*Klik*
zei mijn hoofd vanochtend. Twee dagen achtereen (gister in de trein en vanochtend na het wakker worden) las ik in verschillende artikelen over de smaak van eten en hoe het komt dat we iets als “lekker” of “niet lekker” ervaren. En het deed me denken, is het lekker vinden van eten een keuze?
Jullie kennen vast genoeg mensen die fel reageren tegenover bepaald voedsel, bijvoorbeeld:
- Tofu : meestal anti-vegetariërs, “echte vleesetende mannen” etc.
- Spruitjes: meestal jonge kinderen (eigenlijk met de meeste groentes)
- Quinoa: meestal de “doe maar normaal” mensen
en ga zo maar door. Maar wat ik interessant vind, als ik naar mezelf kijk, is dat mijn smaak wel degelijk veranderd. En deels komt doordat je smaakpupillen sowieso veranderen na enige jaren, maar deels ook omdat ik mezelf herhaaldelijk iets laat eten en er gewend aan raak. Te vaag? Laat me het uitleggen:
- Gezond voedsel: mijn moeder vond altijd alles wat gezond was ook lekker. En dat vond ik vroeger stom. Als ze moest kiezen tussen een cheesecake en een appeltaart met noten en vruchtjes, dan koos ze voor het tweede. Puur omdat het toch nog wat gezonde dingen had. Dit is maar één voorbeeld, dit ging altijd zo. En ik verzette me hier juist tegen door te eten wat ik lekker vond en niet “omdat het gezond was”.
Nu, heb ik hetzelfde. Haha. Het idee dat een voedingsmiddel ontzettend goed voor mijn lijf is geeft al pluspunten mee nog voor ik het heb geproefd. Grote kans dat ik er ook van geniet. - Wijn: bah, wat vond ik dat vies. Veel te sterk, en veel te vies. Ik kon me niet voorstellen dat je wijn dronk bij het eten, je eten smaakt daardoor toch helemaal naar wijn?
Tegenwoordig: Het verbaast me soms echt hoe lekker ik wijn vind, en zelfs bij een maaltijd. Bizar?! - Koffie: Ha, ooit een kind gezien die koffie lust? Maar hoe zit het dan met al die volwassen die het vervolgens wel drinken? Ergens is een omschakeling geweest. Evenals bij mij. Ik vind het heerlijk, het liefst wel met wat amandelmelk, maar zwart ook prima!
- Olijven: ik vond ze veel te bitter, en nu vind ik ze heerlijk!
En ga zo maar door. Dus hoe kan het dat dit zo kan veranderen bij mensen? Ik heb een theorie: We zijn niet gewend aan de smaak. Wanneer we ergens gewend aan raken, kunnen we iets heerlijk vinden, maar wanneer je niet gewend bent aan een bepaald voedingsmiddel, is de kans groter dat het niet bevalt.
Hierdoor kwam ik op de volgende vraag: waarom vinden we voedsel sneller niet lekker als we er niet gewend aan zijn?
Omdat we lekker voedsel verwachten binnen een bepaalde straal van wat we al lekker vinden. Oftewel; binnen onze comfortzone. Dit is onze verwachting, en wanneer voedsel niet aan deze verwachting voldoet, vinden we het niet lekker.
Baby’s en kinderen vinden de bittere smaak van voedsel vaak onverdraagelijk. Ze trekken er een naar gezicht bij. Maar een hoop volwassenen eten genoeg bitter voedsel: koffie, bier, olijven, mosterd, etc.
Als je als kind geen aubergine lustte, en je het vervolgens nooit meer hebt geprobeerd te eten, dan zou ik zeggen: probeer het nog eens! En daarna nog eens! Het kan natuurlijk zijn dat je het nooit lekker gaat vinden of gaat waarderen, maar het is wel de moeite waard om, ook met eten, eens uit je comfortzone te stappen en iets opnieuw te proberen.
Dus wat als we de verwachting van lekker voedsel weglaten en bedenken dat voedsel nergens naar hoeft te smaken en het zo neutraal mogelijk proberen te proeven?
11 comments
Ik lustte vroeger écht niks. Niet eens uien, of paprika. Ik moest echt van alles kokhalzen. Nu heb ik alles leren eten, en vind ik steeds meer lekker. Ik had ook heel lang een hekel aan champignons, nu gebruik ik ze veels te vaak omdat ik ze zo lekker vind haha. Ik begin zelfs al te wennen aan de smaak van mosterd en olijven, al eet ik dat nog steeds met wat minder plezier.
Het enige wat ik écht nog vies vindt, is bleekselderij. Blaaah, krijg al rillingen als ik aan de smaak denk, haha. Maar ik blijf proberen!
Wat een leuk en goed geschreven artikel! Ik herken dit heel erg bij mezelf. Tot vorig jaar zomer lustte ik bijvoorbeeld geen meloen, maar toen ik met mijn moeder en mijn oma bosbessen aan het plukken was in het bos, ik heel erg honger had en bolletjes meloen het enige was wat we mee hadden, besloot ik die knop om te zetten. En nee, natuurlijk lustte ik het niet meteen, maar ik ben het gewoon heel vaak gaan eten, tot ik het wel lustte. Nu kan ik er echt van genieten! Het enige wat me nog niet gelukt is, is vis, zoals zalm. Dat wordt mijn volgende missie 🙂
Ik ben er nu ook wel achter dat je smaak kan veranderen, van dingen die ik vroeger absoluut niet lustte kan ik nu geen genoeg krijgen! En waarschijnlijk kwam het ‘niet lusten’ ook doordat ik al dacht het niet lekker te vinden.
hahahaha leuke blog! erg herkenbaar!! ik vond vroeger ook helemaal niets lekker, was een vreselijk moeilijke eter! Nu herkennen ze me niet meer terug, ik lust bijna alles!! Ooh ik kan zooo genieten nu 🙂 alles proberen, altijd in voor nieuwe dingen! geweldig!!! het enige wat nog steeds niet lukt is zuurkool… maar goed wie weet in de toekomst.. als ik het ergens een keer goed bereid krijg… ik denk dat dat ook veel uitmaakt..!
Zoooo herkenbaar !!! Er zijn heel wat dingen die ik vroeger niet lekker vond. De dingen die jij inderdaag beschrijft zoals rode wijn, koffie en olijven. Ik heb ze precies moeten leren eten. Daarom vind ik het ook vaak zo een onzin als mensen iets niet lusten! Je kan toch alles leren eten ???? Ik word al helemaal gek van mensen die echt bijna niets lusten! Je hebt er echt zo rondlopen! Natuurlijk zijn er altijd dingen die je liever lust en er zal inderdaa altijd wel iets zijn dat je niet zo lekker vind … Maar vaak moet je het gewoon af en toe eens proberen en soms gebeurt het dat je het plots lekker vind te vinden 🙂
Heel herkenbaar dit.. hihi.. Door mijn eetstoornis (anorexia) heb ik hele andere smaken terug gekregen. Vroeger lustte ik erg veel dingen niet zoals witlof, rode kool, snoeptomaatjes, komkommers.. te veel om op te noemen eigenlijk. Ben op een hele andere manier gaan eten deze keer en dat bevalt me erg goed moet ik zeggen. Ongezonde producten durf ik nog niet te eten maar des te meer de gezonde producten. Er is een wereld voor mij open gegaan.. wat een smaaksensaties.. Nu kan ik heel erg genieten van al deze dingen. Eten zal voor mij nooit meer het zelfde zijn!
Oja wat een heel fijn blog heb je! Ik haal hier erg veel (goede) informatie vandaag.. blijf vooral door gaan!
Groetjes Ellen
Zo waar! Ik heb dat heel erg met buitenlandse gerechten zoals Marokkaanse of Indiase, ik kan gewoon niet wennen aan die smaak. Maar hoe vaker ik het eet, hoe lekkerder ik het begin te vinden (met kleine stapjes haha)
Leuk artikel weer Teni,
Ook ik had me hier al reeds in verdiept.
Het schijnt dat om de 7 jaar je smaakpapillen veranderen.
Vroeger lustte ik geen groentes , tegenwoordig lust ik alles.
Ook wat je zei met koffie, wijn of andere sterke smaken heb ik hetzelfde ervaren.
Er zijn dingen die ik nog steeds niet lekker vind en dat is bijvoorbeeld olijven. Ik blijf het proberen. Olijfolie daarin tegen gebruik ik dagelijks haha.
Dus voor iedereen die iets niet lust… Even terug denken hoelang je het niet hebt gehad, is het langer dan 7 jaar, dan weer proberen !!
Leuke artikele Teni!! Je hebt helemaal gelijk!
Ik lust geen aubergine, maar eerstvolgende keer dat ik naar de Haagse Markt ga, en ik zie het, ga ik het kopen en uitproberen.. Even zoeken of je een lekker recept op je website ervan hebt. 🙂
Oh dit is zo herkenbaar! Zoveel producten waarvan ik eerst stellig riep: dat lust ik niet en die ik nu verslind. Maar paprika; ik lust het gewoon echt echt niet. Ik heb het zo vaak geprobeerd, rauw, warm, de rode, gele, oranje, groene paprika. Ik vind het zo jammer want er zijn zoveel recepten die er zo jummie uit zien, zit er paprika door heen (en als je dat niet lust overheerst het enorm). Wehh 🙁