Ik schrijf dit artikel voor een dierbare. <3 Er zullen de komende tijd wat meer artikelen komen over de nieren en verschillende gezondheidstips hierover!
Wist je dat héél veel mensen te maken krijgen met niercysten? Maar wist je ook dat het grotendeels onschuldig is? Tenzij je een erfelijke variant hebt. In dit artikel dek ik de basis omtrent niercysten, wat ze zijn en wat eraan gedaan kan worden – op medisch vlak. In een volgend artikel ga ik in op de leefstijlfactoren!
Wat is een niercyste/cystenier?
Een niercyste is een soort zakje gevuld met vocht in je nieren. Je nieren hebben als functie om je bloed te reinigen van afvalstoffen die vervolgens via je urine je lichaam verlaten. Er zijn twee soorten cysten: simpele cysten en polycystische nierziekte. Simpele cysten zijn individuele cysten die zich op de nieren bevinden. Ze hebben een dunne wand en hebben een waterachtige vochtvulling. Simpele cysten beschadigen de nieren en hun functie niet.
Polycystische nierziekte is een ander verhaal, deze vorm niercysten is erfelijk en zorgt ervoor dat er cysten gevormd worden op de nieren. Deze cysten kunnen de nieren wel beschadigen aangezien ze kunnen groeien.
Cysten zijn normaal gesproken onschuldig omdat ze niet veel symptomen met zich meebrengen. Het kan zelfs zo zijn dat je ze hebt en dit niet weet.
De grootte van een cyst en wat het betekent
Sommige cysten zijn zo klein dat ze alleen met een microscoop gezien kunnen worden. Andere kunnen zo groot worden als een tennisbal. Hoe groter ze worden, hoe meer ze de organen eromheen kunnen bedrukken en pijn veroorzaken.
Symptomen
Het kan zo zijn dat je can een simpele cyst geen last hebt. Maar wanneer een cyst groter wordt, of wanneer het geïnfecteerd raakt, kan het verschillende symptomen met zich meebrengen, zoals;
- Koorts
- Pijn in de rug or tussen je ribben en bekken
- Pijn bij de bovenkant van de buik
- Zwellen van de buik
- Meer plassen dan gewoonlijk
- Bloed in de urine
- Donkere urine
Polycystische nierziekte kan de volgende symptomen met zich meebrengen;
- Pijn in de rug en in de zij
- Hoge bloeddruk
- Bloed in de urine
Veroorzakers en risicofactoren
Het is niet helemaal duidelijk waar de simpele cysten vandaan komen. Er zijn verschillende theorieën die natuurlijk nog grondig onderzocht dienen te worden. Eén ervan is dat elke nier ongeveer een miljoen kleine buisjes heeft die urine verzamelen. Een cyste kan gaan groeien wanneer een buisje verstopt raakt en dus opgevuld wordt met vocht.
Een andere mogelijkheid is dat een cyste ontstaat wanneer bepaalde zakjes (genaamd diverticula) gevormd worden in wat zwakkere delen van de buisjes en deze gevuld raken met vocht.
De kans is groter dat je niercysten krijgt hoe ouder je wordt. Vanaf de leeftijd van 40 heeft 25% van de mensen niercysten (1). Vanaf de leeftijd van 50 heeft 50% van de mensen niercysten. Mannen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van niercysten dan vrouwen.
Echter is het wel belangrijk om te weten dat Polycystische nierziekte een erfelijke ziekte is die doorgegeven kan worden binnen de familie.
Complicaties
Normaal gesproken veroorzaken niercysten geen erge problemen. In sommige gevallen kunnen ze echter wel tot complicaties leiden zoals;
- Een infectie van de cyste
- Een gebarsten cyste
- Blokkeren van urine die de nier afscheidt
- Hoge bloeddruk
Behandeling
Om een niercyste te diagnoseren is het belangrijk dat je een specialist ernaar laat kijken (een uroloog). Je huisarts kan een bloedonderzoek en een urineonderzoek laten doen om te kijken hoe je nieren werken. Het zou ook kunnen dat je de volgende onderzoeken dient te ondergaan;
- een CT scan
- een MRI
- een echo
Als de cyst klein is en geen problemen met zich meebrengt, dan hoef je het waarschijnlijk niet te behandelen (luister naar je arts!), in dat geval hoef je om de 6 of 12 maanden langs te komen voor een nieuwe check om te kijken of de cyst gegroeid is of niet. Wanneer je grotere cysten hebt, is het belangrijk dat er een plan wordt gemaakt voor de behandeling ervan;
Sclerotherapie of sclerocompressietherapie
Dit is meestal de manier om spataderen weg te spuiten maar kan in dit geval ook gebruikt worden om de cyst “af te tappen” en leeg te laten lopen. Je krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving.
Er wordt gebruik gemaakt van een echo als leidraad voor de arts – met een naald zal de cyst opengemaakt worden waardoor het leeg kan lopen. Soms kan de arts de cyst achteraf vullen met een alcoholoplossing waardoor het niet opnieuw gaat groeien. Grote kans dat je op dezelfde dag nog naar huis kan na deze behandeling.
Operatie
Een grotere cyst heeft effect op je nierfunctie en moet misschien verwijderd worden door middel van een operatie. Je zult onder narcose gebracht worden tijdens deze behandeling waarna chirurgen de cyst middels een kijkonderzoek (laparoscopisch) zal verwijderen. Eerst zal de cyst opengemaakt worden waardoor hij leeg kan lopen en daarna zal de cyst doorgesneden of verbrandt worden. Je dient één of twee dagen in het ziekenhuis te blijven na deze behandeling.
Korte conclusie?
Er zijn dus verschillende varianten van cysten waarbij de meeste onschuldig zijn. Tenzij je de erfelijke variant hebt, mocht iemand in je familie deze variant hebben dan is het misschien een idee om dit bij jou ook te laten onderzoeken zodat je aan de slag kunt met bepaalde leefstijlfactoren die de groei van cysten kan vertragen, hierover meer in een volgend artikel.
Zoals je misschien bovenaan dit artikel hebt gelezen heb ik dit artikel geschreven voor een dierbare. Dit is echter nog maar het begin van de reeks artikelen over de nieren. Ik zit zelf diep in de stof op dit moment voor de persoon waar ik van houd en het leek me meer dan nuttig om, wanneer ik toch al in de stof zit, hier artikelen van te schrijven. Wie weet hebben meer mensen hier iets aan!
4 comments
Fijn dat jij hierover schrijft. Informatief en nuttig artikel! 🙂
Goed artikel! Mijn opa had polycystische nierziekte (en zijn moeder ook), en nu mijn moeder en tante dus ook. Ik heb mezelf niet laten testen, maar ik ga er eigenlijk wel vanuit dat ik het ook heb. Gelukkig hebben ze nog genoeg percentage qua nierfunctie dus ze hebben nog nergens last van. Ben benieuwd naar de volgende artikelen.
Liefs <3
Mooi artikel! Is het vervolg over de relatie met leefstijl ondertussen al geschreven?
My question is: the working of my kidneys is reduced to 12%; I should go on dialysis, but my age is 86 and so I cannot expect large results from dialysis. But I feel still sturdy and reasonably fit. Moreover I have very large cysts on both my kidneys in the size of a tennishallen. Now my question: would my Kidneys work better if the cysts were removed? Looking forward for your answer and thanking you, Henry Bogman, P.C.Hooftlaan 224, 9673JG. Winschoten NL Tel 0636366082