Als je eens wist hoe erg we hiervan hebben genoten.. Bij elke hap zaten Boy en ik te smullen en trots te zijn dat we dit zelf wisten te maken. Het geheim? De kruiden.
Nog een geheim? Zelf naanbrood bij maken wat echt super simpel is. Ik kan niet wachten om het recept te delen dus lees gauw verder!
Wat heb je nodig voor twee personen?
Voor de gehaktballen:
- 300 gram gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel olie
- 1 theelepel koriander poeder
- 1 eetlepel ras el hanout, of :
- zwarte peper (1 theelepel)
- gemberpoeder (1 theelepel)
- komijn (1 theelepel)
- koriander poeder (1 theelepel)
- kaneel (1 theelepel)
- nootmuskaat (1/2 theelepel)
- kardemomzaad (1/2 theelepel)
- paprikapoeder (1/2 theelepel)
- kurkuma (1/2 theelepel)
- zout (1/2 theelepel)
- piment (1/2 theelepel)
- Olie om in te bakken
Mocht je een paar kruiden missen, no worries. Ik ben er niet zo streng op en heb zelf bijvoorbeeld geen piment in huis. De rest heb ik maar een beetje losjes toegevoegd naar eigen smaak.
Voor de saus:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml gezeefde tomaten / tomatensaus
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 50 gram rode linzen (droog)
- 50 gram diepvries doperwten
- 1 eetlepel ras el hanout, of :
- zwarte peper (1 theelepel)
- gemberpoeder (1 theelepel)
- komijn (1 theelepel)
- koriander poeder (1 theelepel)
- kaneel (1 theelepel)
- nootmuskaat (1/2 theelepel)
- kardemomzaad (1/2 theelepel)
- paprikapoeder (1/2 theelepel)
- kurkuma (1/2 theelepel)
- zout (1/2 theelepel)
- piment (1/2 theelepel)
- (Griekse) yoghurt
Ook hier geldt: maak je niet druk als je wat kruiden mist, zolang je het overgrote deel hebt dan zit je goed! Voor het naanbrood kun je dit recept gebruiken.
Voor de gehaktballen snijd je de ui in kleine stukjes, evenals de knoflook (kun je ook persen voor het gemak). Doe dit vervolgens in een mengkom met het gehakt en alle kruiden. Kneed het geheel samen of gebruik een keukenmachine met een haak voor het mengen van bijvoorbeeld gehakt. Maak er gelijke gehaktballen van (ongeveer 8) en bak dit met wat olie in de pan totdat alle kanten van de gehaktbal gaar zijn geworden. Maak je geen zorgen over het middenstuk, dit wordt vanzelf gaar wanneer je de saus toevoegt.
In een kleine pan, breng je zo’n 400 ml water aan de kook + het bouillon blokje. Doe vervolgens de linzen erbij en kook ze op een laag vuurtje tot ze semi-gaar zijn.
Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en bak ze mee met de gehaktballen in de koekepan. Als deze glazig zijn geworden, doe je de tomatensaus erbij, vervolgens de semi-gare linzen en als laatste de doperwten. Laat het geheel lekker sudderen met een deksel op de pan op een laag vuur voor zo’n 8-10 minuten. Check af en toe of er genoeg vocht aanwezig is in de pan, voeg water toe wanneer nodig zodat het geheel ‘juicy’ blijft.
Vervolgens is het een kwestie van serveren met een stuk naanbrood en (Griekse) yoghurt en smullen maar!
7 comments
oeeeeh lijkt me zo lekker! bewaart het ook goed? lijkt me fijn om mee te nemen naar m’n werk 🙂
Oh wauw, dit lijkt me heeel erg lekker!
Dit ziet er zo lekker uit! Ga ik zeker proberen te maken.
oh dit ziet er megalekker uit, ik ga het proberen maken met lamsgehakt, dat maakt het nog “marokkaanser” hahaha
Eindelijk dit gerecht gemaakt, heerlijk! Ik had geen doperwten in huis, in de plaats daarvan paprika en champignons toegevoegd. Echt een winner!
Heb dit nu al meerdere keren gemaakt, echt ontzettend lekker!
Aaah gelukkig! Ik maak hem ook nog vaker dan ik had verwacht. 😀