Pasta hoort tot de koolhydraten. Deze zijn slecht voor je. Deze maken het afvallen onmogelijk.
Toch?
Dus: ongezond. Einde artikel.
Maarrrr, deze uitspraken slaan natuurlijk nergens op omdat ze niet wetenschappelijk zijn onderbouwd en één heel belangrijk ding vergeten:
Hoe kun je nou dik worden van koolhydraten als je niet meer eet dan je verbrandt?
En wist je dat alles wat we eten bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten of een combinatie ervan. Koolhydraten zijn dus één van de drie macronutriënten en je hebt ze alle drie nodig. Zo simpel is het.
Daarnaast is pasta niet ‘een koolhydraat’, dat is enkel spreektaal geworden. Pasta is een combinatie van verschillende ingrediënten en is een zetmeel product. Zetmeel producten bevatten grotendeels koolhydraten. Zoals rijst, brood, aardappelen en ook pasta.
Er zijn vele verschillende soorten pasta en hoe en hoeveel je ervan eet, is uiteindelijk wat het verschil maakt tussen gezond en ongezond. Ook al zijn deze twee termen altijd nog subjectief en afhankelijk van jouw unieke situatie.
Wat is pasta eigenlijk?
Pasta is een type ‘noedel’ dat traditioneel gemaakt wordt van durum tarwe, water en ei. Het wordt in verschillende vormen gemaakt en gekookt in water.
Tegenwoordig is de meeste pasta afkomstig van geraffineerd tarwe. Hierdoor wordt de tarwe gestript van alle ‘omhulsels’ tot er enkel het geraffineerde eindproduct over blijft. Oftewel: alle voedingsstoffen die aanwezig waren, worden verwijderd.
In sommige gevallen wordt er aan geraffineerde pasta opnieuw vitamines en mineralen toegevoegd zoals B vitamines en ijzer. Zodat je wel witte pasta hebt, maar ook nog een beetje een hogere voedingswaarde.
Er bestaat ook volkoren pasta, hierbij wordt alles in tact gehouden en krijg je dus alle vitamines, mineralen én vezels mee.
Geraffineerde pasta vs. Volkoren pasta
Dit is de pasta soort die het meeste wordt gemaakt en gegeten. “Witte” pasta. Zoals ik eerder beschreef zijn alle ‘omhulsels’ hierbij verwijderd. Dat betekent dat de pit is ontdaan van de kiem en zemelen, samen met veel van de voedingsstoffen die het bevat.
Geraffineerde pasta bevat meer calorieën en minder vezels dan volkoren pasta. Omdat het minder vezels bevat geeft het je ook minder lang een vol gevoel tegenover volkoren pasta.
Uit het volgende onderzoek bleek dat volkoren pasta veel meer de eetlust verlaagde en een vol gevoel verhoogde tegenover geraffineerde pasta (1).
Uit vele onderzoeken blijkt dat het eten van veel geraffineerde koolhydraten (witte pasta, wit brood, witte rijst, koekjes, cake, etc.) een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Uit het volgende onderzoek met meer dan 117.000 mensen bleek dat een hogere consumptie van koolhydraten, vooral afkomstig van geraffineerde koolhydraten, gelinkt werd aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (2).
Een ander onderzoek toont aan dat het consumeren van meer geraffineerde koolhydraten geassocieerd werd met een grotere middelomtrek, hogere bloeddruk, hogere suikerspiegel, meer ‘slecht’ (LDL) cholesterol in het loed, meer triglyceriden in het bloed en een insuline resistentie (3). Tja, dat is vrij duidelijk lijkt me.
Let wel, geraffineerde koolhydraten zijn niet hetzelfde uit elk product. Als we kijken naar bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, cake, ijs, etc. dan hebben deze een versterkt negatief effect op de gezondheid in vergelijking met geraffineerde pasta.
Geraffineerde pasta heeft een gemiddelde glycemische index vergeleken met andere bewerkte producten zoals ik zojuist noemde. Dit moet ook even gezegd worden natuurlijk! (4).
Volkoren pasta bevat dus meer vezels, maar niet enkel dat, het bevat ook mangaan, selenium, koper en fosfor. Het bevat meestal minder calorieën per 100 gram.
En gluten dan?
Er zijn tegenwoordig een hoop glutenvrije pasta’s te vinden op de markt, maar traditionele pasta bevat gluten. Gluten is een soort eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe (ook in gerst en rogge). Voor veel mensen is gluten geen enkel probleem. Maar er zijn mensen die dit type eiwit niet goed kunnen verteren. De mensen die hier een genetische aanleg voor hebben, hebben de ziekte Coeliakie (intolerantie voor gluten).
Maar er zijn genoeg mensen die gevoelig zijn voor gluten zonder Coeliakie te hebben en daar soms een immuunreactie mee opwekken of andere vervelende bijwerkingen ervaren (5).
Deze mensen zou ik altijd adviseren om gluten te vermijden en hier alternatieven voor te vinden. Ik weet dat er een hele hype gaande was omtrent gluten en de overstap naar glutenvrije producten. Er zullen genoeg mensen zijn geweest die gewoon de menigte volgden, maar er zijn ook genoeg mensen die hier echt een fijnere vertering door hebben ervaren. Laat je dus niet tegenhouden door grapjes of sarcastische opmerkingen rondom deze hype als het voor jou fijner voelt om gluten te vermijden.
Glutenvrije pasta kan gemaakt zijn van rijst, maïs, quinoa, linzen, kikkererwten en meer. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos!
Dus: Pasta eten of vermijden?
Kijk, ik ben hier niet om angst te zaaien. Of om je te vertellen “pasta is ongezond, blijf er uit de buurt”. Absoluut niet. Pasta is heerlijk en als iets heerlijk is, dan geniet je ervan en van genieten gaat je gezondheid ook vooruit.
Dus schrap alsjeblieft geen pasta uit je voedingspatroon als je ervan geniet. Maar hé, misschien kun je er ook wel eens van genieten als het een volkoren variant is? Dan kun je de witte geraffineerde variant bewaren voor de momenten waar je bewust voor kiest, in plaats van standaard 3-4 avonden in de week eet zonder enig benul te hebben wat het eventueel doet met je gezondheid.
Informatie is krachtig als je het juist weet in te zetten. Ik kan niet zo goed tegen het idee dat mensen ergens geen weet van hebben en denken dat ze lekker bezig zijn, terwijl als ze het wisten, ze misschien wel andere keuzes zouden maken die hen nét zo blij maakt.
Dat heb ik met volkoren pasta. Ik wordt daar nét zo gelukkig van als bij geraffineerde pasta. Ah fijn, ik denk dat je mijn punt snapt!
1 comment
Als je volkoren en niet volkoren pasta door elkaar eet om de juiste, voor jezelf motiverende en liefdevolle redenen en je dan denkt, hey Teni adviseert dit en dat je dan denkt, oh hey ik doe dit al en dat je je dan beseft……………….. ja hèhè ik leerde deze fijne, liefdevolle manier van haar. 😄
Mooi en leerzaam artikel…. alsnog!
😘