Ojee. Ik waag me er maar aan. Ik houd er niet zo van om “mee te praten” over voedingshypes en voedingsangsten die op een bepaald moment heel erg spelen. Maar ach, waarom ook niet. Ik heb talloze wetenschappelijke artikelen klaar liggen over melk dusss… Bij dezen. Hoe gezond is melk?
Basisinfo
Voor ik in de onderzoeken duik, even wat basis info over melk. Zoals je vast al weet bevat melk calcium, ijzer, vitamines, mineralen blablabla. Maar wat je misschien niet wist is dat melk bijna elke voedingsstof bevat die je lichaam nodig heeft. Jep. Tegenwoordig is het ook nog eens zo dat veel melk producten ook nog eens zijn bewerkt met extra vitamine D, A en ook calcium. Waarom? Geen idee. Op zich zit er al voldoende in als je het mij vraagt.
Omdat melk zo complex in elkaar zit qua voedingsstoffen, valt er zoveel verschillends te zeggen over “melk”. Maar eigenlijk gaat het vaak om één onderdeel uit melk waar onderzoek naar gedaan is en vervolgens wordt melk als geheel bestempeld als “goed” of “slecht”. Maar zo simpel ligt het helaas niet.
Caseïne en wei eiwit
Melk bevat twee soorten eiwit, de eerste soort heet caseïne (80% van totaal aan eiwit in melk) en de tweede soort heet wei (“whey” ken je vast wel). Uit dit onderzoek blijkt dat caseïne de opname van onder andere calcium en fosfor verbetert (1) en uit dit onderzoek (2) blijkt dat caseïne uit gefermenteerde melk de bloeddruk verlaagde bij patiënten met hypertensie. Hm, best gunstig niet? Maar onthoud wel; dit waren mensen met al een hoge bloeddruk. Met wei eiwit is ook een soortgelijk onderzoek gedaan (3) waaruit ook bleek dat de bloeddruk lager werd.
Transvetten
Melk bevat voor het grootste gedeelte verzadigd vet (wat echt niet zo ongezond is als je misschien denkt). Melk bevat ook een beetje transvet in de vorm van vacceenzuur en geconjugeerd linolzuur, dit transvet is niet hetzelfde als bij bewerkt voedsel (zie dit artikel). Vooral geconjugeerd linolzuur blijkt bij een hoge inname negatieve effecten te hebben op je stofwisseling (4) (5) en negatieve effecten op je insuline gevoeligheid (6). Deze hoge inname krijg je nauwelijks voor elkaar door het drinken van melk, dit krijg je eerder van supplementen. Dus no worries als je “veel” mek drinkt.
Koolhydraten
Ook koolhydraten zitten in melk, en dan vooral in de vorm van simpele suikers; lactose. Om lactose te kunnen verteren heb je een enzym nodig, dit enzym heet lactase (hoe toevallig). Mensen met een lactose-intolerantie maken geen lactase aan en kunnen om die reden zuivel niet verdragen.
Vitamines en mineralen
Zoals ik al eerder benoemde bevat melk bijna alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, best bijzonder dus. De voedingsstoffen die in een hoge hoeveelheid voorkomen zijn;
- Vitamine B12
- Calcium
- Riboflavine (vitamine B2)
- Fosfor
Lactose Intolerantie en Melk allergieën
Lactose is de bekende suiker in melk. Zoals ik hierboven al kort vertelde heeft niet iedereen het enzym lactase om melksuiker te kunnen verteren en met “niet iedereen” bedoel ik 75% van de wereldbevolking. Slik. Ja, dat is een hoop.
Er zijn ook mensen die maar een kleine hoeveelheid lactase aan kunnen maken en dus niet al te grote hoeveelheden lactose per keer kunnen verdragen. Maar wat gebeurt er nou bij mensen met een lactose intolerantie? In de darmen is waar het mis gaat, daar kan lactose niet opgenomen worden door de darmwand waardoor een gedeelte achterblijft. Dit gedeelte gaat zich fermenteren waaruit er vetzuren en gassen ontstaan (methaan en kooldioxide). En dat, voelt niet fijn. Je kunt er flink opgeblazen van raken, diarree van krijgen, misselijkheid, buikkrampen en overgeven. Meh.
Een melk allergie is trouwens niet hetzelfde als lactose intolerant zijn. Er is nog niet zo heel veel bekend over hoeveel mensen met een melk allergie op deze aarde rondlopen. Wel is het zo, dat als iemand een melk allergie heeft, dat dit een flinke allergie is met super vervelende bijwerkingen. Vaak wordt de melk allergie veroorzaakt door de wei eiwitten of de caseïne eiwitten (7)(8) de symptomen van een melk allergie verschillen, van huiduitslag tot opzwellingen, moeite met ademen (help..), overgeven, diarree en zelfs bloed in de ontlasting (9).
Melk en Acne
Melk wordt vaak geassocieerd met acne. En dat is niet voor niets. Er zijn echt meer dan genoeg wetenschappelijke artikelen die dit ‘bevestigen’, check: (10)(11)(12).
“We found a positive association between intake of milk and acne. This finding supports earlier studies and suggests that the metabolic effects of milk are sufficient to elicit biological responses in consumers.”
“We found a positive association between intake of skim milk and acne. This finding suggests that skim milk contains hormonal constituents, or factors that influence endogenous hormones, in sufficient quantities to have biological effects in consumers.”
Het drinken van veel melk zorgt voor een verhoging van een hormoon in je lijf: groeihormoon factor-1: IGF-1 (vraag me alsjeblief niet wie deze naam heeft bedacht) (13)(14).
“High intake of milk and not meat, increased concentrations of s-IGF-I and s-IGF-I/s-IGFBP-3 significantly.”
Dit hormoon is vervolgens betrokken bij acne (12).
Is er een conclusie?
Dat is lastig te zeggen. Melk is in principe een natuurlijk product met véél voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen, apart genomen, zijn allemaal belangrijk en nuttig voor je lijf. Kijkend naar de voedingsstoffen zouden we dus kunnen zeggen dat melk hartstikke gezond is. Maar melk bevat niet alleen deze voedingsstoffen maar dus ook eiwitten die bij sommige mensen kunnen zorgen voor een allergische reactie. Ook bevat melk geconjugeerd linolzuur dat echt geen fijne werking heeft op je insuline gevoeligheid en op je stofwisseling. En laten we ook niet de hormonen vergeten die bij sommige mensen acne kunnen veroorzaken. In dat geval zou je kunnen zeggen dat melk hartstikke ongezond is. Lastig he? Ja. Vind ik ook. Daarom komt het opnieuw neer op wat jouw lijf ondervindt aan melk. Er zijn talloze onderzoeken die aparte elementen uit melk nemen en dit onderzoeken. Vervolgens komt daar iets positiefs of negatiefs uit, en bestempelen ze melk met de uitkomst van dat ene onderzoek, waar 1 element uit melk is onderzocht. Dan krijg je dus mensen die roepen dat melk niet gezond is omdat A, B en C met aan de overkant een groep mensen die zegt dat melk juist wel gezond is omdat D, E en F. Snap je wat ik bedoel? 🙂
Was er maar een makkelijker antwoord. Hopelijk ben je hierdoor wel wat kritischer geworden over “mensen die van alles roepen over hoe gezond of ongezond voeding is”. Haha. Heb je vragen? Zijn er nog specifieke onderdelen in de melk wereld die nog een vraagteken voor je zijn? Laat het gerust achter in de comments 🙂
39 comments
Top artikel weer!
Bij Personal Body Plan zeggen ze altijd: Omdat 1 persoon niet tegen appels kan, wil niet zeggen dat we ze de rest van de wereld ook moeten afraden.
Dat is hierbij ook een beetje. Zoveel bloggers roepen dat je geen melk moet drinken, alleen omdat ze er zelf misschien niet zo goed tegen kunnen. Blijft fijn dat jouw artikelen tenminste gebaseerd zijn op onderzoeken!
leuk artikel! Ik probeer toch de melk zo veel mogelijk links te laten liggen. Niet omdat ik het niet verdraag, maar vooral omdat de melk uit de supermarkt toch ook een bewerkt product is. Ik vraag me af wat er dan nog overblijft van de echte koemelk?! Maar je hebt gelijik, je moet niet zomaar iemand zijn advies volgen, maar kijken naar wat jij wil en waar jij je goed bij voelt 😉
Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd wat inhoudt dat dit is verhit. Dit om slechte stoffen te doden maar helaas ook goede. Om deze reden drink ik rauwe melk, dan zijn alle voedingsstoffen behouden. Supermarktmelk voegt in mijn ogen niks toe.
Hi Teni,
Leuk en interessant artikel!
Een veel gehoord argument is dat de mens het enige ‘diersoort’ is dat melk drinkt op een volwassen leeftijd + van een ander diersoort. We zouden de voedingsstoffen in melk niet goed kunnen opnemen (koemelk is gebaseerd op de behoeften van een kalf en niet de mens). Kan jij hier iets meer over vertellen?
Groetjes.
Super interessant artikel. Ik heb zelf last van een lactose intolerantie al moet ik zeggen dat als ik het in kleine hoeveelheden af en toe eet/drink, ik er niet direct klachten van krijg. Maar ik vind het fijn dat je zoals altijd alle kanten belicht. Ik denk dat je inderdaad het beste zelfs aan je lichaam kan voelen wat goed en niet goed voor je is.
Vraagje! Nu zag ik dat er lactase pillen bestaan voor mensen met een intolerantie. Weet jij toevallig of dat goed voor je is of dat ik maar beter kan accepteren dat ik intolerant ben haha.
Hee Sharona,
Ik ben ook lactose intolerant en ik gebruik die pillen veel. Voor zover ik weet is het enige ingrediënt lactase (en vulstoffen die in elke pil zitten) en dit is dus het enzym dat er voor zorgt dat lactose afgebroken wordt in je darmen. Het vult eigenlijk het enzym aan dat wij missen. Dus volgens mij kan het geen kwaad om ze te gebruiken. De dietiste heeft mij aangeraden om lactase pillen te gebruiken.
Beste sharona,
In de lactase pillen, zit alleen lactase die stof zou je eigenlijk in je lichaam moeten hebben, dus ik denk niet dat de pillen slecht zijn. Als iemand dit kan weer leggen hoor ik het natuurlijk ook graag. Wat ik wel weet is dat ik de pillen enorm fijn vind. Het is voor zoveel situaties een uitkomst. Ze werken echt top ( als je tenminste alleen lactose intolerant bent) bij koemelkeiwit allergie werken ze natuurlijk niet. Ik raad ze je zeker aan, als je af af en toe een sausje met room of een ijsje wilt eten. Ik drink zelf geen melk en met koken gebruik ik ook wel vaak soja producten of lactose vrije melk. Het is vooral fijn dat als anderen voor je koken ze geen rekening met je hoeven te houden. Je zal wel moeten uitproberen welke je nodig hebt. Ik heb helaas de sterkere ( en duurdere) nodig. Succes verder!
Ik kan lactose niet zo goed verdragen, dus probeer melkinname tot een minimum te beperken. De hele discussie over gezond of ongezond vind ik altijd zo overdreven… Straks wordt niks meer als ‘gezond’ bestempeld.. Als iemand zich fijn voelt bij melk(producten) moet diegene dat lekker blijven nuttigen. Voor iemand die er klachten van krijgt is het beter om het te vermijden.
Wat een interessant artikel!
In hoeverre gaat deze informatie ook op voor yoghurt? Of is dat een heel ander verhaal? 🙂
Ja, daar ben ik ook benieuwd naar! In hoeverre geldt hetzelfde voor karnemelk/ kwart/yoghurt/kaas. Mensen die lactose intolerant zijn kunnen daar ook niet tegen dat weet ik. Maar verder?
Ik heb ook flinke acné gehad door de pil. Inmiddels gaat het goed en eet ik kwart, yoghurt en kaas ook gewoon. Zelf heb ik niet het idee dat mijn huid er baat bij heeft om dat te laten staan. Ik merk wel dat als ik in vakanties ongezonder eet (koek/chocola/patatje/snoep) dat mijn huid in protest komt.
Ik ben ook benieuwd naar de invloed van bijv. kwark, yoghurt en kaas op acne. En geldt het ook voor alle producten als koekjes en chocola waar IGF-1 in zit?
(Beetje onduidelijk, ik bedoel dus koekjes etc waar lactose in zit, zit daar dan ook IGF in)
Ze heeft een keer over kwark een stuk geschreven, ook super interessant!
Ik heb lactose intolerantie en ik drink zo nu en dan lactosevrije melk. Kwark en yoghurt kan ik in kleine hoeveelheden wel hebben. Ik wist altijd al dat wij in de Westerse wereld de minste mensen hadden met lactose intolerantie, maar wanneer je zegt dat 75% van de wereld bevolking lactose intolerant is schrik ik wel een beetje. Waarom wordt er dan nog zoveel met lactose gemaakt?! Van Honig mixen tot ham tot frikadellen tot heel veel soorten snoep/koek tot crackers tot zelf in paracetamol en andere medicijnen. Kwam er laatst na 7 jaar pil er achter dat in mijn pil ook lactose zit. Dit is zo’n kleine hoeveelheid dat ik daar niks van merk, maar misschien dat sommigen dat wel hebben, maar het niet weten. Best wel slecht eigenlijk.. Dit heeft natuurlijk maar met een onderdeel van het melk te maken en zoals ik al zei zo nu en dan drink ik het. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je geen liters per dag drinkt, dat het je echt niet schaadt.
Hoi Teni,
Ik heb gelezen (oa in de voedzelzandloper) en gezien in documentaire “Forks over knives” dat het groeihormoon dat bij melk inname komt kijken schadelijker is dan mensen in eerste instantie dachten. Regelmatige consumptie zou op de lange termijn kanker verwekkend kunnen zijn. Vroeg me af of je hier van denkt en wat je van de onderzoeken vind die deze theorie onderbouwen (Ik neem nu even aan dat je de voedselzandloper ook gelezen hebt haha)
groetjes
Interessant artikel. Voor mij is het heel simpel. Ik drink geen melk. Omdat ik het heel erg vies vind. Als kind lustte ik het al niet. Maar ik ben ook van mening dat melk minder gezond is dat dat veel mensen denken. Zoals jij eerder beschreef, is melk een vrij compleet product kwa voedingswaardes, maar je hebt het in principe niet nodig.
Ik heb naast jouw bronnen ook wat andere interessante feitjes voor je over melk. Over melk werd altijd gezegd dat het goed is voor je botten, maar overconsumptie van melk zorgt juist voor zwakkere botten! Die drie glazen melk per dag (Joris driepinter, anyone?) zijn echt niet goed voor je. (http://www.pcrm.org/health/health-topics/calcium-and-strong-bones) (Bronnen staan in dit artikel)
Melk is door de overheid (!) neergezet als gezond. Niet omdat er tientallen onderzoeken naar gedaan zijn. Er was een enorm melkoverschot in de jaren 50 en daar moest de overheid wat aan doen. De overheid heeft toen één van de allergrootste reclamecampagnes gestart. Hoe bizar is dat? Je kan hier meer over lezen in dit artikel (http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2007-2008/Melk-de-witte-motor.html)
Oftewel, dat we allemaal genoeg melk moeten drinken en dat het zo gezond is, is ons gewoon wijsgemaakt. Zoals jij ook al schrijft, heel veel mensen kunnen helemaal niet tegen veel melk drinken. Dit moet toch al een indicatie zijn dat het helemaal niet zo goed voor je is? Tuurlijk kunnen sommigen er prima tegen enzo. Maar met mate.
Ik denk dat als je melk lekker vindt, dat je het vooral moet drinken. Maar het drinken van melk omdat het zo gezond is, is onzin. Naja ik hoop dat ik wat kon toevoegen aan je stuk, want net zoals jij wilde ik ook wel eens de ‘waarheid’ weten, omdat er zoveel over geroepen wordt. Dit is wat ik gevonden heb en waar ik mijn mening op baseer. Nogmaals, als je lekker een glaasje melk wil drinken, doe het dan vooral. Iedereen maakt zijn eigen keuzes 🙂
Interessant artikel! Ik drink zelf geen melk omdat het melk is. Het is product voor babykoeien, niet voor mensen. Ik dacht vroeger ook dat elke koe altijd melk gaf, maar dat doen ze dus net als mensen wanneer ze zwanger zijn. Het is gewoon niet voor jou bestemd. Ik drink dan liever amandelmelk of rijstmelk of iets anders.
Yes! Go Teni! Superfijn artikel!
Echt ontzettend prettig dat je je verdiept in wetenschappelijke artikelen en de uitkomsten openlijk met ons deelt, en dat je het niet kleurt door eigen ervaring/mening/visie. 🙂
Ik heb zelf een boek van amber albarda, die heb ik al een aantal keer gelezen en daar staat ook een stuk in over melk.. en dat het je zwaarder maakt etc omdat het bedoeld is om kalfjes te laten groeien en dat het dus ook hetzelfde met ons doet.
Mede dit stuk (en het feit dat het in een boek staat..haha) bracht mij aan het twijfelen over of ik nog wel of niet melk zou drinken, en in welke mate, er staat echter geen onderbouwing bij dus ik ben erg blij met jouw artikel!
Ik drink zelf iedere ochtend soja melk van Apro Soja. Gewone melk raak ik niet aan. Waarom? Ik heb zelf geen idee en schaam me daar zelfs een beetje voor omdat ik niet eens precies weet waarom ik steeds voor soja melk ga. Zou je misschien ooit eens een artikel kunnen wijden aan soja producten waaronder dus soja melk ?
PS; heerlijke site heb je. Ik kan het niet laten om iedere dag even te spieken. Keep up the good work 😉
Beste Teni,
Geldt dit ook voor yoghurt, kaas en karnemelk? Zitten al die goede/ slechte stoffen daar ook in?
Groetjes, Feline
Beste Teni,
Heel interessant artikel! Wat zijn eigenlijk de alternatieven voor melk? Om te kijken of iets gezond is moet je namelijk altijd vergelijken. Het ultieme gezonde product bestaat namelijk niet, en daarom is gevarieerd eten zo belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat melk ongezond is, maar je kunt natuurlijk beter een glas melk drinken dan een hele chocoladereep naar binnen pleuren. Op dit moment heeft fruit een ‘gezonde’ status. Dat komt omdat de andere producten ongezondsr zijn dan fruit. Maar als er een nieuw product op de markt komt met alle vitaminen, en zonder fructose/ andere complexe koolhydraten zullen er zeker weten mensen komen die de label van ‘ongezond’ op fruit zullen plakken.
Dit probleem speelde ook met pindakaas. Pindakaas is hartstikke gezond als je het vergelijkt met nutella of vruchtenhagel, maar je kunt beter echte ongebranden/ ongeroosterde pinda’s of noten eten dan pindakaas.
Zo zie je maar dat je voordat je iets gezond kunt noemen eerst moet vergelijken met wat er nog meer op de markt is/ wat je anders zou eten. Want een appel is beter dan dat ‘gezonde’ suiker vrije snoepje gezoet met de oh zo gezonde stevia.
Duidelijk! Ik probeer wel te minderen, of karnemelk te drinken. Ik heb altijd wel havermout met warme melk ‘s ochtends, verder dus zo min mogelijk. Ik ben aan het kijken wat voor mij werkt en hoe mijn lichaam is met en zonder melk.
Havermout is ook super lekker als je het met water maakt!
Top artikel! Ik kan sinds een jaar of 4 a 5 slecht tegen alle producten dat koeienmelk (lactose) bevat. Gelukkig gebruik in nu lekker (ongezoete) amandelmelk, ook veel lekkerder.
Ik ren gelukkig niet gelijk naar de wc, maar ik heb wel, afhankelijk van de hoeveelheid die ik heb ingenomen, rommelende darmen. En altijd een vieze smaak in mijn mond als ik iets eet of drink waar lactose in zit, echt heel naar.
En het ergste is, ik ben super maar dan ook echt super verslaafd aan chocola, met name nutella. Ik kan gewoon zo een hele pot in me eentje binnen een aantal dagen leegvreten. Eén keer in de zoveel tijd word ik dan wakker met een soort van “kogel” in m’n darmen dat echt pijnlijk is. Flinke verstopping en me buik zwelt op alsof ik 6 maanden zwanger ben. Dit kan wel eens 3 tot 5 dagen aanhouden en daarna als de “kogel” m’n darmen is gepasseerd kan ik weer naar de wc. Echt vreselijk is dit…. 🙁
Hey Layina (mooie naam!),
Ik weet niet of je dit leest, maar probeer eens veganistische chocolade! Daar zit geen lactose in enzo. Tegenwoordig gewoon bij de AH te koop, van het merk Lovechock. Als je erg van melkchocolade houdt, kan ik je de Vego chocolade reep aanraden. Heeft geen lactose (want veganistisch) maar is zooo ontzettend lekker. Kan je kopen bij de Ekoplaza en de Natuurwinkel. Hoop dat je hier wat aan hebt:)
ps. als je gewone chocolade gewend bent, kunnen veganistische repen best bitter zijn in het begin. De vego is een fijne reep om mee te beginnen.
Ik als boerin moet toch echt even reageren!
Dankjewel voor het duidelijke artikel. Inderdaad, er zijn mensen die er niet tegen kunnen. Maar zoiets kan ook gelden voor andere producten. Het belangrijkste is wel; alles met mate. Extreem veel melk drinken kan niet goed voor je zijn, net als extreem veel koekjes eten 😉
Let wel; melk is een ontzettend waardevol product. Koeien maken van gras (voor mensen een ongeschikt product en niet verteerbaar) een heel mooi product. Geen fabriek kan deze melk namaken.
Ik ben er mee opgegroeid. Krijg mijn hele leven al allerlei producten van de boerderij voorgeschoteld. Dit zijn echt (h)eerlijke producten. Er gaat niets boven een glas verse koemelk (compleet andere smaakervaring dan de melk uit een pak).
Jij hebt het bij verse melk denk ik over rauwe melk? Dit artikel zal gaan over gepasteuriseerde melk.
Het lijkt erop dat veel mensen die niet tegen gepasteuriseerde melk kunnen, wel rauwe melk verdragen. Schijnt te komen omdat er een bepaald enzym in rauwe melk zit die helpt bij het verwerken/ verteren. Dit enzym wordt kapotgemaakt bij pasteuriseren. Heb ik van horen zeggen…
Ik had al gehoopt dat je hier over zou schrijven! Over wat nu ‘gezond’ is kan je voor altijd door blijven discussiëren, en er is natuurlijk ook helemaal geen antwoord. Blijft wel interessant 😉
Hey Teni!
Wat een duidelijk artikel, top! Ik heb nog wel een vraagje; tegenwoordig drinken veel mensen bijvoorbeeld sojamelk, notenmelk of kokos melk. Bevatten deze soorten melk ook de stoffen die de ‘negatieve bijwerkingen’ van melk veroorzaken? En bevatten ze ook de positieve stoffen?
Thanks! 🙂 Anne
Lieve Teni,
Alweer een super goed stuk!
Ik was als kind allergie voor melk, koemelk. Toen waren er nog niet zoveel alternatieve. Ik MOEST iedere dag soja melk nemen, of een puddinkje van soja melk. Ik vond het zoo vies.
Ja, vroeger was soja melk ECHT heel vies. Mijn moeder gebruikt nu regelmatig soja melk en die proeft duidelijk verschil, nu vind ze het wel lekker vroeger ook niet. Ik vond het vroeger zoo vies dat ik het echt niet proef. Zelfs de chocolade puddinkjes konden mij niet overtuigen, die vond ik zelfs vies. Dat zegt heel veel 😀
Inmiddels ben ik over mijn allergie heen gegroeid, niet volledig door mijn allergie van vroeger gebruik ik nu vooral amandelmelk en alleen met een cappucino ergens drinken gewone melk. De andere producten heb ik niet echt last van als ik er niet TE veel van eet, behalve bij yoghurt en kwark daar heb ik er geen last van. Vroeger werd ik er doodziek van nu krijg ik zn bal in mijn maag zoals hierboven is beschreven maar minder heftig en ik heb een beetje het zuur soms ervan. Daarbij is dan mijn buik een beetje opgeblazen en aan het rommelen.
Ik denk inderdaad dat iedereen persoonlijk moet kijken of je wel of geen melk(producten) gebruikt, hoe je lichaam erop reageert.
Maar ik weet dat je inderdaad een stuk over kwark hebt geschreven, maar misschien is yoghurt of chocolade of andere producten een idee. En eventueel het verschil ertussen, want met yoghert en kwark heb ik geen last…
Echt een top artikel! Dank je wel!
Zoals altijd daag je weer mensen uit om na te denken wat ze in hun mond stoppen 🙂
Liefs
Ik drink elke dag minstens 1 glas magere koemelk. Vaak zijn het ook 2 of 3 glazen per dag. Ik drink sinds 2 jaar magere melk, daarvoor was het halfvolle melk. Ik drink al elke dag koemelk sinds mijn peutertijd en ik voel me hier goed bij.
Je moet consumeren waar je je goed bij voelt. Als je je niet goed voelt bij het drinken van melk kun je het laten staan.
Of het nou wel of niet gezond is dat weet ik niet en daar ga ik ook echt niet over discuswerpen
Ik weet wel dat omdat wij zo graag melk, vla, yoghurt, boter ect ect drinken/eten er zoveel dierenleed aan te pas komt
Koeien die continu kunstmatig zwanger worden gemaakt, kalfjes die direct na de geboorte bij hun moeder vandaan wordt gehaald omdat de melk aan ons toebehoort en niet aan het kalf
Dan mag je nog ‘geluk’ hebben als je een koetje bent want wordt je als stiertje geboren dan ga je direct naar de mestfokkerij om zo snel mogelijk vet gemest te worden
Ben je een koetje dan staat ook jou hetzelfde lot als je moeder te wachten
Dus ik denk heel goed na voordat zuivel neem of het nou gezond is of niet
Kijk eens op http://www.melkmoetniet.be melk is niet voor mensen maar voor kalfjes!
Hey Teni!
Leuk artikel, ik blijf erbij dat inderdaad voor mensen die het wel verdragen heel erg gezond is.
Maar je schrijft dat er transvetten inzitten, namelijk geconjugeerd linolzuur. Is dit ook zo bij verse melk? Daarmee bedoel ik melk die je niet koopt in de winkels, maar rechtstreeks bij ‘de melkboer’ gaat halen en dus niet bewerkt is. Maakt dat verschil?
Hoi Teni, het ongezonde zit m in het volgende; de verhouding calcium fosfor in het lichaam is 2 tot 1. Het lichaam zal dit evenwicht zelf herstellen wanneer er van 1 van beide teveel of te weinig binnenkomt. Er zit verhoudingsgewijs veel fosfor in melk waardoor het lichaam calcium gaat ontrekken aan de botten om het evenwicht te herstellen. De verhouding kan ook 1 tot 1 zijn ?
Een koe maakt melk aan voor het geboren kalf, die kalf heeft deze melk nodig om te groeien. Zij wij mensen kalveren? Nee. Maakt een koe melk aan voor mensen? Nee. Baby’s krijgen andere melkvoeding tot een bepaalde leeftijd. Hebben wij als volwassenen dus melk/zuivel nodig? Nee…. hebben jullie toevallig al de docu Forks over Knives gekeken op Netflix? Gaat over dat mensen het beste gebaat zijn bij een plantaardig dieet. Geen dierlijk vlees, geen vis, geen zuivelproducten…. heeft mijn kijk op het voedingspatroon veranderd.
Bij een melk-intolerantie zou a2-melk uitkomst kunnen bieden.
Heb je ook seleen een onderzoek gedaan naar het verschil in voedingswaarden tussen rauwe melk en gepasteuriseerde/ gestiriliseerde?
In principe is melk toch gewoon gemaakt als voeding voor kalfjes? We drinken toch ook niet ons hele leven borstvoeding……
Top artikel dushi!