Zou je ook het liefste dat stomme keukenweegschaaltje en die app waarmee je je calorieën bijhoudt de deur uit gooien? Maar ben je bang dat je dan helemaal los gaat? Bang dat je aankomt? Denk je de hele dag door aan eten en verlang je naar een rustig hoofd die ‘wel ziet wat er te eten valt’ als je de deur uit gaat bijvoorbeeld?
Ben je soms jaloers op mensen die eten op gevoel en hierdoor automatisch slank zijn? Deze mensen horen vaak dat ze een snelle stofwisseling hebben, maar dat is BS.
Verlang je ernaar om intuïtief te eten? Dan heb ik vandaag de basis voor je, in behapbare stappen.
Ik hoop zó dat dit sommigen van jullie kan helpen om de eerste stap te zetten, want ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je leven verrijkt wordt en vrijer voelt als je dit kunt overwinnen.
Intuïtief eten is een manier van eten waarbij je zelf de expert bent over je lichaam en begrijpt wanneer de signalen van honger en verzadiging aanwezig zijn. Je handelt hier dan ook naar. Uiteindelijk is het precies het tegenovergestelde van een dieet. Je hebt geen richtlijnen over wat je wel en niet mag eten.
In plaats daarvan leer je dat jij zelf de beste – en enige – persoon bent die de keuzes omtrent voeding kan maken, omdat je afgaat op jouw lichaam en de signalen ervan.
De Basis
Intuïtief eten is een stijl die een gezonde houding tegenover eten en het lichaamsbeeld bevordert. Het idee is dat je eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit (lees ook dit artikel hierover). Dit zou een natuurlijk proces moeten zijn, maar dat is het helaas voor heel veel mensen niet. Jarenlang verschillende diëten uitgeprobeerd te hebben kan je steeds verder weg hebben gebracht van het vertrouwen van je eigen lichaam. Om weer intuïtief te eten, kan het zijn dat je opnieuw moet leren om je lichaam te vertrouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je het verschil gaan leren herkennen tussen fysieke honger en emotionele honger. Dit hoeft echt niet meteen goed te gaan, geef het tijd – geef jezelf tijd – maar geef niet op.
- Fysieke honger: het biologische signaal dat je vertelt dat je voedingsstoffen nodig hebt. Dit komt geleidelijk aan op en kent verschillende signalen zoals een rommelende maag, vermoeidheid of geïrriteerd zijn. Het voelt dan verzadigend om te eten, wat je dan ook eet.
- Emotionele honger: deze vorm van honger is gedreven door een emotionele drang. Verdriet, eenzaamheid en verveling zijn voorbeelden van emoties die voor emotionele honger kunnen zorgen. Je verlangt dan naar comfort food, iets wat je een goed gevoel kan geven. Het eten van deze voedingsmiddelen resulteert vervolgens in schuldgevoel en zelf-haat.
Oké, wat zijn dan die behapbare stappen om niet alleen het verschil te herkennen, maar te leren om intuïtief te eten?
1. Vergeet de dieet mentaliteit
De mentaliteit van diëten is dat er ergens een dieet is dat perfect bij jou past. Vergeet dat. Intuïtief eten is anti-dieet.
2. Eer je hongergevoel
Honger hebben is niet je vijand. Het reageren op de eerste signalen van honger door wat te eten is perfect. Als je jezelf ontzettend hongerig laat worden, dan is de kans groot dat je meer eet dan je nodig had. Maar wees niet te streng, dit leer je vaak pas door vallen en opstaan.
3. Sluit vrede met voedsel
Voedsel is óók niet je vijand (echt niet). Als je in oorlog met voedsel leeft, dan is het tijd voor een wapenstilstand. Vergeet de regels omtrent wat je wel en niet zou moeten eten.
4. Daag de voedselpolitie uit
Iedereen die jou probeert wijs te maken dat je iets wel of niet mag eten (tenzij het je arts is en het om een medische reden gaat) mag je uitdagen. Je mag dit hardop doen, maar ook stilletjes in jezelf. Daag jezelf uit om nieuwe gedachtes aan te nemen over voeding, gedachtes waar geen labels gebonden zijn aan voedselgroepen of voedingsmiddelen.
5. Respecteer het volle gevoel
Net zoals wanneer je lichaam je vertelt dat je honger hebt, vertelt het je ook wanneer je vol zit. Genoeg hebt gehad.
Ik negeerde dit gevoel vaak in de avond na een lange werkdag. Dan móést de dag nog een beetje ‘leuk’ zijn door op zijn minst wat lekkers te eten. Het mocht niet eindigen met werk en dan slapen. Terwijl ik totaal geen honger had.
Dat is dus een situatie waarin het volle gevoel niet wordt gerespecteerd. Ik at om andere redenen dan om mijn lichaam te voeden, ik at om het leuk te hebben. Daag jezelf uit om kritisch te kijken naar hoe je eet, waarom je eet en wat je jezelf vertelt. Voel je je verzadigd? Dan hoef je echt niet meer te eten, zoek plezier in iets anders. Zit je nog aan tafel met anderen? Neem wat thee of water (met prik).
6. Ontdek wat je een verzadigd gevoel geeft
Zorg dat je hele eet ervaring iets leuks wordt. Niet iets waar je tegenop ziet of eng vindt omdat je bang bent teveel te eten of jezelf over te geven aan iets wat ‘niet mag’. Eet de dingen die jij lekker vindt. Zit en eet. Wanneer je van eten een fijne ervaring maakt, zul je misschien wel merken dat er minder voedsel nodig is om je een verzadigd gevoel te geven.
7. Respecteer je gevoelens zonder voedsel hiervoor te gebruiken
Hoe leuk eten ook kan zijn, het dient niet ingezet te worden om je een beter gevoel te geven. Omdat het slechts héél even helpt waarna je twee dingen dient ‘op te ruimen’ – je rotgevoel dat opnieuw komt opduiken en op lang termijn ook nog je lichaam dat verandert door het meer eten dan je lichaam nodig heeft.
Het zoeken naar manieren om voedsel niet te gebruiken om je gevoelens ‘eventjes te fixen’ is een begin. Wat dacht je van elke keer dat je de drang voelt iets te eten te pakken terwijl je geen honger hebt een kop thee te zetten. Zo ‘geef’ je jezelf wel wat, maar is het geen voedsel. Wat mijn advies vervolgens is om met de kop thee iets van afleiding te zoeken. Misschien een leuk YouTube filmpje of een serie op Netflix of een programma op televisie. Iets anders wat je een goed gevoel geeft, tegelijkertijd met je kop thee.
Natuurlijk bestaan ook de algemene adviezen: ga wandelen, ga mediteren, ga schrijven of bel een vriend. Maar deze dingen hebben mij nooit geholpen omdat de drempel veel te hoog was. Er was veel te veel verschil in het oude gedrag en het nieuwe gewenste gedrag. Een kop thee zetten viel meer in lijn met het oude gedrag en was daarom voor mij makkelijker te realiseren – hopelijk helpt het jou ook.
8. Respecteer je lichaam
In plaats van kritiek te hebben op je eigen lichaam en hoe het eruit ziet – wat er allemaal mis mee is etc. Is het een beter idee (ja, echt) om te zien wat je lichaam kan doen. Waar het toe in staat is. Alles wat je eigenlijk voor lief neemt tot je ziek wordt. Van een kleine verkoudheid tot een ernstige ziekte, vaak voelen we dan pas dat ons lichaam al die tijd zo goed heeft gefunctioneerd zonder dat we er respect voor hadden.
Laat het niet zover komen. Heb respect voor wat je lichaam kan en doet voor je, elke dag weer.
9. Sport, voel het verschil
Vind manieren om je lichaam te bewegen. Tony Robbins zegt het vaak zat, je emotie wordt getriggerd door motie, beweging. Als we de hele dag gebogen achter een computer zitten en het enige dat beweegt onze vingers zijn – dan is het logisch dat we ons sloom, moe en futloos voelen.
Vergeet afvallen, beweeg je lichaam op een manier die plezierig is voor je (wandelen, dansen etc.) en voel de energie die door je lichaam stroomt. Voel dat je leeft!
10. Respecteer je gezondheid
Wanneer je net begint met het toepassen van deze punten kan het zijn dat je even al het gezonde eten achter je laat en heerlijk gaat genieten van alles wat je jezelf al die tijd hebt verboden. Good for you! Geniet ervan!
Uiteindelijk zal je lichaam verlangen naar groente en fruit, naar vitamines en mineralen, naar voedingsstoffen en vezels. Vertrouw daarom. Op lang termijn zal je lichaam zich het beste voelen als het gevoed wordt met voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Uiteindelijk draait je voedingspatroon om het geheel wat je eet over een lange periode van tijd, maak je niet zo druk om de details en om het lekkers dat je eet.
Onderzoek!
Ik schrijf dit niet enkel om je wat stappen en tips te geven, ik wil je ook degelijk laten weten dat er wetenschappelijk onderzoek is dit hierachter staat. De meeste onderzoeken in dit gebied zijn gedaan met vrouwen.
Uit het volgende onderzoek blijkt dat intuïtief eten tot gezondere psychologische gemoedstoestanden leidt, een lagere BMI en een gelijk gewicht. Echter geen gewichtsverlies (1).
Eén van de grootste voordelen van intuïtief eten is toch wel een positievere psychologische gezondheid. Onderschat niet wat dit doet met de rest van je leven!
Uit het volgende onderzoek blijkt dat de vrouwen die intuïtief moesten eten veel zelfverzekerder waren, een beter lichaamsbeeld hadden en hun gehele kwaliteit van leven was hoger – ze hadden minder last van angststoornissen en depressie (2).
Interventies met intuïtief eten hebben ook hogere cijfers wat betreft het aanhouden van een gezonde leefstijl. Daarmee wordt bedoeld dat het waarschijnlijker is dat deze mensen zich aan deze manier vasthouden en oefenen met gezonde gedragsverandering ten opzichte van de mensen die op een dieet werden gezet (2).
Als laatste blijkt uit het volgende onderzoek dat de vrouwen die intuïtief aten veel minder geneigd waren om eetgestoord gedrag te ontwikkelen (3).
Ik hoop dat je het nodig had om dit te lezen
Ik weet de talloze keren dat ik zelf ‘weer begon’ met dat weegschaaltje omdat ik gewoon geen raad meer wist met mezelf en de kilo’s. Het liefst nam ik dat ding zelfs mee naar school, maar dat durfde ik niet. Ik ging door fase’s met calorieën tellen en mijn voeding afwegen tot fase’s waarin ik aan het bingen was en eetbuien had. Er leek geen balans te zijn in wat mijn lichaam wilde en wat ik het gaf.
Ik heb hier nog meer hele boeiende informatie over (waaronder een paar grote ‘online mensen’ die het roer hebben omgegooid) – laat me weten in de comments als je hier interesse naar hebt. Dan wil ik er zéker nog een artikel (of meer) over schrijven.
Ik hoop dat we stap voor stap wat meer richting de balans gaan en ik hoop dat jij het nodig had vandaag om dit artikel te lezen <3
11 comments
Boeiende informatie en ja daar wil ik wel meer over lezen!
Hi Teni, hele fijne tips om mijn mindset even op te frissen, dank je wel! Ik merk dat als ik bijvoorbeeld een hele dag werk, en vroeg van huis ga dat ik alles de dag van tevoren klaar leg, waaronder eten. Eigenlijk brengt mij dit juist van het intuïtieve af, vooral doordat ik er dan heel erg mee bezig ben wat ik precies mee neem, anders wanneer ik thuis ben en alles kan kiezen. Snap je wat ik bedoel? Heb je misschien tips om met deze geplande dagen ook wat intuïtiever om te kunnen gaan? Dank je wel nogmaals voor deze tips, fijn om mijn mindset even op te frissen!
Prachtig artikel en inderdaad wat ik nodig had! Ik merk op de dagen dat ik meer intuïtief eet, ik me meer mijzelf voel en de wereld aan kan. De laatste gaat het zoveel beter. Alleen merk ik dat hormonen dit proces echt kan verzwakken. Het hoeft niet in de weg te zitten, maar vergt veel meer doorzettingsvermogen denk ik. Thanks Teni!
Huh, ik snap niet waarom het onder jouw bericht is gezet 😌
Een heel fijn en duidelijk artikel teni, dankjewel! Dit onderwerp kwam onder mijn aandacht door enkele pagina’s op Instagram. Ik ben er nu een tijdje mee aan het oefenen. Ik was hiervoor heel wat kilo’s afgevallen maar ik merkte dat ik bepaalde dingen niet meer durfde te eten, of als ik iets dan wel at het mijn hele dag kon verpesten. Dan ging ik sporten om te compenseren en daardoor haatte ik ook weer het sporten.
Nu voel ik me 100 x relaxter. Ik geloof er ook in dat het veel meer oplevert om te werken aan een bepaalde mind set dan aan een bepaald lichaam.
Yes interesse in meer info!
Grappig, het werkt bij mij precies andersom. Als ik op intuïtie eet, eet ik veel te weinig op een dag. Als ik een intuïtieve dag dan toch eens bij elkaar optel qua kcal, kom ik niet boven de 800 kcal en dáár val ik allesbehalve van af. Terwijl ik graag wil afvallen.
Ik voel me het beste bij goed tellen en bijhouden (én daar val ik wel op af). Dan kom ik ook niet in de verleiding slecht eten te nemen.
Zo zie je maar, iedereen is anders (gelukkig)!
Bedankt voor dit artikel teni heb er zeker veel aan gehad ik heb ook interesse in meer info
Ik ben nu The Fuck it Diet van Caroline Dooner aan het lezen. Het lijkt enigszins op wat jij hier vertelt. Misschien ken je dat boek. Het geeft me een goed gevoel, omdat ik gewoon eet wat ik wil eten. Daardoor denk ik juist niet aan eten. Heerlijk. Fijn dat je dit hier deelt.
Wat een interessant en goed artikel Teni! Food for thought.. letterlijk ;). Fijn dat je dit deelt en het komt voor mij op precies het juiste moment om van te leren. X
Graag meer informatie over dit. Ben eigenlijk al drie jaar calorien aan het tellen, met telkens paar weken wel, dan weer niet, dan weer 2 maanden niet, etc.. Terwijl ik ondertussen prima weet welke voedingsstoffen gezond en beter voor me zijn. Luisteren naar mijn lichaam wanneer ik vol zit? Poeh, dat gaat niet de goede kant op, alhoewel ik redelijk op gewicht blijf. Eten moet niet zo’n ding zijn, meer natuurlijk aanvoelen. Artikel komt idd op goed moment.
Gisteren veel bij de chinees gegeten, en nu in de ochtend ga ik pas ontbijten wanneer mijn maag gaat rommelen! Stap 1 hahah