Het is tijd voor deel 3 van “Jezelf motiveren bij het afvallen! Sinds de eerste twee artikelen (lees ze hier en hier terug) is er natuurlijk een hoop veranderd in de wereld en heeft een deel van de mensen nieuwe motivatie ideeën nodig. Hopelijk op tijd: deel 3 om jezelf een flinke motivatie boost te geven met wetenschappelijk onderbouwde tips! Hoera!!
Vind een rolmodel
Een rolmodel hebben kan je enorm helpen bij het gemotiveerd blijven om af te vallen of fitter te worden. Het is echter wel belangrijk om een juiste rolmodel te kiezen – het gevaar zit hem eerder in het kiezen van een ‘verkeerde’.
Met verkeerd bedoel ik; eentje die jouw geen positief gevoel geeft en je onzeker maakt over jouw keuzes. Eentje die vindt dat het op zijn/haar manier moet en niet anders.
Dat zijn signalen van een ‘verkeerd’ rolmodel als je het mij vraagt.
Een foto van een ‘doel lichaam’ op je koelkast plakken gaat niet helpen om je te blijven motiveren, wat wél gaat helpen is om een rolmodel te kiezen waar je mee zou kunnen levelen en die voor jouw herkenbare problemen bespreekt. In deze tijd met het internet hoef je niet om je heen te zoeken naar een mentor of rolmodel, je kunt genoeg online rolmodellen vinden om te volgen. Een rolmodel hebben die voor jou herkenbaar is kan je gemotiveerd houden volgens onderzoek (1), dus zoeken en volgen maar!
Denk positief en spreek positieve dingen uit!
Mensen die over het algemeen positievere verwachtingen hebben over het leven en zekerder zijn over hun eigen kunnen bereiken hun doelen met afvallen sneller en optimistischer (2). Ja duh, denk je nu waarschijnlijk. Want dat is meer dan logisch. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk is onderbouwd? En betekent dat niet dat er iets te halen valt voor je om jezelf te trainen positiever te denken en zekerder te worden van jezelf? Ik bedoel; wat heb je te verliezen?
Ook bleek dat mensen die ‘veranderingsgesprekken’ aan gingen meer geneigd waren om door te zetten. Wat zijn ‘veranderingsgesprekken’ denk je nu? Dit zijn uitspraken over inzet, gedragsverandering en de reden achter de gezette stappen richting je doel (3). Erover praten op deze manier helpt dus op een onbewust level in plaats van klagen waarom het allemaal net voor jou niet lukt en moeilijk is. Hiermee bevestig je namelijk het verhaal naar jezelf toe dat je het niet kunt. Gooi die taal overboord en leer een nieuwe positieve en aanmoedigende taal aan richting jezelf.
Kies een manier van eten en bewegen die bij JOUW leefstijl past
Natuurlijk past er in het begin niks bij jouw leefstijl omdat – als je dat had toegepast, je nu al bij je doel was. In het begin dien je allemaal nieuwe dingen te integreren in een leefstijl die niet is gebouwd om meer te bewegen, minder en gezonder te eten. Dus ik snap de strijd die je in het begint misschien zult ervaren, echter kun je er ook anders naar kijken:
Sta je elke dag om 8 uur op om je klaar te maken? Misschien kun je proberen om om 7 uur op te staan. Dat past bij jou misschien in je leefstijl en bij een moeder van 2 kinderen weer niet. Bestel je je lunch altijd bij een niet-zo-gezonde tent? Probeer eens te switchen naar een gezondere lunchtent of neem je eigen lunch mee van thuis als je hier de ruimte voor hebt.
Wat ik vooral wil zeggen: kijk waar je mogelijkheden ziet om veranderingen te integreren en vermijd vooral tips die absoluut niet passen in jouw leefstijl. Er zijn honderden manieren om richting je doel te werken, het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt en in beweging komt (4).
Je calorie inname beperken zal je helpen afvallen, op dieet gaan is een voorspeller voor toekomstige gewichtstoename (5). Om die reden zou ik altijd adviseren om strenge diëten te vermijden, vooral diëten die hele voedselgroepen elimineren. Uit onderzoek blijkt dat de ‘alles of niets’ mentaliteit je in de meeste gevallen niet helpt met afvallen (6).
In plaats daarvan kun je beter je eigen plan creëeren! Rekening houdend met die wijntjes op vrijdagavond, of elke dag een stukje chocolade – want dat kan echt! Maar wel alleen als je zelf je plan gaat maken 😉 De volgende richtlijnen helpen je bij het afvallen volgens onderzoek (7):
- Je calorie inname verminderen
- Je portie grootte verkleinen
- Minder vaak snacken
- Minder gefrituurd eten
- Fruit en groente integreren in je voedingspatroon
Reminder
Hopelijk zijn dit weer wat leuke en speelse tips om mee aan de slag te gaan. Of juist als reminder dat je wel degelijk vooruitgang kunt boeken zonder dure dieetpillen (die niet werken) en weet ik veel wat voor gekke richtlijnen.
Soms heb je een simpele reminder nodig, hopelijk is dit artikel die reminder voor jou vandaag.
Zet hem op!
Let op; de foto’s die ik gebruik zullen niet iedereen ‘dienen’ bij een positief gevoel. Begrijp dat het gevoel dat jij hiervan krijgt iets zegt over hoe jij erin staat en niet hoe de hele wereld het ziet. Jouw waarheid dien je te onderzoeken – voel je je ergens niet goed bij? Dan weet je waar je niet naar moet zoeken. Ik voel me heel goed bij deze foto’s omdat ze voor mij als ‘realistisch’ en ‘haalbaar’ voelen – meiden die niet +100 kg wogen, maar rond een gewicht waar ik ook op begon. Ik voel dus de herkenbaarheid bij de foto’s. Ben je benieuwd welke mensen ik volg voor motivatie? Dat zijn: Sarah’s Day, Pia Muehlenbeck & Whitney Simmons. <3
2 comments
Leuk en interessant blogje.! Ik heb eens een vraagje, misschien weet jij het antwoord. Ik ben ook bezig met mijn calorieinname te verminderen. Nu zie ik dat je ook schrijft, minder gefrituurd eten. Daar gaat mijn vraag dus over :). Moet je bij gefrituurde dingen het product wegen voor of na het frituren.? En dit gewicht dan vergelijken met de calorieën op de verpakking vermeld.? Of moet ik ook rekening houden met de olie waarin ze bakken.?
Voor het verkleinen van maaltijden, helpt het mij om een ontbijtbord te gebruiken ipv een dinerbord. Ik heb het servies dat mijn ouders ooit met hun trouwen hebben gekocht. Grappig om te zien dat borden van nu groter zijn dan destijds gebruikelijk was. Ik gebruik een ontbijtbord uit dát trouwservies en dat is beduidend kleiner dan een ontbijtbord van nu. Dat geldt overigens ook voor de dinerborden. Een vol ontbijtbord is een kleinere portie dan een vol dinerbord. Het is psychisch, maar ik zit echt vol als ik dat ontbijtbord leeg gegeten heb.