Onee, hipster alert. Een gek groen drankje gecombineerd met plantaardig melk en eventueel koffie.. Eén en al hipster, right? En toch post ik het op mijn site omdat dit groene goedje best bijzonder is. Ik deel een lekker recept én de wetenschappelijke onderbouwing over waarom matcha zo’n fijn spul is!
De eerste keer dat ik een matcha latte bestelde was in een hipster tent in Los Angeles. De eerste slok was lekker, daarna vond ik het alleen maar heftig op mijn maag en voelde ik me licht misselijk. De tweede keer dat ik het probeerde was drie weken geleden bij de Bagels en Beans (voor maar 2,95); verrassend lekker! Nog steeds een tikkeltje heftig, voor mijn gevoel wordt het heftiger hoe langer ik het laat staan en hoe kouder ik het drink. Dus drink het op zolang het lekker warm is 😉
En toen bedacht ik me ineens dat ik ergens in mijn lade met allerlei goedjes die ik opgestuurd krijg van bedrijven (want ja, blogger) een potje Matcha poeder had liggen met de bijbehorende bambo mixer. Dit was het moment om het zelf te maken!
Matcha wat?
Matcha en gewone groene thee komen beide van de Camellia sinensis plant (theeplant) uit China. Matcha groeit alleen anders dan gewone thee, de thee bosjes worden 20-30 dagen voor ze geplukt worden bedekt zodat ze geen zonlicht krijgen. De schaduw stimuleert en verhoogt de chlorofyl levels waardoor de blaadjes een donkerdere groene kleur krijgen en een hoger level aan aminozuren. Nadat de ze geplukt worden, worden de bladeren gescheiden van de stengel en worden ze fijngemalen tot een felgroen poeder: matcha. Omdat je met matcha thee het hele blad ‘opdrinkt’ (oplost in water) is het effect veel groter dan bij gewone groene thee waar je alleen de blaadjes laat trekken in heet water.
Dus je krijgt onder andere veel meer antioxidanten en cafeïne binnen bij een matcha thee, maar daar krijg je ook bij dat het wat meer een ‘grasachtige’ en bittere smaak kan hebben, dat is de reden dat het vaak zoet wordt gemaakt en/of met (plantaardig) melk wordt gemaakt. Je kunt er trouwens ook mee bakken én smoothies maken en reken er maar op dat ik dat ook ga proberen.
Matcha voor alertheid? Goed humeur? Celherstel?
Eén theelepel groene thee is ongeveer gelijk aan drie theelepels matcha thee. Er is een onderzoek dat gedaan is op dieren met matcha, waaruit blijkt dat het de kans op lever en nier beschadiging tegen kan gaan terwijl het ook nog eens je suikerspiegel, triglyceriden en cholesterol omlaag brengt (1), dat zijn wel een hoop positieve effecten! Matcha blijkt ook effectiever te zijn dan gewone groene thee wat betreft het tegen gaan van slechte bacteriën, virussen en fungus in je lijf (2).
Matcha bevat een hoog level aan antioxidanten zoals ik eerder zei, vooral het antioxidant catechine, de krachtigste variant is EGCG (epigallocatechin gallate). EGCG is onderzocht en blijkt tegen opvlammingen en ontstekingen in je lichaam te werken, je aderen gezond te houden en stimuleert celherstel (en nog meer)(3).
Uit dit onderzoek blijkt dat matcha tot wel 137 keer méér antioxidanten bevat dan een ‘mindere kwalitatieve’ groene thee en tot 3 keer meer antioxidanten dan kwalitatief betere groene theeën (4).
En zo zijn er nog talloze andere onderzoeken die ingaan op de voordelen van groene thee, waardoor je het eventueel ook door zou kunnen trekken naar matcha omdat deze krachtiger is, let wel, de volgende onderzoeken zijn dus gedaan met groene thee.
Groene thee bevat L-theanine, dit is gelinkt aan bepaalde hersengolven die weer gelinkt zijn aan het mentaal relaxen en helpen stress tegen te gaan (5)(6)(7)(8). L-theanine heeft een verbeterend effect op cafeïne dat het lichaam binnen komt, het verhoogt alertheid zonder het suffe en slome gevoel dat vaak gevolgd wordt bij het drinken van koffie met cafeïne, het blijkt dat je van matcha een milder cafeïne effect voor een langere periode voelt, zonder de ‘crash’ (9). L-theanine verhoogd ook de fijne stofjes in je lichaam waardoor je je goed voelt waardoor je humeur kan verbeteren, je beter dingen kunt onthouden en ook nog eens beter kunt concentreren (10).
Verpoederde groene thee (dus matcha) kan misschien wel helpen bij je hersen functionaliteit volgens de volgende onderzoeken: (11)(12)(13). Poeh! Wat een hoop goeds in dat groene poeder!
Kan matcha ook slecht voor je zijn?
Ehhhmm.. Na zoveel goed nieuws wil ik niet meteen je hopen voor matcha de grond in boren, maar wat belangrijk is om te begrijpen wanneer je de bladeren van de gehele plant eet (ofja, drinkt), dat je alles meekrijgt wat de plant ook heeft: eventuele besmettingen. Het kan zijn da de matcha bladeren verontreinigingen vanuit de grond waar ze in groeiden in zich hebben, waaronder zware metalen, pesticiden en fluoride (14)(15)(16). Biologische matcha gebruiken verlaagt de kans hierop natuurlijk, dus houd dat in gedachte.
En hoewel antixodianten hartstikke goed zijn voor ons lichaam is het ook belangrijk om stil te staan bij de gedachte dat TE veel ook weer niet goed is, vooral wanneer je te maken hebt met een plant die een hoger level aan antixodanten heeft die je ook nog eens in zijn geheel binnen krijgt. Het is per persoon afhankelijk maar het kan zijn dat je er misselijk van wordt (mijn Los Angeles moment) (17)(18)(19). Teveel kan er ook voor zorgen dat je lever- of niervergiftiging kunt krijgen, dit gebeurde bij een enkeling die 6 koppen groene thee per dag dronk over een periode van 4 maanden. Dit staat gelijk aan 2 koppen matcha thee per dag (20). Dit is de extreme vorm natuurlijk, één kop per dag, of een paar per week kunnen dus geen kwaad.
Het is dus duidelijk dat het in een gereguleerde dosis héél veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar ga je in het extreme zitten, dan komen er juist gezondheidsklachten naar boven. Alles met mate, blijkt maar weer!
Het recept voor Matcha Latte
Dan is het tijd voor het recept! Wat heb je nodig voor een matcha latte?
- 120 ml heet water
- 120 ml warme (plantaardige) melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- 1 theelepel matcha poeder
- 2 theelepels honing of maple syrup*
Ook handig: een bamboe ‘klopper’.
*Omdat de matcha vrij bitter is, doe ik er maple syrup bij, dit is geheel optioneel!
Doe een theelepel matcha poeder in een schaaltje en giet er een klein beetje heet water bij. Meng dit tot het een dikke massa wordt waar de poeder in is opgelost, dit gaat vrij makkelijk en snel. Voeg vervolgens de rest van het water toe en meng de matcha ‘pasta’ tot het helemaal is opgelost in het water. Verplaats dit naar een mok waar je uit wilt drinken en voeg de melk toe. Als laatste kun je nog je zoetstof naar smaak toevoegen en klaar!
Omdat ik geen mooie vormpjes kan maken in mijn latte moet je het doen met de amateur variant die net zo lekker smaakt en een foto van het wereld wijde web van iemand die het wél kan:
Foto: Japan Center
7 comments
Ik wist niks over matcha! 🙁 ik zal een keertje het proberen ?
ik heb al een paar keer die bij de Bagel en Beans gehad, ik vind het wel lekker.
De eerste keer dronk ik het bij de BB in de Spaarndammerstraat, al een paar jaar geleden toen ie net open was en degene die daar werkte, liet het me proeven. Ik moest inderdaad even wennen, maar nu drink ik er ongeveer een per week.
ha! Nou wilde ik ook weten hoe lang geleden dat was dus gebeld met BB Spaarndammerstraat en ja zeker drie a vier jaar geleden ,leuk, was ik ook er eens vroeg bij:)
Ik vind het heerlijk maar vind die bij de Bagel & Beans vaak erg sterk en zoet, ligt n beetje aan welk filiaal ik ‘m bestel. Als ik ‘m thuis maak is havermelk en geen zoetstof prima wat mij betreft, ook al heeftie dan geen laag schuim! 🙂
Melkopschuimer kopen bij blokker ? €3
Eén theelepel groene thee is ongeveer gelijk aan drie theelepels matcha thee….
Matcha is toch sterker dan groene thee? Is het dan niet andersom of heb ik het nu verkeerd begrepen?
Ik deel de mening van Annemieke. Je hebt immers veel minder matcha poeder nodig.