Leef je langer door te minderen met vet? Is het beter om te minderen met vet voor je gezondheid? Ik kwam enkele onderzoeken tegen die ik wil delen!
Fan van verzadigd vet
Oke oke, “fan van” is misschien wat overdreven. Maar mocht je het nog niet weten; ik heb niks tegen vet. Sterker nog, het zit in super lekkere shizzle. Zoals kaas, avocado, noten en patat. Mocht je nog niet helemaal begrijpen hoe het zit met deze vetten, check dan even dit artikel waarin ik zo duidelijk mogelijk probeer uit te leggen hoe het in elkaar steekt.
Low-Fat dieet
Een enorm groot onderzoek dat gedaan werd door Woman’s Health (1) met meer dan 45.000 vrouwen vond ik erg boeiend, als eerste omdat er zóveel deelnemers waren en als tweede omdat dit onderzoek meer dan 7 jaar duurde. Er werd onderzocht of er een gewichts- en/of gezondheidsverschil was tussen vrouwen die minder vet aten en vrouwen die meer vet aten, lekker vaag beschreven door mij. Maar het gaat toch om de uitkomst; geen verschil. Na 7 jaar was er qua gewicht een verschil van 0,4kg maar was er 0,0 verschil in hartziektes, kanker of dood (2, 3, 4, 5).
Nog een onderzoek waar dit ook bevestigd werd (6) “An intensive lifestyle intervention focusing on weight loss did not reduce the rate of cardiovascular events in overweight or obese adults with type 2 diabetes.”
En check even het onderstaande grafiekje (7). Dit laat de hoeveelheid overgewicht en obesitas zien, oké in Amerika, maar het gaat even om de stijgende lijn.
En wat is er zo boeiend? De richtlijnen omtrent het eten van minder vet (omdat dit zogenaamd beter was voor je gezondheid), kwamen uit bij het puntje van 1967-1980. En zie je wat daarna in beide grafieken gebeurt? De lijn gaat omhoog. Mensen gingen dus minder vetten eten omdat dit blijkbaar gezonder was en toen kwam er een stijgende lijn. Natuurlijk zijn er talloze factoren die meespelen, maar we kunnen dit niet ontkennen. Interesting, niet?
Wilde ik even met jullie delen 🙂
7 comments
Deze week begonnen met low carb high fat en dan is het fijn om dit soort dingen te vernemen! Ik voel me supergoed bij deze voeding! Wel even n belangrijke, je eet hierbij ook VEEEEEL GROENTEN!!!
Ik denk dat ik niet gemaakt ben om veel koolhydraten tot me te nemen…gister n filmpje gekeken waarin werd gesuggereerd dat je net als koemelk intolerantie, je ook n soort koolhydraat intolerantie kunt hebben, waardoor je lichaam dit niet goed kan verwerken en je dús dik wordt! Heeeeel interessant!
Afijn, voorlopig blijf ik met mijn experiment met lchf en sporten doorgaan! 🙂
Bedankt weer Teni!!
Goodddd luck met je experiment Daphne! 🙂
Hele slordige fout, Teni! Ik mag toch hopen dat je “fan van onverzadigd vet” bedoelt…
Hoi Elsa! Nee hoor 🙂 Ik bedoel echt verzadigd vet:
* http://fitbeauty.nl/verzadigd-vet-vs-transvet-welke-is-nou-slecht/
* http://fitbeauty.nl/verzadigd-vet-cholesterol-hart-en-vaatziekten-hoe-zit-dat-nou/
Eigenlijk ben ik fan van vet. En ik benoem even verzadigd omdat er zo vaak beweerd wordt dat dit slecht is, maar uit wetenschappelijk onderzoek niets hierover naar voren komt. 😉
Ah zo! Excuses in dat geval! Ik ben duidelijk geen expert haha. Bedankt voor de links! 🙂
Ik ben er één van de categorie die je blog bijna dagelijks met veel plezier leest maar nooit reageert. Het moest er toch maar eens van komen dacht ik zo 😉 Ik heb een tijdje terug een presentatie gegeven en precies hetzelfde plaatje laten zien hihi. Opvallend is dat in de periode het gebruik van vetten omlaag gaat, de suikerconsumptie schrikbarend omhoog schiet! Jammer dat zoveel mensen nog steeds ‘bang’ zijn voor vet eten en ondertussen wel ontzettend veel suiker naar binnen werken.
Vetten worden vaak (ten onrechte) vermeden… De juiste vetten zijn namelijk erg belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen. Wat we wel moeten minderen zijn de transvetten, die vaak tegenkomt in fastfod en magnetronmaaltijden.