Vandaag ben ik de Indiase keuken ingedoken! Of eigenlijk, heb ik het mezelf nog net even een tikkeltje makkelijker gemaakt door een samenwerking aan te gaan met het merk Patak’s om de drempel tot Indiaas koken te verlagen. Ik hoopte mezelf met dit recept kennis te laten maken met de Indiase smaken zonder dat ik direct het diepe in moest springen met het verzamelen van alle kruiden en specerijen.
Het is echt een prachtig merk, één van de weinige merken met potjes en pakjes in hun assortiment zonder toegevoegd suiker en dat moet natuurlijk even benoemd worden. Vandaag heb ik gekookt met een currysaus en daarmee een Indiase Korma Lasagne gemaakt.
Om even korte blik te werpen op hun assortiment heb ik de ingrediënten van twee kruidenpasta’s voor je bekeken:
Mild Curry: Water, gemalen specerijen [koriander (10%), paprika, kurkuma, komijn(2,5%), fenegriek, specerijen, venkel, kaneel, chili (o,5%)] , koolzaadolie, zout, maïsmeel, voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur), tamarinde, mosterdpoeder, knoflookpoeder (0,5%).
Dat ziet er dus ontzettend goed uit als je het mij vraagt! Een hele hoop kruiden en specerijen waarbij er geen suiker is toegevoegd en in tegenstelling tot een hoop andere merken waar zout op de tweede plek staat, staat het hier ergens halverwege. Top!
Tika Masala: Water, gemalen specerijen [kurkuma (5%), paprika (4%), komijn, koriander (3,5%), specerijen, gember (0,5%)], koolzaadolie, zout, maïsmeel, voedingszuren (azijnzuur, citroenzuur), tamarinde, knoflookpoeder (0,5%), gedroogd fenegriekblad, komijnzaad, paprika-extract, gedroogd korianderblad, mosterdpoeder
Hier word ik ontzettend gelukkig van 🙂 Het feit dat het eerste ingrediënt water is en daarna specerijen, geeft aan dat dit vol smaak zit zonder dat er gebruik is gemaakt van smaakversterkers.
Korma saus
Ik ben begonnen met de Korma saus om kennis te maken met de Indiase keuken, dit is voor mij een veel toegankelijkere saus om te integreren in een dagelijks gerecht en daar mijn eigen twist aan te geven. In deze saus komt op de ingrediëntenlijst één keer suiker voor en voor de rest zit het bomvol kruiden en specerijen. In de toekomst ga ik graag ook eens met de bovengenoemde pasta’s aan de slag.
Korma: Water, room (melk) (8%), kokosroom, (6%), suiker, gedroogde kokos (4,5%), raapzaadolie, gemodificeerd maïszetmeel, geconcentreerde tomatenpuree, gemalen specerijen (0,5%), geconcentreerd citroensap, zout, gedroogde ui, gemberpuree, knoflookpuree, voedingszuur (melkzuur), gedroogd korianderblad.
Indiase Korma Lasagne
Je kunt best een beetje experimenteren met de saus door er bijvoorbeeld een lasagne van te maken. Wat heb je nodig voor de lasagne?
- 300 – 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 100 – 300 gram groente (doperwten, gele paprika, rode paprika)
- olie om in te bakken
- 150 ml kokosmelk / ander plantaardig melk / koemelk
- lasagne bladen (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je ovenschaal)
- geraspte kaas
- 1 potje 450 gram Korma
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
Doe wat olie in een pan en fruit de in stukjes gesneden ui tot deze glazig zijn.
Vervolgens kun je het gehakt toevoegen, je hoeft het niet te kruiden aangezien de korma bomvol met kruiden en smaak zit
Als het gehakt niet meer rood is voeg je jouw gewenste groente toe en bak je dit zo’n 2-3 minuten mee.
Dan is het tijd om de Korma saus toe te voegen! Laat het geheel even een minuutje intrekken en meebakken tot het goed op temperatuur is gekomen.
Als laatste voeg je de melk toe en laat je dit op een laag vuurtje intrekken. Als het geheel wat is ingedikt is je lasagne saus klaar.
Vul een ovenschaal met de curry lasagne saus en lasagne bladen.
Vervolgens gaat de geraspte kaas eroverheen en kan dit 30-40 minuten in de voorverwarmde oven.
Van de buitenkant lijkt het op een alledaagse lasagne, maar wanneer je er een hap van neemt heeft het een verrassende kruidige smaak en is het heerlijk romig door de kokosroom! Het gerecht heeft het gemak van een reguliere lasagne met de volle smaak van de Indiase keuken, ik kan hier wel aan wennen! Heerlijk.
Hopelijk heb je hierdoor weer wat inspiratie opgedaan voor het koken met Indiase smaken. Zoals je ziet kunnen deze verder getrokken worden dan alleen een curry 🙂 Eetsmakelijk!
34 comments
Mmm, ziet er echt veel te lekker uit. Ga ‘m ook eens maken, ben benieuwd! 🙂
Ben ook benieuwd :p haha
Ik ben niet heel bekend met de Indiase keuken, maar volgens mij is het zeker de moeite van het proberen waard!
Precies wat ik ook had 🙂
Lekker! Zijn die sausen ook in de winkel te koop?
Yes! Ik Appie en Jumbo in ieder geval, andere supermarkten heb ik niet in mijn buurt om te kunnen checken.
Is gehakt eigenlijk gezond? Jij eet niet zo vaak gehakt, en als het in de supermarkt ligt is het vaak veel goedkoper dan een runderlapje ofzo, hoe komt dit?
Gehakt is gewoon gemalen rundvlees, ik haal het bij de Turkse winkel, naast dat het halal is word er gewoon een stuk rundvlees gesneden voor je en gemalen waar je bij staat. Die bij de ah b.v zit suiker en zout toegevoegd.
Hoi Jamie! Ik eet het niet zo vaak omdat je er meteen zo’n grote portie van moet maken. Sowieso eet ik niet heeeeeeel veel vlees, maar dat ik niet zoveel gehakt eet heeft niet per se een gezondheidsreden. Een burger of een tartaartje is al voor 1 persoon, maar met gehakt maak je meteen een hele maaltijd en aangezien ik alleen woon, zit ik daar niet altijd op te wachten 😉
Oja, in de supermarkt is gehakt vaak vermalen met wat restjes, dus veel goedkoper te produceren dan een geheel stuk vlees voor een biefstuk of runderlapje.
Ik ben dol op Indiaas!!! De sauzen en curry’s zijn altijd zo smaakvol! De lasagne klinkt lekker. Ga ik zeker eens maken 🙂
Ben benieuwd 🙂
Goeie tip, ga ik zeker proberen!!! Dank je wel.
Klinkt lekker!
Vraagje: wat is de meerwaarde van de melk?
Goede vraag, in lasagne gaat altijd melk vandaar dat ik dat hier ook heb gebruikt. Ik kan me zo voorstellen dat, aangezien er kokosmelk inzit dat je de melk weglaat, maar je kunt het gewoon toevoegen, zolang het niet te waterig wordt. En als je het weglaat het niet te “droog” wordt, het vocht zorgt er deels ook voor dat de lasagne bladen kunnen koken in de oven.
🙂
Hoi Teni,
ik zit toch ergens mee.
Jij zegt: ‘één van de weinige merken met potjes en pakjes in hun assortiment zonder toegevoegd suiker’.
Vervolgens zit er in de pot saus die je voor de lasagne gebruikt suiker, dat zeg je ook: ‘In deze saus komt op de ingrediëntenlijst één keer suiker voor’, dan klopt dat toch niet met je eerste uitspraak dat er geen toegevoegd suiker inzit?
Daarnaast geef je de ingrediënten op van de Mild Curry, in dat lijstje staat geen suiker.
Vanmiddag heb ik de Mild Curry gekocht en tot mijn grote verbazing staat er op het etiket tussen de ingrediënten suiker en komt de rest van de ingrediënten op het etiket ook niet overeen met de opsomming die jij in je artikel hebt staan.
Heb jij nou andere producten van Patak’s gekregen dan er in de winkel te koop zijn?
Ik begrijp het nu niet meer zo goed 🙁
Hoi Jacqueline, goede vraag die je stelt hoor! Patak’s heeft heel veel producten zonder suiker in het assortiment, alleen heb ik voor deze eerste keer een ander product gebruikt dan de pasta’s met de ingrediënten die ik aangeef. Ik snap precies je verwarring want er zijn twee producten met “Mild Curry” op de verpakking, de ene is de saus (met 1 x suiker, net zoals mijn Korma saus) en de andere is de pasta. De pasta’s zijn echt even voor de gevorderde Indiase kok zal ik maar zeggen, dit was voor mij al next level haha. De Korma saus was best wel makkelijk te gebruiken, vandaar.
Kijk het gaat om deze pasta die helemaal suikervrij is: http://fitbeauty.nl/teni-maakt-kennis-met-indiase-smaken-indiase-korma-lasagne/128612fls-1_360x360/
En deze ook: http://fitbeauty.nl/teni-maakt-kennis-met-indiase-smaken-indiase-korma-lasagne/mild-curry/
En deze en deze: http://fitbeauty.nl/wp-content/uploads/2016/02/Teni-Maakt-Kennis-Indiase-Smaken-2.jpg
Waarbij de ingredienten op het potje: http://fitbeauty.nl/wp-content/uploads/2016/02/Teni-Maakt-Kennis-Indiase-Smaken-23.jpg
En het andere potje: http://fitbeauty.nl/wp-content/uploads/2016/02/Teni-Maakt-Kennis-Indiase-Smaken-22.jpg
Geeft dit misschien duidelijkheid? Als alle potjes van Tapaks allemaal zooi en suiker hadden, dan was ik er niet mee gaan koken.
Laat het me gerust weten als er vragen zijn hoor! Ik vind het oprecht jammer dat je nu net de Mild Curry saus hebt 🙁 Als je hem dicht hebt kun je het waarschijnlijk gewoon ruilen voor de Mild Curry pasta zonder suiker!
Liefs!
Teni
Haha en ga zo maar door. Ik heb tot nu toe nog geen andere kruidenpasta’s gezien zonder toegevoegd suiker, als ik die vind laat ik die ook voorbij komen op mn blog!
Voor de zekerheid nog even op de site van Jumbo de ingredienten gecheckt: http://www.jumbo.com/patak%27s-mild-curry-indiase-kruidenpasta-165g/128613FLS/?showHomeStoreNotificationSaved=true
Super al deze toelichting en uitleg. Dank je wel !!
Dikke kus, Jacqueline
Lijkt simpel maar smaakvol, even kijken of ik dit in de winkel kan vinden. Ook wel benieuwd naar andere recepten hiermee 🙂
Je beschrijft het precies zoals ik het ook zie; simpel en smaakvol 🙂
Ik kook heel vaak met dit soort producten of maak het zelf. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat er op veel producten van Patak geen voedingsverklaring op staat, kcal khy vet etc.
Hey Rox, wat gek? Ik heb zelf wat foto’s gemaakt van andere potjes en hier staan gewoon alle ingrediënten en ook de voedingswaarde op. Dit moet ook gewoon volgens de Nederlandse wet, alleen een aantal productgroepen zijn daarvan vrijgesproken (zoals bijvoorbeeld wijn).
Kijk ik heb hier nog wat foto’s gemaakt van de etiketten:
http://fitbeauty.nl/wp-content/uploads/2016/02/Teni-Maakt-Kennis-Indiase-Smaken-23.jpg
http://fitbeauty.nl/wp-content/uploads/2016/02/Teni-Maakt-Kennis-Indiase-Smaken-22.jpg
Je ziet dat er een voedingswaarde tabel staat (al is die niet goed leesbaar op de foto). Kun je hier wat mee misschien? Let me know! 🙂
Groetjes,
Teni
Vanmiddag deze Lasagne gemaakt! TE LEKKER 😀 ga m zeker vaker maken. Dank voor je inspiratie Teni..
Yeaaah!! Wat goed 🙂 Ik maak hem stiekem vanavond weer, maar dan met een ander potje kruiden haha. Graag gedaan Geesje!
Hij staat in de oven 🙂
En hij smaakte super, een blijvertje!
Woooohooo!!!! 😀
Zit er ook e -nummers in de pastasaus?
Ik heb ‘m zondag gemaakt voor 1e kerstdag. Hij was erg lekker en viel bij iedereen in de smaak! Ik heb er zelf nog o.a. verse gember en verse koriander aan toegevoegd, aangezien die ingrediënten ook al in de Korma zitten. Thanks voor het ontzettend lekkere idee, ik ga het zeker nog eens maken!
Wat goed om te lezen Edwin! Yaaay!
Dit ziet er echt heerlijk uit! Deze ga ik zeker ook maken. Vroeg mij alleen af of je de hele pot Korma erdoor heen doet of een beetje?Aangezien het volgens je beschrijving al erg kruidig en smakelijk is.