Kun je Intermittent Fasting op lang termijn doen? Is het gezond of juist schadelijk? Vandaag geef ik hier antwoord op!
De meeste hypes rondom diëten gaan over tijdelijke extreme aanpassingen in je voedingspatroon om een bepaald resultaat te behalen. Maar als je je al gauw realiseert dat Intermittent Fasting geen dieet is, kun je ook tot de conclusie komen dat het niet voor tijdelijk bedoeld is.
Wat is het eigenlijk? Intermittent Fasting? IF?
Het is een eetpatroon waar je wisselt van periodes van eten en periodes van vasten. Het gaat er niet om welke voedingsmiddelen je eet maar wanneer je deze eet.
Talloze mensen beginnen hiermee om af te vallen, maar er zijn ook mensen die het juist doen om spiermassa op te bouwen, meer gefocust te zijn, zich energieker te voelen en ga zo maar door.
Wil je weten wat er allemaal gebeurt op celniveau en moleculair niveau wanneer je aan het vasten bent?
- Verhoogt HGH hormoon (Human Growth Hormone): Dit is een hormoon dat helpt om spieren op te bouwen en vet te verbranden. Dit hormoon kan alleen werken als er géén tot nauwelijks insuline aanwezig is in je bloed. Zodra je iets eet (met koolhydraten) komt er insuline in je bloed. Uit meerdere onderzoeken bleek dat de HGH levels in het bloed van mensen de pan uit vlogen (tot een vervijfvoudiging!) tijdens het vasten (1)(2)(3)(4).
- Oftewel: het kan je lichaam enorm boosten om vet te verbranden en spieren op te bouwen!
- Verhoogt insuline gevoeligheid: Het hormoon dat energie naar je cellen brengt nadat je hebt gegeten, zodat je suikerspiegel weer daalt. Hoe gevoeliger je bent voor insuline, hoe beter (ik heb er veel over geschreven). Ook hier bleek dat de insuline gevoeligheid van mensen veel beter werd en er aanzienlijk minder insuline nodig was in het lijf. Hoe lager je insuline, hoe beter je vetten kunt verbranden (5).
- Cellen herstellen: Wanneer je aan het vasten bent, komt er ineens “ruimte” voor het herstel van cellen. Onder andere door autofagie, dit is een proces waarbij simpel gezegd oude en niet goed functionerende eiwitten verwijderd worden, deze eiwitten worden binnen je cellen opgebouwd (6)(7).
- Verandering in genen: Opmerkelijk genoeg vonden er ook veranderingen plaats in de functie van de genen die invloed hebben op de levensduur en tegen ziektes beschermen (8)(9).
- Verminderde opvlammingen: Uit sommige onderzoeken blijkt dat de factoren die opvlammingen in je lichaam veroorzaken vermindert werden, dit zijn vaak de drijfveren van chronische ziektes (10)(11)(12).
- Gezond hart: Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar de eerste uitkomsten laten zien dat intermittent vaste je LDL (slecht) cholesterol kan verlagen (13)(14).
- Kanker: Ik ben heel voorzichtig met dit soort uitspraken dus wil ik even benadrukken dat de onderzoeken die gedaan zijn om de link tussen kanker en intermittent vasten te vinden alleen nog maar op dieren zijn uitgevoerd (15)(16)(17)(18), maar allemaal wel een preventief effect hadden.
- Hersenen: Intermittent vasten verhoogt een hormoon (BDNF) die gunstig is voor je hersenen waardoor je zenuwcellen kunnen groeien en beter functioneren (19)(20)(21), ook is er een kans dat dit effect je kan beschermen tegen Alzheimer (22).
- Levensduur: Deze onderzoeken zijn ook gedaan met dieren (ratten) waarbij de ratten die aan vasten deden, 36% tot 83% langer leefden (23)(24).
Op lang termijn?
Wat ik je graag ook wil vertellen is dat er tegenwoordig NOG VEEL MEER onderzoeken zijn gedaan met fantastische resultaten die ik nog niet eens in dit artikel heb meegenomen. Oftewel: Intermittent Fasting gaat veel verder dan een hype. Het gaat veel verder dan afvallen. Het kan zoveel beteken voor je hele lichaam en de gezondheid ervan en precies hierom is er eigenlijk maar één antwoord geldig op de vraag of Intermittent Fasting op lang termijn gezond is: Ja!
Dat is het absoluut. Hoe je dit wilt uitvoeren, kan op verschillende manieren (lees hier meer over). Maar weet ook: als het niet goed voelt voor jou, als het tijdsbestek van niet eten te groot is voor je, als je rondom je menstruatie het niet trekt: DOE HET DAN NIET.
Jouw lichaam is uniek en zal niet op alles wat gezond is goed reageren. Vooral in het begin niet als het een te grote verandering is van hoe je nu leeft. Het kan zijn dat je even dient door te zetten, maar het kan ook zijn dat het gewoon niet bij jou en jouw leven past (lees hier over wanneer je moet doorzetten met IF en wanneer niet).
Ik heb veel geschreven over Intermittent Fasting, dus kijk gerust rond kijk of je vragen beantwoord worden middels alle andere artikelen en video’s!
3 comments
Hier word ik blij van, ik doe al tijdje aan IF, het bevalt mij heel goed en dan lees ik dat je hiermee je lichaam en je organen helpt om beter te functioneren, top!!
Ik was bang te gaan lezen dat het op lange termijn schadelijk kan zijn 🙈 Dus heel blij hier mee! Door jouw artikelen ooit IF leren kennen, aantal keer geprobeerd, dacht dat het niets was voor mij… Totdat ik in mei 2019 behoorlijk ziek werd van een heftige alvleesklierontsteking. Daarna had ik naast een spastische darm ook ineens een spastische maag… IF weer gaan proberen, om mijn maag langere tijd achter elkaar rust te geven. En dat bleek een schot in de roos te zijn! Ik probeer na 21u niet meer te eten en de volgende dag eet ik niet voor 13u. Nooit meer last van een dip, wat ik wel altijd had na het vroege ontbijten. Geen hongergevoel door veel te drinken. En de dagen voor mijn menstruatie eet ik vaak wel iets eerder omdat ik dan op een lege maag misselijk word. Ik voel me hier heel fijn bij, dus ik ga voorlopig door! ❤
Ik doe/deed het sinds zomer 2019. Ik ben ook postbezorger met 25 uur per week. Ik viel 35 kilo af tot zomer 2021. Gewoon elke dag 24/7 deed ik de 16/8. Ik at dan om 5 uur in de middag warm en pas 9 uur volgende ochtend ontbijt. Na de zomervakantie kreeg ik last van vergeetachtig zijn en verstrooid. Werd prikkelbaar. Ik had bij dokter mijn bloed laten testen en merkte dat de schildklierwaarden wederom afwijkend waren. In de periode van lijnen zag ik dat er steeds een beetje minder schilklierhormoon werd gemaakt. De dokter gaf mij een start met schildklierhormoon, een lage dosis. Sinds die week na het starten, ben ik extreem duizelig en moe, veel haaruitval en toenemend gewicht. Kan het IF een oorzaak zijn dat dit een te laag energie-level veroorzaakt heeft door de combinatie met mijn fysiek zware baan?