Er moest toch een manier zijn om koffie te combineren met mijn bananenbrood toch? Dat ging ik proberen met een extraatje: Chocolade! En BAM, mijn nieuwe favoriet 🙂 Het is super makkelijk te maken, dus op naar het recept!
Wat heb je nodig?
- 100 gram havermout
- 100 gram ander meel/bloem (tarwe, rogge, spelt, amandel, kokos, kamut, kastanje, wat je maar wilt!)
- 5 bananen, ongeveer 400 gram voor door het mengsel, 1 banaan voor bovenop
- 2 eieren
- 2 eetlepels kokosvet of gesmolten boter
- 2 theelepels bakpoeder
- 3 eetlepels espresso
- chocolade, zoveel je wilt, welke variant je zelf wilt
Als je rijpe bananen gebruikt, is het niet eens nodig om er suiker/honing doorheen te doen. Scheelt ook weer! Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
Ik heb als de “overige 100 gram” kamut meel gebruikt.
Meng de havermout, kamut en bakpoeder in een kleine kom door elkaar met een vork
Rijpe bananen zijn het lekkerst
Prak de bananen met een vork, het hoeft niet helemaal glad, als er wat “klontjes” doorheen zitten is het zelfs extra lekker vind ik.
Espresso gezet
Doe de geprakte bananen met de espresso in een hoge kom
Kokosvet erbij
Eieren erbij en door elkaar mengen met een vork.
Dan kunnen de droge ingrediënten bij dit mengsel
Ook hier kun je gewoon een vork gebruiken om het te mengen
Ik heb 4 blokjes butter scotch chocolade gebruikt (OMG, zo lekker) en 4 blokjes pure chocolade
De koffie smaak en butterscotch smaak gaan zo goed samen
Meng de chocolade ook door het mengsel
Plaats een velletje bakpapier in een cakeblik, dat is makkelijker om het er straks uit te halen zonder dat het aan het cakeblik blijft plakken. Ik doe er voor het gemak een elastiekje omheen zodat ik de ruimte heb om het beslag er makkelijk in te doen. Niet vergeten het elastiekje eraf te halen als het de oven in gaat! Anders heb je de geur van gesmolten elastiek in je huis bij het opentrekken van de oven. Dat wil je niet.
Snijd de laatste banaan door midden en plaats deze bovenop het beslag. De gesneden kant naar boven. Voor de zekerheid kun je dit nog even bestrijken met wat vet zodat het niet aanbrandt. Dit mag zo’n 50 minuten de oven in! Houd het wel goed in de gate, bij elke oven kan de tijd wat verschillen.
En done!
Ik heb hier ricotta en kersenjam van Zonnatura gebruikt. Omdat beide erg weinig calorieën bevatten in tegenstelling tot slagroom en een siroopje. Scheelt weer. Maar doe gerust gek met slagroom!
Eetsmakelijk 🙂
11 comments
Oké eerlijk gezegd ben ik niet zo’n koffie-fan, maar dit bananenbrood maakt me toch wel héél erg nieuwsgierig. Zit niks anders op dan ‘m maar gewoon een keertje te maken 🙂
Teni en iedereen die dit leest, een TIP! maak eerst n prop van je vel bakpapier, daarna kun je hem uit elkaar halen en is hij makkelijker te vormen! 🙂
Ik wilde hetzelfde zeggen, maar die prop moet je dan wel nat maken dan kun je hem makkelijk vormen 🙂
Hoi Teni.
Ziet er lekker uit!
maar 3 eetl espresso. Proef je dan echt koffie?
Oee dit lijkt me heel lekker! Ik had zondag al ingepland om een bananenbrood te maken, nu weet ik ook welke variant ik ga maken 🙂
Hmm koffie, bananenbrood en chocolade, allemaal favorieten van mij!
Zoo goed gelukt!! TOP idee, thanks! Wel iets meer espresso gedaan, en geen kokosolie oid (had ik niet in huis). Maar was niet nodig ook:)
Ohhhh Teni, wat maak je me weer gelukkig!!
Haha wat lief!
Hallo Teni,
Helemaal favoriet van jou recepten !!
Bij dit bananenbrood is het de bedoeling dat je van de havermout,havermout meel maakt in de keukenmachine?
Zou het een tip zijn om bij de afbeeldingen ook direct de hoeveelheid ingredienten te vermelden ? Vindt het een beetje omslachtig om steeds naar boven te scrollen om de hoeveelheid ingredienten te bekijken .
Lieve grtjes
Silvia
Mijn man kwam van de week thuis met een mega voorraad aan bananen, waarop ik zei: “whyyyyy zoveel?”. Hij met een big smile: “zodat je mijn favoriete bananenbrood weer kan maken!”. En dat is hoe voor de derde keer in twee weken dit bananenbrood in de oven staat, haha!