Hoe zit het eigenlijk als je heel veel sport? Is dat schadelijk? Vraag je je soms af of je misschien rustiger aan moet doen terwijl je eigenlijk nergens echt last van hebt? .. Als dit wel eens door je hoofd gaat is het misschien niet de vraag of je te hard of te veel sport maar is het belangrijk om je af te vragen of je genoeg uitrust voor herstel.
Hoe zit dat?
Er zitten twee kanten aan het herstel van sporten; een voedingskant en een (fysieke + actieve) rust kant.
Slecht voedingspatroon
Met “slecht” bedoel ik eigenlijk dat je voeding jouw niet voldoende ondersteunt. In dit geval dient je voeding je vele sport uren te ondersteunen. Want wist je, dat wanneer je voeding niet op orde is, dit je fysieke activiteiten kan belemmeren? Of eigenlijk, haal je er dan niet alles uit dan waar je misschien voor traint en dat is zonde. Het is namelijk niet enkel een kwestie van de juiste hoeveelheid calorieën eten voor het behalen van je doelen.
Wat ik heel vaak tegen kom is dat wanneer mensen willen afvallen en ook hard aan het sporten zijn, ze hun calorie behoefte niet aanpassen aan de hoeveelheid trainingsuren. Je kunt dit eigenlijk heel makkelijk over het hoofd zien en te weinig binnen krijgen dan nodig is voor een actiever lichaam. Mijn advies is om gemiddeld 500 calorieën te minderen op je dagelijkse behoefte met je voeding (mocht je een ruwe schatting willen van hoeveel calorieën jij nodig hebt, dan kan de Harris&Benedict formule je een idee geven). En als je ernaast sport zou ik niet adviseren om nog meer voedings-calorieën te schrappen zodat je lichaam goed presterend zich kan aanpassen aan het afvallen. Je hoeft natuurlijk niet elke calorie te tellen, maar ik denk dat het wel een toegevoegde waarde heeft als je de kennis hebt van hoeveel energie bepaalde voedingsmiddelen leveren zodat je naar schatting kunt eten. Dit moet je wel liggen, zoals met alles 😉
Ook is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en dan heb ik het over vitamines en mineralen. Natuurlijk kun je qua calorieën goed zitten, maar wanneer je amper vitamines en mineralen binnen krijgt zullen herstelprocessen moeizamer gaan en dus langer duren. Ik houd het vrij oppervlakkig in dit artikel, maar mocht je echt de achterliggende processen willen weten, zoek dan in de zoekbalk rechtsboven naar “vitamines” of een specifiek onderwerp en ik durf te wedden dat ik er eens over geschreven heb!
Fysieke rust
Je lichaam groeit en herstelt tijdens fysieke rust. Dus wanneer je op de bank zit of in bed ligt. Één rustdag op zijn minst per week zou ik zeker adviseren als je hard sport, evenals niet dezelfde spiergroepen op achtereenvolgende dagen trainen. Bij fysieke rust hoort ook voldoende slapen, jaja we weten allemaal dat je voldoende moet slapen, maar echt duidelijkheid over wat er nou gebeurt als je niet voldoende slaapt is er vaak niet. Misschien dat de volgende artikelen je de nodige achtergrond informatie geven die je wilt!
“Hoe te weinig slapen je gewicht kan beïnvloeden”
“Het belang van slapen bij het creëren van gewoontes en motivatie”
“Het effect van relaxen op je insuline gevoeligheid”
Actieve rust
Wist je dat je ook actief kunt herstellen? Hier kun je cardio het beste voor inzetten en dan op een lage intensiteit, ook al valt dit niet helemaal samen met letterlijk fysieke rust zoals zitten of slapen is het wél een manier om in beweging te blijven (wat altijd belangrijk is) maar niet je spieren nog meer te belasten wanneer je al spierpijn hebt. Stretchen en yoga kunnen je ook helpen bij het herstellen van je spieren.
Het is dus belangrijk om net zoveel moeite en tijd te steken in je rust als in je voeding en sport als je bepaalde doelen hebt die je wilt bereiken hierin. Vaak wordt rust wel eens vergeten of gezien als “luiheid”. Vooral als je voor jezelf had besloten echt even een rustdag te plannen en je bijvoorbeeld door je Instagram feed scrolt en ziet dat de halve wereld (= niet zo, maar zo voelt het) aan het sporten is, zijn dromen aan het najagen is en er wat van maakt die dag. Poeh. En jij zit daar maar op de bank.
Onthoud dat dit jouw leven is en dat jij bepaalt wat wel of niet goed voor je is. Misschien hebben die mensen wel twee weken op hun gat gezeten en gaan ze vandaag sporten en dit posten. Who cares. Jij hebt rust nodig en jij bepaalt wanneer, punt!
4 comments
Rust is inderdaad erg belangrijk. Less = more gaat soms wel op voor (kracht)sporters. Als je stelselmatig te weinig rust neemt ligt overtraining op de loer. Al snap ik natuurlijk wel dat het soms erg lastig kan zijn om jezelf rust te gunnen, zeker als je lekker in een flow van sporten en gezond eten zit 😉
Mooiere timing kan ik niet treffen, spieren beginnen te zeuren en prompt 1e kerstdag en nieuwjaar sportschool dicht… Fijne feestdagen voor iedereen die deze blog bezoekt!
🙂 Yay! Fijn om dit te lezen.
Ik loop 3 uur en meer hard plus krachtoefeningen en trapjes lopen en vind het moeilijk om een rustdag in te boeuwen. Dus alles wat ik lees over hoe belangrijk rust is is meegenomen