft! Als ik het goed begrijp is er geen onderzoek wat zegt dat ceylon beter/anders is dan cassia? Heb de artikelen die je aanhaalt even opengeklikt (super fijn dat je ze linkt!) en daar gaat het over ‘cinnamom’, dat de “gewone” cassia is.
Het enige wat ik zelf heb gemerkt is dat ceylon in ieder geval wat ‘poederiger’ is van structuur vergeleken met cassia die wat ‘korreliger’ is, qua smaak vind ik de ceylon persoonlijk ook ietsje lekkerder. Maar: ook veel lastiger te krijgen, zelfs bij de natuurwinkel hadden ze laatst alleen verschillende soorten cassia.
Hier https://www.nvwa.nl/txmpub/files/?p_file_id=29397 is bijv. iets te vinden met een paar bronnen erbij.
Interessant! Misschien toch maar eens wat kaneel gaan gebruiken 🙂
Ik heb een keer gelezen dat teveel kaneel (meer dan 2 theelepels per dag) giftig is omdat je lever het niet meer kan verwerken. Geen idee of het waar is. Ik eet iedere dag sowieso meer dan 2 theelepels kaneel en ik leef nog steeds.
Hmm ik ben gek op kaneel! Die hoeveelheden die jij altijd over de yoghurt heen doet…dat doe ik ook hahah! Fijn dat het ook nog eens goed voor je is!
Dit artikel heb je toch al een keer eerder geschreven? Het komt me iig heel bekend voor
Ceylon kaneel is niet zo moeilijk om aan te komen hoor. Gewoon bij Ah bij de kruiden van johnny boer. Ceylon kaneel zit veel meer smaak aan.
Ik eet echt iedere dag een eetlepel bij mijn ontbijt…LOVE IT!
Ik doe de kaneel een een beetje cacaou in mijn koffie, erg lekker!
Kaneel is gezond, maar, zoals bij ongeveer alles: met mate. Veel kaneel is juist weer schadelijk.
Ongeveer een flinke theelepel per dag is prima, als je elke dag meer eet ga je op een gegeven moment wel last krijgen van je lever en je hart (jawel) Dus geniet, maar ga niet overdadig veel kaneel eten. Ik strooi zo af en toe een snufje kaneel in mijn koffie.