Ja, het leven is te kort om emotioneel ongezond te zijn. Je emoties zullen dan namelijk overheersend zijn, opstapelend, onredelijk en vooral; niet meer goed te praten wanneer je ze richting een ander hebt ‘gebruikt’. Emotioneel ongezond zijn betekent dat je de wereld gebruikt als boksbal van je eigen frustraties en dat kan nooit goed uitpakken op lang termijn voor een fijn en volwaardig leven.
Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen dat emotionele gezondheid niet hetzelfde is als mentale gezondheid, hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt. Je mentale gezondheid is meer het overkoepelende geheel en kan zich uiten in stoornissen, psychische problemen, angsten en meer.
Emotioneel gezond zijn focust zich op het ‘in tune’ zijn met je emoties, je kwetsbaarheid en je authenticiteit. Maar daarnaast ook een fundamenteel sterk gevoel hebben van weerbaarheid, zelfbewustzijn en een algemeen gevoel van content zijn met jezelf.
Emotioneel gezond zijn wil niet zeggen dat je altijd maar blij bent en nooit negatieve gedachtes kent. Het gaat om het beschikken van de vaardigheden om de ups en downs van het leven te kunnen managen. Simpel gezegd:
Weten dat je na elke klap weer kunt en zult opstaan.
Dit is hoe emotionele gezondheid eruit ziet in actie:
1. Verontrustende emoties opmerken wanneer ze opkomen
Dit maakt het mogelijk voor je om de emoties te verwerken op een gezonde manier omdat je weet wanneer ze opkomen en ook weet te herleiden naar waar ze vandaan komen. Iemand die deze vaardigheid niet beschikt zal afreageren op de omgeving en op mensen/dingen die er niets mee te maken hebben.
Mensen die emotioneel gezond zijn zullen realiseren dat ze iemand moeten confronteren met bepaald gedrag in plaats van de ander als boksbal te gebruiken voor hun eigen woede/pijn. Je grenzen aangeven valt ook onder emotioneel gezond zijn.
2. Oordeel gedrag richting jezelf opmerken
Velen van ons hebben een kritische stem in ons eigen hoofd en wanneer je eindelijk begrijpt of voelt dat die stem niet is wie jij bent, kun je ervoor kiezen (of ernaar werken) om het als kans te zien voor zelfliefde en compassie.
Bijvoorbeeld, wanneer je opmerkt dat je negatief aan het praten bent over jezelf in je hoofd, kun je de vragen stellen;
- Als mijn kind, partner of beste vriend/vriendin zo tegen me zou praten, zou ik dan reageren?
- Waarom vind ik het zo lastig om mijzelf dezelfde liefde te geven als de liefde die ik aan anderen geef?
3. Nieuwsgierigheid
Emotionele gezondheid bloeit bij nieuwsgierigheid over je eigen gedachtes, gedragingen en gevoelens. Omdat er bij nieuwsgierigheid geen oordeel ligt maar juist een open gesprek. Je kunt op zoek gaan naar de reden waarom deze gevoelens opkomen en proberen te begrijpen waar je aan dient te werken.
Het is belangrijk om jezelf de vraag te kunnen stellen: “Waarom reageer ik op deze manier?” of “Is er iets in mijn verleden gebeurt waardoor ik zo sterk reageer op X?”
Waarom is het belangrijk?
Werken aan je emotionele gezondheid is absoluut onderdeel van je algehele gezondheid wat bijdraagt aan je levenskwaliteit. Eraan werken kan de volgende voordelen met zich meebrengen:
- Weerbaarheid tegen stress: Uit onderzoek blijkt dat emotionele stress je kwetsbaarder maakt voor fysieke ziektes doordat het impact heeft op je immuunsysteem (1).
- Diepere relaties: Wanneer je de vaardigheden beschikt om je emoties te managen, is het makkelijker voor je om een band te creëeren met een ander omdat je je kwetsbaarheid kunt tonen en kunt reageren met empathie en compassie. Uitbarstingen veranderen dan in constructieve gesprekken waar je weet uit te spreken wat je nodig hebt, wat je verwacht en waar je zelf in zou kunnen verbeteren. Dat is een leven van verschil!
- Meer zelfvertrouwen: Je gedachtes, je gevoelens en je ervaringen hebben invloed op hoe je je voelt over jezelf. Een goede emotionele gezondheid helpt je om het beste te zien in jezelf, ongeacht de uitdagingen.
- Meer energie: Het hebben van een positieve blik op de wereld zorgt voor meer energie en helpt je om helderder te zijn en beter te focussen. Daar waar een slechtere emotionele gezondheid er juist voor zorgt dat je energie wordt opgezogen door onopgeloste ruzies, emoties, woede, zorgen, stress, paniek en verdriet. Dit kan je ontzettend uitputten.
Hoe kun je werken aan je emotionele gezondheid?
Werken aan je emotionele gezondheid is meer een proces dan een einddoel als je het mij vraagt. De kans is groot dat je al dingen doet die je emotionele gezondheid versterken. Voor je de tips gaat lezen is het belangrijk om te weten dat emotioneel gezond zijn niet betekent dat je altijd goedgehumeurd bent. Het gaat erom dat je de tools en vaardigheden hebt en kent om om te gaan met goede dagen, slechte dagen en alles ertussenin.
1. Emotionele regulatie
Emoties kunnen soms overheersend zijn. Maar wanneer je manieren aanleert die niet zorgen dat het overheersend is kun je jezelf verwoorden uit intentie in plaats van regelrechte reactie. Hoe je dit kunt trainen is onder andere met:
- Meditatie
- Schrijven in een dagboek
- Luisteren naar muziek
- Praten met een coach of psycholoog
2. Sporten
Als de stress in je leven overweldigend is, is sporten vaak hetgeen waar we écht geen zin in hebben. Maar juist nodig hebben. Een korte wandeling van 10-15 minuten kan er al voor zorgen dat er wat stress in je lichaam wordt ‘opgelost’. Dit komt omdat we bij stress een natuurlijke respons krijgen: fight or flight. Vechten of vluchten. Er komt energie vrij in ons lichaam om één van de twee te doen.
Als deze energie niet wordt verbruikt, zet het zich vast in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten, darmklachten, hoofdpijn en andere ‘vage klachten’ kunt krijgen. Allemaal door de stress. Bewegen zorgt ervoor dat die energie wordt ‘opgemaakt’ als het ware, waarna je lichaam weer kan ontspannen.
3. Wees mindful
Er komt steeds meer onderzoek uit over de link tussen mindfulness en minder ‘reactieve emoties’ waardoor onder andere relaties sterker en beter worden (2). Mindfulness kan zo simpel zijn als het focussen op één ding tegelijk. Maar denk ook aan een social media detox nemen of het huis opruimen etc.
Het idee is om consistent te zijn met je mindfulness oefeningen en elke dag een paar minuten te besteden om aandachtig iets te doen. Niet denken aan morgen, niet denken aan gister, maar even nu met hetgeen wat je aan het doen bent. Toevallig is dat voor iedereen precies op dit moment: het lezen van deze tekst, deze letters en woorden.
4. Voldoende en goed slapen
Minder uren slapen dan je nodig hebt zorgt ervoor dat je kwetsbaarder bent voor stress en onrustigheid. Uit een onderzoek bleek dat mensen die te weinig slaap hadden, herhalende negatieve gedachtes hadden gedurende de dag (3). Oververmoeid zijn kan je meer emotioneel reactief maken. En emotioneel reactief zijn kan ervoor zorgen dat je een negatieve blik krijgt op het leven, minder goed presteert en slechtere relaties hebt.
Zorg dus dat je je slaap uren serieus neemt, omdat het effect heeft op zoveel meer dan enkel ‘vermoeid door de dag’ gaan.
Als laatste nog..
Een goede emotionele gezondheid is cruciaal voor je algemene welzijn. Als je het gevoel hebt dat je gedachtes en emoties vaak overheersend zijn, dan is het misschien een idee om aandacht te besteden aan de bovenstaande tips.
Als dat nog steeds niet helpt is het helemaal niet vreemd om eens te gaan praten met iemand (een professional) om wat persoonlijke handvaten te krijgen voor een betere emotionele gezondheid.
Wie je ook bent, van mijn kant stuur ik je heel veel virtuele liefde <3
7 comments
Wow, Teni, wat mooi! Goed dat je onderscheid maakt tussen emotionele en mentale gezondheid, al kan er soms ook overlap in zitten. Ik ben mentaal bepaald niet gezond, maar ben emotioneel, denk ik, wel steeds gezonder aan het worden.
Misschien, maar dat is nu even een ‘hersenspinsel’, is werken aan je emotionele gezondheid bij mentale problemen wel een stap in leren omgaan met je mentale ‘ongezondheid’.
Een voorbeeld: als ik me somber en depressief voel, kan ik me daarin laten zakken en zeggen: ik ben nu eenmaal depressief. Maar ik kan ook, wat jij schrijft, die emotie (en gedachten) opmerken en mindful zijn. Mezelf in de somberheid omarmen en er het beste van maken.
Ik ga deze post nog eens lezen. Dan lees ik vast nog meer dingen (nu door omstandigheden nog slechte concentratie).
Virtuele liefde ook voor jou!
Ohhh Petra dankjewel voor jouw toevoeging hieraan. Ik kan heel goed plaatsen wat je bedoelt; hoe mentale gezondheid en emotionele gezondheid los van elkaar kunnen bestaan en ook weer elkaar zouden kunnen ondersteunen als de één gezonder/meer ontwikkeld is dan de ander.
Ik denk dat het het engste/ergste wordt wanneer je in beide niet genoeg ontwikkeld bent waardoor je het gevoel hebt dat alles je overkomt, je geen controle hebt, je veel pijn ervaart en gewoon niet weet/begrijpt hoe je dit beter kunt maken, als is het maar de situatie accepteren en de somberheid omarmen zoals jij beschrijft. Maar misschien is dit slechts een theorie en is het in de praktijk natuurlijk veel complexer.
Dankjewel voor jouw berichtje! <3 Dikke kus!
Dankjewel voor je reageren. Zoiets bedoel ik ja. Ik liep er ook nog over na te denken. Emotionele gezondheid heeft, denk ik, ook iets van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties. Dat is wat ik ook een beetje lees in jouw woorden.
Heel mooie reactie van jou Petra als aanvulling op dit artikel. Bedankt ervoor. 💋❤️
Oh maar echt… Ik geloof serieus dat ik mentale en emotionele gezondheid nog nooit zo afzonderlijk bekeken heb. Dit is even nieuw voor mij. Ik plaatste ze onder een noemer. Voor iemand die op die vlakken erg met zichzelf aan de slag is, schaam ik me een beetje. Dat ik niet zag dat ze niet hetzelfde zijn. Ja nu snap ik het wel meteen hoor, dat verschil, maar ik heb het zelf nog nooit zo bedacht of gehoord. In mijn hoofd is het een ongeordend geheel van…. van alles…. en vandaag plaats jij voor mij opnieuw wat dingen in perspectief met een geordend artikel met uitgewerkte voorbeelden. Zo helder is het dan ineens voor mij en ik kan daar dan echt verder mee. Dus bedankt voor deze blog. Na je artikel maak ik er onderscheid in en doorzie ik de verschillen ertussen en dan zie ik ineens ook de vooruitgang in mezelf. De reacties van Petra en die van jou op haar vind ik heel mooi en ze zijn een goede aanvulling op dit artikel. Ik herken me tevens in wat Petra schreef. Mentaal niet erg gezond en emotioneel steeds gezonder aan het worden bijvoorbeeld. Ik zie nu ineens in waarom ik die mentale ongezondheid zo goed kan dragen. Emotioneel ben ik best wel gezond en dus wat jij terugschreef Teni, dat dit zo is, ondersteunt inderdaad. Echt voor mij heel waardevolle reacties van jullie bij dit artikel. Er is overlap inderdaad ja, herkenbaar, het een raakt het ander aan. Het lijkt soms zo hetzelfde. En die eigen verantwoordelijkheid kun je op emotioneel gebied heel goed inzetten. Op mentaal gebied kan dat stukke minder. En dus daar wel je invloed pakken kan zo veel betekenen betreft ondersteuning en kan sowieso een fijner en volwaardiger leven geven. Ik zie dat ik nu alles dank aan mijn emotionele gezondheid. In mijn hersenen werkt het volgens mij ergens echt niet goed, maar dankzij die emotionele gezondheid kan ik dat dragen. Ik heb er zelf nooit een prof over gehoord en ik sprak er toch best wel wat. Jammer, want dit had me veel kracht gegeven… had me zo veel kunnen geven. Dit onderscheid maken bedoel ik. Niet rot naar iemand van hen bedoeld hoor, nee zeker niet, maar alleen wel opvallend dat ik dit niet eerder hoorde. Hoewel mijn emotionele gezondheid in orde is, zie ik toch wel wat dingen in je artikel waar ik wat mee zou willen doen, dan wel waar ik meer mee zou willen doen. Ik doel op enkele voorbeelden bij punt 1. Al met al een heel fijn en verhelderend artikel met inhoudelijk goede reacties. Ik besef me waarom het nu veel beter met me gaat. Want…. emotioneel op orde. Ik denk nu ineens aan hoe dat vroeger was en aan mensen die nu nog door emotionele disbalans gaan…. Je artikel is voor hen hoop en liefde en die geven beiden een zet in de goede richting om met de hulp die je gaf wat te gaan doen. Heel veel liefde terug voor jou Teni en voor iedereen hier, Fem 💋💋❤️❤️💋💋
Hey Femke, Mooi wat je schrijft en heel herkenbaar. Best apart ja, dat profs hier niet over spreken. Mss voor hen logisch? Maar voor mij is het ook even een eyeopener.
Goed bezig!
Hey wat leuk dat je nog even reageerde Petra 😃. Ik herkende ook zo veel. Dan denk ik enerzijds fijn om die herkenning te vinden en anderzijds denk ik wat worstelen er toch veel mensen.Heel dubbel is het altijd. Dit artikel en wat jij en Teni erop schreven, eyeopener en een aha moment tegelijk. Je hersenspinsel… bedankt dat je het deelde. Top! Heel helpend wat je schreef en wat Teni erop terugschreef. Voor mij staat dan heel inzichtelijk wat ik zelf nog niet kon zien. Echt best gek ja en wat een gemis zou ik zeggen. Had mij enorm kunnen helpen. Zou inderdaad zomaar kunnen dat hulpverleners denken, ja maar dit snapt iedereen wel. Uh nou, ik snap het na vandaag. Iets met beter laat dan….. precies. Ik voel me gesteund met je reactie en ik hoop jij met die van mij. Let’s keep going! Let’s do this. 👊🏻 Liefs 💕