De laatste tijd heb ik zo’n zin in muesli of cruesli en elke keer waag ik weer een poging tot het schap in de supermarkt om tot de conclusie te komen dat er
- of heel veel suiker is toegevoegd
- of het onnodig veel calorieën bevat
- of het niet de ingrediënten combinaties bevat die ik wil
- of ontzettend duur is
- of andere toegevoegde ingrediënten bevat waarvan ik niet eens weet wat het is
Poeh. Dus ben ik aan de slag gegaan met alles wat ik zelf in huis had om de muesli (dus niet heel crunchy) wél zoet te krijgen, maar zonder suiker, zonder honing, zonder siroop etc. En ook zonder een ei om het te binden, zonder banaan omdat er zoveel recepten zijn met banaan haha. En ook zonder kokosvet of boter. Gewoon heel erg de basis. Heel erg makkelijk. EN HET IS GELUKT! WOOOHOOOO
Wat heb je nodig voor ongeveer 3 porties (dus hier kan ik 3 x mee doen als ik het in mijn yoghurt/kwark doe bijvoorbeeld):
- 100 gram havermout
- 100 gram zachte dadels (zo’n 10 stuks)
- 70 gram druiven
de rest is helemaal optioneel, ik heb nog gebruikt:
- kaneel
- pompoenpitten
- cacao nibs
Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celsius.
En mocht je nu denken: SUIKER IS SUIKER, ook in honingvorm. of druivenvorm, of banaan etc. Ja, ik hoor je, lees dit artikel even: “Je recept is niet suikervrij!”
Ontpit de dadels en doe ze in de keukenmachine, puls de machine een aantal keren tot er een soort pasta ontstaat.
Vervolgens doe je de druiven erbij en zet je de machine weer aan.
De druiven zorgen voor wat vocht en extra zoetheid zodat het een dikke pasta wordt die je bij je havermout kan doen.
In een kom meng je dit met een vork
Vervolgens verspreid je het mengsel op een bakplaat bedekt met wat bakpapier. Nu kun je ook jouw favoriete toppings toevoegen, ik had graag nog hazelnoten en amandelen gehad, maar dat had ik niet in huis.
Hier gaat vervolgens flink wat kaneel overheen, de druiven geven hier en daar een mooi rood kleurtje 🙂
Dit gaat voor zo’n 15 tot 20 minuten de voorverwarmde oven in.
Als het de oven uit komt, laat je het volledig afkoelen, je zult merken dat er hier en daar wat brokken zijn gevormd, dit is extra lekker! Ze zullen niet “crunchy” zijn zoals met cruesli omdat er 1. geen suiker/honing/siroop is toegevoegd en 2. omdat er geen boter/kokosvet is toegevoegd. Dus het blijft wat meer muesli-achtig, maar véél lekkerder dan muesli omdat het niet zo droog is. BONUS!
Ik heb dit in een bakje bewaard, aangezien ik een kleine hoeveelheid heb gemaakt zal het toch wel gauw op gaan. Ik zou dit niet langer dan 4 dagen bewaren in het bakje (desnoods in de koelkast). Als je het invriest en het er vervolgens uit haalt ben ik bang dat het nattig is geworden en helemaal niet meer lekker. Dus kleine porties maken en extra van genieten!
9 comments
Ziet er echt super uit!!
Ziet er goed uit!! Ik ga het uitproberen.
Wat een creatief recept! Ik ga dit zeker eens proberen te maken 😉
Nice! Echt een stuk beter dan al die supermarkt muesli’s die boordevol toegevoegde suikers zitten 🙂
Wat een top idee, gelijk gemaakt en het staat nu in de oven. Ik vond het ongebakken al heerlijk haha, heb alleen nog wel een banaantje toegevoegd. Je zegt alleen: ‘Vervolgens verspreid je het mengsel op een bakplaat bedekt met wat keukenpapier.’ Ik nam aan dat het keukenpapier niet mee de oven in moet? Dit gedeelte snapte ik niet helemaal, maar verder een top receptje!
Oeps! ik bedoel natuurlijk bakpapier, haha.
Hoop dat hij lekker smaakt!
Ziet er goed uit! Ik ben gek op de 4 noten muesli, maar ik eet het niet meer omdat het gewoon te zoet is.
Wauw dadels en druiven, die had ik niet verwacht! Maar ik ga het ook zeker proberen. Mijn zelfgemaakte variant van vorige week is toevallig gisteren op gegaan haha.
Oh wat heerlijk weer. Ik word echt BLIJ van je recepten!
Omdat ik je bananenbrood op de planning heb staan, en ik de havermout nog miste, heb ik toevallig net 2 verpakkingen havermout gescoord.
Vervolgens check ik je website, en hoppaaaaaa weer een recept met havermout.
FANTASTISCH!!!
Goed bedach trouwens, dadels en druiven. Heb ze allebei in huis. Ik kan aan de slag!
PS: gisteren de superverse noedelsoep gemaakt, allerlei groenten in de Mason Jar, wat kruiden en flinterdunne mihoen….kokend water erbij en heerlijk soepje als lunch! (en superjaloerse collega’s hihi)