Zelfgemaakte hummus is zó geweldig omdat je met allerlei smaken kunt experimenteren. Misschien heb je ooit ergens een heerlijke hummus geproefd en wil je dat graag thuis eens uitproberen.
Dat heb ik met deze hummus. Een wat zoetere hummus met de bekende za’atar kruiden en zongedroogde tomaat. Maar, dat is niet alles, de zoetheid komt uit iets anders..
Wat heb je nodig voor een ruime hoeveelheid hummus (4-6 personen) of om een weekje van te eten met 2 personen:
- 250 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 50 gram tomatenpuree
- 2 theelepels za’atar kruiden
- 10 gram tahini pasta
- 3-4 zongedroogde tomaten
- 4 medjool dadels, geweekt voor 5 minuten in een schaaltje water, (of 1-2 eetlepels honing)
- 1-2 theelepels citroensap
- snufje peper en zout
- 3-4 eetlepels ijskoud water
Verwarm de tomatenpuree in een pan tot de rode kleur donkerrood wordt. Dit zorgt ervoor dat het zure er een beetje vanaf gaat en een warme zoete smaak ervoor terugkomt. Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve het water, in een keukenmachine en blenden maar! Doe tijdens het blenden het ijswater erbij en zie hoe je hummus omgetoverd wordt tot een creamy geheel. Dat is het effect van het ijswater (water in een glas met wat ijsklontjes, na 5 minuten is het water goed koud).
Proef na het blenden even of de hummus goed op smaak is. Voeg eventueel wat citroen, zout of honing toe om het de juiste smaak te laten hebben die jij lekker vindt.
En dan is het een kwestie van smullen! Op een pitabroodje met falafel, dippen met groente of crackers, smeren op een broodje – alles kan! Enjoy!
5 comments
Zijn dat zongedroogde Tomaten in olijfolie? En is het de bedoeling dat die in stukjes nog zijn? Kan dit niet mee gemixt worden tot een glad geheel?
Yes en yes en yes! Je hoeft ze niet in stukjes te snijden, staat ook niet in het recept he! Ik denk dat het verwarrend kan zijn door de foto, maar geen zorgen, gooi het lekker allemaal in de keukenmachine!
De gesneden stukjes waren voor de garnering in de eindfoto’s 😉
Heel erg bedankt! We gaan dat meteen eens uittesten! Bedankt voor de inspiratie!
Recept gemaakt en een echte aanrader! Zo’n leuke variatie op hummus en heel veel smaak! Dankjewel!
Wat goed om te lezen!! Enjoy!