Hoe kan het nou, je wilt iets zo graag, maar toch lukt het niet om de dingen te doen die je hetgeen brengen wat je wilt. Motivatie is hetgeen wat je de schuld geeft. Dus wanneer het niet lukt vraag je jezelf af: Hoe houd ik motivatie vast?
Ik stond te popelen om deze vraag te beantwoorden, want.. HET LIGT NIET AAN JE MOTIVATIE! VERGEET MOTIVATIE!
Ik zal je uitleggen waarom je eindelijk verschil gaat merken als je motivatie achterwege laat en het anders gaat benaderen.
Als je blijft hangen in de motivatie-fabel, dan blijf je in een loop – een vicieuze cirkel. Want motivatie is niet iets wat je altijd zult hebben, hoe graag je het einddoel ook wil. Mensen die de dingen bereiken die jij ook wilt, hebben niet altijd motivatie. Sterker nog; motivatie komt zelden voor.
Dus hoe doen zij het dan?
Elke week behandel ik vragen die op Instagram gesteld worden, vergeet me daar niet te volgen om meer live content mee te krijgen en je vragen direct te kunnen stellen! @tenistepanosian
En nog even ingaan op het bovenstaande wat ik lees over “Slechte dingen”. Er zijn geen slechte dingen! Zodra je iets gaat bestempelen als slecht, krijg je een hele gekke verhouding met eten. Alles is goed voor je binnen een bepaalde context. Soms heb je lekker een zak patat nodig. Of een ijsje. Of een reep chocolade. Voor je mentale staat.
Je kunt dit ook allemaal eten terwijl je een bepaalde gezondheid of fysiek nastreeft (even medische dingen achterwege gelaten natuurlijk). Stop met het zien van voedingsmiddelen als goed of slecht en je bent al een heel stap verder richting je doel! Lees dit artikel (“Een betere relatie met eten, STAP 1“) waar ik letterlijk op dit onderwerp inzoom:
Alsjeblieft onthoud dit:
De dingen die je wilt bereiken worden niet door motivatie in stand gehouden. Ze worden misschien door motivatie GESTART, maar na de start heb je honderden, misschien wel duizenden keren nodig om een einddoel te bereiken. Heb je zo vaak motivatie? Eerlijk. Nee toch? En motivatie is ook niet waar je je op zou moeten focussen, want het is niet iets wat je kunt aanwakkeren voor de hoeveelheid keren die nodig zijn om het einddoel te bereiken.
Albert Einstein zei dit en ik vind het heel toepasselijk:
“The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.”
Vertaalt naar motivatie en sporten:
- Je krijgt motivatie: YES!
- Je gaat sporten.
- Je verliest na enige tijd motivatie. Want dit is menselijk en een natuurlijk proces.
- Je stopt met sporten en vraagt je af hoe je weer motivatie krijgt, want dat was de enige reden dat je toen ging sporten.
- Je vindt na weken of maanden weer motivatie: Yes!
- Je gaat sporten.
- Je verliest motivatie.
- Je gaat weer op zoek of aan mensen vragen hoe je motivatie terugvindt.
- Je vindt na weken of maanden weer motivatie.
- Je gaat sporten.
- Je verliest motivatie.
- …. INSANITY …
Dit is de loop. Herken je het bij jezelf? Hoevaak heb je geprobeerd om lang termijn succes te laten teren op motivatie. En hoe vaak is dat mislukt?
Ik hoop dat je vandaag uit deze loop stapt. Voorgoed! En dat het niet nog vijf of tien jaar moet duren tot je het realiseert of misschien gewoon aanneemt. Want, wat is het andere dan? Waar zou je je wel op moeten focussen voor resultaat?
Discipline, gedrag, gewoonte, intentie, drive.
Dit komt allemaal tot stand door eerst duidelijk te krijgen waarom je wilt wat je wilt. Dit is een geheel proces op zichzelf. Neem de tijd, schrijf het op.
Dan komt de volgende stap: Hoe bouw je het in, in je dagelijkse routine? Dat bouwen gaat stap voor stap. Dus misschien een wandeling van 15 minuten iedere dag wat je een maandje probeert. Dan bouw je een gezonde smoothie in en doe je dat even een maandje. Dan probeer je eens een krachttraining workout 2 x in de week. Dat probeer je ook een maandje.
En zo probeer je per stap te kijken of het iets is wat goed voelt, te doen is en vooral ook houdbaar is. Het gaat er dan niet meer om of je er zin in hebt, maar of je het kunt tolereren om het bijvoorbeeld een jaar lang te doen.
Of iets ‘goed voelt’ heeft niet te maken met of iets comfortabel voelt. Want dat kunnen we nog wel eens verwarren met elkaar. Je wilt iets krijgen wat je nu niet hebt (een bepaalde fitheid, lichaam, gezondheid etc.), daarvoor moet je dingen doen die je nu nog niet doet. Dat proces gaat sowieso oncomfortabel zijn.
Anders had je het allang gedaan, toch?
In dat proces van oncomfortabelheid, ga je zoeken naar wat je uit kunt staan en wat niet. Dat vind ik vaak een betere vorm van benadering dan of iets enkel ‘goed voelt’. Voor mij is dat heel duidelijk: cardio in de sportschool. Dat gaat mij goed af ten opzichte van yoga bijvoorbeeld.
Voor een ander kan dat krachttraining zijn, ten opzichte van cardio.
Misschien vind je een salade wel vreselijk saai, maar een smoothie of sapje niet.
Het gaat er in het begin om dat je consistentie opbouwt en niet of je precies alles doet om dat ene fysiek te bereiken. Want dat is waar veel mensen de ‘motivatie’ kwijtraken. Doordat ze op 0 beginnen en alles willen doen wat iemand anders doet die al meerdere jaren aan het oefenen en spelen is met allemaal elementen in voeding en sport om op dat punt te komen qua fitheid of fysiek. Geef jezelf dus de ruimte om van 0 naar 1 te gaan. Dan langzamerhand van 1 naar 2 en ga zo maar door.
Motivatie is leuk om mee te starten, maar de discipline is wat je tot de eindstreep brengt. En hoe creëer je discipline? Door het gedrag te blijven herhalen tot het een gewoonte is.
Zelf vind ik het fijn om het visueel te maken middels een habit tracker. Ik print deze uit en schrijf de gewoontes op die ik in de komende maand wil verbeteren of aanleren. Niet teveel! Ik schrijf ook de gewoontes op die ik al heb, maar graag wil tracken om te zien hoevaak ik het doe: zoals het wandelen.
Op deze manier blijft het een reminder waar ik elke dag naar kijk en kan het me stimuleren om door te zetten. Ik gebruik mijn eigen habit tracker, deze kun je hier vinden:
Zet hem op! 🙂