Ik kan nooit genoeg koekjes recepten uitproberen! Deze havermout en gember koekjes zijn echt lekker krokant! Vaak worden havermout koekjes (zonder suiker) wat zacht, maar deze niet! Jummie!
Wat hebben we nodig?
- 4 eetlepels boter of kokosvet op kamertemperatuur
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels speltbloem of gewone bloem (liefst volkoren)
- 80 gram havermout
- 2 eetlepels amandelmelk of sojamelk
- 1 theelepel gemberpoeder
- paar drupjes vanille extract (hooguit 3)
- snufje zout
Je kunt de koekjes ook glutenvrij maken door amandelmeel/rijstmeel of maismeel te gebruiken ipv spelt of bloem.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celcius
Het is héél simpel. Doe alles bij elkaar in een hoge kom.
En meng dit met een vork goed door elkaar.
Met een lepel kun je balletjes uit het mengsel halen en op een bakplaat, bedekt met bakpapier platdrukken. Dit kun je ook met je handen doen. En dan gaan ze de oven in voor 15 – 20 minuten.
Als de randjes goudbruin zijn, dan zijn ze goed! Ze zullen eerst nog zacht aanvoelen, maar als je ze laat afkoelen worden ze heerlijk knapperig.
Superlekker met een glas amandel/soja melk 🙂
Enjoy!
49 comments
Ik mis volgens mij de havermout bij de ingredienten..
Verder zien ze er goed uit dus die staan op mijn to-do lijstje! 😀
Oeps! Bedankt dat je het al zo vroeg ziet!
Ik heb het zojuist aangepast 🙂 Thankkss 😀
Liefs
Ziet er goed uit! 🙂
Dankjewel! 😀
Mjam! Hier komen ze net uit de oven. Heb een extra eetlepel lijnzaad toevoegt en ga ze volgende keer proberen met kaneel in plaats van gemberpoeder. Erg leuke blog 🙂
Lekker gezond met wat lijnzaad! En inderdaad, kaneel zou ook heel lekker worden (Ga ik ook doen de volgende keer!).
Liefs,
Goede tip van de lijnzaad. Ik vind jou koek receptjes zo leuk!
Aww dankjewel!! 😀 Ik vind ze ook heel leuk en lekker vooral! haha
Ze worden inderdaad lekker knapperig, heerlijk!
Heb ze gemaakt met kokos, lijnzaad en rozijnen:)
oeh kokos! Dat lijkt me ook een lekkere combi!
ik heb ze 4x gemaakt en ik kan er letterlijk niet van afblijven !!!
Kan je ipv boter ook olijfolie gebruiken?
Hoi Oemie,
Als je olijfolie gebruikt dan zullen de koekjes niet knapperig en hard worden. boter is bij kamertemperatuur namelijk harder dan olijfolie. Wel kun je kokosvet gebruiken, dat is namelijk ook hard bij kamertemperatuur
Ze zijn heerlijk!!
woohoo!! 😀
Hi Teni!
Leuk receptje! Maar ik heb geen gember poeder, kan het ook met verse geraspte gember?
Liefs Suuz x
Hey suuz! Ze zullen dan niet krokant worden, maar ik denk wel super lekker!
xx
Let op!!! Roggemeel is NIET glutenvrij!!!
Gelijk heb je! Ik heb het direct verwerkt
Net geprobeerd, ze zijn echt super ik ga morgen mijn collega hiermee verrassen op het werk, zij is gek op gember. Ik heb meteen ook geëxperimenteerd met kokos en pure chocolate chip. Geweldig! 😀
Dit ga ik zeker eens proberen. Maar let op, in amandelmelk zit ook suiker (behalve als je het zelf maakt).
De ongezoete niet toch?
Heerlijk! Ik heb ze met boter gemaakt en vindt ze van boven nog wel wat zacht. Ik heb ipv vanille kaneel gebruikt.
Lekker, maar als er 3 eetlepels honing in zitten zijn ze natuurlijk niet suikervrij…
Ik heb ze gemaakt met als extra wat lijnzaad en een handje rozijnen erdoor. Verder heb ik 1 eetlepel honing vervangen door 1 eetlepel grof gehakte pure chocolade. Niet helemaal suikervrij meer maar alsnog een stuk gezonder dan de koekjes uit de supermarkt 😉
Ze gaan nu de oven in, ik ben benieuwd!
Ook met een klein beetje chocolade zijn ze heerlijk 🙂
Hoi Teni,
Ik snap niet hoe je als diëtist deze koekjes ‘suikervrij’ kunt noemen? Er gaan drie eetlepels honing in! Honing bestaat voor 99% uit suiker. En de suiker uit honing wordt door het lichaam net zo snel omgezet in glucose als tafelsuiker. Deze koekjes zijn absoluut verantwoorder dan veel koekjes die je in de supermarkt kunt kopen, maar suikervrij zijn ze zeker niet. Je kunt hier beter de term, ‘met natuurlijke suikers’ gebruiken, om mensen niet op het verkeerde been te zetten.
Groetjes,
Andrea
(kritisch voedingsdeskundige)
Hi Andrea,
Bedankt voor je bericht. Ik heb mijn site op deze manier opgezet, heel bewust. Ik schrijf meerdere artikelen over hoe ik kijk tegenover suiker en natuurlijke suikers, allemaal vanuit mijn eigen mening en ervaring met mijn lichaam. Om zulke koekjes suikervrij te noemen heeft te maken met mijn visie, en natuurlijk snap ik dat wanneer iemand 1 artikel/recept leest niet meteen mijn gehele visie erachter begrijpt, maar ik zie dit echt niet als mijn verantwoordelijkheid. Klinkt misschien hard, maar ik ben al jaren constant disclaimers eruit aan het gooien op mijn blog en dat ben ik inmiddels zat 🙂
zie ook
http://fitbeauty.nl/suiker-vrij-waarom-en-hoe/
http://fitbeauty.nl/waar-trek-ik-de-grens-tussen-wel-en-niet-suikervrij/
Groetjes,
Teni
Hoi Teni,
Hoe je het ook bekijkt en wat voor mening je er zelf op nahoudt, de koekjes zijn niet suikervrij. Door wel deze term te gebruiken creëer je verwarring bij mensen die je recept lezen. Het wordt de consument door producenten van voedingsmiddelen al moeilijk genoeg gemaakt. Als jij als diëtist ook verkeerde informatie verschaft weten mensen helemaal niet meer wat ze moeten geloven. Duidelijkheid over voeding is erg belangrijk om mensen bewust gezondere keuzes te laten maken. Deze verantwoordelijkheid zou jij als afgestudeerd diëtist op je moeten nemen.
Groetjes,
Andrea
Niet mee eens. Sorry. Ik zou je dan zelfs willen adviseren om een eigen site te starten en deze informatie zelf naar buiten te brengen. In plaats van het internet af te struinen en aangeven waar er verwarring wordt gecreëerd.
Ik kies bewust voor wat ik doe en heb meer dan zat redenen waarom ik bepaalde teksten gebruik.
Groetjes,
Teni
De koekjes zijn niet suikervrij, dat is een feit. Eens of oneens is niet van toepassing. Ik begrijp dat je mijn kritische mening misschien wat vervelend vindt, sorry. Ik volg je blog al veel langer en weet dat je vaker recepten een verkeerd label geeft. Jammer maar helaas. Ik wilde er nu een keer wat over schrijven. Een blog is persoonlijk en dus moet je schrijven hoe jij er over denkt, zo werkt een blog nu eenmaal. Je zet jezelf alleen neer als diëtist. Er wordt daardoor van je lezers verwacht dat jij als diëtist correct bent in je uitingen over voeding. En dat ben je niet. Geef jezelf dan ook niet die titel.
De koekjes zijn geraffineerde suikers vrij, daar draait het om. Suiker is een ruim begrip. Suiker = koolhydraat, zelfs groenten zijn dan niet suikervrij…. er is niets mis met natuurlijk suikers
Beste Andera of Andrea en lieve Teni,
Als mensen ‘suikervrij’ willen of moeten eten, weten ze zelf het beste of ze wel of geen honing, stevia, kokosbloesem en wat al niet meer in hun recepten kunnen verwerken. Deze koekjes zijn suikervrij voor die mensen die geen geraffineerde witte suiker willen eten. Iedereen is verantwoordelijk voor wat ie in zijn mond stopt en om ieder ingredient te vervangen zoals het hem of haar uitkomt. Ik ken maar weinig mensen die recepten zonder aanpassingen gebruiken.
Ik begrijp niet waarom je iemand als Teni, die de wereld en haar bezoekers met zoveel liefde en respect omarmt, met zoveel woordelijk geweld om haar oren wil slaan. Omdat je graag wil laten zien dat je het beter weet? Dat is mooi, maak dan snel je eigen site en ontdek dan ook meteen hoeveel werk daarin gaat zitten. Vrouwen, laten we lief zijn voor elkaar alsjeblieft en laten we dankbaar zijn. Dan stralen we dat uit naar de wereld. Wordt het echt een stuk gezelliger van!
Zo, en nu ga ik die lekkere koekjes maken, zonder gemberpoeder, maar met rauw vanillepoeder en beetje kaneel, want ik ben histamine intolerant. En voordat Andrea gaat schrijven dat ik dan ook geen kaneel en vanillepoeder kan eten… Kaneel bevat mangaan en dat breekt histamine af. En rauw vanillepoeder is een sterk anti-oxidant, heel heilzaam voor mensen die vol ontstekingen zitten doordat ze histamine intolerantie of mastocytose hebben. Pff, gelukkig zijn we allemaal anders en kunnen we allemaal zelf bepalen wat goed voor ons lijf is. Teni, ik ga bakken nu hoor ;).
Hoi Marjan,
Als mensen zelf het beste weten wat ze moeten eten, dan zou niet 78% van de bevolking te kampen hebben met overgewicht.
Het gaat om het verstrekken van duidelijke en correcte informatie. Voorlichting is het begin van verandering. Er zijn zoveel blogs die incorrecte informatie verstrekken en zich voordoen als deskundige. Hier wordt enorm veel verwarring door veroorzaakt. Misschien kom ik wat te direct over en als ik het terug lees dan hadden mijn uitspaken wat gematigder mogen zijn. Maar het feit blijft, suiker is suiker. Of dit nu uit honing, kokosbloesem of andere hippe zo genoemde ‘gezonde’ suikers komt. De koekjes zijn niet suikervrij. Logisch ook, want dan zouden ze niet te eten zijn. Maar noem ze dan ook niet zo, want dat schept verwarring.
Groetjes,
André
Lekkerrrrr! Eindelijk een heerlijk recept zonder kaneel, want daar reageer ik allergisch op. Verder vind ik (na het lezen van de commentaren) dat iedereen kan beslissen of hij deze koekjes wel of niet gaat maken. Waarom moet er toch altijd kritiek komen? Bij mij gaat hij bij de toprecepten in de klapper!
Whatever, suikervrij of niet, ik vind ze heerlijk én makkelijk. Ik had er een restje muesli bijgedaan. Ik heb ze zelfs aan 2 van mijn kinderen ‘verkocht’ gekregen 😉
Teni, dankjewel voor je geweldige site. Ik ga zelf door de moeilijkste periode van mijn leven na het overlijden van mijn man. Ik blijf achter met 4 kleine kinderen. Jouw site helpt om terug het leven van zijn beste kant te zien. Echt wel. Ben ik blij dat ik niet zo’n negatief ingesteld persoon ben die vit op alles. Ik kies zelf wel welke site ik lees. Die van jou lees ik bijna elke dag.
Groeten
Ann
Heerlijke koekjes, ik heb ipv gember koekkruiden gebruikt! en lekker krokant!
lekker, kheb ze gisteren getest. Ik heb ipv gember, speculaaskruiden gebruikt (kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat, piment, kardemom). en stukjes 100% pure chocolade toegevoegd. Ipv honing had ik kokosbloemsuiker gebruikt (gewoon omdat ik geen honing had ) als bloem had ik teffmeel en boekweitmeel gebruikt. Top
Hoi hoi, ze zien er lekker uit mijn vraag is kan het ook zonder sojamelk of amandelmelk of andere melkproducten gemaakt worden? Of kan ik het vervangen maar door wat??
Ik snap trouwens niet waarom mensen toch altijd kritiek moeten geven! En 1x is genoeg je hebt je punt gemaakt, ga verder met je leven en leer complimenten geven. Dus goed hoor dat je je punt gemaakt hebt en laat iedereen zijn gang gaan ;-).
Leuk recept! Ik heb geen soja of amandelmelk in huis. Kan ik ook gewone halfvolle melk gebruiken?
Ik ben het er mee eens dat dit geen suikervrije koekjes meer zijn. Ik moet ook zeggen dat ik lichtelijk teleurgesteld ben nadat ik zocht op google naar “krokante suikervrije koekjes” op dit recept uit kwam, en drie lepels honing in het ingrediënten lijstje tegen kwam.
Nu sta ik voor een dilemma, want ze zien er ongelofelijk lekker uit. Ik wil ze eten, het liefst een hele tray in een keer. Het vooruitzicht om mijn tanden in iets knapperigs te zetten, wat uiteraard mede mogelijk gemaakt wordt door de karamelsering van de zoetigheid maakt mij blij. Nee niet blij, gelukkig! Maar helaas reageer ik zo slecht op suikers dat ik eigenlijk geen enkele toegevoegde suiker tot mij kan nemen. En dat maakt mij, zoals je misschien wel kan begrijpen op lange termijn niet zo gelukkig.
Oh Oh, dilemma!
Hallo Teni,
Omdat ik een bijzondere vorm van diabetes heb moet ik mijn suiker regelen met voeding. (7a8 keer per dag een heel kleine maaltijd) Heel erg lastig. Ik zoek een suikervrij knapperig koekje: kan ik de honing uit je recept zomaar weglaten en toch verwachten dat het een knapperig koekje wordt? De suikers erin zorgt immers voor het knapperige effect. Ik bak zelf wel suikervrije koekjes, wel lekker maar ze blijven altijd zo zacht, zoiets als kokosmakronen.
Het moet wel kunnen, ik heb eens in een biologische boerderij suikervrije amandelkoekjes gekocht, die smaakte niet zoet en waren heerlijk en knapperig en waren heel voedzaam, (2 koekjes waren al 1 maaltijd voor me). het kan dus kennelijk wel maar hoe??? DE winkel is erg ver bij mij weg. en zij houden hun recept geheim.
p.s. Vanwege de voedingswaarde mag ik wel bakken met banaan en rozijnen. of kleine stukjes bittere chocola. Maar altijd de bananensmaak is ook niet alles.
Ik ben benieuwd of je iets weet voor me. Ik zou er heel blij mee zijn. Ondertussen ga ik ook verder met uitproberen.
De koekjes gaan zo de oven in! Met cacaoboter en een beetje sesam en kaneel. Nog een misverstand uit de wereld helpen, honing is géén suiker, er zitten suikers/koolhydraten in zoals ook in fruit en groente en wortels.
Kan het ook met gewone melk?
Hallo Teni,
De Havermout koekjes zijn heerlijk, verantwoord en voedzaam. Als je dan een supermarktkoekje proeft, die zijn zo zoet.
Het recept is zo makkelijk om te maken en ik varieer met verschillende gehakte noten, rozijnen, cranberrys, en kaneel.
Ik maak een dubbele portie en gebruik amandelmelk of koemelk en agavesiroop ipv honing. Ik vind het leuk om te experimiteren en neem wat ik in huis heb om dit superkoekje te maken. Dank je wel.
Dat ziet er lekker uit!
Kun je de koekjes ook maken met gewone melk?
Tuurlijk! ❤️
Heel lekker! Dank voor ‘t recept!
Maar ‘n kleine note:
Zonder suiker?? Honing is puur suiker.
Ze zijn heel lekker! Ik mag geen gluten, suiker, noten, … , dus ik was hard op zoek naar lekkere koekjes. Ik heb wat kokos toegevoegd, kokosmelk gebruikt ipv amandelmelk, quinoameel ipv speltmeel en rijstsiroop ipv honing. Vooral door dat laatste zijn ze niet erg zoet. Mijn huisgenoten vinden dat minder, maar mij stoort het niet en nu dan heb ik er lekker meer 🙂