Ik schrijf wel eens vergelijkingsartikelen. Over crackers of pindakaas of rijstwafels of hamburgers en ga zo maar door. In deze artikelen bekijk ik elk etiket zorgvuldig en benoem ik enkele punten waar ik op let. Soms is dit toegevoegd suiker, soms is dit een soort vet dat erin zit. En uit elk artikel komt een winnaar die door mij de stempel krijgt “Gezondste cracker” of “Gezondste pindakaas”. Hiermee hoop ik jou veel werk te besparen en te inspireren ook eens een blik te werpen op een etiket, want het is niet allemaal abracadabra.
Nu komt mijn dilemma; ik denk dat er een beeld is van mij, voor de nieuwelingen op mijn site, dat ik van elk product dat ik eet, de ‘gezondste’ variant heb gekozen.
Ehm, dit is niet zo en ik zal je uitleggen waarom niet.
Het gaat om ingrediënten maar niet om smaak?
De meeste vergelijkingsartikelen die ik heb geschreven waren voornamelijk van producten die ik zelf, bijna dagelijks at of eet. Ik wil toch wel graag weten wat ik dan elke dag naar binnen werk en of ik daar misschien een gezondere keuze in kan maken. De artikelen zijn bijna nooit gebaseerd op smaak maar op ingrediënten en soms ook een beetje de voedingswaarde (meestal als de ingrediënten prima zijn).
De smaak van iets, is wel degelijk belangrijk. Ik zou je namelijk nooit adviseren om een gezondere keuze te maken als je dit niet lekker vindt. Kies dan iets anders om te eten maar ga geen gezond voedsel naar binnen werken omdat het gezond is maar tegelijkertijd ook vies. Wie houd je nou voor de gek?
Ik weet uit eigen ervaring dat het geen zin heeft om alleen maar voedsel te eten wat jij hebt bestempeld als “goed voor je” en vervolgens al het andere verbiedt omdat het “ongezond” is. Hier kun je nogal een vervelende relatie met voedsel door creëeren wat kan leiden tot eetbuien, steeds meer voedsel schrappen uit je eetpatroon en uiteindelijk beheerst het je al je gedachtes omdat je bij elk eetmoment (en deze zijn meerdere keren op een dag) honderd keer moet nadenken of het wel of niet kan in je eetpatroon.
Zo heb ik geleefd. Zo wil ik niet meer leven. Zo leef ik niet meer.
Kijk maar naar de volgende artikelen waarbij heel duidelijk wordt dat mijn relatie met voedsel flink was verstoord:
- “Morgen ga je volgens plan eten, maar écht!“
- “Hoe voedsel je gedachtes beheerst en hoe je er vanaf komt“
En zo was het klaar:
Ik wil niet dat je me nadoet, ik wil dat je niemand nadoet
Hiermee bedoel ik niet dat je maaltijden nadoet, of bepaalde voedselcombinaties; dat vind ik namelijk ZO leuk om te zien (als je me tagt op Instagram bijvoorbeeld ;)). Maar ik bedoel meer dat je exact nadoet wat ik qua grammen en hoeveelheden, precies op 1 dag naar binnen werk. Ik ben inmiddels wel gewend aan de vele vragen die me gesteld worden. Bij elke foodfoto op Instagram of voedingsdagboek of wat dan ook, komen er wel vragen over welk merk, welk product, welke variant etc. ik eet. Snap ik, tot op zekere hoogte. Er zit namelijk een verschil in de “aanvraag” naar informatie en nog belangrijker: vanuit welke type persoon dit afkomstig is.
Mensen die namelijk comfortabel zijn met zichzelf en hun eigen eetgewoontes vinden eerder inspiratie in voedingsposts en willen bijvoorbeeld weten wat er allemaal in een gerecht zit.
Mensen die niet comfortabel zijn met zichzelf of hun eetgewoontes zijn vaak bijna paniekerig op zoek zijn naar een manier van leven, eten, afvallen of aankomen; zoeken naar cijfers, aantallen, hoeveelheden en het liefst zo exact mogelijk. Dit is niet de oplossing. Ik weiger dan ook vaak zat om exact te vertellen wat ik eet. Ik wil namelijk niet dat je dit gaat overnemen met de gedachte “Teni zal het wel weten, ik doe haar gewoon na”.
Ik wil dat je geïnspireerd raakt om op zoek te gaan naar wat voor jou lekker werkt, goed smaakt, helpt bij je gezondheid of fitnessdoelen. Wat jij maar wilt.
Dit ga je nooit vinden door exact te eten wat een ander eet. Daarom post ik ook geen voedingsdagboeken gebaseerd op één dag.
Welk beschuit eet je?
Wanneer iemand mij vraagt “welk beschuit eet je”, denk ik wel eens
“Ojee, die denkt natuurlijk dat het beschuit dat ik eet de beste uit de test is gekomen, nou, dat is niet zo, deze vind ik gewoon lekker, maarja, dan antwoord ik maar niet“
Of “waarom eet je maïswafels in plaats van rijstwafels”, dan is dat niet omdat ik er ineens achter ben gekomen dat rijstwafels ongezond zijn en ze heb verbannen. Ik ga door eetfase’s heen en dan ontdek ik weer iets anders en eet ik dat non-stop voor een half jaar. Ik heb op voedingsvlak eigenlijk geen geheimen voor jullie, ik deel alle informatie die ik vind (zodra het goed te onderbouwen is). Oké ik heb misschien één geheimpje en dat ga ik je nu vertellen, zijn we daar ook weer vanaf; ik ben een beetje aan het testen met eiwitpoeder (vegan, soja en whey). Aangezien ik laatst over whey heb geschreven zit het nog wat vers in mijn geheugen en speel ik er nog mee.
Begrijp me niet verkeerd, je mag me ALTIJD maar dan ook ALTIJD vragen stellen. Ik bundel deze vragen meestal en kom dan met een antwoord of een artikel. Maar vraag jezelf eerst even af vanuit welke gedachte deze vraag komt; is het omdat je bang bent dat je zelf blijkbaar niet gezond genoeg eet? Of is het puur uit nieuwsgierigheid? Ik wil je vooral niet tegen houden tot het stellen van vragen, ik hoop je alleen bewust te maken dat mijn manier van eten niet de heilige manier is en je je hier niet blind op staart. Want ik ben echt niet alleen maar bezig met gezond eten, ha! Als al mijn voedingskeuzes op basis van “gezond” waren, dan was ik een doodongelukkig en gestressed mens.
Mijn gedachte achter eten
Ik heb een bepaald uitgangspunt voor mezelf en dat zal ik met je delen: ik probeer zoveel mogelijk ‘basis’ voedsel zo gezond mogelijk te houden in combinatie met dat het lekker is, hoe gezond ook, als ik het niet lekker vind eet ik het niet; super zonde van de calorieën. Buiten deze dagelijkse maaltijden die ik de basis noem, eet ik wat ik lekker vind hoe ongezond ook. Meestal is dat roomijs of schepsnoep van de Kruidvat. Dus dat ik een keer een cracker eet met toegevoegd suiker, is echt geen ramp. Ik heb er vertrouwen in dat zodra je basis voldoende vezels, groente en fruit bevat, je daarbuiten prima wat lekkers mag. De clou: De “basis” en het “lekkers” is voor iedereen anders.
Dus, no stress. Zoek rustig naar wat bij jou past en haal vooral inspiratie uit posts, je hoeft echt niet te weten hoeveel gram kwark ik eet. Ik weet het zelf niet eens.
10 comments
Ik eet wat ik lekker vind en eet 6 van de 7 dagen gezond. En waarschijnlijk ook niet eens de gezondste varianten. Ik vind die artikelen super interessant om te lezen wat er allemaal in de producten verwerkt zit maar kies lijd het gene wat ik vaak toch het lekkerst vind. We leven ook maar 1 keer toch?
Heel interessant om te lezen Teni.Top.
De meeste dagen eten we naar mijn mening gezond en daar voelen we ons goed bij .
In het weekend wordt er minder naar gekeken.
Drinken dan wel eens een glaasje wijn of bier.
Het moet leuk blijven en je leeft tenslotte maar een keer.
Teni, wat weer een heerlijk stuk om te lezen. Je hebt helemaal gelijk.
Ik haal heel veel inspiratie van je site, vooral je lunchboxen. Ik ben een gewoontedier en zo leer ik andere en nieuwe gewoontes kennen.
Precies dit 🙂
HeelFijn artikel tenI. Ik hoop over niet te lange tijd ook zo met eten om te gaan en die nietshelpende schuldgevoelens en eindeloze discussies in hoofd te Doorbreken. Helpt wel weer zo’n reminder. Liefs
True story!
Ik ga ervan uit dat het publiek wel beter weet. Ik eet low carb en laat (tenminste dit probeer ik ;-)) alle bad carbs weg toch kom ik hier graag en kijk ik graag naar wat jij eet ook al eten wij anders.
Ik wacht op de dag dat je een keer een traditioneel recept van Iraanse/Armeense rijst hier plaatst 😀 . Ik zweer bij jullie rijst!!! Beste rijst wat ik ooit heb gegeten. (Sorry Mom…:/) Rijst met saffraan en op smaak gebracht met rozijnen e.d. 😀 Het lukt me nog steeds niet goed om te werken met saffraan :/
Mooi artikel. Die laatste twee zinnen beschrijven het nog eens perfect 🙂
Wat jammer nou! Sinds het blog waarin al die taartjes voorbij kwamen, had ik me eigenlijk voorgenomen exact hetzelfde te gaan eten als jij 😉
Hahaha oops!!