Het voordeel van zelf cake maken? Dan hoef je hem niet zo zoet te maken! Dat was mijn uitgangspunt bij het maken van deze chocoladecake. Daarnaast heb ik er gedroogde pruimen in gedaan om er wat ‘natuurlijke’ zoetheid aan toe te voegen en wat pecannoten voor een beetje een ‘bite’. Het recept is super makkelijk.
Wat heb je nodig?
- 150 gram “meel/bloem” ik heb kamut en spelt gebruikt*
- 15 gram cacao poeder
- 75 gram gedroogde pruimen in stukjes gesneden
- 150 ml gesmolten kokosvet / boter
- 120 ml honing
- theelepel bakpoeder
- 3 eieren
- theelepel vanille extract
- “handje” pecannoten en amandelschaafsel, optioneel
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
* Opties: volkoren tarwe / rogge / rijstemeel / kastanje / etc. Liever geen amandelmeel of kokosmeel omdat deze meelsoorten korreliger zijn en doordat er minder suiker en vet in dit recept zit zal het sneller uit elkaar vallen.
Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom (meel/bloem + cacao + bakpoeder)
De pruimen alvast in stukjes gesneden
Smelt je kokosvet of boter en doe dit met de honig bij elkaar. Het mengen zal nog niet echt lekker gaan maar het is wel belangrijk dat het vet warm is.
Doe de eieren en vanille extract erbij en meng dit door met een vork. Je zult zien dat dit beter gaat
De pruimen, pecannoten en het amandelschaafsel leg je op een bord en bestrooi je een beetje met het bloem mengsel, dit voorkomt dat het naar de bodem zakt.
Voeg de ‘natte” ingrediënten bij de droge en meng dit door met een vork
De pruimen, pecannoten en amandelschaafsel mogen erbij, meng dit er ook door met een vork
Vet een bakvorm in, welke vorm je maar wilt. En doe het mengsel erin, plaats dit in de oven voor zo’n 40 – 45 minuten (afhankelijk van je oven)
Als er barsten in de bovenkant zijn gekomen en je een prikker in de cake kunt steken die er enigszins schoon uit komt, is je cake klaar.
Als garnering heb ik er nog wat amandelschaafsel op gedaan.
Foto’s in daglicht zijn zoveel beter! De cake is lekker zoet, maar niet overweldigend, hij kruimelt en valt in je mond lekker uit elkaar. Ik zeg; geslaagde actie om eens wat minder suiker binnen te krijgen maar nog wel cake te kunnen eten 🙂 Hehe.
Smakelijk!
11 comments
Aah, ziet er echt héél lekker uit!
Zoek je nog een huisgenoot? Haha, ook dit Iet er weer zo lekker uit!
Hahah op zich :p
Ik vind het erg handig dat je meerdere opties zet bij boter, meel etc. Zo kan ik hem ook gewoon bakken met de producten die ik thuis heb en gebruik!
Hmm hier krijg ik trek van!
Oooeeeeeh uitprobeersels! Love it!
Zondag lekker proberen zal t huisje ook wel weer lekker ruiken
Ohhh lekker zeg!!
Dit is een goed recept want zelfs bakrampen als ik krijgen een heerlijke cake als resultaat! Het kokosvet en de honing wilde totaal niet mengen dus ik dacht oh wat moet dit worden maar als de eieren erbij gaan komt het helemaal goed! Kun je dit trouwens invriezen ?
Ha wat goed om te lezen! Jazeker kan dat 🙂
Hoeveel eetlepels is 150 ml kokosolie?
De pruimen heb ik Laten wellen in rum, dan de combinatie met chocola dat is heerlijk:)