Ik had zin om creatief te zijn met mijn broccoli die niet heel lang meer houdbaar was. Op de een of andere manier kwam ik uit op puree en wat ben ik blij dat dit experimentje goed is gelukt! Broccoli puree voor bij een maaltijd óf spread voor op crackers/brood!
Wat heb je nodig?
- 1 roos broccoli, +/_ 350 gram
- 1 ui
- olijfolie
- 3 eetlepels zuivelspread (ah basic)
- peper, zout, kerrie, knoflookpoeder en chili vlokken
- tomaatjes als garnering
Wil je dit recept maken voor bij een maaltijd? Dan is dit recept voor ongeveer 4 personen (met nog andere voeding ernaast natuurlijk). Voor op brood/crackers, dan kun je de helft van het recept gebruiken voor zo’n 7 dikbelegde crackers. Met het hele recept kun je makkelijk 15 crackers beleggen (misschien wel meer).
Kook de broccoli tot hij goed zacht is geworden, bij mij duurde dit 12-15 minuten.
Snijd de ui in kleine blokjes en bak deze in wat olijfolie tot ze helemaal glazig en zoet zijn.
Wanneer de broccoli gekookt is, giet je deze af. Bewaar zo’n 3 eetlepels van het water!
De broccoli, water, uitjes en kruiden (naar eigen smaak) bij elkaar in de keukenmachine, en blenden maar!
Dit is de structuur die je krijgt. Proef even of het zout genoeg is, pittig genoeg is, of wat jij maar wilt.
Ineens bedacht ik me, hey er moet wat bij.. Had ik maar kaas! Dat zou perfect zijn geweest. Nu had ik wel zuivelspread en heb ik de helft van de puree alvast weggelegd in een bakje voor het geval dit idee mislukte. Met de andere helft heb ik de zuivelspread combinatie gemaakt.
3 eetlepels zuivelspread bij de helft van de puree, en nogmaals mixen!
De crackers die ik nu heb gegeten zijn deze van Wasa: Zuurdesem rogge.
Één cracker belegd met de gewone broccoli puree/spread, de andere met zuivelspread erdoor. Héérlijk!
Nog als garnering cherry tomaatjes in plakjes gesneden met wat peper, dit maakt het mooi af, ook qua smaak.
De variant met zuivelspread is stiekem mijn favoriet! Smakelijk!
11 comments
Ziet er lekker uit!
Ik maak soms een soort broccoli pesto.
Broccoli koken blenden met een beetje look en olijfolie. Lekker als gezond sausje.
Bedankt…ik ga deze zeker proberen 😀
Jammie, ga ik ook eens proberen 🙂
Ziet er lekker uit!!
Denk je dat het ook gerust 2 dagen in de koelkast kan staan?
Ziet er lekker en gezond uit! Zeker het proberen waard 😀
Ziet er lekker uit Teni! Waar koop jij jouw chilivlokken? Ik meestal bij de Tiger, maar daar zijn ze steeds uitverkocht.. Ik ben ze nu van plan maar zelf te gaan maken. Maar misschien heb jij nog een goede tip. Het lijkt mij overigens ook lekker met parmezaanse kaas erdoorheen!
Oeh, dat ziet er lekker uit! Ik ga morgenochtend maar eens broccoli scoren ^^
Ik heb het net gemaakt en gegeten als lunch op de het passie speltbrood van AH. Was erg lekker! Dankje voor het recept. Ik had alleen iets teveel knoflook er door gedaan.. hihi dat zal mn vriend leuk vinden 😀
Heb het net gemaakt en het is erg lekker! Maar hoe lang heb jij het bewaard?
een paar dagen, iets van 3. Denk niet dat het een week houdbaar blijft!
Goedenavond,
Net voor de 2de keer gemaakt. Hij is heerlijk. Vorige week ook op mijn werk laten proeven, zelfgemaakt beleg houden we van bv ook humus, deze kende ze nog niet maar viel zeker in de smaak. Vooral met die chilipeper! Dank je wel.